Monday, January 31, 2011

Kenduri Pizza Dengan Family Adik-Adik

Salam, macamana berlalunya hujung minggu semua? Akak pulak bz bila diterjah oleh 2 family adik2 dari Gombak....memang diterjah, sebab duk relax2 lepas balik kenduri hari Sabtu tu, tiba2 dapat tahu 2 orang dari adik akak kat Gombak tu dah on the way nak ke Kuantan, asalnya diaorang balik Temerloh ada kenduri sebelah in-law akak tu, nak tdo kat kampung tapi our parents xda lak, pergi Raub kejap....so diaorang terus ke Kuantan....dah jam 3.30 ptg gitu baru diaorg bagitau...apa lagik...gossshh! Ingat petang2 sikit plan nak masak, sbb nasi goreng pg tu ada lgk tuk anak2. Bahan basah mmg xda sgt pun dlm fridge....hujan pulak punya lah lebat 2 hari ni kat Kuantan...adeeeii...last2, akak godek sebijik kek, dan prepare tuk filling pizza....yup pizza...set !!!

Jam 6 lebih sikit akak masukkan bahan dlm BM, sukatan utk 3 adunan, selamat menguli laa cik BM...hahahaa...so jam 8.30 malam gitu... 3 biji pizza saiz besar siap untuk disantap oleh 3 family....gosshhhh!!! Dapat pujian sakan....diaorg kata, sedap komain!! Sungguh la, bkn akak yg cakap, semua yg makan cakap, anak2 sedara yang kecik2 cinonek tu suh buat lg...hahaa, tp topping punya banyak, kalau bukak kedai leh cepat bangkrap...ayooyooo..hahaha...Okay resepi doh pizza spt di Sini...

Tang topping nih...macam2 ada, daging kisar, cendawan butang, capsicum, nenas madu dan perencah ala-ala barbeque gituuuu....siap!! Amacam, mewaaahh tak...2 paket mozarella licin kena tabur...atas base, atas topping...amiiik naaakkk....Kalau buka kedai, xdan sebulan bangkrap toke, x madann...wakakkaka

Lagak ngeri salah seorang amatur pizza...wakakakaa...x madan dgn badan slim si Aina umur 6 thn nih...2 slices selamat masuk perut..diam-diam jek duk kat depan tv...uuhh!

14 comments:

ilahjy said...

salam ummi amboi sakan makan pizaa..
ilah kalu ada org nak mai umah jam tu juga mmg ilah semputtt..tak leh nafas ..tak tau nak masak apa..jgn buat mcm tuu kat ilah.nanya..
pulut putih tu sebenarnya nama pulut susu... sedap ooo ilah kalu p padang besaq mmg tula yg ilah beli..

Mat Gebu said...

Hahaha, tu belum pakcik mat yang hadap. Diam2 3 loyang tu habis..dengan loyang2 pizza tu sekali aku lipat, masuk dalam molot...amacam kak, keji tak?..

Ummi said...

Ilahjy -
Wkmsalam...hehee..aah mklum nak bawak pi Pizza Hut kang..tercungap2 pulak dlm poket...wakakaa..so buat sendiri ikut perisa sendiri, lg best..kalau Pizza Hut harap cheese jek byk melekat2, isi xda la madan sgt..kan...kan...hehehee..Apapun puashati diaorg semua..

Mat -
Alaaah x keji lgsung...haha, ko bkn amatur pizza, ko mmg pro...segala loyang nak telan, pastu nak uk uk nnt mulalah wat muka loyang gak nak lepaskan hajat...kan..kan...amacam keji x jawapan akak?

cek chun said...

wahhhh memang mewah ni pizza. makan misti sambil pejam mata tu..hehe

NoorMasri said...

oooo..makan pizza tak ajak orng sini ye....slurppp!

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Sedapnya. Kalu kak ummi bukak kedai menangis le toke pizza yang sediada.

Mas said...

bestnya makan ramai2..mas suka..he..he..

aidah said...

Salam Ummi,
sy kalau org nak terjah last2 minute jawabnya main order je la. Sy memang tak reti kerja last2 minute ni, almaklumlah wanita melayu terakhir git, buat kerja pun lemah gemalai je, kunun2 nya lah, hahahaha

Yan said...

huhh..3 loyang tu kak.. tp kalau makan reramai mmg licing lah.

Mama Gee said...

Kenduri pizza ya....seronok makan ramai2 kan!!!!

Anonymous said...

nak tanye lah..umi pakai BM jenama ape ek?tgh survey jenama ape yg bagus.

Ummi said...

Chek Cun -
Hahaha, apasai lak makan sambil pejam mata, kang tertelan dgn pisau2 pizza lak..wakakka

NoorMasri -
Huk alaahh...kena ajak eks..hehee, tu pun x berapa nk cukup Noor..haha

Kak Sam -
Wkmsalam Sam..uiissh mana leh toke pizza nangis..dia hari2 masak pizza..kita masak 3 bln sekali jek..hahaha

Mas -
Aah kan, sedar x sedar, tray dah kosong belaka..hehehe

Aidah -
Haha...selagi sempat Ummi buat lah, kalau x goreng mee lg cepat...adik2 xnak yg order, depa dtg nak air tgn kakaknya ini jugak..hahaha

Yan -
Haha..3 loyang pun x berapa cukup tu..

Mama Gee -
Yup Mama...mmg sonok sambil chatting..hehe, sedar dah kul 12 mlm..

Anony -
Uikss sapa la ni x kasi nama...akak pakai BM jenama Kenwood..hehee

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi...
memang syok habis layan pizza buatan sendiri nih kan kan? leh letak topping byk2.. cheese byk2.. wow! saya pun dah buat pizza daging kari yg akak tayang ritu last saturday.. anak2 pun puji sedap.. mmg dah lama tak buat pizza sendiri asyik dok main order je.. hehehe... tp serius kak.. syoklah pizza kari.. lom pernah mkn tp tetap sedap! tq kak ye bg idea.. tengoklah esok lusa sy update ke blog ye..

Nieza said...

wah bestnyer kenduri pizza akak tu..nengok pun tau sedap tu..kalah pizza hut tu kak...hehe