Wednesday, January 11, 2012

Moist Devil's Chocolate Cake - Terima Kasih Kakngah

ASSALAMUALAIKUM.... Hari ni akak nak masukkan gambar kek yang sangat sedap, sangat moist, simply marvelous!!! Really can't resist and had enough of it!! Selalunya anak-anak kalau pulang bercuti dan nak balik semula ke U akak akan bizi la menunaikan permintaan kek coklat salah satunya yang pasti untuk diaorang. Tetapi kali ni nak ucapkan terima kasih banyak pada Najwa (kak ngah) yang telah mengambil usaha sendiri membuat kek ni from A to Z. Dia duk melayan resepi2 kek Martha kat tenet, pastu tepon akak tanya bahan itu, bahan ini ada tak dalam stok...mana yang xda siap dia pesan suh beli banyak mana semua... Adeeeii... Pastu siap linkkan kat YM masa akak kat ofis yang dia nak buat resepi tu...hehehe

Balik dari kerja, akak pas barang-barang kat dia dan tunjukkan kat mana digital scale, kat mana tepung, gula, serbuk coklat semuaa...dia pun start keluarkan butter. Lepas maghrib, dia start menyukat bagai. Akak pi jenguk2 dia siap cakap...mak xyah buat2 bizi kat tepi dia...nnt dia pening....hahahahhaha.. Akak mcm x percaya jek dia nak wat kek layer2 camni...tu yang sibuk mundar mandir tuh... Pastu tengok dia nak operate mixer baru akak tu, kang...haaa..maklumlah umur baru gak tu, lepas raya puasa hari tu pelihara...hahahahha.. Namun akhirnya, tadaaaaaa..... bangun pagi nak pergi kerja, nampak setonggok kek dalam oven, siap bersalut coklat dan deko2 celoreng dia...hahahaa...

Sebenarnya Najwa buat kek nih sempena besday dia 2 Januari dan besday abanglong 4 Januari. Pagi tu, Najwa mintak tolong akak snapkan gambor jek suh email kat dia nnt sebab dia nak balik ke Arau dah pagi tu....

Dalam perjalanan balik ke Arau, dia drive singgah kat Gambang bagi 1/4 kat abanglong...adeeei bertuahnya laa.. Abanglong terus ngap...pastu siap mesej, budak2 bilik dia pun merasa dan kata sedap...hahahaa.. Najwa pun dah entry kat blog dia beberapa hari lepas dah... kalau nak resepi, leh click kat Sini. Xleh copy lak daaahh, kena sekat dengan Najwa...hehehe. Kalau ada masa akak salin taip kat sini la eh....rajin ke x? hahaha...

Kakngah ni siap bahagi2 dah untuk dia (mestilah lebih kan..siap tapau untuk geng2 dia), untuk Najiha (yang balik sekali dengan dia hari tu), untuk abanglong dan untuk akak 3 beranak kat rumah ni.... Terima kasih la kakngah... Semua dah pesan kat dia..balik cuti semester panjang yang x beberapa hari lagi, nak suh dia buat lagi... x puas makan.... Frosting menggunakan whipping cream dan Hershey's Choc Chips ni tauuu...bukan serbuk cokelat.... mana tak heaven....! ^__^

Memang nak cakap mai laaa eh, kek ni mmg sedap sangat2....walaupun menggunakan tepung gandum....pasni buat nak guna tepung superfine...mst lgk mulusss.... i liiiikkkeee.. Apapun terima kasih kakngah, dah terbalik lak sekarang, dia tinggalkan kek tuk mak abah, selalu mak yg bekalkan tuk dia... Alhamdulillah, banyak dah lega, sejak dia drive sendiri ke Arau 1 1/2 tahun yang lepas, rasa berbaloi belikan kete baru tuk dia... Balik dari Arau, dia pasti singgah Shah Alam ambil adiknya Najiha then bawak balik sekali ke Kuantan. Jimat masa, cuti dan $$$ akak jugak la kan... Kalau tak, risau fikir dia naik bas malam2 kalau perjalanan dari utara kan...pastu nak fikir belikan tiket laa, buatnya xda...susah weeey nak kena hantar lak ke....bas dah la sekali dua jek kalau ke utara sana tuh...

Bestlah, frosting kek ni xyah letak dlm esbok...kakngah letak pada suhu bilik jek lepas dia sapu dan deko...x mencair pun...

38 comments:

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

OMG!! Tengok dekat2 ni...betul2 terliur lor kak! She's so talented...sure she inherited the cooking art from the Ummi :)

Qaseh Suhaida said...

wowww...choclate delicious

Nieza said...

wah hebatnya junior chef ni baking kak..sehebat umminya juga.nampak sedap sgt.suka kek coklat:)

Rima said...

Woahhhh well done! mama sure gumbira bila anak dara pandai membaking.. cerah masa depan hehe

Sodap bai tu... harusss hehe

mokwo® said...

kenasik jua tumpahnye kuah. nanti najwa balik cuti bolehlah ummi ngidam kek2 yg lain lak. bukan pe nak kena selalu asah skill tuh! hihi
mokwo setuju sgt kalau anak2 di ajar berdikari. cepat matang!

Jun said...

coklat2...woohhhh! mmg heaven tp buat kita gerun jek ummi, hahahhaha. amboi, dh pandai baking2 segala anak mak tu..dah boleh kawen daahhhh, hehehhee

MeknaBlog said...

waahhhh..bertuahnya kak Ummi...ada junior chef dh sekarang...tahniah jg pada kak Ngah..mmg meleles...

Sidratul Muntaha said...

highlight pastu akak tekan ctrl c
insyaa Allah boleh copy.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ummi, akak pun ada buat Devil Choc Martha tapi dalam bentuk cupcake..memang moist dan sedap...

Kak Sam said...

Alhamdulillah memang kak ngah mewarisi bakat umminya. hehehe nampak nya tak lama lagi boleh le akak pencen dari duk kat dapur

Yatie said...

mmng cantik dan tentunya sedap kek ni, lepas ni mmng senanglah K.Ummi sbb takyah syusah2 lagi wat kek utk anak2..tunggu je bila Najwa balik cuti..soh dia wat kek2 yg akak teringin sangat nak makan...leh kan Najwa...

Ayu said...

Assalam kak ummi, waduh memang dapat dirasakan kesedapn kek devil ni..bertuah akak dah ada yang mengikut jejak2 omaknya.. ini confirm saham mesti melambung ni..hehe

Chah said...

kemana tumpahnya ganache kalau tidak ke kek cekelat...memang devil lah! cayalah anak akak....saya plak yang berdegup-degup telan air liur...

cik cek said...

speechless....tak mo kata apa...mengancam ummiiiii....

faa.rosli said...

ya allah! heaven!

Mas said...

kak ummi...
wahhh..seronoknya anak2 dah beso...
boleh merasa masakan anak2 lak..
tengok kek tu pun...
memang menggodaaaaaaaaaaaa...........

Nur-nba said...

Najwa memang dah ikut jejak langkah akak.. Look so yummy... :) Untung Kak Ummi dapat anak yang rajin ke dapur..

tun_telani said...

wah wah.. pasni boleh laa mak dia goyang2 kaki kan.. anak dara dh besar n pandai masak mcm2 ^^

Ummiakid @ lily said...

wah...hebatnya kak ngah...tahniah. Tentu akak banggakan...mana tumpahnya kuah kalau x ke nasi...x lama dh leh dpt menantu dah ye kak Ummi....heehee...

quinnie said...

wah..bagus la anak akak pun pandai masak..memang heaven betul makan ni kak...letak lak coklat hershey tu...dia je dah sedap dah...sedapnya..:)

FatihaNur said...

Ya Allah..cantiknya kek ni dr sudut pencinta kek..hehe mesto sedap giler

Muzel Zay said...

Kak..nk resepi yeh..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang..
mmg cantik.. bertuah akak tau dapat anak yg rajin ke dapur.. sukanya tgk kek tu.. tgk pun dah tau sedap

anymz said...

nampak sedap lah sgt tu ummi..pasni naik lah saham kngah ya..hahaha

Only Fish Recipes said...

first time in ur space...n wow..the choco devil cake looks so yummy n delicious.....looks beautiful n moist.....u hav such an awesome space...following ur space...do visit mine sometime :-)

Miss Vamp said...

syukur alhamdulliah kek ni menjadi...terima kasih sume sebab bg semngat tuk buat kek lagi.mgkin lepas ni nk tajamkn skil masak lauk plak...

suka masak sebab rasa hepi bila apa yg dibuat, org suka makan n dapat prmintaan tuk buat lagi... =)

kenyang perut, suka hati...ye dak???

Anonymous said...

wahhhh!!!..bertuahnyer ummi anak dh pandai membaking...mana tumpah klu tk ke nasi ye dak???....tahniah kak ngah zila66

Ummi said...

Love2Cook -
Hehehe...Akak pun tiba2 tengok gambar, drooling lah Love...haha.. It's just a sense of bit rajin jek Love, the art follows then, right? ^__^

Qaseh Suhaida -
Bole la cuba buat...sgt sedap pd akak.. bkn nak angkat bakul, angkat besen jek..hehe

Nieza -
Boleh laa...tu budak baru nak dpt aura rajin tu Nieza...dah pandai fikir xnak susahkan kita pun dah cukup ok kaann.. hehe

Rima -
Hahahaha...sure suka Rima..akak leh tumpang dua tangan lagik...nganga mulut jek laa..kaan..Thanks Rima!

Mokwo -
Hahhaha, ke kek jgk tumpahnya ganache kan... Aah, nnt la tgh list nak ngidam apa dgn dia nih..hahahaa

Jun -
Haha...coklat tanpa cis tahan lgk Jun, kalau dua2 masuk perut..ha, baru betul2 heaven gumuuukk...adeei.. Nak kawin, tunggu khatam segala ilmu dulu Jun..hahaha

maz said...

kakkkkkkkkkkkkkkk...dh smpai umah ke tuuu..kita dh hbis jet lag ni...pasni bleh la kakngah bwa kek utk aunty maz kan...kak cuma bwa pnggan utk letak kek je yee...hahaaa..bnyk cntik muka kann...kakk muahhhh..

Oh Oeya said...

Uuuiiiiiiii.. tirgudaaaaaaaaaaa.. kempunan dulu lerrrr nak merasa..

Ummi said...

MeknaBlog -
Hahaha..harap2 la kan..mudah sikit kerja akak nnt kalau bab2 kek nih..nnt nak ajak dia wat kuih muih lak..hahaha

Sidratulmuntaha -
Uiikss rasa dah buat camtu, xleh copy..mmg sengaja kakngah block tu..takut hak2 peribadi diceroboh..hahaha, anyway, thanks ye.

Paty's Kitchen -
Wkmsalam kak Paty, owh ya ke...aah kan, moist camni, rasanya wat cc lg senang nak makan..hehe, thanks ya kak..

Kak Sam -
InsyaAllah, belajar sikit2 dulu la tu kot...dia sendiri nak buat, akak x paksa pun, ey xleh pencen lgk..cik abg still nak merasa airtgn isteri terceeennntaaa...hahaha

Yatie -
Harap2 mcm tu la Yatie cayang kan..hehehee.. She's into baking skrg...so akak biarkan jek...dpt gak merasa kan.. :)

Ayu -
Wkmsalam Ayu cayang...hahaha, confirmed sedap tu mmg diakui...tp saham melambung tu x confirm lg la...hahahhaa, byk lg nak kena belajar la...untuk kesenangan dia jgk nnt kan.. :)

Chah -
Hahahhaa, sudah tukar kaaa itu peribahasa? Hahahha...kena sgt pd tempatnya Chah eh.. Chah buat jek lg meleleh nnt...mst punyer..hehe

Ummi said...

Cik Cek -
Alahaaii, jangan kata apa2..pandang jek ya kak Cek..haha

Faa.Rosli -
Yuppp...disahkan oleh pakar makan kek cokelat...hahaha

Mas -
Boleh la Mas, dapat merasa...tp kena ikut tekak dia laa...tekak kita, kita wat sendiri la pulak..hahaha

Nur-nba -
Alahaaii..sebenarnya byk kali dah dia wat kek2 ni, x masuk blog pun, cuma kali ni sebab sedap..akak kena ucap time kasih, kasi dia semangat sikit nak buat lg dan lg..hahaha (*ada udang sebalik mee ni..)

Tun_Telani -
Hahahah, xda goyang kakinya Tun weiyy, kena goyang2 jari gak..cik abg ni kadang2 nak airtgn isteri tercentaaa gaaak...hahaha, tp boleh la nak harap sikit2 tu..hehe

Ummiakid -
Hahaha nak bermenantu 6 thn lgk kakngah kata...dia nak membujang lama sikit, nak belajar mcm3 katanya..hahaa..nak menjahit baju jgk...adeeii

Quinnie -
Mmg x dinafikan heaven betul lah Quinnie, nak2 org yg buatkan kan...sedap jek masuk molot...hahahaa.. Hershey's mmg la best kan...tp harga ya adooii.. :)

FatihaNur -
Eeemm...pencinta kek eh...pembuat kek xleh makan ke..hahahaa..kaaaannn :)

Ummi said...

Muzel Zay -
Resepi tu click kat blog anak akak tu yea...tulisan merah tu ya..click jek situ Muzel eh..

Diana @ Melley Mey
Wkmsalam Diana cayang...hehehe, dapat makan camni selalu kan ke best...tp sebab anak2 duk belajar lgk, jarang kat rumah..sesekali blk buat surprise gini ok gak kan..hehe

Anymz -
Sedap tu mmg diakui lah oleh pakar makan kek coklat Anim ooiii...tp bab saham tu berserah jek laa, byk x pandai lg dari yang dah pandai laaaa..hahahahhaa

Only Fish Recipes -
Thanks for dropping by, mine just an ordinary blog with simple recipes dear! I'll drop by later k..tq..

Anony (Zila66) -
Assalam Zila, lama x nampak...bertuah kalau dpt makan la Zila..kalau x da apa nak makan belum rasa bertuah lg kot...hahahahaha

Maz -
Weeee...boleh boleh..kalau dia nak buatkan tuk Maz laa...kalau x, rasanya Maz buatkan tuk dia...hahahhahaa, dia sonok pi rumah Maz hari tuh...katanya nnt makan2 ajak dia lgk :)

Oh Oeya -
Hahaha...ala jgn kempunan laa...try buat eh Oeya...kakngah kata senang sgt...hahahha

Takie Reyes said...

Wow its looks Delicious!!! that's is my favorite flavor of cake i want to eat more cake by traveling in some beautiful place..

tourist spots in the Philippines | top tourist destination in the Philippines

Miss Vamp said...

aunty Maz>> insyaAllah nnt sy buatkan tuk aunty ^_^

aDisH.sHidA said...

sedaaaaaaaaaaaaap nya nampak...belum makan lagi...mewarisi bakat memasak kak ummi la nie....

cikmuda said...

wah.. nampak sedap.. *drool* mesti cuba nih.. :]

RezaMJL said...

yummy