Tuesday, January 10, 2012

Nasi Arab Al Jawaher

ASSALAMUALAIKUM....

Afeee kabaarrrr.....ente semua sihat kaaaa....waaa hari ini ana mau jamu sama ente semuaaa itu nasi arab laaaaa...ada fahaamm...nasi araaabbb laaa....ada fenin-fenin kaaa...hehehhehee...melawak la konon...x menjadi pun..suka sorang okeeehhh...takpe janji akak gembira sangat sekarang...otak akak lega sangat, amaaannn...

Okeehh, okeehh ni nak tayang Nasi Arab yang akak beli rempahnya kat satu Restoran Nasi Arab Al Jawaher di area kedai Sungai Isap Jaya, Kuantan. Restoran ini sedang femes dah sekarang nih. Kawan-kawan ofis lah yang sebut asalnya, mulalah tekak ni yang mengidam (xda isi okeehh) terus pi ke kedai tuh...asalnya jugak member ofis kata ada jual jus delima...waaaa kita pun tersambar lah beras rebus nasi arab ni beserta rempah yang diadun sendiri oleh toke restoran nih.... Belum ada masa nak pi makan kat restoran tu lagi...so akak masak sendiri dulu laaa...hehehe. Lama gak simpan beras dan rempah ni...dekat 3 minggu, nasib baik x buruk beras...hahahahha

Kebetulan baru-baru ni 3 family adik datang ke Kuantan, so akak masak lah nasi nih.. Aiihh 1 kg beras jek...cukup ke... cukuuuuppp. Beras rebus ni cukup kenyang... Tapi sebab resepi rempah nasi arab ni sangat sedap masing-masing pasang gear 2 belaka...2 pinggan...hehehee, sedang2 elok laaa sekali hadap tengahari tu.. Bahan rempahnya membaluti nasi basah-basah gitu, tidak terlalu kering...mmg besttt! Makan dengan ayam yang dimasak dengan rempah tu, kemudian dikeluarkan dan digoreng...pastu akak buat acar timun bodo jek kata orang..hehe dan air sambal tomato yang disarankan jugak dari paket tu..

Memang TIP TOP...!! ^__^
(kasi promosi percuma lak nih...tp kita berkata benar2 punya laa..hehe) Baru ni dak Hana n family tu makan kat situ...kemain mokcik tu...akak masak lg sedap la Hana...hahahhaa

NASI ARAB AL JAWAHER
Resepi : Rempah keluaran Restoran Nasi Arab Al Jawaher, Kuantan
Dicubarasa : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (berdasarkan pada paket rempah):-
  • 1 kg beras rebus/beras basmathi (+- 5 1/2 cawan)
  • 1 kilo daging/1 ekor ayam - akak guna ayam yang dipotong 10 bahagian.
  • air untuk nasi secukupnya (akak letak 6 cawan)
Bahan Tumis:-
  • 1 paket Rempah Nasi Arab al Jawaher
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 2 biji buah tomato - didadu atau 2 sudu besar tomato puri (*akak letak keduanya)
  • 2 biji bawang besar - dikisar
  • 5 ulas bawang putih - dikisar
  • sedikit halia - diketuk (akak letak 4 inci)
  • sedikit lengkuas - diketuk (akak letak 2 inci)
  • sedikit garam dan gula
  • sedikit kismis, gajus dan bawang goreng untuk hiasan.
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak masak dan minyak sapi dalam periuk, tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan buah tomato yang didadu, kacau rata dan masukkan tomato puri, halia, lengkuas dan rempah nasi arab Al Jawaher. Kacau perlahan hingga naik bau dan berminyak.
  3. Masukkan ayam atau daging dan masukkan sedikit air. Masak hingga empuk.
  4. Masukkan garam dan gula dan kacau lagi hingga sebati.
  5. Jika ayam atau daging telah masak, angkat untuk digoreng dalam minyak terendam atau biarkan saja di dalam periuk.
  6. Masukkan beras rebus/basmathi kacau rata sebentar.
  7. Masukkan air secukupnya dan biarkan nasi dan daging/ayam masak sepenuhnya. Kacau sesekali sahaja, jika menggunakan basmathi kerana dikhuatiri hancur.
  8. Semasa menghidang, taburkan kismis, bawang goreng dan gajus sebagai hiasan. Sedap dimakan bersama air sambal tomato dan acar timun.
SAMBAL TOMATO NASI ARAB:-
(resepi dari paket rempah Nasi Arab jugak)

Bahan:-
  • 3 biji buah tomato masak
  • 3 tangkai cili padi
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 1/2 cawan air
  • sebatang daun ketumbar + akarnya
  • garam secukup rasa
# Semua bahan dikisar bersama hingga sebati.

Tersangatlah sedaaappp...ana makan susah nak berhentiiii laaaa....afa boleh buatt...kenyang ferut terkulat-kulat...hahahhaa

34 comments:

AZLITA AZIZ said...

waaaaa.... kak tak payah gi Arab ita singah rumah akak je lah makan.. hihi

Rima said...

Gd morning KUmmi!
I cooked nasi Arab the other day n semalam ku masak laksa.. Dua hari berturut ku makan heavy.. Today rasa nak yg light light.. Boleh kah?? Hahaha

Sofea said...

K.ummi..kita nak nasi arab dgn daging unta bolehhh..haha

ilahjy said...

ting tongggg tuan rumah ada kaaaa kami dr KL nak p ni..buat rombonga cik ilahjy...siapppppp

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaang...
tgk pun dah tau sedaaap nie... naaak ckit... meleleh air liur d buatnya.. akaaak.... ana pun nak makan juga laa.. ;) hehehee

::Azura Rahman:: said...

owh dia ada jual rempah segera ye kak.. zura ni dok tmn sepakat je.. dekat sgt dgn restoran tu.. tp x pernah nk g makan situ.. ingat nnti nk bawak mak abah la mkn kt situ.. ;)

missalongwani said...

kak ummi............sedapnyer...nak jugak.....huwaaaaaaaaaaaaaaaa

Ezza said...

Ummi..tolong beli kan rempah nya..boleh tak....

Chah said...

Harus masa ana balik kamfuns terus serbu...errrr serbu itu kedai atau rumah kak ummilah la..kakak ummi lah...wakakaka...nampak tersangat tip top kak!

Mas said...

kikikikikii....kak ummi....
anna mau nasi arab satu set.....he3
menggoda..........

Gee® said...

ermm...memang sedap nasi arab jawaher tu... k.gee dah makan dah kat situ dgn family... hb siap oder kambing bakar lagi... sedap katanya... ayam bakar pon sedap...

Yatie said...

no komen..no komen..he3..tapi nak komen gakkssss...tak terkatalah kak Ummi cayang oooiii...menyelerakan sungguh...leh cuba ni, takyah syusah2 nak ke Arab gara2 nak makan nasi arab al jawaher ni...

Tina Othman said...

ahai sedapnya kak ummi, selalu makan nasi mandy je, tu pun kat restoran, nanti nak kirim lah dgn kawan kat kuantan tu, mintak tlg dia belikan hehe

tun_telani said...

ahlan wa sahlan... sobahal khoir...
.
.
.
tu je bahasa arab yg tun pandai.. muahaha...
kekgi balik kampung buleh laa gi kuantan usha restoran nih.. agak2 nk jimat bajet, tun hello akak gi makan kt umah akak je. haha

oshin-jamel said...

sedapppnye kak ummi.....restoran nie dekat aje ngn umah sy,tp x pnh plak pg mencube..hehehe...kne p try nie ;)

Yat Maria said...

Asieybedahhh Kak Ummi

last week kita baru buat nasi minyak ngan lauk ayam masak ntah...sebab resepi main campak2 jer.. Ni kali tgk nasi arab akak ni..selera betul tgk..but then mana nak pi carik tu rempah..

Liza said...

salam kak ummi...sedapnya nasi arab ni, terlioq pulak Liza tgk...

cik cek said...

Waaa...ummmiii...sedapnya...lapo akak dibuatnya...leh join2 makan2 ke...:)

Zaliedana said...

Kak Ummi fuhhh mmg nmpk sodap sgt tuh,kalo la restoran tuh da kat pg nih,mmg kompom pserbu,kalo x pon g beli rempah tuh,adeiii terliur dah ni kak ummi oi..

Ctnaemah said...

kita dah lama perhati restoran ni dari jauh..harus singgah bila p kuantan nnt..heheheh

kakchik@ella said...

Salam Kak Ummi. Ni yg dipanggil 'Mandy Rice' tu ke?

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Ummi.....

...ya habibi, anti ...ana manyak sukaaa....mmmm I got to stop at this restoran tu....ya habibi ya maulana...:) kenyang feroot manyak sukaa....

Mamasya said...

Aslmkum K.Ummi cayanggnn.sedap nampak nasi Arab k.Ummi masak tu....org kat Arab masak nasi dagang...org Ktan masak nasi Arab...dah terbalik pulak..hi..hi... mari kita tukar nasi.....

sudipVSsenduk said...

Salam ziarah.
sedapnya nasi arab.. suka makan tapi tak suka masak, huhuhu

rahel said...

Perghhh...terpaksa telan2 liur je tengok masakan Kak Ummi..

Nieza said...

waduhh sedapnya tgk nasi arab ni kak..saya memang suka nasi berempah ni. memang menyelerakan:)

Juwita Jamaludin said...

salam kak menariknya menu.. sedap nampak harus dicuba ni

CT Delima said...

AS'salam kak Ummi

nak menyebut bahasa arab sampai tergigit lidah ana lahh. tapi tersalah sebut ada kang kena lepuk ngan pak arab lahhh..hahaha

Kak ummi ni...selalu buat ct kecur2 eh, maklum lah artis kan, handal masak2..hahaha. Kak..ct ni kalau pandang masakan akak ni kan selalu tangkap jiwang.. telan2 air liur jer, lain kali masak nasi sedap2 ni buatlah 2-3 kilo panggil ct datang makan sekali eh. bukan jauh sangat pun kl ke kuantan tu 1 1/2 jam dah sampai..hahahaha

kak ina kl said...

wow bestnya klu dpt makan kat umah kamu. sepupu hb ada gak duk kat sg isap tu..nanti klu gi situ lehlah aaa ajak kamu ke restoran arab tu

Ummi said...

Azlita -
Hahhaha, kalau ada duit, pergi Arab lg best eh Ita, suasana restorannya lg tambah selera kan...hehe

Rima -
Evening Rima..hehe.. Waaah, cooked already eh? Xpa la today you makan roti jek la Rima eh...no heavy one k! :)

So Fea -
Hahhaa...daging unta ana xda ada laa So Fea, tp minyak unta ana adaaa...hehehe

Ilahjy -
Uikss tu dia ramainya rombongan cik Ilahjy...hehe, sila masuk...sekut kering jek tinggal..bole ke...hehe

Diana -
Wkmsalam Diana ku cayang...muaahh! Mmg sedap sgt resepi ni Diana, nak bg pun dah licin..nnt akak masak semula la eh ^__^

Azura -
Weee duk Taman Sepakat eh, boleh la pakat2 belanja akak makan kat situ..hehe... Aah masa akak beli tu semua ada... ^_^

Missalongwani -
Wani...dah habis laaaa...alaahaaii :)

Ezza -
InsyaAllah kalau akak pergi lg situ, akak beli la..then akak bgtau Ezza k...sabar eh

Ummi said...

Chah -
Hahah..kampung kat mana? Boleh kita sama2 la serbu kedai, pastu kita beli beras byk2...leh bagi2 sedara mara sini ha...masak sendiri..kan Chah..hehe

Mas -
Amboii gelak2 mak yung ni kemaiin...kalau mengidam cakap ya Mas, akak belikan.. :)

Gee -
Waaah apasai makan x pgil kita sekali, nak tumpang...hehe.. Tu la kan, next time kita nak pi makan yg restoran tu laa...hb nak kambing pggang tu...hehe

Yatie -
Hahah..pjg lak terkomen eh...mmg sedap ni Yatie..kena wat stok la nampaknya...x muak lgsung... ^_^

Tina -
Owh nasi mandhi akak biasa buat, lain, ni nasi arab lg lain, lg sedap rempahnya...nak kirim ke..kalau ada insyaAllah akak beli laa, x berani janji..

Tun -
Hahaha...fandai la jgk speaking Arab eh Tun...ok la tuh.. Owh xpa..kalau nk dtg kena bagi tau jek, insyaAllah akak masak, hahaha, xpun akak import dr restoran tu jek..ok gak kan Tun ^_^

Ummi said...

Oshin-jamel -
Aah sedap...aisey, apasai x pegi makan lgk...nnt cepat pegi situ...xnak pgil akak ke..hehe

Yat Maria -
Hahaha, aiseeey Yat Maria nih...kalau nak betul boleh akak carikan...tengok nnt, kalau ada, kena sambar byk la...ramai yg nak ni...hehe

Liza -
Wkmsalam..aah mmg sedap...xleh nak cakap..nak lagi.. :)

Cik Cek -
Hehe..mmg leh join makan, tp makan angin...nasi dah habis la kak Cek ooii..sori eeyy..hehe

Zaliedana -
Alahaaii CT cayang...jauhnya duduk, kalau ada rempahnya, nnt2 akak usha eh...x leh nak janji...kang toke kata akak nak jual pulak....adeei

CTnaemah -
Waaah perhati jek ke...adeei, nnt nak makan ajak akak eh ^__^

Kakchik Ella -
Wkmsalam kakchik, setahu akak lain bahannya nasi arab dgn nasi mandhi..hehe

Ayu Safieza -
Hahahaa...kena nyanyi lagu arab la Ayu...kalau ada masa stop eh, jgn lupa hello akak taau..haha

Ummi said...

Mamasya -
Wkmsalam Mamasya...aah terbalik lak eh..ya la, masing2 xleh nak dpt bahan kat tempat tu...kena buatlah kan..hehe

SudipVsSenduk -
Wkmsalam...aah ramai org camtu..suka makan xnak masak...hahahhaa, nak beli jek kan..senang..

Rahel -
Alaahh Rahel pun apa kurangnya..gambar mengancam...mcm ada dpn mata nak masuk molot terus...haha

Nieza -
Ya ke Nieza...leh la buat nnt...tp rempah nasi ni ada ke kat sana?

Juwita -
Ita apa khabar..muaah muah rindu... Aah nasi ni mmg menyelerakan, lauknya pun ringkas jek...sekali harung masak...senang...i liiikkee..hehe

Che Ct -
Wkmsalam CT cayang, haha...xyah susah2 cakap Arab..janji dpt makan nasi arab dah laa...kaann.. InsyaAllah akak masakkan kalau CT dtg...tu pun kalau ada bahan tu eh...hehe

Kak Ina -
Hehe, insyaAllah, kalau k.ina ada kesempatan kita gi sama2 situ pun ok..hahaha, tp jumaat tutup tau k.ina.. ^_^

Oh Oeya said...

As salam ya Kak Ummi..
Ana bau itu nasi Arab lahhh!
Sedap lahhh! Sedap lahhh!
Ente memang buat anan kecurrr lahh!
Ana maklum sudah jadi baja lahh! :D