Friday, January 20, 2012

Ayam Shah Jahan

ASSALAMUALAIKUM....

Tengah buat apa tuh, tengah menghapdet ke tengah sembang di corong udara..? Hehe.. x kesah la kan...mesti semua tengah santai berehat sambil tengok tv kot, layan FB ke, layan blog ke...apa-apa aje lah asalkan you all bahagia bersama keluarga tercinta... Akak pun xnak bebels panjang-panjang...ada beberapa kerja lagi nak setel sebelum melenakan mata...Ni curi masa gak nak update...letiisss jgk balik lewat hari sebab singgah hospital tengok isteri officemate yang baru dibedah..balik rumah terkejar sana sini wat kerja...cuma malam ni x masak laaa..hehee.. Hb kata xnak makan nasi, nak makan rojak...layan je laaa, rojak beli kat area rumah ni...sedaaapp...hehe, suka sukaa....

Okeh malam ni nak kongsikan satu resepi ayam yang sangat sedap...enak dimakan dengan nasi minyak ke, nasi hujan panas ke, nasi mandhi ke...semua boleh rasanya...mmg ngam jek! Akak pun lawankan dengan nasi minyak simple2 jek.. Menu kelmarin. Balik kerja lepas jek solat asar dan salin baju...ha, lintang pukang la masak menu tuk dinner nih... Nak cakap betul2 ni...ayam ni mmg sedap...ditumis dulu dengan sedikit campuran minyak sapi...mmg terangkat..naik baunya.. Meh layan resepi asal Chef Asma Laili yang akak ceduk dari dapur Iza Akma nih...Thanks Iza yea..sori akak selongkar dapur dan izin akak share kat dapur akak ni lak yeaa...

AYAM SHAH JAHAN
Resepi Asal : Chef Asma Laili - Buku Mintak Ampun Sedapnya..
Sumber : Iza Akma @ Singgahsana Kitchen
Dicuba Rasa: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A :

1 ekor ayam, dipotong 8, lumurkan dengan sedikit kunyit/garam dan ketepikan
5 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
5 biji bawang besar, didadu kecil
2 biji lada hijau, dibelah 2 jangan putus
2 sdm pes halia / bawang putih
2 sdm pes tomato
3 biji tomato, didau kecil
2 pokok daun ketumbar
1 genggam daun pudina
2 sudu makan rempah kari daging
1/4 cwn minyak sapi
1/2 cwn minyak jagung
garam secukup rasa

Bahan B :

1/2 cwn yogurt
5 biji badam - akak x letak pun
5 biji gajus - akak x letak jgk..anak2 xnak
1/4 sdt koma-koma > akak x letak pun
(utk bahan B ni, sy masukkan semua dalam blender campur sikit air.....blend hingga halus)

Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak jagung dan goreng ayam sehingga 3/4 masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tambahkan minyak sapi kepada minyak jagung dan biarkan panas. Tumis buah pelaga dan kayu manis sehingga wangi.
  3. Masukkan bawang dadu dan lada hijau. Tumis lagi sehingga bawangnya kuning dan ladanya layu. Kacau setiap masa sebab bawang cepat menguning.
  4. Masukkan pes halia/bawang putih dan tumis lagi sehingga wangi.
  5. Masukkan pula pes tomato dan tumis selama 2-3 minit.
  6. Kemudian masukkan tomato dadu, daun ketumbar dan daun pudina. Tumis selama 10 minit. Kacau setiap masa. Ini akan membantu memecahkan buah tomato.
  7. Masukkan rempah kari dan tumis selama 10 minit lagi.
  8. Kemudian masukkan bahan B dan garam. Tumis lagi sampai keluar minyak. ( masa ni kuah jadi pekat.....jadi sy tambahkan sikit air dan teruskan menumis sehingga pecah minyak ).
  9. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Balik-balikkan selama 5 minit sahaja. Padamkan api dan biarkan selama 5-10 minit agar minyaknya naik.

28 comments:

Shiela said...

mmm.. sedapnyer Sis Ummi.. :)

Nieza said...

Assalam kak ummi, lapar lak perut ni tgk ayam akak ni...nama pun dah sedap kalau dpt mkn ngan nasi minyak ni lagi ler sedap kan.tapi mood nk holiday jer ni malas tul nk msk..tapi harus dicuba ni:)

Ummi said...

Sheila -
Begitulah kata orang yg makan ayam tu kat rumah akak ni...hehehe

Nieza -
Wkmsalam...ok xpa xpa...pi holiday dulu..akak pun nnt cuti kot update...nak pergi tengok tok wan kejap...x sihat...happy holiday Nieza and may you enjoy your great moments..! ^__^

Zaliedana said...

Assalam kak ummi cayang,ayam tuh mmg nmpk sedap kak,nma pon sempoi jerk..Amik resepi msk list dulu kak,adeiii list dah pnjng nih kak..Smua nmpk sedap2 nih..

rahel said...

Salam Kak Ummi,menarik sangat resepi ayam ni...senang2 nanti nak try jugak..

Amie said...

Selamat pagi Kak Ummi,
ada ayam Shah Jahan ye, nampak sedapla, apa kata lepas ni cipta resepi Ayam Mumtaz Mahal pula...:)

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

Amboiii..tak boleh tahan dengan nama ayam Shah Jahan ni. Ni yang tangkap lentok nak masak gak, kot2 boleh jadi macam Mumtaz Mahal ..hahaha

Kak..ayam dah nak lembut tu, nasi tak masak lagi, bolehlah cuba ni tapi banyak bahan2 yang tak cukuplah. minyak sapi tu boleh ganti apa..? majerin boleh tak..hihi. Malas nak kekedai jauhhhh hujan lak tu :)

KakAsma said...

datang kesini sebab namapk ada ayam shah jahan..hehehe macam mcam kan ummi..nama pun dah len dari yang len..pasti sedap nie...

Gee® said...

Waaa... nama menu pon dah hebat... kalau dpt makan ni lagi la hebat nyer... Boleh try weekend ni...

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi cayangggg, alahai mcm industanlah nama masakan ni..glemer tul..Ayam Shah Rukh Khan...ehhhhhh salah sebut lagiiiii..nak gak rasa ni, sok yatie cuba Ayam Shah Jahan ni ya...menyelerakan sungguh..

AbbotCottage said...

Tiba-tiba kita rasa kat India ngadap Taj Mahal. Fuhhhhhh sungguh indah bagai dikata, sungguh terasa kesedapannya.

Lydia Honey said...

dapnyer..nak sikit. Sapala nak huluq kat cheq sikit..rindu lak masakan orang..hehehe

Chah said...

Saya bukanla mumtaznya...tp x salah kan klau nk cekau seketui dua...tq, dh masuk list!

Oh Oeya said...

'Hatiku dicuri lagi'.. eh! eh! tibaaa tibaaa hik3 :))

Hidangan yg pasti membuatkan kecurrr dan menambah tak hengattt.. sedapnya masakan ni Kak Ummi..

IZA AKMA said...

Waahh kak ummi menyelerakan nampak..
bila iza tengok foto kak ummi nie teringat balik ayam shah jahan yg iza buat dulu..resepi ayam yg sah2 terangkat lebih2 lg bila mkn dgn nasi minyak, beriani or nasi2 berperisa lain..kan kak ummi

btw thanks kak ummi for trying..

noor said...

Wow mesti best nie sesedap dgn nama nya. Nanti saya KIV dulu resepi nie bila senang kita nak cuba. Tq

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Wallah! resepi membangkitkan selera... tiba2 perut terasa lapor petang2 gini.. dahla minum petang sekadar minum jer td takde partner nak cicah2.. hehehehe... nampak lauk akak ni terus perut berkeroncong..

re: akak.. tak taula kenapa akak tak boleh letak komen kat blog sy tu... sy takde plak tukar setting apa2.. tp hairan aritu nampak ruang komen tu ada keluar butang reply utk satu persatu komen.. padahal sy tak tukar setting pun.. tp mudah pulak utk saya nak reply sbb boleh reply bwh komen kawan2 tu.. hehee... apa2pun thanks le berusaha akak komen juga kat FB saya.. hehe.. sy jer takde masa lg nak on FB.. dah lama tak on FB dek sibuk.. takut kalau on FB kerja opis ni terbengkalai.. sy baca komen akak melalui email je pagi td... thanks ye kak!

Ummiakid @ lily said...

nampak sedap kak...nanti leh cuba, sebab dalam pale otak ni mmg nak buat nasi limau purut tu cuma x tau nak padan kan dgn apa...nanti kita cuba ayam ni ehhh...tq kak...

mokwo® said...

salam ummi..blog mokwo dah berwajah baru..ececeh...kalau ummi nak komen..ummi tekan add comment...atau tekan reply then dia ade keluar add komen, tekan di situ yerk!~ gong xi fa chai!
ceduk nasi nak tapau skit!

Muzel Zay said...

Aduhai..terliur nye..

Ayu said...

asslam kak ummi, wah
nampak sedap betullah ayam ni..kita ada juga nampak recipe ni dalam buku asmah laili tu tapi masih belum ada chance nak cuba..memang harus dicuba nikan kak..

CA said...

Isshhh...ni yg maleh singgah..asal singgah terliur..asal terliur sbb singgah...ada lagi dakkk..dah nak titon ni..tewus wase lapa..nyammpahhh aaa...lenkali tewus anto puchong..borreee...

Tq for sharing..muahhh!

IBU GEBU said...

ketinggalan ketapi nak singgah dapur kak ummi, almaklum nak CNY ni... busy ya amat dengan segala oder bagai belum campur kenduri kendara lagi... musim mengawan lah katakan

anyway ayam shah jahan ni nama aje dah menarik minat nak tengok tau... ingatkan apa kes ada nama shah jahan tu, kot lah masak kat depan taj mahal ke apa kan....

yang penting resepi ni mmg KERLASSS!

CitarasaKu said...

Salam Ummie,

Saya nak minta izin kat ummi, saya copypaste resepi ummi kat blog saya untuk rujukan. Apapun resepi nie sangat sedap sekali pandang dah teruja nak rasa. Terima kasih daun keladi jika ada resepi sedap bagi lagi. haha

ShashaCahaya said...

Special betul nama dia.Shah Jahan, mesti sedap kan!

Weber Grill Recipes said...

Assalamu alaikum.

That's great recipe! I will try this soon :) Thanks a lot.

ijan said...

Salam Kak Ummi,
Terima kasih akak tinggalkan komen. Saya pun tak berapa sempat nak blogwalking sekarang. Sibuk sikit disekolah.

Hebat nama ayam tu, tengok nama je pun dah tergoda. Ayam tema cinta gitu. hehhee

inahar ali said...

Fuiyoo sedapnyer ummiii..kita mmg minat seme resipi chef asmah laili ni tau! nk minta sure dh licin..terlambat sudaaa!! adoyaai!