Monday, January 9, 2012

Gooey Chocolate and Cream Cheese Cupcakes

ASSALAMUALAIKUM..... Morning to all...waaah isnin pulak dah eh...rasa baru jek Sabtu...apasai eh cuti 2 hari rasa macam cuti sehari jek...x cukup2 masa...hehehehe.. Ni tandanya kena bersara dah kot...duk rumah jek ek.. Tp biasalah kan...mana nak cukup masa, agenda menanti byk sangat. Ni pun dari tengahari semalam dah masuk gambar ni...tp xdan nak publish. Duk bz semalam membakar bingka suji dan sekali lg akak buat Cherry Berry Streusel Squares tu...Lepas asar bawak ke rumah mak sedara yang jemput untuk makan sempena majlis bacaan yasin lorong dia...tp bukan tuk jamuan laaa..bg khas tuk dia kudap2 je la...hehee.. Pastu sebahagian lg bagi kat family adik lelaki akak kat Indera Mahkota tu...

Okeh ini pun menu bila eks...hahahaa, x hengat sudah sebab lama tunggu que nak entry nih..Ops baru ingat, masa 3 family adik berkunjung wiken lepas...hahahaha.. Licin dikerjakan dek anak2 buah sume....anak2 akak bagitau sedap sangat, baru akak rasa...ya laaa sedap weeyy...sbb gabungan mantops kek coklat yang "gooey" gitu dengan cis...apa lagik..meh layaaannn..

Resepi ni akak jadikan muffin la sebab guna bekas muffin....hehehe...sedap weehhh...x caya try...rasa kek tu mmg "gooey" sbb menggunakan cuka tu...bessttttt!!

GOOEY CHOCOLATE & CREAM CHEESE CUPCAKES
Recipe taken from: Home Baking Book
Tested & Translated by : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (12 biji cupcakes - akak guna bekas mufin)
  • 175 gram tepung
  • 20 gram serbuk koko (akak guna jenama Van Houten)
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 200 gram gula kastor (akak letak 180 gm jek...sedang elok manis)
  • 50 ml minyak masak Sunflower (akak guna minyak jagung)
  • 175 ml air
  • 2 sudu teh cuka putih (akak guna cuka makan tu ler)
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gram cream cheese
  • 1 biji telor, dipukul sikit
  • 100 gram chocolate chips
Cara Membuat:-
  1. Panaskan oven ada suhu 180 C dan sediakan bekas muffin atau cawan kertas.
  2. Ayak tepung, serbuk koko dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk besar. Masukkan 150 gram gula kastor. Masukkan minyak, air, cuka dan esen vanila dan gaul dgn whisk hingga bercampur rata. (jangan dikacau terlalu lama, cukup setakat bercampur rata jek)
  3. Dalam mangkuk lain, masukkan lebihan gula kastor, cream cheese dan telor dan pukul bersama hingga betul2 sebati. Masukkan chocolate chips.
  4. Sudukan adunan kek ke dalam bekas mufin/cawan kertas dan sudukan pula adunan cheese di atasnya hingga memenuhi 3/4 bahagian bekas.
  5. Bakar selama 25 minit hingga nampak "firm" bila disentuh. Keluarkan dan biarkan sejuk 10 minit di atas tin pembakar dan kemudian baru disejukkan di atas loyang.

22 comments:

faa.rosli said...

SEDAP SANGAT NAMPAK..WAT BEKPES PON SEDAP NI...HIHIHI

Mas said...

kak ummi....
curi muffin tu satu yerkkk....he3
geram tengok muffin akak tu..
cantikkk

Zaliedana said...

Assalam kak ummi,tgk pon dah tau mmg sedap nih,yerla gabungan ceklat ngan cis kan,kompom lah sedap..

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

Kalau dah ada cheese dan coklat dah semestinya sedap kan kak. stok choc chip penuh dalam bekas tapeware tu melampau beli tak hengat..hahaha

tr kasih kak ummi berkongsi resipi, nanti ct cuba ya kak ummi cayanggggg!

KakAsma said...

Ummi,
senang kalau buat camgini selalukan..senang nak ngap..cis tu kalau guna cheddar orait tak agaknyer?

Muzel Zay said...

salam sis.. sy ni selalu ronda2 blog akak..tp dlm diam jek..arini xbleh tahan tul tgk muffin nih.. aduhai.. rase nk meleleh..heheh

tun_telani said...

fuhhhhh...... kombinasi cekelat ngan cream cheese mmg terbaik! tak tahan tun nengoknyer..

Chah said...

adoilah..cis n choc..heaven!

AbbotCottage said...

walawey, tekesimaaaa diriku!!! melintuk liur lidah ni Kak Ummi uit, terasa-rasa nak mengunyahnya.

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
waduh mengoda betullah akak punya muffin ni..tngk bhn2 pun dah taw mmng sedap..coklat dngn cheese mmng gabungan yg mantapppp...mesti cuba...

IBU GEBU said...

kak ummi kejam tau! suka menggoda tekakku...

Nieza said...

sedapnya tgk muffin ni kak..memang terbaik kalau ada cheese ngan coklat ni..likex3:)

Nur Ede said...

Assalamualaikum ummi,
Singgah jap petang2 nie... curi tulang.. aci x mcm tu... hehehe. Sambil tengok sambil telan air liur.. klu bab2 cheese nie.. aduhyaaii... mmg suke sesangat tambah2 pulak ummi kata sedap lagi terghuda ler jwpnya...

rahel said...

Selamat petang Kak Ummi..
tergoda gue..macam nak mintak pun ada..tapi lewat sampai la...ada lagi k?

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi
Selamat Tahun baru 2012

*Kak Ummi, kalau kita duk berjiran kan bagus hari2 Lin htr pinggan kosong...lalalalalala

Ummi said...

Faa.Rosli -
Memang sedap mapin nih..kena try buat kalau nk tau..kalau x buat, leh nyesal..hehe

Mas -
Maaaaaaaaaaaaaasss apa kabor? Dah boleh menelan segala dah ke...kalau boleh, meh akak suapkan mafin ni 2 ketuii..sorang satu dgn baby...hehe, take care ya Mas..

Zaliedana -
Wkmsalam Ct, sedap sangat2 pd tekak akak...haluss jek tekstur cc aka. mapin nih...i loooiiiikee..hehe

CT Delima -
Wkmsalam CT cayang..waaah dah ada bahan sume, boleh la test..kalau sedap bgtau, kalau x sedap jgn bgtau...hahahhaha

Kak Asma -
Aah la kan..mmg senang nak buat.. Kalau guna cheddar x sama la kak As sbb keju kiub tu diadun dan dipukul ala2 ciskek...kena cari keju krim gak laa kak Asma.. :)

Muzel -
Wkmsalam..owh, thanks la selalu masuk sini yea..hari ni tegur jgk akhirnya..x tahan tgk eh..hehe

Ummi said...

Tun Telani -
Mmg confirmed mantopss ni Tun..x caya try laa...best giloss.. letak cuka tu lain rasa, ala2 kek velvet..gooey..hehe

Chah -
Betul la sgt...setuju 100%..hehe

Abbot -
Hahahhaa..terkesima + tergeliat jd apa Abbot...hahaha..sabauuu2..leh buat nnt eh.. :)

Yatie -
Wkmsalam Yatie cayang..mmg sangat sedap pd tekak akak...akak buat 2 adunan tu licin sekejap jek...hehe

Ibu Gebu -
Hahahhaha...Ita, sabaauu eh..goda2 nak suruh buat xpa kaaann.. :)

Nieza -
Itulah pasaaaiii...mmg besstt...resepi ni mmg mantops la pd tekak akak ni Nieza.. :)

Ummi said...

Nur Eda -
Wkmsalam...waaah singgah sampai menitiskan air liur eh..hehe. Akak cakap berdasarkan tekak yg merasa ni Nur..cuba laaa.. :) nnt kasi feedback k.

Rahel -
Selamat dah malam dah ni..hehe.. Dah licin la Rahel..nak suruh Rahel buat pulak la..ok? :))

Lin Rosly -
Selamat Tahun Baru Lin..haha...takut nnt Lin hulur pinggan kosong berbalas dengan pinggan kosong jgk..wakakkaka

Diana @ Melley Mey said...

yg nie diana dah sedia dah bahannya... hehehehe... InsyaAllah akan d buat dlm masa terdkt.. mmg mengoda betul ler Cc yg akak buat nie... x sabar nak buat..

Ummi said...

Hehehe...alalallaa...cepat2 buat, nnt hantar kat dapur akak eh...kalau akak xda...hulur kot tingkap FB tu eh Diana cayang... :)

mimie kesuma said...

assalamualikum wwb...
selama ini liat dr jauh je,...
kak ummi slalu komen kat blog kak ita,dan CMG...
hari ini terasa nak klik pulak nama kak umi.
waaaaa...... senang tengok dapur kak umi ni..
salam kenal kak umi...
salam dari dumai ... ^_^

Oh Oeya said...

Pewwwiiittt!!

Sweeeeeettt!!