Wednesday, January 4, 2012

Banana Chocolate Rice Cake

ASSALAMUALAIKUM.....hari ni ramai la ibu2 yang mana anak baru masuk sekolah bz menemani anak2 ke sekolah.... Pergi sekolah tengok banyak betul Angry Bird kata Sis Lin...ingatkan apa...rupanya trend beg sekolah sekarang laaa....adeeeii... Sume duk sorang beg berwajah Angry Bird...hahahhahaa... Adeeei, macam-macam trend sekarang eh... Akak dah xda anak kecik...so beg anak2 baru sekolah ni tak tau sangat... Tp beg anak teruna seoerang yg kat rumah ni x ngalah laaa....branded la sangat...fengsan tgk harga...huh! Harap2 otak pun branded la jugak...amiiin...

Okeh xnak bebelss panjang....satu lg entry yang dah jadi baja. Akak buat ni tergesa-gesa gak bila last weekend abang (Along) akak tepon malam tu nak singgah 1 family ke rumah akak lepas diaorg soping barang2 keperluan sekolah anak2 dia.. So pagi2 esoknya tu akak buat kek pisang, meroti dan goreng macaroni.. Best tgk diaorg makan...sampai2 jek roti dah masak, fresh dr oven..Anak2 Along ni dah besar anak2 akak jgk laa..sonok tengok diaorang makan...Tp gambar roti xdan nak snap laa...licin dulu...hehe

Resepi ni akak dah lama duk belek2 dan nampak sangat moist kat gambar dlm buku tu... Memang sangat gebusss, lembut peroiii, moist pulak... Along n family puji2 sangat kek pisang ni sedap... Memang rasanya sangat luar biasa...lebih sedap! Jom layan..

BANANA CHOCOLATE RICE CAKE

Resepi & Sumber : Buku Lovely Butter Cakes oleh Amy Wong & KS Lee
Dicuba Rasa & Terjemahan: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan A:-
  • 150 gm marjerin (*akak guna mentega SCS)
  • 150 gm gula kastor (akak letak 135 gm je)
  • 3 biji telor
  • 100 gm susu segar
  • 100 gm pisang ranum yang dilecek (*akak guna pisang berangan)
Bahan B:-
  • 200 gm tepung berprotein rendah (akak guna tepung naik sendiri)
  • 30 gm chocolate rice
  • 1/4 sudu teh soda bikarbonat
Hiasan:-
  • 2 biji pisang ( dipotong nipis bulat)
  • 1/4 cawan hirisan badam (ni akak tambah)
Cara-Cara:-
  1. Pukul marjerin (mentega) dan gula hingga nampak keputihan.
  2. Masukkan telor satu per satu (*pukul telor hingga bercampur rata, baru dimasukkan yang berikutnya.) Pukul hingga sebati.
  3. Secara berselang seli, masukkan bahan B dan susu, adun rata.
  4. Perlahan-lahan masukkan pula pisang lecek dan gaul sebati dengan spatula.
  5. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x3x3 inci yang telah digris dan dialas (akak guna mangkuk Pyrex jek, so just gris mentega saja, x perlu alas)
  6. Ratakan adunan dan susun hirisan pisang di atasnya. (akak tabur jugak hirisan badam).
  7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 40 minit/hingga masak.

22 comments:

Gee® said...

waaa....mabeles!!

Sis-Lin said...

Alaaaa takde anak kecik pun boleh la kak pakai angry bird tu..lepas gian sendiri..hahahahaha

Hrtu Lin ke Batam pi kedai kek pisang, bermcm2 jenis kek pisang ada, tapi yg sedap, kek pisang salut cheese, ada lagi dlm peti ais belum makan, sbbnya tggu turn, nnti kita tunjuk ek..lalalalala :p

*oven ku masih rosak, tak dpt nak bakinggg :((

::Azura Rahman:: said...

sedapnyer kek pisang.. i loike... :)

mummyseri said...

Kak Ummi..nampak sgt moist..mesti buat n rasa sendiri ;)

azila said...

sedappppppp...k.ummi, nanti nak soh sura rumah tlg buatkanla kek ni,heheh..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalam kak Ummi...
baru nak ngecek... dan dan ckp dah jadi baja.... hahahaha....
pisang kalau ada kat rumah ni sekejap aje licin.. nak-nak anak dara yg kecik sekali tu memang suka betul ngan pisang... aritu nak buat muffin rose apple tu.. awal2 simpan dulu sebiji yg nak diguna.. kalau tak mesti lesap punya.. hehe..

HomeKreation said...

Aslmkm Ummi cayang. Moist nya nampak... siap dgn almond bertaburan tu yg tak tahan.
Liana pun start sekolah tahun ni tapi pakai beg Dora jer sbb angry bird takda warna pink...hehe.

tun_telani said...

alaaa.. baru je habiskan pisang wat jemput2.. tun mmg peminat tegar kek pisang. campur coklat lagii la suka.

hafza said...

Salam kak ummi..nak tanya sikit, saya kalau bakar kek pisang, nak tunggu sampai betul2 masak dalamnya mesti luar dah rentung (guna oven pesen lama yang bulat..tak leh set temperature). Boleh tau tak, kak ummi guna oven macamane?

Nieza said...

assalam kak ummi, sedapnya kek pisang ni...nampak meriah dgn bahan yg mewah gitu kak.ada coklat lagi...sukax3:)

sarah said...

kek pisang.........my fav..x pa, x pa, nanti sy try buat..hope2 jadi ler cam kak buat..heheheheh

rahel said...

Selamat petang Kak Ummi...
sukanya tengok kek pisang ni..byk kacangnya..

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
apa2 yg berkaitan pisang mmng kegemaranku..tngk kek akak ni mcm skrng je nak buat...tapi tulahhhh takde stok pisang..bila pisang bnyk sampai tak tau nak watpe....adoyaiiii..mewah kek akak tu..terlebih badam sudaaaa..kan mahal badam tu....ngeee...

Ayu said...

Assalam kak ummie,
waduh ada kek pisang bercolat rice,
sedap2!!!...betul kata yatie, kek2 yang berkaitan dgn pisang pasti sedap dan kita suka juga..

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi.. cayangggg...

adoiii... geram sungguh tengok kek pisang kak Ummi.. macam dan-dan ni jugak nak buat
Kebetulan ada pisang kat rumah nanti boleh ita cuba..
TQ kak ummi share resepi..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang... rindunya kat akak tau.. lama diana bercuti.. pasti byk entri menarik yg diana terlepas.. uwaaa...

akak.. mmg betul apa kata akak ita tu.. mmg geram tgk kek nie akak... kalau ler dapat makan kek yg akak buat nie.. bahagia rasa d hati nie.. bertuah badan.. :)

anymz said...

mi kita nak pakai handbag angry bird lah..ada jual tak?..puas cari kat china hari tu..langsung tak jumpa..wakaka..zaman kita sekolah dulu2 guna bag rotan je..huhu
masuk list lah resepi ni..:)

si bulat cantik said...

Assalamualaikum Kak Ummi,

Saya nak tanya, susu segar tu 100gm ke 100 ml?

Nampak sedap sangat.. nak try buat malam ni...

tima kaseh daun keladi..

Ummi said...

Gee -
Sangat marbeles pd tekak akak...x cukup la buat satu adunan..hehe

Sis Lin -
Hahaha..last2 nnt ada jd Angry Mom sbb ramai dah mak2 bunyi sbb beg tu x tahan zip dia...adeii..
Weee, ko pi Batam apasai citer kek pisang jek..citer la mende lain...haiyaaakkk..hehe.. Owh oven rosak eh..beli baru..senang jek.

Azura -
Sgt sedap pd akak..x cukup makan sepotong.. :) try ler

Mummy Seri -
Bukan nak puji sendiri..tp mmg sedap nih..try jgn x try.. :)

Azila -
Hahahaa..boleh harap ke sura rumah tangga tu buatkan..goreng telor pun rentong..adeeii :)

MaDiHa -
Tu la kan, kat rumah ni cik abg akak pn suka pisang...kalau x simpan licin dulu..hehe

HomeKreation -
Wkmsalam Along cayang..muaaah, muaaah..mmg sedap kek pisang ni..Ummi pun x sangka.. Hahaa..beg Dora, lg ummi x tau...mcm2 budak sekarang ni kan.. :)

Tun Telani -
Opss..xpaa kat kedai byk lg pisang kan Tun, pi sambar sesikat..hehe

Ummi said...

Hafza -
Wkmsalam...huk alaah ya ke..akak dulu2 baru kawin, hehe, penah gak guna oven bulat tu..mmg seksa sikit nak set temp. xda kipas kan..Silap2 leh rentung..hehe. Tp akak sempat la gak jual kek coklat tuk ofis masa kerja kat Muadzam dulu...hehe..Guna oven tu jek la.. Now akak guna sejak 7 thn lepas oven Faber stainless steel tu..bakar 40 mnt x rasa panas lg pun keliling dia..penebat bagus kat luar...wayar pun besar, leh bakar lama2 tanpa henti.. Masa tu akak beli harga RM1,200...Now x tau laa...cuba survey kat kedai, now lg byk jenama...akak pun ikuti dah..hehe

Nieza -
Wkmsalam Nieza cayang..aah saja memewahkan kek tu..nak masuk tekak sendiri..hehe

Sarah -
Gerenti jadinya laa..senang sgt2..buat eh.. :) nnt kasi feedback kat akak..

Rahel -
Selamat petang (*tp hari lain dah jawab ni..hehe). Aah taburan almond slice tu lg sedap bila ngap..hehe

Yatie -
Wkmsalam cayang weeey...hehe..badam mahal pun tp nak makan sendiri, kita tabur byk2..puashati kan.. Nnt try la, mmg moist mulus gebuss peroii..sedap lg makan suam2 ni yatie..hehe

Ummi said...

Ayu -
Wkmsalam..tu la kan, akak dah lama x buat kek pisang. Jadi x cukup pulak kali ni...hehee..

Azlita -
Wkmsalam Ita...meh nak cayang sikit..laga2 pipi..hehe. Ita buat ni nnt hantar kat akak sikit taauu..kasi sedap2 taau..kasi lawo2..hehe

Diana @ Melley -
Wkmsalam Diana comey weeeii...xpa laa..ada masa kita ada urusan yg lebih penting kan..dapur alam maya x berasap xpa..janji dapur real berasap gak..hehehe.. Diana cuba dulu, nnt baru tau rasanya kek pisang nih..hehe

Anymz -
Hehee..beg angry bird x sesuai dah Anim, kita kena pakai beg pasar tu..senang nak cari brg dapur...hehe. Try la Anim, sedap pd tekak Ummi, x tipu punyer.. :)

Si Bulat Cantik..hehe
Aah mmg 100 gm...susu tu letak dlm bekas dan timbang guna kaedah gram eh..akak guna sukatan digital tu..leh set gram ke oz ke... Tp rasanya sama la 100ml dgn 100gm utk bahan cair...kena tgk calculation kat converter dulu la eh..

rokayah said...

kak, saya baru je buat kek pisang resepi akak ni... hehe.. memang sedap, gebu dan lembut la kak.. saya pakai gula biasa sbb xde gula kastor.. dan saya pakai pisang emas.. satu lagi.. saya buat dlm cup.. maka jadilah cupcake.. saya letak satu hirisan pisang kat atas adunan disetiap cupcake tu.. bila masak, pisang tu tenggelam ke tengah2.. masa makan jadi rasa macam ada filling/inti... sedap kak... thanks kak.. ni memang baru habis membakar sbb saya buat 2 adunan sekali gus.. ;)