Monday, January 16, 2012

Bingka Suji

ASSALAMUALAIKUM..... Waaah dah malam sangat dah baru nak entry... tadi bz memasak sakan tuk dinner, pastu setel macam keje rumah lagi laaa....Petang tadi tiba2 datang rajin sangat pulak dah, siap masakkan nasi minyak dengan lauk ayam spesel..nnt entry eh...tunggu eks...hehehe. Ni menu yang duk que panjang lagi laaa...adeeehhh, nasib la you all tatap menu yang dah jadi baja jeek...apa nak buat kaan...masa cemburu sangat kat akak...

Meh layan bingka suji yang akak buat last weekend untuk dibawa ke rumah mak sedara sempena majlis bacaan yasin... kebetulan dah dapat jemputan makan2, xkan pergi tangan kosong jek kan...buat lah apa yang termampu dan cukup masa. Akak bagi ni untuk family mak sedara makan2 sendiri jek...bukan jamu kat orang laaa...weeyy jenuh kang nak hidang kat 40 orang, xdaaann laaa nak baking2..hehe..

Asalnya hari tu ternampak Anim yang buat kuih ni...nampak cukup sedap...dah terasa-rasa jek tepung suji tu masuk mulut....Kebetulan tegur Anim punya bingka tu macam dia baru pecah dara acuan silicon jek....rupanya betul, Anim kata lupa nak mention. kat entry dia..hehee.. Kita pun sama gak laaa...try membakar dalam acuan silicon jgk...Memang sangat cantik lah kejadiannya... Thanks Anim sebab goda2 kita pergi PM hari tuh dan terima kasih kepada AlongRoz yang share resepi ni jugak...Thanks untuk semua ya..

BINGKA SUJI

Sumber I : Anim & AlongRoz
Dicuba Rasa: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan: (Loyang Bulat 8 inci)
  • 3 biji telur
  • 110 gram gula pasir
  • 160 gram tepung suji
  • 250 ml santan pekat (*akak guna santan Kara)
  • 1 sudu teh pes pandan
  • 1/4 sudu teh garam
  • 435 ml air
  • 90 gram mentega
  • 30 gram tepung gandum

Cara-Cara:-
  1. Pukul telur dan gula sehingga gula hancur.
  2. Masukkan ke dlm periuk dan campurkan tepung suji, santan, pes pandan, garam dan air.
  3. Masak dgn api sederhana sehingga pekat seperti bubur. (kacau selalu)
  4. Tutup api dan campurkan mentega dan tepung hingga sehingga sebati.
  5. Tuangkan ke dalam tin yg diminyakkan & bakar 190C selama sejam. (*akak guna acuan silicon)
  6. Gunakan fungsi "grill" untuk 5 minit terakhir untuk extra garing.
  7. Sejukkan sebelum dipotong.
Dapat merasa sikit jek la sebab bahagi dua untuk mak sedara dan family adik...kena buat lagi lain kali...sedaaaapp weeyyy..

23 comments:

Mat Gebu said...

Cutee jee bingka akak....comey..hehe..

Ummiakid @ lily said...

Gojes bingka tu kak Ummi...amboi bakor dalam silicone ehhh....

Sis-Lin said...

Waaaa banyak tu dapat, boleh la hntr barang 2 ketul kan..huhuhu

Respi simple nnti nk try le, tp pakai oven Mat Gebu..hahaaaaaa

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Walah, terasa2 sedap nya... nak kena buat lagi lah ni. Jeles nya nengok acuan silicon, cantik licin jer kuih nya! Kat miri ni mana ada jual benda2 camtu... menciii.

tun_telani said...

aish..stress weii nengok cantik beno bentuk bingka tu.. ni yg x sabo nk balik kg lagi nih. aritu balik kg, driver tun kene gi kursus pulak. x berpeluang la menjejaki kedai2 bakery yg best.
nnti tun nk gi usha2 jugak la tepung suji ni. xpernah lg beli. hopefully ada la kat kedai tu, terliur dh nengok nih.

Rohah said...

Sedapnyerrr...selalu asyik makan yg beli je..klu dapat sepinggan kecik ni,puas gak hati..

Nieza said...

Bingka suji ni memang sedap sgt kak Ummi..nieza dah 2 kali buat dah jamu kwnx2 dtng umah hari tu. nieza pun suka buat bingka dlm acuan SM senang nk tanggal:)

Sugar 'n' Spice said...

Kak ummi...sy suker kueh adek badek a.k.a kroni bingka nihh....

cantekk arr akk wat...sy x dok arr acuan camtu...nampak cantekkkk...

Oh Oeya said...

As salam Kak Ummi. Selamat pagi :-)

Baru tau tepung suji boleh wat bingka heheh.. Sedap sangat terhidang gitu..

Kak Ummi sayang.. Oeya ni kan baru nak berkecimpung kannn.. Tolong pamerkan rupa acuan silikon tu boleh?

Thanks in advance ;-)

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi cayanggg

Kak tak kisahlah menu dah jadi baja. Yang penting blog sentiasa update kan...hihi. ct pun kadang2 nak gak tayang menu yang lepas2 kak. Tapi macam tak daya nak letak banyak sangat dalam folder tu. kot2 dah habis idea tu bolehlah letak walau dah masak sebulan erk kak..hahaha

wahh..cunlah acuan tu kak. ni tengah usha2 CM suh belikan acuan silicon melalui eBay. boleh tahan jugalah RM ya. yang penting ct keluar duit semua boleh..hihi

sedapnya bingka suji,kerak2 tu yang mencengkam jiwa kak, buatlah lagi lebih2 sikit eh *wink*

anymz said...

wah!ummi ku cayanggggg..maceh lah ya tolong kita mention tntg silicone yang dah terpecah dara tu..hehe...
mmg best kalau tgk silicone kat PM tu kan ummi..nak tergolek dog pulak bila tgk tang harganya tu.tp gasak je lah kan?..jgn nyesal tak beli sudah..

meh sini bingka ni dua ketui..kita baru mamam mihun..makan bingka jd dessert lah...hehe

ady said...

AS-SALAM KAK UMMI

cantiknye acuan kuih tu...menariklah..kuih bingka suji tu pun npk sedap..Ady pun nak cuba bingka suji ni..nak kena cari tepung suji ni..

Gee® said...

sedapnya k.ummi... dh lama tak makan bingka suji cenggini... balik ni kena singgah beli suji la nampaknya... takut nanti banjir pulak dek air lioq... kik3x

Yatie said...

mmng comel je bingka suji akak ni...bertambah2 selera nak makan..mmng sedapkan kak bingka ni..yatie pun dah pernah buat dan nak buat lagi bila tngk bingka akak ni..

cik cek said...

Ummmiiii...memang dah lama dok kenen2 resepi bingka suji ni...cuma lum sampai seru lagi nak buatnya...aduh! tgk bingka suji ummi ni tak tahan dah akak...cam nak buat je ptg nanti...:D

maz said...

kakkkk..dh slamat smpai umah ke tu...pnuh ke bonet kreta nga rmpah sgalanya...hahaaa...kita xguna2 lgi kak acuan clikon yg bli dh brthun tuu...bila nk rsmi ye...

Anonymous said...

salam kak ummi, sy mntk izin akak nk salin resepi kt blog akak nie ye.. :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang..
akak... sedapnya bingka suji tu akak... cantik plak tu... aduuh!!! tergoda tgk ( sambil tenung2 gambar bingka tu ).. hehhehe..

AbbotCottage said...

dah 4 kali masuk sini, kali ni nak gak letak komen, pasalnya dah terliyo miyo. nak bikin ntah bila la Kak Ummi, mang peberet nihhhhh

Ummi said...

Mat Gebu -
Hahahha...ko tengok betul2 dah ke, bingka tu kan besauu jek...2x gigit baru habis..

Lily -
Haah, gojes + sedap..baru berkira2 nak buat lagik.. Alah kita xda lah byk SM pun, free punya xda...sendiri beli okeehh..hehe

Sis Lin -
Hahhaha...pi jek duk rumah Mat Gebu 3 hari, sediakan list apa nak dibaking...pastu baru ko balik..baking puas2..suh dia kemas..hahaha

Roz HomeKreation -
Wkmsalam Along cayang...alahaiii ya ke...sana xda jual eh..meh dtg KL Ummi bawak pi soping2 SM eh, dpt eskacang sbg upah pun ok..hehehe

Tun_Telani -
Waaah jgn stress gitu...akak lg stress nak beli lg nih...kita nak sambar apa yg kita suka laa...Jom Tun akak bawak soping SM, sekali dgn Along tu ha, tempah tiket blk sini cepat..hehe

Rohah -
Salam Rohah, thanks ya sudi singgah dapur akak...meh la try bingka suji ni..sedaaaap ^_^

Nieza -
Wkmsalam Nieza cayang...waa dah 2x buat eh..akak nak buat lg laaa..hehe. Aah senang bakar dlm ni, nak garing camne pun still cantik..senang nak loose kan dr loyang tu i liiiikkee...hehe

Ummi said...

Sugar n Spice -
Aah kan Mimie, bingka2 camni mmg sedap jek makan, x hengaatt..hehe. Xpa xda acuan SM pun, leh guna jek loyang biasa pun... ^__^ rasa x sama jek..hehe

Oh Oeya -
Wkmsalam Oeya...mmg sedap tepung suji wat bingka ni...x sangka2..hehe, uissh nak pamirkan jgk eh.. cuba jenguk kat entry Pantry Magic akak tuh, byk dlm kedai tu acuan Silicon...cuba tengok eh..

CT Delima -
Wkmsalam CT cayang, muaahss, muaahsss...Waaah usha jgn x usha...mmg pun SM ni mahal, tp berbaloi pakai kan.. yg cute 8 inci mcm besar bingkat akak tu pun RM58 satu..kalau yg kecik2 pun dah RM35...adeei.. mmg hangusss duit poket..hahaha. CT lain kali buat, akak pos kat pintu FB eh.hahahhaa

Anim -
Hahaha...sori la kita terpecah molot bgtau yg Anim terpecah dara SM tu eh..hahahha.. Mmg sonok cuci mata kat PM tu kan..Anim, lenkali kita wat rombongan cik Kiah la pi situ eh..biar haru dlm kedai tu..haha. Alaa, nk bg Anim pun dah licin laa.. Jom kita pakat2 buat semula la Anim.. ^__^

Ady -
Wkmsalam Ady...aah cepat2 buat Ady..akak nak wat 2nd round dah ni, tepung ada lgk..yg ni buat bg kat org...hahaha, sendiri gigit jari jek rasa sikit...hehe

Gee -
Looor kesiannya banjir air liooqq eh..buat jgn x buat Gee...sedap taauu :), x caya tanya la akak ni..hahaha

Oh Oeya said...

Thx Kak Ummi.. Kita ni pun plan cuti raya Cina ni nk jengah Daiso.. Sblom ni xtau nk cari pekakas2 dapo yg lawo2 mcm Kak Ummi punye katner.. tak dpt semua, suku pun jadik la hihi.. Dapo sekangkang kera jd xleh juga nk sumbat memacam, xleh jln pulak kang kui3 :D
Maceh Kak Ummi.. muahhh!! ;-)

Ummi said...

Yatie -
Aah laaa..akak pun kena buat lgk...nnt nak buat dlm bekas cumil2 la pulak...hahahah, jom Yatie 2nd round..hehe

Cik Cek -
Alaaa, jgn la lama2 kak Cek, meh la buat...akak pun nak buat sekali lgk la tuk makan sendiri puas2..hahaha, hari tu bg org.. ^_^

Maz -
Hahahhaa...kita lalu dulu la kedai2 rempah kat Gombak tu (*ya laaa UIA situ ramai org Arab kan), melambak jual situ dah skrg...hehe, now kat KL pun anytime nak cari rempah2 nasi arab kan..kat Kuantan pun ada jual dah.. ^__^

Anony -
Silakan...akak halalkan dan galakkan untuk sama2 menikmati bersama family kan...hehe

Diana -
Wkmsalam Diana cayang, muaaahh muaahh, lama x borak eh...bz kita masing2..hehe. Jom buat ni Diana, sedap x nyesal punyer...ngeeee

Abbot -
Looorr apasai x 10 kali abbot..hahhaa...amboiii dah byk kali jeling tu..kena la buat kan..kan.. ^__^