Tuesday, January 24, 2012

Cuti Pendek Yang Padat...Jom Jamu Lempeng Kelapa

ASSALAMUALAIKUM....Salam sejahtera....Salam Cintaaaa...caaakkkkk...!!

Terima kasih kepada yang masih sudi menjenguk dapur akak sepanjang tuan rumah bercuti sempena CNY nih... Baru balik petang tadi... Cuti pendek di 2 tempat berbeza, tetapi padat dengan agenda...Mohon maaf juga kerana akak tidak sempat nak membalas komen-komen kalian di entry sebelum ini... Ada banyak hal yang telah dirancang x menjadi, yang diluar jangkaan menerpa....

Mohon maaf jua buat Mamazieza yang datang ke Kuantan atas urusan kenduri anak buah, Ummi x sempat nak memenuhi jemputan kenduri dan hajat bertemu muka walaupun telah dirancang, tidak kesampaian dek sebab berkejar menziarah kakak ipar yang tiba2 jatuh pengsan di rumahnya tengahari Sabtu dan dimasukkan ke hospital HTAA Kuantan. Kat rumah pun melayan family adik dan family abang jugak. Apapun alhamdulillah, kakak ipar dah dibenarkan keluar hospital petang Isnin semalam. Selepas ke hospital tengahari Ahad tu, terpaksa pula berkejar ke Lurah Bilut, Bentong menjenguk Tokwan yang tersangat uzur dan giliran Ummi dan hb serta family adik lelaki untuk bermalam dan menjaga Tokwan selain bergilir-gilir dengan adik-beradik lain sementara emak abah Ummi kami biarkan berehat sebentar. Petang tadi baru balik ke Kuantan...baru terasa penatnya...apapun, Ummi doakan semoga Tokwan kembali sembuh dan walaupun tidak sekuat dulu, asalkan dipanjangkan usia dalam sihat walafiat jua hendaknya...amiiin

Oleh itu, dalam malas-malas dan letih ni akak updatekan jugak laaa menu makan lempeng kelapa sebelum bercuti kelmarin....cuci mata je la yea....Resepi lempeng xyah letak la kaaann...ni budak darjah 6 pun boleh buat kan.. Ni makan dengan apa eks? Cuba teka.??....Resepi gandingan lempeng ni akak update kemudian k...tersangaaaattt bessttt walaupun simple....walaupun dipandang biasa-biasa...tp ada kelainannya....tungguuu... ^___^

12 comments:

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang! Siapa kata... bukan semua org pandai buat ni tau... Along pun tatau juga... ngehngehngeh.... Nampak sedap ni... menu org dolu2!

harleena said...

salam kak umi... memang peberet ni lempeng kelapa makan ngan sambal ikan bilis. entah bila la nak buat...

Shiela said...

dapnyerrr.. mai sekeping.. :)

Ummi said...

Along Roz -
Wkmsalam muaaahhh muaahah buat Along, aah la kan...kalau budak2 dulu rasanya dah reti la nak melempeng, budak sekrg x gerenti...hehee..Sodap makan panas2, sekali 3 keping lalu tekak pun x perasan kan Along..

Harleena -
Wkmsalam, thanks ya sudi singgah dapur akak, aah lempeng kelapa makan dgn apa2 pun sedap, tp kali ni bukan sambal ikan bilis akak buat...tunggu entry k...hehe

Sheila -
Alahaaii dah habis la Sheila cayang weeeyyy...nnt buat pgil akak makan eh.. ^__^

rafaliah said...

As-Salam..
Singgah pagi sini..
http://rafaliah.blogspot.com/2012/01/lagi-kisah-seorang-ibu-yang-teruja.html

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi cayanggg


menu lempeng kelapa..laaammaaaaa tak buat kak. macam terrindu2 dah dengan aroma lempeng kelapa ni, nak2 ada pulak rendang daging atau sambal bilis atau udang..perghhh berkeping2 juga ct makan ni. Tapi keping2 yang kecik lah...hehehe

Doa ct semoga Tokwan sentiasa sihat dan dipanjangkan usia hendaknya..A-minn. begitulah lumrah hidup kak Ummi...kita yang masih kuat ni kenalah mengingati mereka2 yang telah uzur. teringat pada MIL yang berada di JB..rindu nak balik kg juga. Tapi urusan Hubby disini kena juga ct turutkan. ct dan family tak balik kg pun anak2 ada yang mula sekolah hari ni. tu yang malas nak kemana2 cuti2 CNY ni.

Gee® said...

Waaa...ada lempeng kelapa...cam sama jer citarasa kita... gee suka lempeng camnih... baru ni buat kat kmpong cicah sambal... sedap kan... Ooo..Ummi ada tokwan kat Bilut yer... MIL gee pon Bilut gak...

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi cayanggggg....
Rindu nak baca celoteh akak..
Semoga kakak ipar dan TokWan kak Ummi semakin pulih dan sihat..

Lempengggg...
Buat perut ita berkeroncong.. macam nak buat sekarang jugakkk..
Kak sedapnya ..
Terliur lah..
Gambar akak cantik sangattt..
macam lempeng tu ada depan mata dan nak tunggu di suapkan aje.. :-)

Ida,Japan said...

slm kak ummi...apa khabar??
semoga mereka2 itu segera pulih dan sihat
sedapnyer lempeng, nak2 ada fresh coconut...mengidam tgkk bila ada resepi yg letak kelapa2 ni...maklum la dh lama tak jumpa fresh punya..kesian kan

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayanggggg..alahai terliur pulak tngk lempeng kelapa..lama betul tak buat dan tak makan lempeng mcm ni...mcm nak buat skrng jek...kalau mkn dngn rendang ayam resepi kak liza tu best gak kannnnnn...he3.

quinnie said...

assalammualaikum kak ummi...alahai sedapnya lepeng kelapa..saya makan suka lempeng ni..tapi nak membuatnya tu malas betul sebab kena masak satu2..hahaha..nak menunggu dia masak tu yg rasa lama sgt..kekekek..saya jenis suka buat cucur/jemput kelapa je..kekekke

cplud miera said...

kak ummi, sedapnya. terigt lempeng kelapa yg mak buat ;)