Thursday, January 12, 2012

Kuih Talam Lapis Diplomat

ASSALAMUALAIKUM....Entry terlewat sikit malam ni.. Suasana di Kuantan hujan x berhenti-henti...rasa sejuk jek dalam rumah ni...lemau rasa badan nak update...hehe..

Okeh laaa, update jugak la kan...xpa slow2.. Resepi Kuih Talam Lapis Diplomat ni telah mencuri pandangan mata akak semasa singgah ke dapur Cik Ann @ Dari Duniaku nih.. Nampak sungguh sedap, Cik Ann buat lagi cantik kombinasi kalernya tuh. Akak punya lapisan paling atas tu sepatutnya pepel, tp bila tercampur dengan kuning tepung kastad tu, dah la pekat gitu pulak kalernya...hahaha.. So sape yang nak buat, hati-hati campur kaler eh..letak kaler kuning jek la rasanya...baru cantik.. Ataupun boleh guna tepung jagung kot...rasanya no harm la ek..try jek xpa kan..

Kuih talam ni memang sedap dengan lemak2 kek stoberi roll tu..dengan filling dlm kek tu lagi.. mmg best makan, lemak2. Akak ingat nak buat dengan pandan roll, tp xda pulak.. So layan la...satu kelainan dalam arena kuih talam...hahahaa.. Wallaahhh, mmg sedap.. Akak sendiri suka, banyak la pulak makan. Tp kalau family x ramai buat half je la eh..kecuali nak sedekah kat jiran ke...hehe, Meh layan... Terima kasih byk pada Cik Ann, akak C n P je eh, dan empunya resepi Chef Asma.

Alahaaii baru terperasan, kat gambar tu x tulis perkataan Lapis...
adeeii, nak cepat2 jek edit..xpa la kan..hehe


KUIH TALAM LAPIS DIPLOMAT

Resepi : Chef Asma
Sumber I : Che Ann @ Dari Duniaku
Sumber II : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Lapisan Bawah:-
  • 250-350 kek Butter ( akak pun guna kek swiss roll stroberi mcm Cik Ann)
  • 3 biji telur
  • 50 gm Blaccurrant @ kismis ( akak x letak jugak)
  • 1/8 tsp esen vanila
  • 150 ml susu cair
  • 300 ml air
Cara-Cara:
  1. Satukan semua bahan bahan dan biarkan sebati ( rendam) selama 15 minit.
  2. Masukkan dalam loyang 10 x 10 x 3 yang telah dilapik plastik.
  3. Kukus lebih kurang 25 minit.( Bila dah masak angkat dan cakar dengan garpu)
Bahan Lapisan Tengah:-
  • 70 gm tepung gandum
  • 100 gm gula castor
  • 1/2 tsp garam
  • 2 @ 3 biji telur ( saya guna 2 biji - akak pun)
  • 300 ml air
  • 100 ml santan pekat
  • Sedikit pewarna ( pilihan masing2)
Cara-Cara:
  1. Satukan semua bahan2 kacau rata dan tapis ke dalam periuk
  2. Masak hingga naik wap
  3. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 25 menit
  4. Bila dah masak cakar dgn garpu.
Lapisan Atas:-
  • 50 gm tepung kastad
  • 150 gm gula halus ( sy guna 120gm shj sbb tak suka manis sgt)
  • 1/4 tsp garam
  • 2 biji telur
  • sedikit esen vanila
  • 100 ml santan
  • Sedikit pewarna (ikut warna kegemaran)
Cara-Cara:-
  1. Ikut je cara seperti lapisan tengah di atas yea..
  2. Tuang ke lapisan tengah dan kukus selama 30 minit/hingga masak.
  3. Sejukkan betul2 pada suhu bilik barulah dipotong.

29 comments:

Ummiakid @ lily said...

amboi kak ummi, memalam tayang talam le pulak...bak sejoreh..memalam ni lapor le pulak dgn cuaca yang mengalakkan bertambahan berat badan...makan tido..makan tido...

CitarasaKu said...

Asalamualaikum, cantiknya kuih talam nie mmmm sangat mengoda.

nonierahman said...

ha'a la kak ummi husband dok kuantan pon ckp hujan je,risau takut banjir.mintak2 xde apa2 la kan..
mcm best je kuih talam lapis nie.nak tanya berapa biji swiss roll akak pakai?

HomeKreation said...

Sedap ni Ummi, ada kek rupa nya...
Semuga hujan cepat2 berhenti... kat Miri pun selang sari hujan nya.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
memang cantik.. menarik ler kuih lapis talam nie akak.. sukanyaaa... satu kelainan.. pasti sedap sgt nie kan akak.. nak buat juga.. InsyaAllah

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Good Idea

iza said...

Assalam..
Cantik, menarik, tertarik..

Rima said...

Tak aci lah KUmmi.. dont update malam malam.. susah kan kita ajer tau.. ni terpaksa ku turun bawah cari benda manisan .. grrrr!! haha

tun_telani said...

cantik je lapisan dia... ni para2 vip je blh makan ni, sbb utk diplomat. hihi

rahel said...

Salam Kak Ummi...canteknya kuih lapis tu...telan2 liur je Rahel tengok...aduyai..

Kama Azura bt Sakimin said...

Assalamualaikum kak Ummi...
wahhhh...xpernah dengarlah kuih talam canggih ni. Mesti sedapkan? Cumanya ni klu ada kek bantat boleh x dibuat kuih ni?

FatihaNur said...

salam kak...memalam ni mood nak makan manis je...tu yg tgk ni jd terliur banget..hehe

Nieza said...

wahh memang terguda la kak..sedapnya tgk kuih talam ni nama pun hebat.wajib kena buat jamu husband ni.

tadi tgk kat fb pun dah terliur singgah kat dapur ni terasa nk mkn terus jer...hehe

Citarasa Rinduan said...

Selamat pagi penghulu hari kakakku sayang

Namaku diseru, aduh Ummi Zaihadi, sekrang ayu semakin sibuk dengan kehidupan.... bila layan talam.. adehhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. cairnya hati ini, kak ummi.. bila mau bagi adikmu rasa??

Cendana Kasih said...

banyak juga guna telur yer kak, setiap lapisan ada telur, sure sedap, lemak berkrim ni...

Sofea said...

Singgah dapur k.ummi jap......teliur tgk kuih talam lapis nii, secntik namanya..:)

Mas said...

rajinnya akak menalam...
terliur mas tengok tau..he3

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
waduhhh waduhhhh..tak tahan tngk kejelitaan kuih talam diplomat akak ni..talam bukan sebarang talam lagi..talam orng2 besar punyerrrr...he3..sblm ni verangan gak nak cuba, tapi tak dpt bayangkan mcmana rasanya di letak kek utk adunan bawah tu...pasni lehlah buat...dah tak sabor nak wat ni..

anymz said...

walah...ada talam dr kuantan..tapi kena jadi diplomat dulu lah ya..takpe2 kita balun jek..puan rumah bukannya ada pun kannnn...hehe
eh!mana?mana?..kata ada bingka?cepat sikit..tak sabar nak tgk acuan yang dh pecah dara tu..

Asmara said...

kak ummi cayang! comel betul nama talam ni, ni sesuai utk hidangan diplomat vip nih. hehe.. tengok pun dah tau mesti sedap! nyum2!

Oh Oeya said...

As salam Kak Ummi..
Adeiii ketinggalan storimori Oeya nih aiiihhh!

Tu dia.. ujan2 dok rajin gak melapis.. tantekk lak tu..

AbbotCottage said...

terasa diri ni macam VIP plak Kak Ummi. Tapi kalo dapat rasa talam diplomat, lagiii ler macam VVIP.

Ayu said...

assalam kak ummi, wah another recipe dari chef asma, kalau tak silap kita pun ada recipe ni, tapi belum pernah cuba lagi..nampak sedap kuih ni kak..dan dah tentu2 sedap juga ni..

IZA AKMA said...

wahh sekali tengok dah terus terpikat..dah lama memcari resepi chef asma ni..tkasih kak ummi sharekan resepi
resepi ada kelainan sbb lapisan bawahnya guna kek..

dZana said...

wahh.. bukan sebarangan talam ni kak ummi.. cantik n mesti sedap..

Mamasya said...

Aslmkum k.Ummi.menarik nama kuih talam ni...rupapun menawan.nampak sedap...simpan resepi dulu.

CA said...

Salam Kak Ummi..

Patut wase terpanggil nak singgah dapur ahkakk..perghhh akak buat kuih pe-be-ret saya..saya kalau kuih yg ada nama talam..atau yg kukus2 ni..memang gemo wehhh.

Ammpunzzz...malu pun ada..bila akak mention nama saya...duhhh giegil beb masa baca.... Tapi jeles aa...talam diplomat akak ni..cantik je bila foton'..saya punyer herot beot..tgn terlebih bedung gitu...
Karrerr pink tu buat talam akak shanntikkk...ok apa kombinasi kaler tu...akak memang seni beb...muahhhh!

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ummi cayang.. terima kasih sangat atas sokongan akak ye.. cayang akak.. alamak nampak talam malam2 ni sedap la plak

maz said...

kakkkkkkkkkk..bngun la cpattt...duk wakpe tuu..xhbis lgi ke lipat kain...waaa rjinnya kak buat kuih talam ni...kita klu buat sah amik 2-3 ptong je...anak2 xmkn...nti klu mai umah kita kak bwa la kue2 mcm ni ye..kita sukeee..