Tuesday, January 3, 2012

Ikan Jenahak Tumis Rendang Asam

ASSALAMUALAIKUM.....Entry pertama untuk tahun 2012 ni... Masih entry tertunda jugak ni...ntah bila nak habis list. Terima kasih kepada semua yang sudi mendoakan dan masih sudi menatap Home Sweet Home ni. Penghargaan dan terima kasih banyak kepada Sifu dan Chef senior GMM, kawan-kawan, sahabat dan teman lama dan baru yang sentiasa memberikan galakan dan sokongan untuk akak terus menghidupkan lagi dapur alam maya akak ni....hanya Allah swt jua yang membalas atas kebaikan dan keprihatinan yang dihulur...

Apapun, akak tetap akan slow sikit untuk tahun ini memandangkan banyak kelas nak kena pergi....terutama bila wiken. Ada beberapa teman rapat yang telahpun akak maklumkan dan mengerti akan situasi ini. So aktiviti memasak dan menghapdet pun mungkin terhad. Semoga akak dapat melangkah dengan baik dan impian menjadi kenyataan, insyAllah. Ni pun duk menghapdet yang tertunda jek...bila nak habis ntaaah...

Okehhh lauk masak2 minggu lepas (bila eh?)....semasa mak abah dan adik berkunjung ke rumah selepas berurusan di Kuantan ni. Lauk makan tengahari yang sempoi dan mudah2 aje akak masak...waktu terbatas sangat masa diaorg singgah tu... Masak lauk camni mmg cepat dan mudah...lebih sihat tanpa santan....hehe. Lagi pun dah lama x masak lauk ni.. Resepi ikan tumis rendang asam ni sebenarnya pernah akak kongsikan bersama di majalah Jelita tidak lama dulu... Cuma kali ini tidak menggunakan santan pun... Akak C n P jek eh...skip mana yg x perlu tu k...


IKAN JENAHAK TUMIS RENDANG ASAM
Resepi & Sumber: Ummi @ Home Sweet Home
(keluaran Jelita Mac 2011)

Bahan:
  • 1 keping ikan merah/tenggiri (kali ni akak guna ikan jenahak)
  • 4 ulas bawang merah - dimayang kasar
  • 3 ulas bawang putih - dimayang kasar
  • 2 cm halia - dihiris halus
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 3/4 cawan santan pekat (*kali ni akak skip santan, ganti air)
  • *1 tangkai cili merah )
  • *1 tangkai cili hijau ) * dihiris menyerong
  • 1 sk gula
  • garam secukup rasa
  • beberapa tangkai daun ketumbar
  • sedikit serbuk kunyit
  • minyak untuk menggoreng ikan
Cara Memasak:-
  1. Ikan dibersihkan, digaul dengan garam dan kunyit. Goreng ikan hingga tiga suku masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan lebihkurang 4 sudu besar minyak dalam kuali yang sama dan tumiskan bahan mayang dan hiris hingga naik bau.
  3. Masukkan air asam jawa dan kacau biar mendidih sebentar.
  4. Masukkan ikan dan perlahankan api, reneh sekejap..
  5. Masukkan santan pekat (*skip jek ni, tukar air), garam dan gula secukup rasa. Balikkan ikan dan masak hingga kuah mendidih dan sedikit pekat. Seimbangkan rasa masam dan lemak santan.
  6. Tutup api dan taburkan beberapa tangkai daun ketumbar. Sedia untuk dihidang dengan nasi putih.

13 comments:

Amie said...

Selamat Tahun Bari 2012 Kak Ummi.
Resepi hebat ini tentu rasanya pun sangat sedapkan... boleh try nanti.

Suhaiyl Alias said...

Kalau ikan lain xder masalh kan?

Ummi said...

Amie -
Selamat Tahun Baru jgk tuk Amie yea...terima kasih... Resepi tu kena try baru leh komen...hahahha

Suhaiyl -
Boleh aje...ikan apa2 jek..jenis besar ke kecik ke...no hal..

Nieza said...

Assalam kak Ummi,sibuk yer kak..tak pe la dahulukan yg penting dulu. masak simple gini kalau mkn ngan nasi panasx2 pun sodap ni..:)

tun_telani said...

slow xpe kak, asal sentiasa ada resepi yg mantap.. walaupun x update tun selalu godek2 dapur akak nih.. lunch tadi pun duk skodeng ikan sos hitam akak..hehe.. sedap sgt =)
ikan jenahak mak mertua tun selalu masak lemak, tun xleh nk telan. kalau goreng dulu blh makan kot.

Rima said...

KUmmi
slow and steady.. thats ok.. asal kirim kan berita.. ape ape pun Rima doa kan yg terbaik ok KUmmi..

Masak cam ni memang fav but kan if i cook it for the family macam kureng sikit.. but kan ku tetap akan masak lauk ni.. yg lain makan maggi suahhh hahaha

Ummi said...

Nieza -
Wkmsalam Nieza cayang...hehe..belum sibuk lgk, tp bakal sibuk sikit laaa, takut tak terkejar masa nak update segala..so akak xnak berjanji, hehhee...

Tun Telani -
Alahaaii, mmg lah sayang nak tinggal terus kan...tp kata orang yang sayang tu la tinggal2kan...uwaaa, daku belum cukup kuat la Tun, tambah2 nnt rindu kat Tun jgk la kan.. InsyaAllah akak cuba, tp things will go up and down jek tahun nih...hehe.. Terima kasih sudi try resepi2 akak yg sempoi2 jek pun..hehe, eh jenahak sedap lah Tun, anak akak cakap mcm ayam isinya...hahaha

Rima -
Ya laaa ni Rima, sooner or later I've to stop for a while, couldn't handle few things at a time...huhu. You don't worry babe, I'll always drop by at your wonderful kitchen..for sure! Itu ikan you kasi masak, kasi suap sama Mr Rima...baru dia tau sedap ke x nnt Rima, air tangan lah katakan...hehehe. Bagi makan maggie, mcm kejam jek...hahaha

kak ina kl said...

salam dan selamat tahun baru ummi..adatlah kan ada yang suka dan ada yang tak suka..janji kita happy berblog udahlah

wah sedap gak masak ikan camni..lehlah try nanti

FatihaNur said...

salam kak....selamat tahun baru...

Yatie said...

uwaaaa K.Ummi, walau busy tetap mengancam menu akak hari2...menyelerakan sungguh..yatie suka masakan yg simple tapi menyelerakan...

Diana @ Melley Mey said...

akaak... meleleh air liur d buatnya tau... sedaaapnya tgk ikan tu... menyelerakan sungguh...

canteq said...

wow... sy suka jenahak...

MAK TEH said...

salam dik ummi, first time menyapa disini, rendang asam mmg terkenal diutara,selain ikan, mak teh juga buat daging, sotong,paru,hati dan limpa...ringkas tapi sedap, pembuka selera...anak2 mak teh kalu demam ,depa mintak la rendang asam ni.