Tuesday, January 31, 2012

Jemput Pisang Molat-Molat...Bab Masak Anak Dara Dulu Dan Sekarang

ASSALAMUALAIKUM....Morninggg...!

Untuk makluman, entry ini akak letak adalah lebih kepada untuk panduan anak-anak dara akak dan juga kawan-kawannya yang selalu menjadikan blog akak ni sebagai panduan bila diaorg balik ke rumah sewa dan datang keinginan untuk memasak sekali sekala... Ada jugak yang tanya, macamana nak dapat cucur atau jemput-jemput yg bulat-bulat bentuknya.... So akak harap, diaorg dapat sedikit panduan dan tips dr diri akak yang x seberapa pandainya nih...bukan nak tunjuk teror okeh...Biarpun nampak sempoi, tp kalau x buat sendiri atau belajar, xkan tau jugak kan...

Kebiasaannya akak x suka letak sebarang soda untuk jemput-jemput pisang yang lebih rasa pisangnya dari tepung, memang sedap yg macam ni, tp bila goreng, akan penyet sikitlah rupanya bila dah sejuk dan agak meresap minyak....tp mmg best, kaya pisang bila dikunyah. Tapi kalau nak kasi bulat2 sikit bentuknya, kenalah jugak letakkan soda sedikit dan lebihkan sedikit tepungnya di samping soda ini untuk melembutkan jemput-jemput, tapi janganlah pulak sampai hilang rasa pisang...kena agak-agak la kan.. Kalau nak sedap guna pisang emas or pisang berangan yang betul-betul ranum nak lembik tu...ha..

Ya la kan, anak2 dara sekarang, bukan semuanya pandai membuat jemput-jemput waima goreng ikan pun kadang-kadang hancur, x tau dah garing ke belum kan (itu pengalaman akak sendiri masa anak dara, kena dipantau jugak oleh mak). Tapi alhamdulillah, seawal akak darjah 3, akak dah masuk "My Mom's Cooking School" (mak akak la Guru Besar dan Pensyarahnya...hahaha). Akak dah boleh menyiang ikan yang besar-besar, siat kulit ikan cencaru, dan tebuk perut ayam kampung untuk mengeluarkan khazanahnya...tu sebab akak x makan ayam kampung...aiish! Kemudian masak air dan jirus/rendam kejap ayam tu untuk memudahkan bulu-bulunya ditanggalkan..bersihkan ayam kampung yang siap disembelih oleh abah akak dulu2 mmg kerja akak sebelum mak masak, siapkan akak layurkan jugak kasi hilang bulu-bulu roma halus ayam tuh...hehhee, tp dengan pemerhatian mak...kalau ada bulu2 tu lagi, kasi bersih...

Bab menjemput adunan cucur ke dalam kuali pun, akak diajar oleh ibu, hati-hati dengan minyak panas. Pernah akak tengok geng2 sebaya akak, bila akak pergi jalan2 or bermalam di rumah diaorang, ada yang nak goreng jemput apapun sekalipun, menggunakan sudu, takut nak menjemput adunan dengan hujung jari, hehe...so bila guna sudu, bentuk x cantik sikit la kan.

Ini hanyalah kisah selingan, jangan ada yang terasa or jengkil dengan cerita akak ni, bukan bermaksud menyindir atau tunjuk pandai. Tapi biasalah, lain dulu lain sekarang, sesekali membebels, memandangkan akak pun dah ada anak-anak dara besar dah (*harap-harap diaorg baca ni..hehe) So, buat adik-adik blogger yang dah pandai wat jemput-jemput tu, jamu mata je la eh, just ignore this case, ok..hehee...Sori yaa, tiba2 "TER"datang idea nak berkarangan pulak... Mana yang baik ikut k, mana yg x suka, baca dan senyum jek k, ^__^.

JEMPUT aka CUCUR PISANG BULAT
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-
  • 8 biji pisang berangan masak ranum*
  • 2 - 3 sudu besar gula pasir* (bahan * dilecek bersama)
  • 250 - 300 gram tepung gandum (jangan terlebih tepung lak, nnt hilang rasa pisangnya)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu kecil rata soda bikarbonat
  • air secukupnya
  • minyak secukupnya untuk menggoreng (deep fry)
Cara-Cara:-
  1. Gaul tepung, garam dan soda bikarbonat biar rata, kemudian masukkan pisang yang dilecek. Gaul sebati.
  2. Masukkan air sedikit-sedikit dan gaul lagi hingga adunan menjadi lembik sedikit dari adunan cucur biasa, tetapi pastikan boleh dijemput dengan hujung jari. Biarkan 8 - 10 minit.
  3. Panaskan minyak dan jemputkan adunan dengan hujung jari ke dalam kuali. (goreng dengan api sederhana besar). Balikkan agak kerap biar cucur kembang membulat. Masak hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
  4. Hidangkan sebagai sarapan pagi atau minum petang ketika suam-suam/panas.

37 comments:

Ctnaemah said...

Kak ummi..sebab tu itulah dipanggil jemput-jemput sebab guna hujung jari..guna hujung sudu kena panggil jesudu..hahahah

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

I just had my breakie...yet so hungry seeing your cekodoks kak!!!

Haha, I too dun like using spoon to scoop the batter, guna tangan je. And to make it round, I use wooden spatula/sudu kayu to keep turning them into balls.

Want some please :)

Ckin Kembaq said...

mak ajar buat tak letak soda..hehe ni baru tau.. ^_^

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi cayanggg


memang betul apa yang kak ummi cakap tu. anak2 sekarang ni payah betul nak pandai menjemput cekodok ni kak. anak dara ct pun sama, kalau buat jemput2 guna sudu jer, takut bab minyak terpeciklah katanya. Kalau nak goreng ikan nun jauh bermeret macam nak campak ikan tu dalam kuali jer gayanya..hehehe. Biasalah anak2 sekarang ni, manja lebih sangat berbanding zaman kita ni kan kak.

Nak kena jamu mata lagi ker arini..emmm pisang berangan ada lagi tu kak belu monopos lagi..hahaha

lemongrass said...

Kak Ummi,
Morning :-). I pun kan bila dah besar and dah beranak 1 baru berani buat jemput2 guna hujung jari. Walaupun Mak I dah banyak kali ajar, tapi still tak berani.
Until 1 day I dah tak larat n leceh terpaksa guna 2 sudu untuk buat jemput2, berani kan diri jugak lah.
Sekarang dah pandai, yeay!!!! :-).

Sis-Lin said...

Salam kak Ummi..
Ishhhh kita klu bab bolat2 ni memang fail le, selalu bt tak lonjong dia meleper..ermmmm dh cuba byk tip2 tapi x jd gak...
agaknya tgk jari kot..hahahaaaa

Yatie said...

betullah apa yg akak cakap tu, yatie mmng suka guna jari kalau buat jemput2 pisang ni...dulu kita main cuba2 je sbb tngk mak buat mcm tu..skrng ni lain..walau anak2 tngk still nak guna sudu gak sbb takut kena minyak katanya..tu yg hasilnya pun lainkan...

Gee® said...

k.ummi, nk jemput molat2 tu...

Zaliedana said...

Assalam kak ummi,wah molat2 jer cekodok akak..sy pon kalo jemput2 udang pon mmg guna jari ajer,lbh puas,yg penting kita cuci bersih tangan kita kan,pastu basahkan cikit hujung jari,sbb senang nak jemput nanti..Eh akak xnk jemput sy ngap jemput2 ke,hehe..

mama4A's said...

ummi..

sy nie dh beranak pinak baru la tau yg kalo nk bolat2 kena jemput ngan tgn.. hehe.. itupun ngan muka tk malu tnya pada kwn sbb anak2 suka mkn cekodok pisang yg bolat2 n comel kt umah dia...

belajar masak ni tk kira umur kan ... saya suka akak nya `bebelan' kt sini.. (dh tkde mak nk bebel lg...)

HaSue said...

Kak ummiii...akak x makan ayam kampung kee??rugi tau kak!haha.. ntah apa akak nampak dlm khazanah ayam tu ek. :D

apa2pun mmg guna hujung jari laa terbaik hasilnya kalo nak mulat2..asal rajin jer cuci tgn kalo ada buat keja lain sesambil menjemput tu kan akak kan..bagus akak share citer tu..hehe
mintak sepinggan kak!lama x mkn

tun_telani said...

tun xpandai buat mulat2 comey gini!! hahahha... tun jemput2 ngan cari gak, tp jd bentuk alien yg x sama besar.. hohohoho... bila malas nk basuh tangan, guna sudu je. nnti nk practice lg kasi comel mulat2 cam gini ^^

rahel said...

Salam Kak Ummi,rindunya gue sama jemput pisang yang sodap dan comel2 itew..

Mas said...

kak ummi..
mas pun buat cokodok pisang pagi tadi untuk anak2..he3
tuko nakkkkkk

chikadakbiru said...

soronok tau dapat mak yang jenis suruh anak masak kat dapuq nih..untung anak2 yang dapat mak mcm nih...kak Ummi sama jugak dgn mak saya..zaman saya kecik sampai la dh jadi mak org pun...memang mak akan panggil turun ke dapur..tlg buat ape2 yang patut..senang nanti nak berlaki dh pandai masak..

time ni teringat kat sorang kawan mase kat U dulu...ibu die memang tak bagi anaknye tlg kat dapur..maknye rimas..mak die tak suke anak dok congok kat dapur..sampai ke la nih..anak die tak pandai masak..nasib baik la sekang nih byk media2 baru yg boleh di buat rujukan...senang budak2 sekang..byk sumber utk dipelajari..antara rajin n malas aje..hehe banyak plak bebelan sy kekek..tp memang setuju sangat dgn bebelan akak kat atas tuh

AbbotCottage said...

Kak Ummi, peberet peberet peberet!!!

NaEl said...

Mak, tips ni sangat berguna. Tapi kan lebih sedap kalau omak nyo yang masak. Kikiki :D

Ummiakid @ lily said...

waaa...kak ummi mmg molat²...tomey sangat. kite jarang dpt molat² mcm ni....jangan lupa bagi tau rahsia ye...mesti ada cara cekut tu kan...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ummi...bila tgk jemput molat-molat macam ni, teringat pula kisah saya dulu2...Kakak saya pun ada ajar masukkan adunan ke dalam minyak panas menggunakan hujung jari...Jadi sejak hari tu dah terbiasa...Jemput2 pun jadi cantik sehinggalah lepas saya kahwin..

Adalah satu hari kenduri kat sebelah mertua, saya tolong gorengkan cucur pisang...Jadi sebab dah terbiasa guna hujung jari, jadi tak jadi hal bagi saya, tau apa jadi selepas itu...? Mereka anak beranak kutuk dan bisik2 belakang, konon2 cara saya ni pengotor sebab tak guna sudu masa masukkan aduanan ke dalam kuali..

And the and tak ada sorang pun sentuh cucur tu dan terbuang begitu saja..Iyalah kan, bukannya kita masukkan satu tangan kat dalam situ, guna hujung jari jeeee lagipun setiap kali lepas masukkan adunan utk satu gorengan dan nak mulakan satu gorengan yang seterusnya kan kita basuh jap tangan tu...

Tapi dalam hati saya ada gak ngutuk sendiri, abis yang diorang uli doh tu tak guna tangan ke...?

He he he panjang pula komen saya kat sini yaaa...sekadar kongsi pengalaman..Tapi sekarang, sejak peristiwa itu saya guna sudu balik..tapi kadang2 cilok2 gak guna hujung jari....

Ummi said...

Ct Naemah -
Hahahha..dan dan tu tercipta peribahasa eks...ke bahasa karatzz...hahaha..adeeii

Love -
Yep, jika kita betul2 memasak dan biasa memasak, we feel comfort with this style right? As long as we know how to make people see it right when using our magic fingers.., muaahh!

Ckin Kembaq -
Tu laaa..dulu2 mana ada org letak soda, so jemput2 jadi kecut sikit tambah2 dah sejuk kan...hehe, nvr mind, bole try aje k..

CT Delima -
Yep, mana2 pergi, sekolah tinggi mana pun, hebat mana pun sijil kita, tips dan panduan awal dr emak kita jugak masih kita pakai dan xkan tinggal kaaann..? Harap2 anak2 kita boleh ikut serba sedikit, biarpun x seperti zaman kita. (*teringat nota2 tulisan tangan salin resepi, ntah kemana menghilang...huhu). Aah jamu mata jek CT, dah licin...hehe

Lemongrass -
Hahaa...akhirnya pandai jugak kan Min...tabik spring tuk you...hehe, asben pelik x tengok you guna jari menjemput cucur dlm kuali tu? ^__^. Pada akak, guna hujung jari lebih selesa dan hebat...hehe

Sis Lin -
Hahhaa...ada je alasan ko, napenya jari ko pelik sgt ke...bunting padi eks...hehee, ke jari serai...xmo jadi molat2...hahaha..xpa laa..x molat pun xpa..masuk mulut pun kemek jgk hahaha..

Ummi said...
This comment has been removed by the author.
Muzel Zay said...

salam kak ummi,

sy mmg x reti buat jmput pisang pakai jari. tp kan.. psstt.. sy dh cobe cherry berry streusel tuh! muaha.. kwn2 opis pun ckp sedap! nnt sy tepek kt blog yeh..tp ghoper nye x lawo..hahhah..nk buat lagi nnt! yeayy!!

Ummi said...

Yatie -
Tu la kan, x tau la anak2 skrg, takut ke, geli nak jemput adunan ke, takut org geli nak makan ke, ntah...habis tu makanan lain selain jemput kita gaul dgn jari, boleh jek makan kan...hehe. Tp kita kena bagi diaorg masa untuk belajar, insyaAllah, diaorg akan selesa. Tp ini pun bukan paksaan, buat mana yg selesa dan cepat kan...hehe

Gee -
Jemput2 molat dah licin daaa...

Zaliedana -
Hehehe..betul tu CT, rasanya lebih selesa kalau dh biasa, tp kalau x biasa, sudu pun moleeeyyy, no paksaan, kang terus depa xnak buat jemput2...terpaksalah maknya masak...Nak jemput CT makan pun dah licin dah tu ha...hehe

mama4A's -
Owh ya ke...xpa laa, at least kita belajar bila nak buat sesuatu lebih sempurna, x kira lah dah kawin ke, blm ke...ilmu xkan ada penghujungnya kan...waima yg sempoi pun blm tentu org belajar tinggi pandai buat kan...lebih2 bab masak2..ilmu dapur tetap kena tau gak kan...now lelaki pun dah handal di dapur..
Terima kasih sudi baca bebelans akak dan sukakannya..hehe

HaSue -
Aah Sue, x makan, kecuali org tipu akak...huhuuu. Masa cuci khazanah x jumpa apa2, biasa2 jek...masa tengok ayam makan dulu2 kan...termakan n***s..uwaaa...now ayam kampung kan org dah kandangkan dan bg makan, xda mengais2 dah...hehe, tp still xleh masuk tekak akak la Sue..

Aah nak menjemput dgn jari2 of course la kena bersih segala kan...kuku pun kasi pendek laaa..hahaha. Kalau sayang kuku berkilat, x memasak la org kan..haha

Tun Telani -
Hahahhaha, bentuk alien gitu, kanak2 riang suka tau Tun, nnt akak belajar dgn Tun nak wat jemput alien eh...hehe, xpa Tun, ni just suka2 punya entry...suka2 komen je laaa, no hal..

Cheq Sue said...

adehhhh... teringat jugak dulu2 darjah 4 kena siang ayam seekor... nyaris2 bercerai isi dengan tulang...

Ummi said...

Rahel -
Yep, jemput pisang camni, hari2 dirindui pun kan, hehe

Mas -
Waaa ya ke..boleh tukar, tp yg akak dah licin, tukar dgn air kopi boleh x Mas? hehe

Chikadakbiru -
Hehe...thanks kalau suka dgn bebelan akak tuh..saja suka2 dan seronok jugak baca pengalaman or buah fikiran you all. Apapun, ibu sentiasa mahu yg terbaik untuk anak2nya kan..dlm apa hal sekali pun.. Alahai kesian kan kalu jadi mcm kawan CB tu...harap2 x jadi kat anak akak..kena MIL cerewet..habis laaa..hahahhaa

AbbotCottage -
Uiiksss peberet eh...pi buat Abbot..hehe

NaEl -
Haa yo laaa...nnt kita molatkan nasi kepal lak...hahahhaa

UmmiAkid -
Alahaaiii xda rahsia apa pun, tu yg akak tulis tu la rahsianya...selebihnya practice kaann..hehe

Sue@Nenie -
Alahaaaii, sedih la pulak kisah Nenie ni....sebaliknya pulak eh.. Ada org dipuji bila berani menjemput adunan masuk dlm kuali panas2, ni sebaliknya pulak... Xpa laa, kita buat lah mana yg boleh membahagiakan kedua2 pihak kan.. Tp betul tu kan, tang jemput jek ke diaorg geli, bab masak2 lain pun kan kita guna jari....adeeei, apa punya olang, xleh fikir ke...sabor je la kaaan... Thanks Nenie kongsi citer sini...harap2 kita sama2 manfaat dan amik pendekatan mana yg terbaik dan disenangi... ^_^

Muzel -
Haha, xpa..x reti guna jari, guna sudu ke senduk ke...janji jadi jemput, leh makan kan... Owh ya ke...nnt dah tepek en2 streusel tu, bgtau akak ek...alaa, kan best kalau hantar akak sikit..hehe

Ummi said...

Cheq Sue -
HEhehe..tu la kan, pengalaman memberi seribu pengertian dan ilmu buat kita... Kawan2 akak masa kat U dulu, pelik diaorg tgk akak boleh lapah ayam dr seekor tu kpd beberapa bahagian kecil...diaorg jgn kata melapah, nak menebuk keluar khazanah ayam pun x pernah tengok...hahahhaa. Xda masalah jika kita ada ilmu, jarang buat pun sekurang2nya kita tau...xpun boleh share kan...wallahu'alam...

Mimiey.. (^-^) said...

mie kalau bab jemput menjemput nih,jemput makan lajula..
nak jemput jejemput slow sikit...hehheheh
kalau time malas, mmg mie jemput guna sudu je...
time rajin barula mie jemput jejemput itu ngan lentukan jari yg lemah gemalai ini...aauuwwwww....
hehheheheh....
tapi yg penting segala jenis jejemput,cucur sume mie suka....

Puspha said...

my favourite kuih!!

Ayu said...

Assalam kak ummi,
kita ni sampai sekarang kalau goreng jemput2 tak kira pisang ke jemput2 biasa tu mesti jadi leper..tak reti nak kasi bulat..tak reti nak gunakn jari sebenarnya..hehehe..takut jari tercebur dalam minyak!!! wakakaka..nak cubalah recipe akak ni..pisang pun ada tu boleh lah buat sarapan esok..thanks kak..

Papa-NtiQ said...

hi Ummi, kat JB nih jemput yg paling best saya pernah rasa ialah kat larkin perdana...nanti kalu ada masa saya pegi sana semula ambik gambor dan review tempat dia...makcik tu sure hepi masuk blog hehehe
- www.blogmakanbest.blogspot.com

Mat Gebu said...

Comeeyyynyaaaaaaaaaa...

HomeKreation said...

Ummi cayang. Betul tu, mmg ada yg tak suka nak guna jari pastu komplen naper ler tak molat2 macam kita buat. Along maksudkan tu adik2 Along sendiri, tak suka nak guna jari guna sudu jer.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaaang...
diana pun tak reti makan ayam kampung juga.. :D. x bole nak telan.. x tau knp.. heehee...

ermm... jemput pisang tu comel ler akak... fav anak2 diana nie.. tp mummy dia nie mmg jarang sgt buat kat rumah sebab abah diana suka sgt beli tuk anak2 diana.. jemput pisang mmg sedap!

Ummi said...

MIMIEY -
Owh gitu eks, ada masa malas guna sudu, masa rajin guna jari... Kalau akak kan, masa malas semua x jadi, adunan jemput pun xkuasa nak adun, ku beli saja...hahaha

PUSHPA -
Tu la kan...all time fav ni..

AYU -
Wkmsalam Ayu cayang...hahahah, xpa la demi menjaga jari jemari mu, x pandai xyah la, guna sudu jer, kang tercebur masuk minyak terus sume org xleh makan kan Ayu...hehehe

PAPA NTIQ -
Hi, time kasih masuk dpur Ummi, owh ya ke...nnt Ummi pergi JB leh la papa tunjukkan mana kedai makcik tu eh...waaa, mcm x sabar nak rasa...hehe

MAT GEBU -
Comeyyy ke gebuuuu...heehee

HOMEKREATION -
Tu la kan Along, ummi pun ada tengok adik2 ipar dan anak2 sedara dah besar2 dan kahwin pun, diaorg takut nak jemput adunan terus dlm kuali, takut, jari masuk sekali...hehehe, x kesah la, janji leh makan jemput, jemput sudu ke, jemput jari ke...kaann..hehe

DIANA -
Wkmsalam Diana cayanggg..uiikss kita geng la eh..makan ayam bandar jek..hahahhaha

Akak pun nak kata selalu buat x jugak, kalau tinggal ber3 dgn Aiman n hb jek, beli jek lg berbaloi...tp kalau ramai sume anak2 blk tu, bankrap nnt kalau beli...hahaha, padan tuan kedai jual jemput dia kat akak jek, kena borong...hahaha

amzlino said...

akak, mcm mana nk buat jemput ikan bilis yg bulat2 n comels2? saya buat jadi leper jer.. kena letak soda bikarbonat juge ke?

Yaati Nor said...

kak anak saya baru nak masuk 3 thn dah sibuk nak menolong kat dapur kak..harap sampai besar la hendaknya..dulu saya tgk je ibu kat dapur..tlg kopek bwg..siang ikan sikit2 klu rajin..alhamdulillah boleh la masak..heheh tp adik2 saya jarang tlg kat dapur..klu kedapur..ibu ni mcmn?tu mcmn?semua tak tahu..tp depa nak tny ok la..tp yg dah dok umahs sewa tu auto je pandai msk..siap call ibu tny nak msk mcmn..lawak pun ada..heheheh

ginavi said...

i love your site..but i couldnt of course understand your language. i hope there are some english translations for most of the recipes. everything looks yummy!