Sunday, January 15, 2012

Nasi Impit Dengan Serunding Jeerrr...Ops! Dapur Besar-Besaran..Hehe

ASSALAMUALAIKUM... Apa khabar? Maaflah xda entry 2 hari ni...Hujung minggu yang tersangat sibuk, menyibukkan diri jugak... Xda kerja cari kerja...hahahaa. Bz Ops Dapur! Semalam bz lain, hari ni bz lain. Hari ni mengemas dapur la konon. Sampai ke zohor dapurku macam tongkang pecah lagik.. Kalau lah ada tetamu datang...adeeehh Tuhan je la tau.. Tu pun dapat call dari Jun @ Yummylicious pun buat akak suspen...ingat dia ada kat Kuantan nak terjah rumah...hahahaha, nasib Jun tanya hal lain...adeeehh.. Jun, sonok ke cuci mata situ? Hehe.

Penat sungguh la mengemas, menyusun, mengkategorikan barang2, membuang segala khazanah lama, memilih juga untuk disedekahkan mana2 barang yang tidak digunakan lagi tetapi masih elok dan ada yang tidak dibuka kotak pun lagik. Nanti barang-barang tu nak bawak balik kampung mintak mak bagikan kepada yang memerlukan.... Banyak sangat hadiah2 game, sukan, hari keluarga segala, semua dapat barang2 kat dapur jek.. Xda lak nak dapat tv ke, hp ke...hehe.

Setelah mengemas dan membasuh seluruh dapur, rasa macam nak patah pinggang laaa... Dah veteran buat kerja-kerja camni...mau hidap sakit dibuatnya. dah la menyusun barang-barang, duduk bangun, duduk bangun. Akhirnya rasa cerah dapur, rasa luas nak berlegar kata abanglong dan Aiman...ya laaa...nak meluaskan pandangan mata di dapur yang cipuuut tu haa...segala benda duk tersimpan konon nak guna, sayang nak buang. Ni belum nak pindah rumah lagi....adeeeii

So, hari ini akak jamu nasi impit dengan serunding jek la kat you all.... Kebetulan adik akak yang Gombak tu datang hari tu bawakan serunding daging nih...sedap sangat la pulak. Aiman pun laju jek makan dengan nasi impit nih... Rasa dah muak makan dengan kuah kacang. Hb kata, makan ni sampai ke malam pun okeh...aah laaa...habis sebekas tu serundingnya...hahahaa..

So, xda resepi la nak taip ya...rebus jek lah nasi impit Nona ke Adabi ke...pastu makan lah dengan serunding ikan ke, daging ke, ayam ke..ikut tekak memasing k.. Mata akak dah layu...esok nak kerja....badan pun penat...esok lusa lagi lah baru terasa kepenatan mengemas tuh rasanya...apapun puashati bila buat segalanya sendiri....suasana aman bersih jek dah nak masuk dapur...dah lama x operasi besar-besaran gini...hahahhaha, hendaknya pasni rajin lah ke dapur...kan..hehe

14 comments:

FatihaNur said...

nasi impit makan ngan lontong best giler

IBU GEBU said...

waaah... buat 5S ke kak ummi?

lapang dapur lapang fikiran kan? pasni dapat lagi byk idea2 nak masak tu...

HomeKreation said...

Along pun dok plan nak buat ops clear store tak terbuat2 lagi, kena cuti pjg dulu....
Cantik nya nasi impit munga2....

Cik tikah said...

suka sgt kat nasi impit. sedap!! :)

IbuLeen said...
This comment has been removed by the author.
LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi...

*Operasi mengemas rumah yer....Bagus3...Jamu nasi Impit dgn serunding pun ok...janji perut kenyang...hehehe

Mas said...

kak ummi...
tu klu ada kuah lontong...
perhhhh

'idun sa'idun said...

Penat-penat kak ummi pun masih boleh buat nasik impit tu comey2 kejadiannya.. Hebaattt...! :) kalau kita dah penat cenggitu sure tipon pizza je.. hehehe :p!

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

OPS besar2an lah kiranya ni. selalunya macam tu lah kak. segala benda nak simpan bila dah kemas seua nak buang..hehehe.

Lain kali kena makan Jamu MakDara Lin dulu kak baru buat kerja2 rumah baru kuat tulang2 tu..hahaha. adehhh..

lama juga tak makan lontong ni, kalau bulan puasa rajin beli serunding kering ni kat jalan TAR jer sedap sangat2.

tun_telani said...

pasni masuk dapur kene pakai spek hitam, sbb silau dapur bersinar2.. hihi...

maz said...

kakkkkk..kita pun srnding dging dh brjaman lam pti tu..xreti nk mkn la plak bila duk kat msia..klu mrantau tu..srnding kelapa pun jdi sdppp je..hahaaa....kakk..brang yg xnak tu jgn dibuang ye..nti antor umah kita...msih ada tmpat lgi...hehee..

Oh Oeya said...

Lontong kering kita panggil.. best!

Eh! Cam mengajak kita ngemas pulak Kak Ummi ni.. hihi..

Plan gak ni nak mengemas dapo.. pssttt! Oven idaman dah nk sampai heheh! lalalala ;-)



*betaon menabong nk dptkan kui3..

the sun daily said...

sedapnya kuih nie

the sun daily said...

hello...very informative blog...hope you will see and visit my the sun daily blog...