Wednesday, January 18, 2012

Berries Streusel Squares Lagi...Sebab Memang Best!!

ASSALAMUALAIKUM...

Buat semua teman-teman blogger yang sudi lagi ke dapur akak, terima kasih banyak lah, mohon maaf sebab tuan dapur bizi sikit sehari dua nih....Maaf jua ada komen-komen di beberapa entry yang tidak sempat akak balas....tp semuanya akak dah baca, cuma akak lebih suka click semula dan buat kunjung balas terutama kepada blogger-blogger yang pertama kali masuk ke dapur akak ni....penghargaan terima kasih tak terhingga. Semalam pun terpaksa bercuti ke Shah Alam amik anak dara dan barang-barangnya sempena cuti sem yang dahpun bermula. Pergi balik hari jek sebab Aiman sekolah, mintakkan abanglong tolong tengok-tengokkan...adeeeh anak bongsu walaupun dah besar panjang, still mcm x percaya lagi nak tinggal sorang-sorang...hehe. Ni Najiha tinggal kat Gombak dulu, saja dia nak balik dengan kakngah yg akan singgah dr Arau nnt....so bawak balik beg2 baju dan barang2 dia jek dulu...


Okehh laaa ni just nak share menu ulang tayang jek....tp kali ni lagi sedaaaapp sebab buah2 cukup lengkap la jugak ikut resepi asal... Masa mula-mula buat hari tu...buah 2 jenis jek...ni 3 jenis...lg mantopsss la rasanya bila tambah bluberi tu....makan xhengat? Ada yang tanya, kenapa akak buat lagik?
Pertama sebab sedap...
Kedua nak bagi kat mak sedara hari tu...
Ketiga sebab nak bagi orang kenalah bagi makan yang gerenti sedap kan...
Keempat, nak buatnya sangat mudah..hahaha..
Kelima, senang nak masuk molot...
Keenam, healthy!
Cukup lah sampai situ...kang melalut...hahahhaha



Okeeehh laaa...akak xda dah la nak letak resepi semula yaaa...x berapa rajin....haha.. Tengoklah amik gambar pun ala2 malasss...xda seni langsung dah....sebab nak cepat2 jugak masa tu, nak pi rumah mak sedara bawak streusel ni....Sape nak resepi amik kat Sini k...

Kepada yang belum mencuba, eloklah mencuba, memang sedap sangat2....Anak2 akak memang xleh berenti makan ni...kalau x stopkan, ada kang tak tinggal kat mak dan abah dia....hahahhaa, sabauu jek la dek noonn..

So, kalau aa buah-buah stoberi ke, blueberi ke, ceri ke...yang dah nampak nak kecut dan x sesuai lgk dibuat props ke, hiasan atas dessert ke,....meh kita kecutkan dia dalam oven terus.....lg bessttt...hahahhaa


15 comments:

Kama Kimin said...

Kak Umie...
Klu tukar berry tu kpd peach dalam tin pun sedap jugak kot...
sebab xdaya nak gi cari berry kat sini...jauhhhh

Kak Sam said...

Assalamualaikum kak...
Alamak alasan akak tu memang konkrit sungguh. hehehe harus buat ni.

Ummi said...

Kama Kimin -
Owh buah peach dlm tin kalau letak rasanya kurang sesuai sbb dah lembik gitu kan..nnt terus x nmpak rupa dan berair sgt pulak crumble tu...takut x rapuh2 mcm kat surface tu..tp xpa la kalau nk try jgk...nnt bg feedback kat akak..tag me k..hehe

Kak Sam -
Wkmsalam Sam cayang...hahaha, batu konkrit merah akak pakai, tu pasal kukuh...wahahhahaa

Muzel Zay said...

Akak masak ape2 sume jd jek..aduhai..tgk mcm simple..nk buatnye tuh ntah ape jd la plak..kikikiki..manis sgt x kak yeh?

CA said...

Salam kak..
emmm dapnya...anto la skit kat puchong...dah ulangkali buat konherm sedap ekk...so masuk list dulu...bila nak buat...tunggu turn..hehe

FatihaNur said...

enak dimakan begitu saja...nak sebut pun tergeliat lidah2 neh

Oh Oeya said...

As salam. Selamat pagi Kak Ummi. Mpga sihat ya :-)
Wah! camni wat sarapan pun sodappp! Telan air lioq dlu ;-)

Mas said...

rajinnya akak sorang ni..
meh seloyang..
nak tolong rasakan....
sedappnya tengok Berries Streusel Squares tu..
aduh berbelit lidah menyebutnya..he3

Yatie said...

akak dah buat lagi dan lagi ya Berries Streusel Squares ni...mmng sedap sangatlah tu ya..niat di hati nak wat gak, tapi tunggu beli segala berry2lah gamaknya....he3...

AbbotCottage said...

haduh haduh Kak Ummi, haduhhhhh. Ni kes bleh terduduk besimpuh makan. Kot-kot nak 1 potong jadik 6 7 potong, fuhhh manis sedap!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang..
diana pun bertambah sibuk skg nie akak... hari nie jer ada masa sedikit nak BW n update blog.. esok dah nak ambil daughter .. pas tu CNY dah.. lg ler blog cuti beberapa hari tu..

ermm... Berries Streusel Squares nie mmg cantik n mengoda.. dari ari tu lg dah tergoda.. nie lg sekali ianya mengoda.. hehehe... bila ler nak buatnya nie... adeeh!!.. termimpi2 juga nanti nie ngan BSS nie.. hehehee

Gee® said...

mmmm susahnya nk nyebut nama menu k.ummi hari ni... apapon teringin nk mencuba...dh buat 2,3 kali tu compom best kan...

Ayu said...

assalam kak ummi,
wah kalau dah buat beberapa kali tu sudah pasti sedap ni kan..
boleh lah masuk list kalau gitu..heheh..aduhai, nak kena buat banyak kali baru convinced ya kak..heheh

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

anak ct Along bulan 3 nanti cuti sem kak 6 minggu..masa tu asik mengoder jerlah nak makan apa, jangan sampai naik kolej nanti badan dipa2 mengalahkan Mama dia sudahhh..hahaha

cakap jujur ct memang tak pernah makan, kira macam jakunsss jugalah nak merasa ni. Tapi kata pun dah habis nak buat macamana. Nak tak nak kenalah selongkar resipi tu sendirik sambil buat2 muka sedihhh..hehehe

Ummiakid @ lily said...

waaa...akak...dh 2x buat, saya dh salin resepi 2x tapi x buat²...alasan tak jumpa ceri...ari tu ada jumpa kat Giant tapi x molek...zalim akak tak roger² kalau x sampai depan pintu rumah dah...heehe....nak kena buat jugak ni...x tahan bila baca sebab musabab akak buat lagi....