Friday, January 6, 2012

Fettuccine Alfredo

ASSALAMUALAIKUM...

Maaflah masukkan entry lepas2 jek lately.... Dan malas jugak nak buat karangan panjang2...nnt menyimpang jauh lak dr asal....hehheee.. Resepi ala2 malas nak masak tuk dinner hari tuh... jadi akak explore la resepi pasta kat Food Network tuh... Terjumpa yg ini, Najwa yang balik bercuti dah berkenan, sedap katanya...sebenarnya dia yg tolong masakkan...akak keluarkan bahan2 jek...layaaaannn...

FETTUCCINE ALFREDO
Recipe Taken From: Food Network
Tested by: Ummi @ Home Sweet Home

Ingredients:

  • 18 ounces fresh fettuccine
  • 2 1/2 cups heavy cream
  • 1/2 cup fresh lemon juice
  • 12 tablespoons unsalted butter
  • 2 cups grated Parmesan
  • 2 teaspoons grated lemon zest
  • Pinch freshly grated nutmeg
  • Salt and freshly ground white pepper

Directions:

Cook the pasta in a large pot of boiling salted water until tender but still firm to the bite, stirring occasionally, about 4 minutes. Drain.

Stir 2 cups of the cream and the lemon juice in a heavy large skillet to blend. Add the butter and cook over medium heat just until the butter melts, stirring occasionally, about 3 minutes. Remove from the heat.

Add the pasta and toss. Add the remaining 1/2 cup of cream, and Parmesan to the cream sauce in the skillet. Add the lemon zest, nutmeg, salt, and white pepper. Toss the pasta mixture over low heat until the sauce thickens slightly, about 1 minute.

12 comments:

Zaliedana said...

Assalam kak ummi,untungnyer da ank dara yg rajin ke dapo,sy nih lmbt lagi nk merasa ank2 dara kat umh nih msk,yg 1st pon xmsk 3taun g,huhu..Xsabar nk buli depa,hihi..Nmpk sedap n resepi pon simple jer kan kak,sy kalo pasta selalu duk beli yg angel hair jer kak..

Ummiakid @ lily said...

waa...lapor terus walaupun baru lepas makan...nampak seleranya kak....nak mintak pun dh jadi baja kan...so kasi tayangan mata jer ehh...

rahel said...

Salam Kak Ummi..ada lagi k untuk Rahel? hehe..

hazila said...

Salam kak ummi,
Saya lagi malas, pakai yg ready made dalam tin je...

umieaisyah said...

salam kak ummi..
sy minat gak pasta2 ni..tp member sebelah ni plak yg tak mkn..x best le plak..masak makan sorang2..hu..hu

Amie said...

Selamat petang Kak Ummi,
malas2 pun jadi jugak! yang rajin pun kadang2 kurang menjadi...he he hehh

Nieza said...

Assalam Kak Ummi cyng, i like pasta!..lama tak buat Fettuccine Alfredo ni..sedapnya tgk:)

cikmanggis said...

salam adik manis!apa khabar?salam tahun baru buat ummi..harap masih blom terlambat ya..wah nama menu masakan Ummi ni susah nak sebut hehe.Anak anak memang suka sangat makan pasta camni.Hari hari pun mereka tak jemu..ada cheese..yum yum..

hafza said...

Kak ummi, tqvm di atas respon kak ummi pada mslh sy. Sy harap kak ummi masih terus berblog sbb blog kak ummi is one of my favourite. Hari-hari mesti tgk walaupun kdg2 n3 kak ummi 2-3 hari sekali, it's ok. Air tangan kak ummi memang menjadi. Semangat sy utk membaking semakin mekar. Satu lg yg sy nak tanya, oven kak ummi tu built-in oven ke tak? Sbb ada satu sy survey, ciri2 sama dgn yang kak ummi ckp tp harga cuma rm300 lebih je..harap dpt respon lg dr kak ummi.

hafza said...

Satu lagi kak ummi, sy respect dgn kak ummi, seorang yang bekerja tp dapat curi2 masa utk buat pelbagai juadah utk keluarga, kemudian berblog lak lagi...memang respect, ini ikhlas.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam kak Ummi..
simple je ye kak resepi ni... tp yg tk tahan tu... guna parmesan cheese byknya! mesti lemak berkrim nih.. yumyumm!

hafizsidah said...

sedapnye kak ummi
nak try gak buat tp xpdi plak..huhu
www.artfeverstudio.com