Wednesday, August 17, 2011

Biskut Bebola Cornflakes

Assalamualaikum.....SELAMAT MENYAMBUT NUZUL QURAN buat semua umat Islam...semoga sama-samalah kita menghayati sejarah hari ayat-ayat suci Allah swt ini diperturunkan pertama kali kepada Nabi Muhammad s.a.w. Pagi tadi ralit sungguh akak mendengar Wardina berinteraksi bersama Ustazah Asni Mansor al Hafizah dalam Malaysia Hari Ini...bergenang air mata mendengarkan setiap patah cerita dan sejarah yang dikongsikan, mengenangkan kerdilnya diri ini...huhu. Betapa zaman Rasulullah dahulu, bertemankan darah dan peluh untuk menegakkan Islam, sedangkan kita???? huhuuu.....renung-renungkan dan bermuhasabah laaah..

InsyaAllah, semoga kita semua dapat memanfaatkan syafaat yang ditinggalkan oleh Nabi Muhammaad s.a.w kepada umatnya, iaitu Al Quran dan Sunahnya....amiiinnnn...

Okay lah kali ni akak ingin kongsikan satu resepi kukis mudah yang menjadi "kegilaan selera" anak-anak akak kalau dapat biskut nih...diaorang tolak kukis lain...yang ni disambar dulu... Resepi kukis yang tak pernah miss akak buat setiap kali raya semenjak diaorg kecil-kecil lagi.. Asalnya dulu main cuba-cuba jek, pastu sedap dan rangup sekali! Tu la pasaiii..lama-lama jadi salah satu MUST HAVE cookies bila nak raya....kalau buat masa x raya, sekejap jek habis sebalang besar haaa... Ni hasil baking cuti wiken lepas...

Kepada yang sudi boleh lah mencuba, insyaAllah x mengecewakan kepada anak-anak...modal nak buat pun x banyak mana...Resepi ni jugaklah yang akak kongsikan dengan pendengar radio Pahangfm dalam Segmen Rasa Ramadhan yang disiarkan semalam...hehe..Dah penah letak resepi dah dulu, tp akak C n P sini sekali lgk...

BISKUT BEBOLA CORNFLAKES
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (anggaran 70 - 80 biji)
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2/3 cawan kismis hitam (jenama Lego elok halus sikit)
  • 1 cawan tepung naik sendiri (diayak)
  • 2 - 3 cawan cornflakes (ramas2 hancurkan sikit)
  • cawan kertas saiz kecil secukupnya
Cara Membuat:-
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telor dan esen vanila, pukul lagi hingga sebati.
  3. Dalam bekas lain, campurkan tepung dengan kismis. Gaul rata.
  4. Kemudian masukkan dalam adunan dan gaul rata.
  5. Gunakan sudu teh, cedok adunan jadi ketul dan jatuhkan ke dalam bekas yang berisi cornflakes ramas tadi, golek-golekkan rata.
  6. Letak dalam paper cup (cawan kertas). Bakar pada suhu 180 C selama 12 - 15 minit/hingga kuning keemasan. Biarkan sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara.

Komen ninazsyafinaz said...

Salam Kak Ummi
tahun lepas masa first time nampak resepi nih dlm blog akak saya dah cuba buat..mmg sedap dan ranggup..tahun nih resepi nih mmg dah masuk senarai biskut raya 2011..hehhe..thank you sis for this superb recipe :)

Thanks for trying Ninaz...suka eks, hehe..


27 comments:

izahdaut said...

waahh kak ummi pun dah mengukis dah ... kak ummi, sekut gini buat awal2 tak mudah lemau ke? nak buat jugak ahhh

Ummi said...

Izah -
Aaah dah mengukis sikit2, sebab akak kena buat time cuti wiken je laa..huhuu...kalau duk rumah leh buat anytime....Biskut ni x lemau Izah, mmg rangup, simpan dlm tin la atau tupperware kedap udara, bkn tipuware k...hehehhe

Yan said...

Biscuit mcm ni simple tapi yang penting sedap. Saya rasa cornflakes ni buat apa je sedap. Semalam makan puding cornflakes.. Sedappp..

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi

Sana sini cookies...bertambah happening gitu..kita aje yg menghitung hari bila nk buat...hehe.
Cantik cornflakes tu...

Sebak dada baca cerita Ummi nie...zaman skrg Islam diperlekehkan dan dipermainkan...sedih sekali..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
comelnya biskut tu akak.... anak2 pasti suka makan nie.. kalu anak2 diana mmg cari biskut gini.. tp mummy dia x buat.. hehehe..

Kak Sam said...

Kak Ummi!!!!!!!
Tq 1000x. Saya memang duk tengah cari resepi biskut guna cornflakes. Hehehe ada 6 kotak kat dapur tu. Hubby baik punya borong hari tu. Tq kak.

tun_telani said...

wahh. dh stat mengukis jugak! mmg kalau biskut cornflakes ni cepat betul lakunyer.. wat awal2 ni sempat raya x kak? ntah2 mlm karang anak2 anak dh menguyah dh.. hihi

Mas said...

kak ummi..kalau tukar ngan nestum sedappp tak..
mas plan nak buat biskut nestum...
nestum pun dah beli setin beso tu...kikikiki
ataupun mas campur cornflakes ngan nestum...
tengok biskut kak ummi tu..nampak sedappp la..

ninazsyafinaz said...

Salam Kak Ummi
tahun lepas masa first time nampak resepi nih dlm blog akak saya dah cuba buat..mmg sedap dan ranggup..tahun nih resepi nih mmg dah masuk senarai biskut raya 2011..hehhe..thank you sis for this superb recipe :)

umiliza989 said...

salam...
harus cuba nie...
cornfleks ada 2 kotak x usik lag..baru je buat cornfleks madu minggu lepas...nie nak buat yang nie lak...bahan2 oun mudah di dapati..terima kasih sis...

Tina Othman said...

dah lama tak buat biskut cornflakes, suka makan tapi malas buat

quinnie said...

salam kakummi..cantik balang biskut akak..hehhehe...dah lamanya saya tak buat biskut conflakes....

Oh Oeya said...

Amin.

Salam K'Ummi :)

Arraamakkk!! Sebikot rayer ler der.. busy bbrape ari ni sampai tak sempat menyekodeng blog adehhh! Ni nk wat kerja nyekodeng heheh..

Best biskut ni.. ringkas+mudah+murah :)

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

Banyak dah mengukis kak, ct ni tak mula2 lagi. kena tunggu anak dara balik menolong lah baru syok sikit hehehe.

Kak Ummi, ct mintak halal ya amik resipi ni. minat juga dan pernah makan biskut cornflacks ni memang sedap. bila gigit bunyi krupp..kruppp kan kak :)

HaSue said...

Kak ummi cayang..nampak sungguh rangup sekut mu itu.. boleh try gak resepi akak nih nanti..aiseh..cam semangat je bila tgk org len buat kan..hihi

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
waduh sifu kita dah mengookies gak..ni yg teruja nak buat gak ni...nmpk mmng sedap sekut akak tu..masuk listlah ni..gerenti anak2 suka...

Amie said...

Amie sanggup duduk bersila depan BBC ni Kak Ummie.... makan satu-satu sampai ke serpihan yang terakhir... hi hi hi... kita memang hantu benda-benda gini!

Ida,Japan said...

nk chop2..nk try la buat kukis ni kak ummi....yg senang2 ni ida suka pas tu sedap...thanks kak

psstttt...kakk, tahniah kak...dh 'on air'beberapa hari lepas tak empat nk jejalan..hanya baca dr jauh jer

Liana Misrah said...

assalamualaikum kak ummi..
wahh rasa hepi sgt saya jmpa blog kak ummi ni.. saya mmg x berapa reti masak, bila jmpa blog kak ummi ni rasa nak print saja semua resepi. saya ni nak minta izin ngan kak ummi utk diturunkan ilmu masakan kak ummi . boleh kan kak ummi? rasa nak sgt mencuba oreo cheesecake kak ummi tu. tp nak tanya pasal bakar sc water bath tu mcm mana? bakar mcm biasa sj tp nak letak dlm 1 loyang yg lebih besar dan letak kan air ke? maksud saya mcm nak masak coklat tu? mc tu kak kak ummi? terima kasih atas semua ilmu kak ummi dr blog yg sgt bermanfaat ni.

ima said...

assalam kak ummi...ima pun teringin nak buat gak la...nampak cam sedap dan senang...hihi

che'iza said...

Assalam Kak Ummi...

Kak Ummi pun dah start mengukis dah.... Bilerlah nak sampai seru kukis ni kak.... Bekas kukis akak... cun...

Rima said...

Salam KUmmi
Long time no merayap here lah.. sibuk bangat.. woahhhh sudah start engine.. gear 5 ok hehe

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. sedap tu kak suka la biskut conflake ni.. mesti ranggup ni

Ummi said...

Yan -
Aah kan, cornflakes ni kalau bole wat cucur rasa nak buat...sedap, sedap..hehe

Nuridah -
Wkmsalam Nur, jom pakat2 mengukis Nur, Ummi kena curi masa time wiken la buat sikit2..tu pun xleh byk jenis, ada masa outing gak cari barang2..hehe.. Aah kan, sekarang makin mewah umat Islam, semakin prinsip hidup Islam dilupakan...huhu

Diana -
Wkmsalam Diana comeyy..hehe, Aah kena buat biskut kegemaran anak2 dulu..yg kegemaran emaknya bila ntah dpt buah, ntah sempat ntah tak... :)

Kak Sam -
Heheee...sama2 Sam...huk alahh kebetulan la eh..k, buat buat, jgn x buat.. :)

Tun_telani -
Tu la, akka kena buat awal2 la ikut cuti gak..tu jek masa yg ada..mmg x tau la sempat ke idak smpai raya, duk angkut jek malam2 wat kudap...adeeii

Mas -
Akak dah jawab kat entry kuih keria Mas tu eh.. :)

Ninazsyafinaz -
Wkmsalam...owh ya ke..alhamdulillah la kalau dah suka tuh...hehehe..akak pun suka dgr.. :)

Ummi said...

Umiliza -
Yup, yup.kalau berkenan kena cuba..hehe..

Tina -
Hehe..akak pn malas, tp anak2 ada kena la tunaikan permintaan..hehe..lg pun akak guide jek, diaorg bancuh dan siapkan...hehe

Quinnie -
Wkmsalam Quinnie...alaaah bekas biskut dah dekat 10 thn beli tu Quinnie...akak x bazir punya...hehe

Oh Oeya -
Wkmsalam...haha, mudah murah sedap...kena buat laa kan..kan..

CT Delima -
Wkmsalam CT...eh xdalah byk, setakat hari ni baru 3 jenis, buat pun time cuti2 jek CT, wiken minggu ni xleh lak buat, nak blk jenguk tok dan wan di Bentong lak..x tau la berapa jenis jek dpt buat thn ni... Ok ok, halal semua resepi akak.. :)

HaSue -
Yaaa Sue comeeyy...hehe, akak pun semangat tgk org lain mengukis gak dan anak2 pun sedia sgt nak tolong...tu la pasai..Ok ok..sila try ya Sue..halaaall..hehe

Yatie -
Wkmsalam Yatie...aiks..kita bukan Sifu laaa..adeeii.. Akak buat ikut dan jek Yatie...cuti2 je..masa x byk, wat biskut yg senang2 dan sedap..kan..kan..

Amie -
Tu la kan..tgk anak2 akak pun camtu lah..duk angkut je, sempat ke x nak raya...hehe

Ummi said...

Ida Japan -
Hehee...cupp, jgn x cupp..mmg mudah dan sedap...hehe. Thanks Ida, alah kuar radio biasa2 jek..bukan kuar kat Astro pun..hahahhaa

Liana Misra -
Wkmsalam Liana...waaah baru terjumpa eks..hehe..tq sudi singgah..selamat mencuba la apa2 resepi akak share sini eh... Aah bakar cara water bath tu ialah letak loyang adunan ke dalam loyang yang lebih besar berisi air, dgn syarat loyang adunan lebih tinggi dr yg isi air tu eh..selamat mencuba...waah nak wat ciskek eh..lama akak x buat...adeh terliur lak..

Ima -
Wkmsalam Ima, apa khabar, lama x nampak eyy...ok ok, silakan try..nnt bg feedback la eh..anak2 akak mmg suka sgt angkut kukis ni..hehe

Che'Iza -
Wkmsalam Iza, jom jom pakat mengukis, akak pun harapkan time cuti wiken jek la Iza oii, time keje xdanlah... Alaa, bekas kukis tu dah dekat 10 thn dah usianya Iza, berbaloi akak beli..pakai sungguh2..hehe

Rima -
Wkmsalam Rima cayang...hehe..akak pun xdan sgt nak BW..lama gak tak terjenguk dapur Rima tuh..jeling dr jauh jek...huhu.... Akak start engine, masuk gear 1 dulu la Rima..hahhahaha

Juwita -
Wkmsalam Ita, hehe, melayan kukis kegemaran anak2 dulu laa...yg akak suka, later la kot..tu pun kalau sempat...huhu...

Farah Baby D0m0 Gurl said...

Asalamualaikum..kak ummi nk tanya 1/2cwn butter brp buku butter di gunkn...