Monday, August 15, 2011

Puding Roti Karamel


Assalamualaikum...

Ni tayangan menu berbuka hari Jumaat hari tu tauuu.. Kan akak dah kata, waiting list untuk entry panjang nih...dan masak, xdan nak entry....biasalah, kalau dah balik tarawih, mmg terbongkang.... Kalau ada masa sekejap lepas masak tuh, akak edit gambar kejap, so masuk siap-siap dlm Post, nnt senang akak letak resepi je laaa... Kalau larat, akak hadap sekejap dan leh la entry walaupun lewat malam sikit.. Adeeii puasa-puasa ni kena pandai curi-curi masa laaa..

Resepi hasil skodeng kat dapur Mat Gebu hari tuh dan Mat kata, dia amik dari dapur Hana, katanya resepi Embun Rosaliza, hehe...Akak dah terpikat nak buat, sebab semua bahan ada dan senang.... So balik lunch hour tengahari Jumaat yang agak lama hari tu sempat jek laaa akak buat kejap jek...masuk esbok kasi sejuk. So balik petang just masak lauk je laaa...Terima kasih wat adinda Hana dan Mat Gebu... Akak C n P dr Mat eh..



PUDING ROTI KARAMEL
Sumber : Mat Gebu & Hana Memories

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 3 camca besar gula pasir
  • 1 camca besar air
  • 3 biji telur gred A @ 4 biji telur gred B
  • 4 keping roti sandwich (mat guna gardenia)
  • 1 cawan susu sejat "IDEAL"
  • 1 cawan air suam
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Secubit garam (yang ni mat tambah sendiri)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih.
  2. Masak gula pasir tadi hingga menjadi karamel. Berhati2 tuang 1 camca besar air, kacau hingga larut bersama karamel tadi dan tuang dalam tin berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci. Ketepikan.
  3. Roti dicarik2 kecil, kisar bersama susu pekat manis, susu sejat dan air suam hingga halus. Tuang dalam satu bekas.
  4. Telur dipecahkan dalam bekas lain, kacau perlahan dengan garfu, tapis telur tadi dan tuang dalam roti kisar bersama esen vanilla dan secubit garam, kacau perlahan dengan senduk hingga rata.
  5. Tuang dalam tin tadi dan kukus dengan api sederhana selama 45 minit. Kemudian keluarkan dan biar sejuk sebelum diterbalikkan. Simpan dalam peti sejuk hingga dingin. Sedap dimakan sejuk...


akak buat jugak sikit cucur mini isi ketam...goreng kecik2 gitu...rangup! ^__^

22 comments:

Yat Maria said...

Aduhhh kak ummi...ku suker arr ni puding roti...ishh baper jam lagi leh makan ni??

Mieza said...

kak ummi..mieza suka puding roti ni..sedap sgt! dan cucur tu betul2 buat mieza terliur la akk ni...tak pernah wat cucur ketam..selalu wat udang je..

Kak Rosaliza said...

comel je puding roti umi tu

Yatie said...

uwaaaa menariklah puding roti karamel akak tu..comel je bekasnya...cucur tu mesti cepat laku kan.....

Lovely Kitchen said...

Salam k.ummi
sempat je akak blik rehat tgh godek2 puding...klu dah minat masak kn semua jadi je...pntang ada ms luang ye kak...

Kak Sam said...

Kak ummi !!!!!!!
nak!!!!!

kakchik@ella said...

terliur la kak ummi. dah la kakchik posa ni. hihi.

Mamasya said...

Salam k.Ummi. Puding roti....pernah cuba tp puasa ni belum sempat lagi.cucur tu cicah sos sedapp...

Ummi said...

Yat -
Hehe...sabar2 la ya Yat, berbuka dah kang, leh makan dgn pinggan2 pun...haha

Mieza -
Tu la kan..fav anak2 akak la puding caramel gini...maknya jek x selalu rajin nak buat...Cucur tu, try la letak isi ketam (jejari ketam), sedap je mcm letak udang gak.. :)

Kak Rosaliza -
Tq kak...hehe

Yatie -
Hehe...puding ni sedap Yatie...bekas tu jgn makan sekali dah la...hehe, aah cucur yg laku sgt..

Lovely Kitchen -
Wkmsalam Ena, kebetulan bahan ada dan senang nak buat, tu pasal sempat kot..hehe

Kak Sam -
Alalala...dah habis la Sam.. :)

Kakchik -
Hahahaa...sabar2 eh..akak pun pose gak.. :)

Anonymous said...

Pretty insightful. Thanks!

My site:
internet flatrate vergleich www.dslvergleichdsl.com

Deliah's Deli said...

sedapnya pudding mkn sejuk2,mmg x cukup semangkuk *(*cantik mangkuk ikan n sudu smiley tu!)cucur tu mau sy sorang je mkn..hehehe :)

Deliah's Deli said...

*oops,mangkuk nenas rupanya. :))

Yan said...

adoiiii..sedapnya dessert.

dZana said...

apa kbr kak.. huu.. sedap ni kak.. sejuk2..

Mas said...

dua2 mas tergoda tengok...
puding tu dah mengeliurkan...
bekas lak cantikk sangat...
sukanya tengokk...

♥LOVE2COOK♥ said...

Cantiknya puding akak!!! Cucur tu lagi menggoda...adui!!! :(

HomeKreation said...

Salam Ummi. Saja datang tanya khabar & buang rindu. Sedap nya puding karamel roti niiii...

che'iza said...

Assalam Kak Ummi ....

Cucur isi ketam terbaik.....

Juwita Jamaludin said...

salam ka ummi sedap2 suka juga dengan resepi ni sedap dan laju je masuk tekak.. tambah makan sejuk2

ibundo said...

nampak sedap. insyaallah nak cuba juga kalau ada kesempatan.

Ummi said...

Anony -
Tqq... :)

Deliah -
Aah la..caramel pudding ni mmg fav seisi rumah...jgn makan acuan dgn sudu dah la Del..hehe

Yan -
Memang sedap la Yan...xleh nak cakap apa dah..hehe

Dzana -
Khabar baik Dzana, lama x nampak eh..sejuk2 puding ni mmg best la kan..kan..

Mas -
Hehe..tengok xpa jangan makan lak dgn bekas2 comel tuh..hee..nangis akak kang..hahaha

Love -
Hehee...rasa lg cantiiikk la Love..sama la dgn cucur tuh.. :)

HomeKreation -
Wkmsalam Along, terima kasih la singgah, baru teringat nak singgah dapur Along taauu...nak dakap2an dgn Along..hehe

Ch Iza -
Wkmsalam...yep terbaiiiikk..hehe

Juwita -
Wkmsalam Ita, mmg ngam sgt la puding tu dan cucur tu..dua2 licin..hehe

Ibundo -
Silakan cuba Bundo..mmg best layan nih puasa2 ni kan.. :)

Oh Oeya said...

Pernah try tahun lepas.. hahaha.. tahun lepas tuuu..

Tapi..

Tak jadi kui3.. pahit!! Makanya sodakahtul ke bumi erkk!

K'Ummi.. tanya sikit eik.. kalau buat sebarang kuih muih takan menjadi eik kalau pakai gula organic?