Friday, August 12, 2011

Ayam Mentega Rangup

Assalamualaikum....Salam Jumaat hari yang mulia...penghulu segala hari...

Weeeyy dah jumaat daaahh...baru semalam jek rasa mood Isnin nak pi kerja rasa malas jee...huk alaah...tu lah tanda-tandanya dunia semakin tua kan...kan... Macamana setakat nih...ok ke? Mesti ok dan dah ada pun yang buat kukis raya akak tengok...tu maknanya bersemangatlah kan...kan...

Tengok tajuk kat entry dengan kat gambar tuh?? Adeeii tersalah lak letak, ya laaa..duk ingat dlm kepala ayam goreng mentega jeekk...x ingat yang rangup2 tuh...hehe.. Lagipun akak punya ayam tu x potong nipis2 sangat, weeey nak cepat, xdalah rangup sangat, tapi sedaaappp! Gasak la eh...Apapun terima kasih kepada Diana yang sudi share resepi ringkas dan cepat nih..tu yg akak suka tuh...xpun xdan akak balik kerja nak masak2 bagaiii...Lenkali la akak potong nipis2 sikit kasi ranguppp ek...hehe. Memang best nih, anak2 suka...Thanks Diana..

AYAM MENTEGA RANGUP
Resepi: Diana @ Sky Blue's Kitchen

Bahan-Bahan:

  • 2 keping dada ayam _ d hiris
  • 2 tangkai daun kari _ d hiris
  • 4 biji cili padi _ d cincang
  • 60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu yer )
  • 1/2 biji bawang besar _ d cincang
  • Tepung jagung secukup kegunaan
  • Minyak untuk menggoreng
  • Sedikit gula
Bahan-Bahan Perap:
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 2 tsp gula
  • 1 biji telur
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp serbuk lada hitam
  • 1/2 tsp serbuk lada putih
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara:
  1. Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
  2. Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
  4. Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
  5. Angkat dan hidang.

daun kari ku yang nampak mcm terkena penyakit jee...kena ruam kot...hehehhe

13 comments:

rara pinkmafia said...

sedapnya sis.terliurrr.

Sis-Lin said...

Simple dan nampak sedappppppp!
Nanti nak try la ptg kang....tp mentega xde plk...kena beli le nie...:p

che'iza said...

Bulan- bulan puasa ni... memang kena cari resepi yang simple2 kak.... Akak layang ngan apa ayam mentega rangup ni kak.....

Wendy said...

Sedapnyerrrrr....Nak cuba malam nanti..

Anawahid said...

waaaaa kak ummi... sedap kan!!... so x jadik nk lensel la ni yek!!!.. hahaha... kan dah kabo2kan... mmg sedap kan kakkkk... heee

Ayu said...

memang sedap ayam mentega rangup ni..buat ratah2 pun sedap ..

AdyBudika said...

takmo komen pasal resepi..tapi nak jawab soalan..ahahahaha.. mintak alamat!!!! nak kasi thai boy kat akak!!!

Liza said...

Makan ayam mentega rangup ni dgn nasi pun dh cukup, tak payah nak masak kuah2 lain kan kak...

Mas said...

hmm...sedapnya tengok kak ayam tu.....
menyelerakan betoi....
nnti nak try gak resepi kak diana ni,...

Hani in Canada said...

Terkesima tengok ayam Akak ni ... ni kalau ratah macam tu ajer pun sedap ni.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
hehehehehe... x per akak.. bubuh nama apa pun ok jer tu akak.. hehe
Terima kasih akak kerana sudi mencuba resipi diana nie... suka dgr anak2 akak suka... ;)

Oh Oeya said...

resepi ni goreng udang pun best eik K'Ummi :)

CIK MAY said...

macam sedap je....tp tak cukup bahan..