Tuesday, August 23, 2011

Kek Marie Batik

Assalamualaikum...

Pagi ni xda apa istimewa sangat nak tayang kat u all, hanya kek marie batik yang memang menjadi all-time favourite bagi anak-anak akak....Letak lah kuih apapun, kalau ada kek marie batik ni, mesti yang ni laku dan licin dulu....dashyat tak? Haaa..tu laa... Pastu ada jugak buat yang resepi guna milo + coklat, diaorang xnak...nak resepi akak jugak yang menggunakan kesemua serbuk coklat...memang sedaplah, nak-nak akak memang menggunakan Vouchelle ataupun Van Houten punya....adeeeii...layan aje laaa.. Dah banyak kali sangat buat dan letak kat entry....sabaaauu jek la ek ^___^. Jadi tak nak susah-susahkan you all, akak tepek lagi resepi eh.

KEK MARIE BATIK
Resepi : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan:


  • 600 gm biskut marie - patah 4
  • 250 gm mentega
  • 4 biji telor gred A - pukul sikit
  • 3/4 tin kecil susu pekat manis (boleh juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
  • 1/3 cawan serbuk koko (akak guna jenama Van Houten)
  • 1/3 cawan air
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil nescafe



Cara Membuat:-
  1. Griskan loyang 9 x 9 x 3 inci dengan mentega rata-rata, ketepikan.
  2. Campurkan kesemua bahan kecuali biskut ke dalam kuali.
  3. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata.
  4. Kemudian tuangkan/cedukkan adunan ke dalam loyang dan tekan padat dan rata dengan sudip atau penekan kek lapis.
  5. Masukkan dalam fridge lebih kurang 1 - 2 jam. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru lembut dipotong. SELAMAT MENCUBA...


23 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

chomell bangat bentuk kek marie batik akak ni....nyappp seketul (oppss batal posa kang...lupa kata posa ngeee)

Oh Oeya said...

Dah cuba yeayyy! Sedappp! Senang! :)

Sari Yusa Ibrahim said...

nilah kek paling senang yg tak pnah kita buat, nak cuba juga buat nanti guna rsepi kak ummi, maceh, kak.

aiyang said...

semalam saya dah buat....kesian kat anak...dah beberapa kali dia beli di bazar ramadhan tapi tak di makan pun....akhirnya semalam dia request nak ibu buat....sebab ibunya sedap....haha

rara pinkmafia said...

owh yg ni tak payah buh milo eh kak.

Sofea said...

nape la masuk dapur ummi siang2, kan dh teliur :)cantik betul kejadian kek tu!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
tgk kek batik yg akak buat tu comelnya.... nampak sgt sedap ler akak... cantiiikkkk

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
tngk pun dah tau mmng sedap..anak2 Yatie pun suka sngt, lagi2 yg anak dara 2 orang tu...makan hingga menjilat jari....rasa mcm skrng je nak wat gak...ehemmm terliurlah plk di buatnya...hehehehe...

Azita Zain said...

Rajinnya K.Ummi bentukkan cam gitu. Comeiiii jer...!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kak.. sy dah wat 2 jenis kukis terbaru yg sy ambik resepi dr blog akak... sedap2 semuanya walaupun guna bahan2 yg mudah & tersedia kat rumah.. tak pening2 nak pi cari bahan2 lagi dah.. yg penting sodap.. thnaks ye kak..
p/s: tak tau bila boleh pos n3 sbb lom sempat diposingkan lg..

Mas said...

akak..cantik , kemas jerk kek marie batik tu...
mas belajar lagi nak buat kek batik ni cantik2..he3

Fiza Nordin said...

nnt kite cuba resipi yg ni plaklah!!!

Ummi said...

Lady Ayu -
Hehe...x comel gak tuh..besar akak potong molat2 tuh..kenyang kalau pekena sebiji tu Ayu..hehe

Oh Oeya -
Waaahh ya ke..bila cuba? Apasai x hantar kat akak kasi test..hehe

Sari Yusa -
Huk alaah...hahaha, kelakar jek Sari nih...cuba nnt k..

Aiyang -
Aah kan, mostly budak2 mmg suka kek batik nih...mengenyangkan dan nak buat pun senang..diaorg x pernah jemu kan.. ^_^

Rara Pinkmafia -
Aah akak punya resepi ni x letak serbuk milo pun, anak x suka lak ada milo..huhu

Sofea -
Hahhaha..kalau masuk malam, perut kenyang mesti x terliur eks..hehe

♥LOVE2COOK♥ said...

Kiut miut kek tu kak!!! I wantttt :)

Ummi said...

Diana -
Wkmsalam Diana cummiill...hehe, kek tu comel mcm Diana kot..hahaha...ada2 jek Diana ni memuji eh..

Yatie -
Wkmsalam Yatie..hehe, anak2 akak dr kecil smpai dah remaja pn x jemu2 dgn kek batik ni, adeeii... Silakan try Yatie..hehe

Azita -
Eh xdalah rajin apa pun tu Ita, akak tekan jek cutter bulat tu dlm loyang...senang jer..hehe

MaDiHa -
Waaah Ratna, rajin mengukis...amik kukis yg mana tuh..hehe...Xpa, nnt posing eh..akak pi jenguk.. :) thanks sudi try ya Ratna..

Mas -
Kemas ke...tqqqq Mas! Alaa, tekan jek kuat2 n padat2 dalam loyang..insyAllah elok la susunnya..ek ^__^

Fiza -
Sila..sila Fiza...hehee, nnt kasi feedback kat akak k..

Ummi said...

Love -
Hahahhaa...kiut mcm Love la nih...tqqq...tp sudah licin la Love...huhu

hazila said...

Kak Ummi,
saya dah lama tak buat kek batik ni, bertahun juga rasanya.

Norasikin said...

kelas la bentuk kek tu. Kiut je

Juwita Jamaludin said...

kak ummi.. bahan ita da semua tu.. nak try buat la.. lama tak makan kek batik ni

nOOrsha said...

wowiee!~ sedap2... nyumnyum nyum... hihi..nk seketoi kak ^^

Ummi said...

Hazila -
Weee, lamanya...akak dah byk kali buat, saje jek mls masuk entry selalu2..anak2 selalu mintak buat nak bekal balik kolej...hehe

Norasikin -
Ishh..biasa2 jek tuh..potong dgn cutter bulat...hehe

Juwita -
Waaah apa lgk...jom membatik lak..hahaha

Noorsha -
Hehe..eh Sha kan baru buat, dah tau sedap ke x kan...weeeyy tamak la ni..ke x puas makan...hahaha

Oh Oeya said...

Kak Ummi meh tengok heheh..

http://ohoeya858.blogspot.com/2011/10/kek-batik.html

Macehhh :)

Anonymous said...

salam. ummi, nak tanya. 3/4 tin kecil susu pekat manis tuh bersamaan berape gram ya? teringin sangat nak buat. hehe