Tuesday, August 16, 2011

Shell Pasta In Cream Soup of Tomato

Assalamualaikum

Waaaa....banyaknya menu tertunda yang nk di up kan kat sini...huhuu..x banyak masa langsung.. Ni pun pepagi sebelum pergi kerja dah wat Scheduled entry la..kena wat camtu...susun ikut time. Okay akak nak kongsikan menu berbuka hari Sabtu kelmarin sebenarnya nih...ha, mana sempat nak posting sebab buat pun petang sikit, lambat masuk dapur sebab balik soping barang sikit dengan anak-anak dara dah kul 2 lebih...pastu lepas solat zohor rehat kejap...letiss, manusia punyalah ramai kat bandar ni...nak parking seksa cari petak....Ahad bz mengukis lak...adeeii

Sabtu tu, akak masuk dapur dah kul 4 lebih, mulakan dengan mengacau puding jagung dulu...dah siap semua bahan puding dan masukkan dlm esbok, baru masak pasta nih...terkejar-kejar gak la dgn anak dara menyediakan bahan-bahan., dah kul 5.30 lebih....

Untuk makluman, Pasta In Cream Soup of Tomato ni adalah ALL TIME FAVOURITE & MUST HAVE menu untuk family akak, terutama hidangan hari raya or bulan puasa...dari dulu-dulu akak masak ni, mesti licin dan menjilat jari...terasa sungguh kelainan bila menggunakan cream soup of tomato nih... Ada banyak jenis brand krim sup tomato nih...Heinz, Campbell dan Kimball...Paling sedap memang Heinz, tp sekarang sejak macam-macam barang nampak mencurigakan, akak stop la guna Heinz, akak guna brand Kimball. Dah banyak kali buat dan beberapa kali akak share kat sini sebenarnya... Sini dan Sini. Sebelum ni akak byk menggunakan spaghetti, tp kali ni akak guna shell pasta lak. Akak letak resepi sini sekali lagi k, nak tau kesedapannya, sila try la k... ^__^

SHELL PASTA IN CREAM SOUP OF TOMATO
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-

  • 500 gm spaghetti - rebus dengan air dan letak beberapa titis minyak zaitun, dah masak toskan.
  • 500 gm daging lembu kisar (*akak guna 400 gm daging kisar + 100 gm daging fresh yg dicincang)
  • 3 biji kentang - kupas, rebus dan kisar bersama airnya.
  • 1 labu bawang besar - dadu
  • 5 ulas bawang putih - cincang
  • 3 sudu besar cili kisar(nak pedas sikit letak lebih)
  • 1/4 cawan sos cili
  • 1 tin kecil tomato puri
  • 1 cawan diced tomato dlm tin.
  • 1/4 cawan sos tomato
  • 2 tin Cream soup of Tomato (*yg ni paling sedap, tp boleh tukar Kimball/lain)
  • 4 cawan air/lebih
  • 1 batang carrot - potong bulat
  • 400 gm bunga kobis - potong kecil
  • 1 biji green capsicum - dadu
  • 1 tin cendawan butang - belah
  • (* ummi xda stok, guna hirisan cendawan kering - rendam)
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 sudu teh gula (optional)
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak zaitun untuk tumis
Bahan sampingan:-
  • Salad - hiris halus
  • Tomato - hiris nipis
  • Daun sup dan bawang - hiris halus
  • Cili merah - hiris halus
  • Telor rebus - belah 2
  • Bawang goreng

Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih. Kacau hingga kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar dan kacau sebentar.
  3. Masukkan daging cincang dan kacau rata. Tutup periuk dan masak sehingga daging benar2 masak.
  4. Masukkan sos cili, sos tomato dan kentang kisar. Kacau mesra dengan daging.
  5. Masukkan cream soup of tomato dan air. Bila mendidih, masukkan semua sayuran, garam dan gula secukup rasa. (*boleh tambah sedikit lagi air jika kuah terlalu pekat).
Cara Hidangan :-

Letak spaghetti/pasta dalam mangkuk, sendukkan kuahnya dan letaklah bahan2 sampingan tadi. Siap untuk dimakan. Selamat mencuba..!!!



15 comments:

tun_telani said...

wah.. kak ummi pun dh bz mengukis ye.. tun je yg blom stat wat kukis. sedih pulak nk wat sorang2, biasanya wat ngan adik2.
alhamdulillah ada anak dara rajin nolong ummi dia ye.. kalau x mesti lg terkejar2. sedap nmpk pasta tu, xpenah pulak tun mkn pasta masa hari raya. hihi

Ummi said...

Tun -
Hahhaha...kukis sikit2 jek, wiken je pun boleh buat...tu wat awal sikit2, minggu ni nak blk jenguk tok dan wan di Bentong... Hehe, pasta tu ada permintaan sbb dah jemu makan lemang, selalu hidang dah byk hari raya laaa Tun..hehe

kyo said...

sedapnya nampak pasta yg kak ummi buat ni...

hazila said...

Salam kak ummi,
wah bagus juga sesekali tukar selera makan western untuk berbuka.

nOOrsha said...

salam kak umii.. besnyer kak...rase biru mate hitamku... ekeke.. dulu mase blum kawen, kat umah mak kami makan yg simple2 gini la utk berbuka...mi goreng, nasi goreng, mee rebus, makaroni bakar.. tp bile dah kawen ni kenala ikut selera hb yg suke mkn nasi berlauk.. adujhh.. manela x dipam2 badan kan.. makan nasikk jer non stop siang malam.. heheh

MamaAimy said...

Salam kenal kak ummi,

nmpak menarik la resepi ni..blh try buat utk org dtg beraya nti.
ada beberapa soalan nk tnya ni...

1. resepi ni biasanya utk brp org mkn?

2. resepi terbaru ni ada letak tomato puri...yg sebelum ni xde... klu letak lg sedap ke? or kuah tu jd lg masam?

3. 1 cawan diced tomato dlm tin. ( x phm.. tomato dlm tin yg mana maksud akak? )

itu jer. mekasih byk2.

Ayu said...

Assalam kak ummi nampak sedap pasta soup akak ni ..anak2 mesti suka..bolehlah masuk list ni kak..sebab tak pedas

Ummi said...

Kyo -
Emm...nak test kesedapannya kena try la yea Kyo ^__^

Hazila -
Wkmsalam..hehe, kat rumah akak ni mmg fav la pasta soup tomato nih!

Noorsha -
Wkmsalam Sha cayang...hehe, biru eks..bukan ijo ke jadi mata tuh..hehe, Waaah kelasss laaa kat kg Sha makan western eh...Xpa la, dah kawin kena la ikut cik abang punya tekak eh, xpa..xpa...dpt pahala berganda2...hehe

Ummi said...

Mama Aimy -
Salam kenal...hehe..sila2 try. Uiks ada soklan eh..ada hadiah x? hehe..gurau2 je eh..Bahan bole adjust jugak yea...
Jawapan:
1 - Resepi ni anggaran leh 10 - 12
orang makan (tengok gak la,
kalau amik sikit2 sorang leh
sampai 15 org rasanya)
2 - Aah resepi terbaru guna
tomato puri lebih sedap,
kalau xda akak letak sos
tomato jek...tomato puri x
masam mana pun..hehe
3 - Diced Tomato - ada dijual dlm
tin ie, jenama Del Monte yg
akak guna...mmg tomato yang
telah dicincang dadu mcm tu
ler, sekali dgn sos tomatonya
dlm tu..tengok jek kat luar
tin kalau tulis Diced Tomato x
kira jenama apa, ya la tuu..ek

Selamat Mencuba... ^__^

Ummi said...

Ayu -
Wkmsalam...hehe..anak2 x suka pedas eh Ayu..elok sgtlah try resepi nih..mmg best pd tekak akak n family..sesekali jauhkan lidah dr yang pedas2...hehe

ijayuji said...

Salam kak ummi! amboiiii dia nak kuar kat radio lagiiii :D tahniahhh sekali lagi!!! Ni dtg bwk balang kosong nak suh akak belikan kukis raya hihihi.... sedap ni kak sesekali layan, kalau budak2 suke tp kalau pasta bentuk shell ni belum pernah beli lagi asyik guna macaroni jerr :D

lindafendi said...

As'salam..

kak ummi...congrats ke udara skali lg..kak, linda nk minta izin amik rcp pasta ni ekk...weeken ni leh buat..dah tergoda ni..sblm ni wat slalu pakai seafood & xprnah letak kentang..tu yg nk try ni..mesti guna daging lg sedap kan..mekasih ya kak..share rcp..dah ngidam2 ni..ahakks

Ummi said...

Ijayuji -
Wkmsalam Ika..tq la cayang...alah ke udara suka2 jek tuh..muaahh, muaahh, dah sihat sgt2 la tu eh..ceria jek..Haha, bawak balang beli kukis raya, kena beli yg timbang kila la eh..xda balang punya, then masukkan dlm balang Ika bg nih eh..gitu ke..hehe. Pandai suka Ika ni wat kelakar, amik hati akak, leh awet muda akak tau gelak hari2..tq la Ika...ceriakan hari2 akak.. Owh bab shell pasta tu sedap Ika, bila makan yang berkuah, better guna ni sbb kuah2 tu akan masuk dlm shell tu..baru sedap makan...kalau spaghetti, melorot aje la jawabnya...hehe

Lindafendi -
Wkmsalam Linda, terima kasih la..dpt dgr ke..hehe...Owh sila la try, salin resepi betul2 k, tp leh adjust gak ikut citarasa, kot nak guna ayam pun ok jek... ^_^ happy trying..

http://channels2u.blogspot.com/ said...

http://channels2u.blogspot.com/

Oh Oeya said...

Oh! Sungguh pasta ini mengecurkan!