Friday, August 26, 2011

Nasi Goreng Thai Istimewa


Assalamualaikum....

Waaah dah packing baju2, kuih raya sume dah kee...nak balik kampung dah eks....hehee... Xpa la, akak doakan semuanya selamat sampai ke destinasi nnt yea...insyaAllah..Seronoknya la bertemu keluarga dan sanak saudara tercinta kaann...

Akak pun mood masak2 kurang dah ni..mood mengemas rumah lak muncul dan mood mengukis still ada lg...x tau dan ke tidak nak buat sikit lgk....

So, pagi ni akak kongsikan lah menu berbuka semalam, dah ala-ala malas kan...tp still istimewa. Semalam duk google cari nasi goreng yang berlainan sikit lah dr biasa...last-last jumpa kat Mesra.net dan tengok bahan terpikat...terus la menjadi nih.... Jom layan... Cuma akak adjust jek ikut bahan yg ada kat dapur tu ha... Sangat sedap anak2 kata, akak x nafikan walaupun makan sesudu jek...rasa.....hehehe...pantang besar...hahahhaa

Air khatira tu hb beli kat bazar dekat rumah smlm..mcm x cukup bahan jek...x best la...tifffuuuuu jek org ni tauu..

NASI GORENG THAI ISTIMEWA
Resepi : Mesra.net
Dirujuk & Diolah : Ummi @HomeSweetHome

Bahan:-
  • 1 3/4 mangkuk nasi sejuk (lebih bagus kalau guna lebihan buat nasi ayam)
  • 2 biji telor
  • 2 sudu teh sayur campur/lobak yg dihiris halus memanjang (akak guna lobak je..)
  • 2 sudu teh cili boh (lebihkan jika nak pedas)
  • 2 sudu teh pes tomyam kesukaan (lebihkan jika mahu lebih berperisa)
  • 3 tangkai cili padi - dihiris halus
  • 1 helai daun limau purut - dihiris halus-halus (akak lebihkan)
  • 3 sudu teh kicap manis
  • 1 sudu teh serai yang dihiris halus
  • 1 sudu teh lengkuas yang dicincang halus
  • 3 - 4 ekor udang besar (seperti udang harimau) - dicelur dulu (*akak x letak)
  • Hirisan isi ayam yang telah direbus atau digoreng terlebih dahulu (*akak tukar daging yang telah direbus lembut)
  • Kepingan limau nipis, bawang goreng dan hirisan daun sup untuk hiasan (*akak x letak pun, lupa...masa snap gambar)
  • Minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Pijarkan sesudu makan minyak di dalam kuali dengan api sederhana, pecahkan telor dan gorenglah seperti scrambled egg hingga masak.
  2. Masukkan sayur campur/lobak, udang, daun limau purut, lengkuas dan serai, kacau rata sekejap.
  3. Masukkan cili boh, pes tomyam, cili padi dan kicap manis.
  4. Masukkan nasi dan gorenglah hingga sebati sampai naik bau harumnya dan nasi nampak berasap (tanda dah masak elok).
  5. Hidangkan dengan bahan hiasan
Cadangan Hidangan:- (*akak xdan dah, nak berbuka sgt time nih..hehe)
Taburkan hirisan ayam, daun sup dan bawang goreng di atas nasi bersama kepingan limau nipis. Perahkan limau semasa nak makan. Sedap makan panas-panas... POWER!!




14 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mmg betul2 terlioq ni...plus air tue uwaaa meraung....selamat hari raya akak :))

Sari Yusa Ibrahim said...

tengok jer dah tau power, tapi air kathira tu, mmg tifffuuuuuu

Citarasa Rinduan said...

peeh!!
kak..
kalaulah dekat ayu dah berbuka dgn muka tak tau malu ke rumah kak..
hahahah

kathira mmg terbaik

Oh Oeya said...

Mood raya suda ye Kak Ummi..

Best gak nasi goreng ni.. lopeh raye ler klu nak try hik.. mlm ni buka rumah Abah lalala..

Mas said...

memang nampak sedap nasi goreng tu kak..
akak makan sesudu jerk..he3

selamat hari raya aidilfitri buat kak ummi sekeluarga..
maaf zahir batin..
moga akak bergembira dihari raya nanti..

Amie said...

selamat hari raya Ummi,
maaf zahir & batin... kita belum pack barang lagi...utk balik kg..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

selamat hari raya kak ummi..sedapnya nasi goreng thai tu..nak cubalah, asik mkn nasi berlauk jek..jemu

nOOrsha said...

sedapnywer kak..sejak puasa lame x pekene nasi goreng.. asyik nasi berlauk jer.. hehe.. selamat hari raya kak ummi.. mohon maaf zahir batin atas ketelanjuran kate2 n gurauan selama ni ye :)

rahel said...

Kak Ummi,memang menjadi la nasi goreng thai tu...Rahel blm pernah buat nasi goreng thai lg...tumpang nengok je la kat dapur kak ummi...

Juwita Jamaludin said...

kak ummi.. best leh try la hari ni macam kena buat menu simple2 je nak gi main badminton.. hahahaha

Wattie said...

Assalamualaikum,
selamat hari raya maaf zahir dan batin...bestnya nasi goreng

Ida,Japan said...

selamat hari raya k'ummi....kalau dekat ni, boleh kunjung umah kt ummi raya nanti..

cikmanggis said...

Selamat hari raya buat ummi sekeluarga.Maaf zahir dan batin.Semoga aidilfitri tahun ini penuh dengan keberkatan dariNya.

Ahmad said...

Salam.
Cuba try Air Khatira First Cup.
Layari blog kami
http://onefirstcup.blogspot.com
untuk info.

First Cup
First Taste. First Love