Thursday, August 11, 2011

Kueteow Kerang Mewah

Assalamualaikum.....

Pagi ni just nak tayang kueteow goreng dengan kerang jek laa...mewah sekali kerang haaa...jenuh anak dara mengopek kulitnya....tengok2 dpt dekat 4 cawan....adeeeii..tp simpan 1 cawan, dah buat masak lauk lain semalam... kueteow ni menu berbuka kelmarin..hehe..sori la lambat entry...Layaaannn je la eh.. xda idea gak nak membebelsss...hehe.. Sukatan ni untuk 6 - 8 orang dewasa la eh..banyak la akak goreng...tekak berbuka lain sikit...hahahhaha. Masak ikut style akak je la ni...no bawang merah k...hehe

KUETEOW KERANG MEWAH
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran) :-
  • 3 paket kueteow
  • 3 cawan kerang yang telah direbus dan diambil isinya (ni mmg mewah kerang - ikut suka la eks)
  • 5 sudu besar cili kering kisar
  • 8 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 kiub pati ayam
  • 1/4 cawan sos cili
  • 1/4 cawan kicap pekat
  • 3 sudu besar kicap masin
  • taugeh secukupnya
  • daun kucai secukupnya
  • garam secukup rasa
  • minyak masak
  • cili jeruk (ikut suka)

Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih dan kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan cili kisar dan kiub pati ayam, kacau biar cili elok masak.
  3. Masukkan sos cili, kicap dan sedikit air jika perlu.
  4. Masukkan kerang dan masak sebentar.
  5. Masukkan kueteow dan kacau rata dengan api sederhana.
  6. Akhir sekali, masukkan taugeh dan kucai, kacau rata sekejap sahaja (jgn layu sgt). Tutup api dan hidangkan dengan cili jeruk. Siap!

15 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Assalam Ummi...ni tengah cari idea ni nak buat apa petang karang.....idea ni cam bagus jer....cuma tak ada kerang aje! Dah terliur dah ni!

Mas said...

kak ummi..
mas pun plan nak berbuka hari ni ngan kuewtoaw goreng...he..he..

Liza said...

Salam kak ummi, ni kalau anak Liza, cnfrm diaorg kutip kerang tu dan letak tepi pinggan..umi ngan papa dia jer dok perabis

Anawahid said...

banyak goreng kan kak,ada belen kan kak, apakata antar sini sket kak... hehehe... eh, lupa, posa arini, masa nk buka nanti kak... hehehe

Azita Zain said...

Kak Ummi...
Kuay tiaw memang geng dgn kerang! Kena plak kerang yg melimpah-ruah...anak saya yg kecik tu gerenti kutip kerangnya dulu!

Ida,Japan said...

rajin anak akak tolong kupas isi kerang ye,....sedapnyer kerang fresh, kt sini susah nk dptkn yg fresh..rasa pun lain..ida suka kuew toew kerang, nk2 yg masih berasap tu

che'iza said...

Kak ummi untung ada anak dara boleh tolong kopek kerang.... Kerang ngan kuey teow.. mmglah serasi bersama kak...

cik cek said...

Teringin nak buka posa mkn Kuey Teow Goreng ke...Mee Rebus ke...tapi hubby kak cek tak gemo...hari2 kena makan nasi....tgk jela gambo kuey teow goreng kat sini...hu hu hu..

Oh Oeya said...

K'Ummi.. Walahhh! walahhh! enak bangettt!!

Umm Mymoonah said...

Spicy and yummy, nice pictures.

ijayuji said...

Salam kak ummi! bwkkan akak dgn kuih kaswi tukar ngan KTG tuuu ambikkan kerang banyak2!!!! hihihi lama tak makan ni kak dgn lada jeruk yg besor2 tuu sedapppp!!!

Lieya said...

Adoiii kecur liur tengok kueteow kerang.... mabelesnyeeeeeee

Ummi said...

Watierman -
Wkmsalam Watie..hehee...loorr xda kerang, letak ayam jek laa..jadi kueteow ayam, xpun letak udang..best lgk..!

Mas -
Waaaahh ok ok, selamat menggoreng, selamat berbuka la yea Mas yg rajin..hehe

Liza -
Wkmsalam..hehe, samalah dgn anak2 akak, sume sukerr kerang, bila nmpak kerang byk nih, siap kata, ni lah baru mewaaahh..hahaha

Anawahid -
Uiikss bini Wahid ni pepagi dah ngigau..ko sahur ke x subuh td Ana..hahaha

Azita -
Aah tu la kan..budak2 mostly suka tul dgn kerang...kita jek malas nak masak, x kuasa nak kopek isinya tuh...adeiii

Ida Japan -
X tau la sbb rajin ke sbb dia nak makan sangat Ida oii..biar pi dia buat..hehehee... Owh sana susah dpt yg fresh eh, adeeii sabar je la Ida.. :)

Ummi said...

Che Iza -
Hahaha..untung la kiranya masa diaorg ada, leh suruh, xpun akak la sorang2..tp mujur x ramai, x byk la kan..hehe. Aah kerang n teow mmg ngam ngam sap suii!

Cik Cek -
Alallala..ciannya Cik Cek, hb suka nasi eh...xpa goreng la sikit tuk Cik..kesian lak dgr.. :)

Oh Oeya -
Yuuuuuppp, mmg enak banget sih! hehhee

Umm Mymoonah -
Yep, truly yummy...thanks dear!

Ijayuji -
Wkmsalam...waaaah kecil tapak tangan, dulang gajah akak tadahkan kuih kaswi tuh...meh meh... Nah Ika amik lada jeruk jek, kueteow dah abis..hehehe

Lieya -
Hehee...sabar yeeaaaa...nnt blk goreng k.. :)

Diana @ Melley Mey said...

kue teow fav diana ngan irfan.. d tmbh lg ngan kerang tu... punya ler sedaaap tu... terbaiiik!!