Wednesday, August 3, 2011

Ikan Bawal Masam Manis

Assalamualaikum.....

Pagi ni sementara nak tunggu Aiman bersiap nak pergi sekolah ni akak sempatlah jugak edit dan masukkan entry nih...hehe. Tapi ni bukan menu berbuka semalam....hari pertama puasa punya....Ha, kan dah kata, akak mmg akan masukkan entry-entry terlewat atau dengan kata lain, dah habis dah....kesian kan.. Tapi xpalah untuk idea para suri rumah yang tak tau nak masak apa hari ni...bolehlah jenguk dan telek-telek resepi sempoi akak ni ya....Moga dapat membantu sedikit-sebanyak. Okay xleh lama-lama, banyak hal lg nak buat nih....Layaaannn...

IKAN BAWAL MASAM MANIS
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 2 ekor ikan bawal (saiz sedang)
  • 2 labu bawang besar - didadu
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • 2 biji bawang merah - ditumbuk
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 2 inci halia - ditumbuk
  • 5 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu kecil cuka
  • 1 biji tomato - dipotong dadu
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu besar gula
  • sedikit air
  • 1/2 biji lada benggala merah
  • 1/2 biji lada benggala hijau
  • 1/4 biji nenas - dihiris nipis
  • sedikit lobak dipotong halus btg mancis
  • sedikit serbuk kunyit - untuk dilumur pd ikan
  • 3 sudu besar tepung jagung - untuk digaul pd ikan
  • minyak masak secukupnya
Cara Memasak:-
  1. Ikan bawal dibersihkan, lumur dengan garam dan serbuk kunyit rata-rata. Taburkan tepung jagung pada ikan biar rata. Goreng dengan minyak yg banyak hingga garing. Angkat dan letakkan ke dalam pinggan yg sesuai.
  2. Panaskan lebihkurang 1/4 cawan minyak dan tumiskan bawang besar yang didahulu hingga naik bau.
  3. Masukkan pula cili kisar, bahan tumbuk dan tomato yang didadu. Kacau hingga cili masak.
  4. Masukkan kesemua jenis sos dan cuka, masukkan sedikit air jika terlalu kering. Biarkan mendidih sekejap.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa, diikuti dengan nenas, lada benggala dan lobak tadi. Seimbangkan rasa biar cukup rasa masam manisnya. (ingat, garam jgn terlampau banyak, sebab ikan tadi telah dilumur garam)
  6. Tutup api dan tuangkan ke atas ikan biar rata dan hidangkan panas-panas dengan nasi putih.

17 comments:

cikmanggis said...

morning Ummi....dah ready nak pi ofis ke?semoga selamat sampai ke pejabat dengan selamat nya..dan selamat hanter aiman ke sekolah..selamat berpuasa dan berbuka buat Ummi seisi rumah :).....

aimie amalina said...

sedaaapnye ummi
cam pangey mak saya plak..heheheh

Oh Oeya said...

Wowww!!
Aku terpesona :)
Bawal 'Masam Manis'..mmm.. mcm menzahirkan emosi je K'Ummi hik3 :)

Share cikit link ini dengan 'jawapan sebenar' di ruang comment :-)

http://ohoeya858.blogspot.com/2011/08/salmon-butter-lemon-resepi-siapa-ni.html

Mas said...

perhhh...memang mengeliurkan....
sedapppnya tengokkk.....

azila said...

k.ummi..mmg akan bertambah2 la kalo mkn ni.tp zla xleh masak sedap2 sgt utk juadah buka..nanti tukang masak xlarat nak bwk perut p terawih..heehh

Diana @ bilakukatacinta said...

sedapnya kak umi..nasib baiklah blog resepi/makanan ..ye tak? kalau blog personal tayang2 makanan pg2 ramadhan..harus ku 'banned' seketika...

Gee® said...

Terima kasih Ummi, dapat idea nk memasak petang nih..

Yat Maria said...

Kak Ummi

selamat berpuasa kak...ishhh pepagi leh terfengsan tgk menu akak ni la...

Sari Yusa Ibrahim said...

nyum3...

Anawahid said...

sedap kak ummiiiii... baekkkk punyaaaaaaa... kompom licin kan kan, mintak pon dh abis, mintak lam mimpi je la.. wakakaka

Mat Gebu said...

Melelehhh air liurrr..arghh mencik..

Ummi_Eyta said...

sodapnyer....terasa kerangupannyer coz bubuh tepung jagung yeak......ada idea ni nak goreng ikan...thanks kak ummi.....

Lovely Kitchen said...

Salam ramadhan k.ummi...sedapnya ikan sweet sour, fav kami sekeluarga...sempat jer akak post n3...suguiiii!! E-na gak yang x terkejor...aduiii bz melayan kanak2 kat umah, ngajar mana yg perlu..bila malam nak prepare bahan utk esok pulak, pastu penat terus tido...so jamu mata kat sini je la...

Ummi said...

Cik Manggis -
Morning CM, time2 camtu mmg bz la..tgk anak bujang bongsu tu bersiap2, kang ada lak lupa bwk tisu, pakai tali leher, jam segala..Thanks, selamat berbuka jugak utk CM...

Aimie -
Masakan ringkas yg sempat je la Aimie...boleh jek anggap emak ni ha..hehe

Oh Oeya -
Terima kasih atas info dan link ya Oeya...biarlah diaorg buat kerja camtu...x kemana jgk pun kan..malas nak bising2 dah...sabauu jek laa... ^_^

Mas -
Ringkas jek Mas, xdan nak buat apa2 sgt..hehe

Azila -
Akak dh jemu makan masakan sendiri..anak2 jek laju..hehe...

Diana -
Hahahhaa...sabau la eh...cuci mata dulu..petang kang cuci tekak..hehe

Gee -
Sama-sama...hehe

Yat Maria -
Weee, jgn fensan Yat, akak lg pengsan tgk pulut mangga Yat tu taauuu..

Ummi said...

Sari Yusa -
Eeemmm...cuci mata eh.. ^__^

Anawahid -
Hehee...sedap tu rasa dlm mimpi ke Ana...muaahhh!

Mat Gebu -
Ahahahhaa....meleleh eh, pi amik tisu sekotak..kasi mop eh..hehe

Ummi Eyta -
Aah mmg rangup bila digoreng dgn tepung jagung gitu...sodap la dimasak masam manis ni..hehe

Lovely Kitchen -
Salam Ramadhan Eyna, samalah dgn akak, terkejar2 gak blk ofis masak, xdan pun nak amik gambar..tau2 lauk licin jek..hehe

Norzie hany said...

Assalam kak ummi.
Saya mohon cnp resepi ni dan halalkan utk di letak dalam blog saya ye.Kalau ada masa jemputlah singgah.

Cik Ash said...

assalamulaikum kak ummi saya mohon nak share resepi ya.. saya backlink blog kak ummi nanti.. tq