Monday, August 8, 2011

Kuih Seri Muka - Daun Pandan Ori ^__^


Assalamualaikum..... ^___^

Jom makan seri muka...ops, sekarang xleh laa..hehe...Ha ni baru rupa warna dan aroma ori dari daun pandan....selalu tu pakai paste pandan jek...kaler pun semacam jek ijonya....hehee.... Ya la, pokok pandan dlm pasu besar tapak gajah pun baru jek nak lebaaaqqqq, dah kena petik, jap wat air gula melaka la, jap wat bubur la...pengat laaa...nasi lemak jek belum...ni dah kena tibai 6 7 helai kisar wat topping seri muka tu ha...nasib ko la pandan...haha...sian.

Okeh meh layan kuih seri muka lagi laaa..rasanya baru jek sebelum puasa sebulan lepas akak buat, hehehe..tp masa tu..kepalanya nipis sikit laaa..kes terlebih pulut dan loyang kecik...dah x muat nak tuang bahagian kepala dah masa tu...Najwa komplen nak yang kepala tebal...adeeii..Ni buat semula nih....hehe

Okay laaa...resepi macam biasa akak amik yang Kak Liza jek....malas dah nak intai2 resepi kat lain...hehe... Suka tang bahagian kepalanya...sedang2 elok jee...lembik2 sikit..i liiiikkkkeeeee! Tu pasal potong pun comot sikit....dan kebetulan nak berbuka pun masih suam2 kuku gak...kurang cantik potongan....apapun...mmg sodaaappp! Manis pun x sangat bahagian kepala tu... Ok nak resepi, click Sini jek la eh....serupa jek...cuma tang pulut tu akak buat 1 1/2 cawan jek dan adjust la santannya....ok! Menu berbuka kelmarin dengan nasi goreng sekali...hehe



18 comments:

Adinda Wawa said...

sedapnye kak..mesti lembut je masuk ke tekak time bukak puasa kan?
mai sepinggan?

Asmara said...

suka kuih ni! tapi kalau dulu2 makan atas yang hijau tu je, pulutnya mesti tinggalkan. hehe.. sekarang semua terus masuk perut. :D

Yatie said...

uwaaa kuih kegemaran Yatie ni, mmng suka kuih2 yg berperisa pandan, kena perisa yg asli mmng best...arini yatie wat kuih bakar pandan, tadi amek resepi kat sini gak..resepi Joayee...mmng best, mlm nnti baru tayang...hehehe masih panas tuuu...

Mas said...

sedapnya tengok serimuka tu kak ummi.....

Cendana Kasih said...

waaa..sure semerbak bau daun pandannya kan kak !! kat rumah saya banyak pokok pandan, tp selalu gak guna pandan pes..kes pemalas nk blender...hehehe

Sofea said...

mesti berseri2 muka org yg mmbuatnya tu..salah satu kuih fav ;)

Sizuka said...

k.ummi,

my hubby loves kuih ni, tapi i takpenah buat. org terengganu panggil tok haji serban :)

Tuan Auz said...

Kak, lapar saya tengok blog akak ni. hahaha. seb bek dah berbuka! kalau siang hari??? makruh makruh dok teringat makanna.

sedapnye! akan dicuba semua resipi yang terpapar di sini (eceh)

Juwita Jamaludin said...

akak sedap tu.. ita selalu fail buat kuih ni tang pulutnya tu..geram tau. bila potong tak cantik.. sedapnya serimuka akak ni.. nak sepotong buat kunyah malam2 ni siang esok tak leh

Mamasya said...

K.Ummi, masak guna daun pandan mmg sedap kuihnya...rasa asli.dah lama tak buat kuih serimuka ni...part atas hijau tu yg sedap..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
nie fav diana sekeluarga nie... tmbh lg guna pandan ori.. mmg wangi jer kan.. sedap plak tu...

Lovely Kitchen said...

e-na dgn damia je yg suka serimuka...klu buat jenuh nak habiskan seloyang...;p

ijayuji said...

Salam kak ummi!!! ol time peberet!!! suke dgn kuih serimuka yg asli rasanyer :D sedappppppp!!!! ni yg terasa nak buat jugak ni kak hihihi..

Ummi said...

Adinda Wawa -
Yup, kalau penggemar mesti sedap la kan...dah licin dah pun Wawa..hehe

Asmara -
Hehe, akak lak x suka sgt yg atas..suka makan pulut dan sikit2 jek cuit yg atas...ada kaaa...hehe

Yatie -
Aah la kan, kuih ni jgk selain kegemaran akak, Najwa dan Amirul pun suka tau Yatie..hehe

Mas -
Memang sedap sgt la Mas, kuih pujaan..hehe

Cendana Kasih -
Mmg lah sedap dpt yg asli gitu kan..rasa dan aroma berbeza..hehe, akak kalau ada daun pandan tu rajin lak nak blender..lg suka..hehe

Sofea -
Hahaa..x tau la berseri ke berpeluh2 ke nak buat..hehe

Ummi said...

Sizuka -
Waaaa, kena la buat, bg cik abg rasa kuih air tgn Sizuka pulak, aah sebelah Tganu pgil Tok Aji Serban...hehe

Tuan Auz -
Hehee..mintak maaf lah kalau membuatkan rasa lapar...lenkali masuk sini selepas berbuka eh..hehe

Juwita -
Uikss failed camne tu Ita, kalau ikut sukatan dan cara jadinyaaa...try lg la eh...apapun rupa x kesah kan...rasa yg penting..hehe

Mamasya -
Tu la kan..rasa asli lg best...tengok warna pun tau kan, mana guna daun, mana guna pes siap..hehe

Diana -
Wkmsalam Diana comey hehee....betul sume kata Diana tu...best giloss..hehe

Lovely Kitchen -
Hehee, jgn la smpai seloyang Ena, wat half je la..xpun hantar kat akak kalau x abis.. ^_^

Ijayuji -
Wkmsalam Ika cayang...yo yo..oltaim peberet..hehee...Ika rajin wat kuih kan..pi la wat cepat...nnt leleh lak air liur mu..hehehe

Oh Oeya said...

Berseri-seri muka menikmatinya :)

Anonymous said...

salam
silalah ziarah facebook kak azlita aziz dan blognya masam masam manis.kalau saudari rasa saya penipu,scamkan saya about betapa bestnyer kak ita!

kak idah

Ummi said...

Kak Idah,
Wkmsalam...akak x faham apa maksud tulisan Idah ni...mmg akak selalu ziarah FB dan blog Azlita tu..dan kami mmg baik...so apa yg Idah maksudkan ni...blur akak dibuatnya...apa kes eh Idah? :))