Thursday, June 9, 2011

Kuih Seri Muka Pandan



Assalamualaikum....waaah dah malam baru dapat nak update.....mintak maaflah yea...sebab Home Sweet Home agak slow sikit sekarang ni...memang nak slow kan dah pun...rasanya ada banyak hal lain yang lebih mustahak akak perlu tumpukan dan kena catch-up sekarang ni...sikit masa lagi harus lah terkubur jek ni....maybe lebih teratur sikit rutin harian akak lepas nih....nampak aman jek tengok Hana bercuti panjang tu...kan..kan...

Memang sedikit terkilan dengan apa yang berlaku sejak akhir-akhir ni....namun sahabat baik seperti MamaFami, Mat Gebu dan beberapa orang lagi rakan yang prihatin, sentiasa menenangkan akak agar jangan stop terus...insyaAllah, moga akak kuat semangat nak teruskan Home Sweet Home ni, cuma slow2 dulu.... Takut lepas ni jadi Home Sour Home jek kan....basi gitu...Apapun meh layan seri muka dulu, kepalanya kurang sikit sebab takut melimpah la konon, anak2 kata mak kedekut tepung, ada kaaaa???

KUIH SERI MUKA PANDAN

Resepi: Adaptasi dari buku Aneka Talam Chef Hanieliza
Diubahsuai : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (Lapisan Bawah):-
  • 2 cawan pulut - rendam 3 - 4 jam
  • 2 1/2 cawan santan cair (akak guna 1 cawan santan Kara + 1 1/2 cawan air)
  • 1 sudu teh garam halus
Bahan (Lapisan Atas):-
  • 2 cawan santan pekat (akak guna 1 cawan santan Kara + 1 cawan air)
  • 3 sudu makan gula pasir
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 3 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1 biji telor
Cara (Lapisan Bawah):-
  1. Basuh dan toskan pulut. Masukkan pulut ke dalam loyang bulat 8 inci. Ratakan.
  2. Kacau sebati santan cair dan garam dan tuangkan ke dalam loyang berisi pulut dan kukus selama lebih kurang 25 minit/hingga pulut masak.
  3. Tekan-tekan pulut dengan penekan kek lapis atau gunakan plastik. Tekan biar padat. Sediakan bahan lapisan atas.
Cara (Lapisan Atas):-
  1. Bancuh semua bahan hingga sebati dan tapiskan. (sukatan di atas sebenarnya mmg banyak, cuma akak jek tuang x habis sbb loyang dah tinggi dgn pulut sbb guna loyang 7 inci..huhu)
  2. Tuang perlahan2 ke atas pulut yang ditekan tadi dan kukus selama lebih kurang 30 - 35 minit. (Balut penutup kukusan dengan kitchen towel agar air wap tidak menitis ke atas kuih).
  3. Sejukkan kuih betul-betul dan potong.

15 comments:

ijayuji said...

Kak ummi!!!! kita dtg awalll niiiiiii nak makan serimuka akak tuuuu mesti jd awet mcm akak jugak kan kan kan hihihi....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
ermmm... x mau ler home sweet home jadi gitu akak... x mau2... nak gak akak teruskan tau... nnt x berseri ler dunia blog nie lagi... uwaaaaaaa....

akak.. seri muka tu nmpk sgt sedap ler akak... teringin nak makannye... tp diana x reti nak buat.. :D

kzai said...

salam ummi..
ada masaalah dalaman ke skrg sampai home sweet home nk terkubur..ada caci cerca dr bloger lain ke atau pengunjung disini...akak mmg x tau langsung ttg hal ni..bunyi mcm ummi merajuk dan terkilan je..maaf lah akak byk tanya..
akak pun skrg mcm dah ada angin'M'nk update blog..mungkin dh agak lama dlm berbloging dh terasa jemu...lain lah bg mereka2 yg baru berbloging mmg tgh seronok dan rancak..mcm akak mula2 berbloging dulu,hr2 nk update blog..
sedap npk serimuka ummi ni..

MamaFaMi said...

Uhuk uhuk... tersedak plak. Ada orang nyebut rupanya... hihi... kuih ni favourite kita tau. Kot ler ada resa nak terdatang rumah kita, bawaklah kuih ni ye.. hehehe.. tak malu ek? Mmm ada ku kesah! Ahahaha...

Mi, jangan dikuburkan blog mu yang sangat berilmiah ini. Setiap kali Ummi rasa nak kuburkan, Ummi ce kira berapa banyak Ummi kerugian pahala yang mencurah-curah kerana berkongsi ilmu dengan orang lain... ce pikir ce pikir...

Haa lu pikirr la sendiri... wa nak tidur ni.. hehehe...

NINA aka SL said...

kuih peberetku kakkkkkkkkkkkkk... paling suke beli makan sejuk2.. sedapppppppppppppppp

Juwita Jamaludin said...

salam kak ummi.. nak kuih seri muka lama nak buat ta terbuat..

kak jangan la terkubur saa suka blog akak.. bagi saa semngat nak masak.. betul kata mamafami.. kenapa kak ada masalah dgn blog ke.. ( menyibuk je saya ni)...:) ok kak happy blogging

anie,Nagoya said...

Sah!!!!!!........memang kedekut tepung.hahaha... nak ......dari ari tu nak buat,tp tak terb
uat2

Hani in Canada said...

Salam Kak Ummi ... diharapkan Kak Ummi akan terus ber-blog. Blog Kak Ummi ni banyak membantu tukang masak amateur macam Hani ni, bertambah pulak duduk di rantauan. Hani masih teringat blog Akak adalah salah satu blog masak yg Hani ikut sejak Hani mula menjejakkan kaki ke dapur lebih 2 tahun dulu. Teruskanlah amal jariah Akak ni, semoga Allah swt sahaja yg membalas jasa baik Akak. Amin.

izahdaut said...

lorr kak ummi.. ngapa home sour home pulakk...

harap semuanya akan terus berjalan lancar dan kembali ke sediakala. a ah la.. kak ummi kedekut tepung ni.. hihihi... klu anak saya makan tang hijau tu jee.. hihi..tapi nmpk comel lak

Mas said...

kak ummi...
mas pun macam ijah gak....
nape ijau tu suku jerk...
nak ijau banyak...kikikiki

hmmm...tetap cantik menawan seri muka kak ummi ni....

tinie said...

kak ummi.....

janganlah mcm tu..... blog nie selalu tinie jengah n dah banyak resepi k.ummi dah cuba...blog nie byk membantu utk orang yg macam tinie nie baru dalam bidang masakan.....

anymz said...

ummi,
jgn berenti..
post ulang tayang pun takpe.kueh yang sama pun takpe..lauk yg sama pun takpe...janji ummi ada..tu hana dah senyap sunyi takkan ummi pun nak ikut jejak..kurangkan entri takpe tapi jgn stop terus..kesian pd blogger2 baru atau pd adik2 yang baru nak belajar masak tu..:(

azila said...

semoga k.ummi ceria dan hepi cam dulu ..huhuh..kuih ni feveret zla gak ni,so memandangkan suma bahan2 tu ader dlm stok..so dah bleh start operasi nih.tp santan kara tu apa akak?opss..jgn gelak lak sbb zla xtau...hehhe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi..

sejak dua menjak ni pun saya macam terperasan yg akak macam dah tawar hati je nak berblog. saya tak tau kalau2 ada masalah dalaman yg membuatkan akak rasa terkilan & kecik hati.. cuma.. harapan saya janganlah dikuburkan blog ni kak.. sayanglah kak.. banyak sangat ilmu yg akak dah curahkan kat sini.. peminat2 pun sentiasa ternanti2 kemunculan resepi2 dari akak.. tapi saya faham kalau akak agak sibuk ngan rutin harian akak apatah lagi skrg ni akak sibuk ngan rumah baru akak.. tentu byk perkara yang nak di buat.. asyik mengadap laptop nanti kerja tak jadi kan kan? apa2punn.. bila berkelapangan.. updatelah mana2 yang patut ye kak. take your time.. kes saya lain pulak.. sejak akhir2 ni saya dah semakin jatuh hati ngan blog skrg ni kak.. fotopages dah semakin jarang2 berupdate.. hehehe.. apa2pun.. semoga akak ceria2 selalu yer..

Nieza said...

Kak Ummi Cayang nape mcm merajuk tu...ishhh saya suka blog akak jgn lah stop kak yer...hmmm kuih seri muka yg meneyelerakan lah...sedapx2..:)