Monday, June 13, 2011

Asam Pedas Hijau

Assalamualaikum....Ramai yang dah makan tengahari dah kot ni kan...time mcm nih mesti tengah godek kuih atau kudapan untuk petang pulak kan....Seronoknya anak2 n suami balik rumah, tengok dah terhidang....akak jugak yang macam lipas kudung, balik rumah solat n terus la masuk dapur untuk sediakan makan malam family.... tengahari masing2 xda kat rumah...anak2 yang besar semuanya bekerja sambilan time cuti semester nih...Abglong keje kat Syarikat Kontraktor Elektrik kepunyaan family kawan baik dia, Najwa jadi guru Tadika swasta dan Najiha dapat lak jadi guru ganti di Sek. Rendah Assunta tempat adik ipar akak mengajar tu...baru mula hari ni. Kiranya ni kali kedua Najiha jadi Guru Ganti di sekolah tu selepas habis Asasi TESL setahun lepas. Aiman pun lewat gak balik sekolah. So, petang2 nnt barulah meriah rumah akak tu...eemmm... Hari ni anak dara dua beradik tu berpakat puasa lak...maknya jek xleh lg nak join...nak masak apa ntah kat diaorg ni..

Okaayy laa, jom layan lauk hari Jumaat lepas sebelum akak ke KL....hari ni x tau nak masak apa... Ha, ni lauk pelik sikit, bukan dari rasa...cuma dari kalernya jeekkk....orang lain x penah buat kan...Ha, meh try...mmg sedap semacam jek...mcm asam pedas2 biasa2 tuuu....nampak jek hijau, tp tetap menyengat....jom layaaann..hehe.. Resepi dari idea spontan masa dalam perjalanan balik dr ofis petang khamis tu, terpikir nak masak Asam Pedas kaler hijau pulak...so hari jumaat akak masak...layaaannn..


ASAM PEDAS HIJAU
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 ekor ikan besar (kerat 3) - akak guna ikan apa pun x tau...ala2 isi ikan merah tu..
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji timun - belah dua dan buang bhg tengah
  • 2 kuntum bunga kantan - belah dua
  • secekak daun kesum
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan Kisar:-
  • 8 tangkai cili padi hijau/cili thai hijau
  • 2 tangkai cili besar hijau
  • 1/2 labu bawang besar
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji buah keras
  • 2 cm kunyit hidup muda (jgn guna yg kuning tua tu, nnt jadi kuning pulak kuahnya)
Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam periuk/caserol, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak dengan api sederhana.
  2. Masukkan air secukupnya untuk kuah dan biar mendidih.
  3. Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Biar sebentar.
  4. Masukkan ikan dan timun, diikuti dengan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
  5. Reneh kuah hingga semuanya cukup masak dan seimbangkan rasa. Tutup api dan hidangkan.

22 comments:

Gee® said...

sedap nampak...bagus juga buat menu berbuka petang ni...

Anonymous said...

salam kak umie..npk sedap laa..klu kt melaka gulai gini dipangil asam rebus..cuma kak umie ni versi tumis

Anna Qawina said...

tumpang mkn umah akak mlm nnt yer..hehe..
t.ksih info psl kek tu kak, lg mu tanya..kalau kita guna blueberry/strawbery paste, kan sejuk2 kan..kena letak kat suhu bilik dulu ke sblm guna (kalau nak masukkan dlm adunan ke la)..ke blh tuang terus dlm adunan time sejuk2 tu? hihi

izahdaut said...

Pandang sekali mpak mcm gulai masam. Ada timun pulak kan.. Tapi sedap letak timun.. Wangi je.. Akak sardin sedap. Kalau tngah diet, pualk air tangan mak yg masak sardin, diet tolak ketepi dulu. Haha

Mas said...

hmmm...memang lain dari lain asam pedas ni...
boleh try nanti....
kretiff la akak sorang ni.....

Sis-Lin said...

ooo itu ikan namaya 'gerut'..klu masak asam rebus letak nanas sedap kakkkkkkk!

aiyooo laparrrrrrrrrr....

Mas said...

hmmm...memang lain dari lain asam pedas ni...
boleh try nanti....
kretiff la akak sorang ni.....

Sheila Shafeareen said...

salam kak
mmg napk sunggu sdp asam pedas hijau n..seakan gulaikuning yg letak timun..leh try jugak ni..satu kelaina...

hazila said...

Salam kak ummi. Lain dari yang lain la best kak. Kalau sama je, camne nak berkembang resepi tu kan...

ijayuji said...

salam kak ummi! kita pelikklahhh mcm mana akak leh cipta resepi2 gini? kenapa kepala otak kita ni mcm tak nak berfungsi jerr kalau namanyer nak buat resepi2 baru ni wakakakaka... sedap niii sama jer mcm org thai suke buat2 mcm nii :D byk paste2 kalau kat kedai2 dia org :D

Jay said...

absolutely healthy n delicious..nice clicks..:)

Tasty Appetite

Cendana Kasih said...

Fuh..kecur air liur tengok lauk ni....

suha said...

emm sedapnye (^_^)
cik suha pernah makan kari hijau hehe tu pon sodap gak

mamasya said...

Assalammualaikum K.Ummi.apa kabar? sy baru berkesempatan nak jln2 blog kwn2..rindu dgn kwn2.byk miss entry k.Ummi..
tentu meriah rumah K.Ummi anak2 semua ada...kalau masak garenti licinkan...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

tak pernah pun rasa ni..boleh singgah rumah ker...

Hani in Canada said...

Salam Kak Ummi ... sungguh kreatif Akak ni! Hani telan air liur bila tengok ikan tu.

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
kak nak tanya' akak suka kaler hijau erk?

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi

kreatif kan Ummi nie?? Nampak sedap lauk nie...kecur bila lihat tau!Nk semangkuk...hehe

Ummi said...

Gee -
Samalah mcm asam pedas lain, kaler jek ijooo..hehe

Anony -
Owh ya la kan..asam pedas ada yg rebus, ada yg tumis...dua2 pun sedap..hehe

Anna Qawina -
Hehe...nak buat sgt dah ya Anna, akak dah tinggal info kat blog Anna eh..

Izah -
Aah ni mcm asam pedas biasa2 kita buat gak la..cuma akak x letak belacan...Sardin mmg the best kan..hehe

Mas -
Kretip tergempar gak namanya ni Mas..hehe

Sis Lin -
Owhh..ikan gerut eh...bukan cerut kan..kan..hehe

Sheila -
Wkmsalam...ok sila la try...mcm asam pedas biasa jugak...kaler jek lain..hehe, jgn pepel dah la yea..hehe

Hazila -
Wkmsalam, hehe..betuii, betuuiii betuiii..

Ijayuji -
Wkmsalam Ika...hahaha, resepi xleh cipta2 sgt...main teringat jek masuk terus...rasa2 ok tu..kira jadi laa...kalau pkir smpai bulan mengambang, kadang2 timbul resepi ntah apa2 lak kang..hahahaha

Jay -
Thanks dear!

Ummiakid @ lily said...

kak ummi, satu kelainan asam pedas ijau...kena coba ini masakan...tapi tunggu dapur siap dulu...skg off masak...

Ummi said...

Cendana Kasih -
HEhe..Noorma, nnt leh try la kalau dah kecur tu... ^_^

Suha -
Aah la kan..kari ijau ada...asam pedas ijau kena ada gak la kan..kan..hehe

Mamasya -
Wkmsalam Mamasya, owh xpa..akak paham..now dah setel semua la eh..sonok ke duk tempat baru tu...nnt rajin2 masak eh..akak pi jenguk..hehe, kat rumah ni ramai2 masak apa sume licin Mamasya..tolak batu n kayu jek..hehe

Nazrah Bakery -
Owh..rasa cam asam pedas jek Nazrah..nak singgah bila tu..hehe
insyaAllah kalau akak x bz...

Hani -
Wkmsalam Hani...alaah kretip gitu2 jek..hehe..rasa asam pedas gak laaa..kaler jek ijooo..hehe

Kak Sam -
Wkmsalam..hahaha, x suka sgt kalau kaler baju..akak suka brown..tp bab makanan suka laaa...ijo pandan ke, ijo daun ke..hehe

Nuridah -
Alahaaiii masakan yg biasa2 jek Nur, kita boleh pelbagaikan dr segi bahan dan warna kan..kan...

Ummiakid -
Lily, nnt dah siap dapur, pgil akak makan bila masak lauk asam pedas ijo ni eh..hehe

ina said...

errmmm... sedapnya... boleh buat menu berbuka nampaknya nie...