Thursday, June 16, 2011

Udang Masam Manis Ummi

Assalamualaikum....semoga semuanya sihat dan berbahgia selalu hendaknya terutama di bulan Rejab yang mulia ni, ramai yang berpuasa kan... x kesah la ada yang puasa ganti ke, ada yang puasa sunat Rejab ke....yang penting, keberkatan bulan Allah ini juga patut sama-sama kita hayati...

Okaayyy, ini lauk dinner malam semalam, masakan yang cukup ringkas untuk family tersayang, tapi bisa jadi igauan tekak anak-anak akak. Diaorang memang suka sangatlah masakan camni...kalau buat kari ke gulai ke, diaorang kurang syiioookkk...hehehe... Okay, tak nak bebel panjang, jom layaaann...

UDANG MASAM MANIS UMMI
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1/2 kilo udang sederhana besar (bersihkan)
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos cili Thai
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar cuka makan
  • 1/4 cawan air
  • 1 batang lobak merah - potong nipis/ikut suka
  • sedikit kacang pea
  • 1 labu bawang besar - belah 6
  • minyak untuk menumis
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar Kasar:-
  • 3 tangkai cili merah
  • 4 tangkai cili padi
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar dengan api sederhana. Kacau hingga naik bau dan pecah minyak sikit.
  2. Masukkan semua jenis sos dan cuka makan serta air. Biar mendidih sekejap.
  3. Masukkan udang dan kacau balik rata sebentar.
  4. Masukkan lobak merah, kacang pea dan bawang besar. Gaul sebati.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Masak hingga semua elok masak dan seimbangkan rasa. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.

22 comments:

Mylady said...

sama le..mylady pun suka banget udang masak sweet sour nih...:-)

Sunah Sakura said...

laparrrrrrrrr

Yat Maria said...

Aduhhh Kak Ummi... perut kita kraaak..kruuukkk arrr tgk lauk ni...sabar.... kita posa kak niari...sabarrrr

ilahjy said...

sesuai sekali tajuk ni.. ummi mmg seorg ibu yg manis ....jgn manis2 sgt dlm masakan biar manis dlm senyuman hikhik...tak gitu.... hai umur kita nak masuk emas ni mcm2 kan ummi nak jaga... ilah baru balik sepital tadi..alhmdullah...cuma kolestrol jer naik turun...

nuciaziakact said...

sedapnyer.. kite pose.. apa kata akak tlg smpankan sdikit.. lallalalaa

kakchik@ella said...

As salam kak ummi .. kakchik pun ari ni masak udang. tak caya meh le mencemar dulu ke belog kita. hihi.

Amie said...

assalam kak ummi,
sedap tgk masakan kak ummi, ...dah mula rasa bosan dgn masakan sendiri nih...hehee

azam said...

sedapp..........nak cubalah

Zaliedana said...

Assalm kak ummi,wow mmg nmpk sedap kak..Masakan ibu mmg sentiasa mnjadi igauan anak2kan,mmg p mana pon msti teringat masakan air tangan ibu kita..

Mas said...

wahhhh..sedappnya tengok udang tu..

Mas said...

wahhhh..sedappnya tengok udang tu..

Tina Othman said...

sedapnya, tapi tak tahan makan udang

Mama Hawa/Mama Nani said...

Aduh ngences jer hawa tgk udang... meh tukar ngan hokkien mee yg tak pedas nih :P

izahdaut said...

Udang? JK nengokkan udang tu kak ummi... JK.. Jiwa Kacau.. Heheheh

anymz said...

usahkan anak2..kita pun layan menu cenggini ummi..nak..nak.makan masa sahur..memang sedap kan?..

Juwita Jamaludin said...

kak ummi.. ada tisu lebih tak nak lap air liur menitik.. hihihihi.. sedapnya kak lama tak makan.. gini

MamaFaMi said...

Omak ai, sodap eh!

Jun said...

wohoaaa..udangssssss..hihi

ijayuji said...

Salam kak ummi cayang!!!! sana sini udang agaknyer minggu udang, tak pe tak pe kita suke dgn udang hihihi.... nama resepi akak ni sama mcm akak yg manis masam hihihi.... masam bukan sbb tak mandi tauu! sbb akak garang :P

azer said...

wahh... layak nih.. pantas di cuba nanti.. thanks cik..

Ummi said...

Mylady -
Owh kalau suka, nnt leh masak ni eh..

Sunah -
Weeee cian budak comeii lapoorr..hehe

Yat Maria -
Hehee...dah tu berbuka masak apa Yat? Sori akak lmbat respon..

Ilahjy -
Wakakkaa...ada2 jek Ilah ni...kita manis masa mood baik jek Ilah, masa mood merudum, muka kita ala2 kuih serabai...wakakaka, aah so far Ummi punya kolestrol baik dan jahat seimbang...gula dlm darah pun ok, 5.4 gitu...BP pun alhamdulillah...mmg makan kena hati2 kan..

Nuciazakact -
Tu diaaa..susahnya nak sebut nama...hehee, thanks ya Nucia singgah blog akak..

kakchik -
Waaaa akak terlambat, xpun boleh pi rumah kakchik merasa udang...huhuu

Amie -
Wkmsalam...salam kenal dan thanks singgah dpur akak yea..waaa, ummi pun kadang2 x lalu masakan sendiri, kena makan org punya masakan sesekali kan..hehe

Azam -
Mmg kena cuba lah kalau nak tau sedap ke sesuai ke dgn tekak kita kan..kan..Thanks Azam sudi masuk dpur akak yea..

Zaliedana -
Tu la kan Dana, kita masak2 tuk anak2 semua depa sapu licin...hehe, emaknya nak makan teringat lak masakan mak di kg..huhuu

Ummi said...

Mas -
Sedap tengok jek Mas kan..kan..hahaha..sampai 2x publish tu Mas, mesti sedap la kot... :p

Tina -
Owh x tahan alergic eh..kena stdby ubat la kalau nak makan eh..

mamaHawa -
Alalalaa...akak lambat respon, xpun boleh la kita exchange kan..kan..

Izahdaut -
Hahhaha..tu dia...jgn naik mereng dah la Izah, jiwa kacau xpa lg..wakakaka

Anymz -
Betul la tu kan, makan nasi panas2 masa sahur dgn lauk udang msm manis ni mmg best...

Juwita -
Wahahahah..tisu banyak, meh akak tulun lapkan... :p

MamaFaMi -
Mamaaaaa..meh nak suapkan, kuah jek laaa...isi licin..hehe

Jun -
Haha..apasaii Jun...jgn meroyan tgk udangsss dah laa...hehehe

Ijayuji -
Weeee Ika, nootttyyy girl la you..hahahhaa...kita masam masa mood merudum, kita marah, muka mcm singa...wakakakaa

Azer -
Uiikss layak apa eh? Hehee..thanks Azer sudi ke dapur akak...bole la cuba ni kalu sudi..