Tuesday, June 28, 2011

Pai Pisang Badam

Assalamualaikum....Sorilah lambat bersiaran dengan entry baru....ntah apasai la akak ni rasa malas jek 2 3 hari ni, nak update punyalah liat tau....mata ni pulak macam kelayuan x sudah-sudah....malam lepas Isyak jek kalau baring kat depan tv tuh....sah-sah terlelap punya...terlebih makan ke, kurang rehat ke, atau sindrom M dah menyerang nih? Nak je cuti panjang rasanya dari berblogging...boleh kot eh...

Ni pun just nak masukkan entry lama sebenarnya ni. Asalnya nak KIV untuk satu projek, tp macam malas pulak...Resepi ni saja-saja try n error jek....aleh-aleh sedap la pulak...filling badam yang padat dan lemak gitu...ditambah rasa pisang di atasnya tuh... So jom layan jek eh....jangan mintak2...memang dah habis...tengok dan ambik bau jek laaa...boleh bau x...xleh kan..tengok je laaa...hehehehe..

Pastry pai ni memang sangat rapuh dan sedap...akak suka pulak.... Okeh, jom salin resepi..SELAMAT MENCUBA...



PAI PISANG BADAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Untuk Doh:-

125 gm mentega tanpa garam
75 gm gula kastor
260 gm tepung gandum
2 biji telor gred C

Bahan Untuk Filling:-

175 gm mentega

100 gm gula kastor
100 gm badam kisar/serbuk
50 gm tepung gandum
3 biji telor gred B
pisang secukupnya - dihiris nipis menyerong


Cara-Cara (Untuk Doh) :-
  1. Dalam bekas, satukan mentega dan gula kastor dan pukul hingga kembang.
  2. Kemudian masukkan telor satu persatu dan pukul lagi.
  3. Seterusnya masukkan tepung dan gaul hingga sebati.
  4. Uli biar jadi doh yang lembut dan simpan di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
  5. Keluarkan dari peti sejuk dan canai doh kira-kira setebal 5 mm.
  6. Angkat doh dan masukkan perlahan-lahan ke dalam acuan pai dan tekan-tekan biar kemas. Cucuk-cucuk sikit permukaan doh dengan garfu baru dituang filling.
Untuk Filling :-
  1. Pukul gula dan mentega sehingga kembang.
  2. Masukkan telor satu persatu dan pukul lagi hingga kembang dan sebati.
  3. Masukkan tepung dan gaul rata.
  4. Masukkan ula badam hancur tadi dan gaul rata dan sebati.
  5. Tuangkan filling ke dalam doh pai tadi, ratakan.
  6. Atur hirisan pisang ikut cara sendiri dan bakar pada suhu 160C selama 30 minit/masak sepenuhnya hingga berwarna kuning keemasan.
  7. Hidangkan untuk sarapan pagi atau minum petang...Enaaaakkk bangeett!



20 comments:

aeinio said...

adoiii lapar di malam hari nihhh..

AZLITA AZIZ said...

kak Ummi rajinnya...
cantik lah pai cam tu buh pulak pisang2 nampak mmg sangat menarik.. apa lah lagi kalau dapat merasa.. ita pun suka klu pastry yg rapuh dan rangup mmg sedap aje.. makan...

ijayuji said...

Salam malam kak ummi!!!! dtg malam2 niii :D kalau ada bdm mmg gerenti sedap kalau ada pisang mmg kita suke bau dia :D mesti sedap ni kak! kalau picitkan cream atas tu lagi lemak kot! suke betul benda2 mcm tuu hihihi...

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
dlm penat2 tu rajin pulak akak wat pie yg menawan hati ni..menariklah pie tu...kalau depan mata ni, tak toleh kiri kanan lagi daaaa..NGAAPP jek terus...kih3...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
cantiknya pai tu akak.. kalau ler daughter diana nmpk nie mesti dia suka sgt nie.. dia mmg suka bab2 mcm nie... masa tu dia tengah cari2 resipi pai.. tapi skg nie dia dah sibuk dengan prgm score A dan kelas kat sek dia tu.. kalau x.. nie mesti dia nak try nnt nie.. :)

Lovely Kitchen said...

mcm nak try tp serbuk badam yg secoet tu ok lg ke tak...pisang ada...tgk nnt klu ada n3 tu jadilah...klu x...hihiii

psst : sampai satu tahap mmg rasa penat gak update blog kan kak...xpe klu nak rest or ada benda yg lebih penting cuti dulu kan...nnt sambung semula....yg penting happy!

Mas said...

cantik la pai tu kak ummi...
mas tak pernah try buat pai lagi.....
nanti tunggu sampai seru dulu kot...kikikikiki

Rima said...

KUmmi
Sometimes memang gitu lah kita.. entah ape ape boleh jadi macam no mood to update blog.. its ok.. take a breather ok.. u will feel better after that ...

izahdaut said...

cantiknya pai ni kak ummi.. tak leh bayang rasa pisang campur badan tu.. fuhh pasti best n harum.. nampak pun sedap je

Gee® said...

wow! mengancam la pai ummi ni, selera nampak...mesti best ni...

ops.. jgn lah cuti berblogging ummi nti sunyi lah gang2 blogger tak dapat menikmati menu2 yg enak dan menarik lagi...

Zana~Sweet Rose said...

Salam Kak Ummi.. lama x singgah sini..akak sihat ke? wah!! nampak sedap aje pai ni..zana pun suka makan pai yg rapuh cam tu.

♥LOVE2COOK♥ said...

Scrumptious pie! Looks fantabulous dear...:)

kak ina kl said...

amboi sodapnya..

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh ka Ummi, apa khabar? Lama ayu x singgah sini sbb busy kak....mmm kak jugak happening dgn cam mcm entries ni.....jeles tahap gaban dah!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lama saya tak buat pai... dulu masa zaman aktif kat fotopages mmg rajin mencuba pai2 ni.. nampak sedap tu... resepi ni dpt 2 biji pai ke kak? akak guna acuan pai saiz berapa tu?

Ummi said...

Aeieno -
Sabar ek..nnt boleh la try...

Azlita -
Resepi pai tu akak main taram2 jek..resepi biasa2 jek...tp elok la rapuh...hehe.. Nanti kalau ita yg buat lg mengancam...kan..kan..

Ijayuji -
Ika...nape dtg malam2...dtg siang la..hehe..nnt x lena tdo bau badam n pisang eh..hehe

Yatie -
Wkmsalam...xdalah rajin mana pun Yatie...kebetulan teringin nak makan pie la pulak..nak habiskan pisang...adjust resepi sana-sini sebenarnya...jadi laa..hehe

Diana -
Wkmsalam Diana...waah rajin anak dara Diana tu tau...anak dara akak kureng sikit..bz keje..blk petang diaorg dah penat..hehe...Akak doakan daughter Diana mendpt kejayaan yg diimpikan ya..amiinn

Lovely Kitchen -
Xpa la Eina nnt ada bahan boleh la usha2..buat..hehe...Aah kan, sampai satu tahap...malas betul kan..!

Mas -
Thanks...xyah la tunggu seru Mas..senang sgt2 pun...letak je inti apa2 pun ok...hehe

Rima -
Tu la pasaii kan...mmg ada masa rasa how i wish to stop all this...huhu...meaning no more beban nak pkir what to bake, what to cook and what to publish to my dear followers...huhuu.. Mmg nak rest terus rasa..

Izah -
Cantik eh..thanks...tp lg cantik dan sedap kalau Izah buat, dpt lak merasa...kenyang tau, isinya ala2 kek badam gitu..

Gee -
Terima kasih Gee, pai yg sgt mudah sebenarnya..letak jek apa2 sbg gandingan..boleh aje... Alahaaii mmg sayang kat blog ni, tp tuan blog mcm dah bernafas dlm lumpur jek mencari ruang nak up entry tau...semput...hehe

Zana -
Wkmsalam...xpa Zana akak paham..akak pn x sempat nak BW kadang2...tersepit di tengah waktu..hehe

Ummi said...

Love -
Yep...really love it! The filling ala2 kek je..hehe

Kak Ina -
Waaah lama x nampak k.ina...komain dia melancong eh...mana oleh2..hehe

Ayu Safieza -
Wkmsalam Ayu...samalah akak pun bz...tp xdalah happening mana gak..semput kejar segala..hehee

MaDiHa -
Owh dah lama x buat...kena try blk la Ratna..hehe..Resepi ni dapat 1 loyang diameter 6 in dan 1 4 inci gitu...lebihkurang laa...x igt...kena tgk blk kat dapur..hehe

ain (sweet thots) said...

tengok je pon dah sedap kak. aih... kalau makan ni mau terpejam2 mata ;)

Oh Oeya said...

Assalamualaikum K'Ummi..
Oh Oeya nak kepastian.. Gambar dalam blog ni http://buggativeyron10.blogspot.com/2011/03/bubur-jagung-manis-bersama-sago.html

mirip benar dengan K'Ummi punya laa.. maaf kalau kita tersalah ye..

Oh Oeya said...

Dan ulasan Bahan dan Caranya pulak sebijik tak ubah dengan resepi dari Rasa Online yang kita tengok ni

:: BUBUR JAGUNG MANIS BERSAMA SAGO ::

Bahan-bahan:

4 batang jagung manis

50gm sago | direbus dan dibersihkan

100gm gula pasir

100gm gula melaka

250ml santan

2 helai daun pandan | dikoyak dan disimpul

Air secukupnya

Garam secukup rasa



Cara memasak:

1. Satukan kesemua bahan di dalam periuk dan didihkan. Kacau rata dan sebati.

2. Pastikan api perlahan agar santan tidak pecah.

3. Akhir sekali, perasakan dan hidangkan panas-panas apabila telah mendidih.

ermmmmmm..