Monday, June 13, 2011

Strawberry Cake Tergempar Untuk Birthday Anak2 Sedara

Assalamualaikum....Baru sampai dari KL jam 3.00 petang tadi....sungguhlah penat sejak hari jumaat kelmarin... Akak cuti sebab nak clearkan macam2 hal sebelum ke Gombak untuk bertandang ke rumah baru adik akak yang bekerja di Hospital Selayang tu. Sebenarnya ni acara membaking kek besday tergempar. Adik akak yg Gombak tu telefon mintak datang awal sikit kalau boleh sebab nak adakan sambutan besday anak dia dengan sorang lagi anak adik akak yang singgah ke rumahnya dari balik bercuti di Sg. Petani sebelah Jumaat malam tu... Waaaaa...akak kata nak buat kek lah, tp dia kata dia dah order sebiji kek daaah..cukuplah pastu dia buat meehoon sup sikit.

Akak pun terus jek terfikir apa salahnya akak bakar sebijik kek bawak sana kan...suka2 jek untuk makan2.... Pastu tengok jam dah kul 2.30 petang....adeeeh sempat tak, kul 6 nak bertolak selepas kngah balik kerja. Kain baju pun x packing lagik...kat dapur pun duk berselerak lagi masak2 tengahari tu dan kukus muffin sikit sebelum tu...

Akak pun mulalah tanya Najiha sempat ke tak ni kak De...dia kata, xpa mak bakar kek nnt dia tolong deco. Waaaahhh akak belek2 dlm esbok ada lah jumpa 1 bekas buttercream lebih yang bila ntah...2 bln sudah kot...tp still elok duk dlm bekas kedap tuh.... Last-last bakar kek, pastu akak wat topping creamcheese yang cukup2 untuk bhg. atas jek...pastu yg buttercream tu akak tampal jek kat tepi dan bawahnya....mmg x cukup pun...xleh nak lebih2 mendeco daaah...hehe... X kesah la...si Najiha duk menampal dgn sugar flower kat atas topping tuh...daaaahh, siaaappp! Hehe...pastu tepi kek tu dia tibaiii jek laaa...akak cuma pukul semula buttercream lebihan tu sblm diguna....x kesah la noo....tp kek strawberry Mat Gebu ni mmg sedap...akak dah penah buat dulu, tengok Sini...

Hahahaa...Inilah rupa hasil tampalan Najiha dengan keadaan nak cepat tuh, akak bantu jugak kat tepi kek menggunakan buttercream lebihan yang x berapa cukup dah tu... xkuasa nak buat yang baru...hehehee....Apapun, kek ni sangaaaaattt sedaaappp....adik2 akak komen tuu...Sebabnya kali ni akak guna cheese topping....mmg best! Tu la pasaiii..hehe

Kek besday kedai punya pun dah dibeli oleh adik akak...kek akak tu wat menambah2 je sebenarnya...Sampai Gombak pun dah jam 9.00 mlm, sume adik2 kat area KL ada daah...hehe..

Happy Besday buat Haneef Aided dan Nur Aleeya yang ke 5 tahun. Mereka berdua dilahirkan selang seminggu sahaja tempohnya...Moga jadi anak2 yang soleh dan solehah serta kehidupan sentiasa diiringi keberkatan dan kejayaan dunia dan akhirat hendaknya...amiiinnn

STRAWBERRY CAKE (Ulang Tayang)
Resepi: Mat Gebu
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan Kek:- (akak guna loyang 8 inci)
  • 5 biji telor gred A
  • 135 gm tepung gandum ) diayak bersam
  • 1 camt. baking powder ) sebanyak 3x
  • 75 ml minyak jagung/sayur
  • 160 gm gula halus
  • 15 gm ovalette
  • 2 camb. susu segar
  • 1 camt. strawberry emulco/paste
  • strawberry filling secukupnya - untuk sapu di tengah kek
Bahan Cream Cheese Topping:-
  • 250 gm cream cheese
  • setitis perisa rose
  • sedikit pewarna merah
  • 2 sudu besar strawberry emulco
  • 30 gm golden syrup
Cara Membuat Kek:-
  1. Panaskan oven 175C dan lenser loyang dengan butter dan alas dengan baking sheet.
  2. Tuang gula halus dan ovalette dalam mixing bowl, putar biar sekata dan mesra.
  3. Masukkan kesemua 5 biji telor dan putar pada kelajuan tinggi hingga benar2 kembang dan kental seperti adunan bauhulu.
  4. Masukkan strawberry emulco dan putar sebati.
  5. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit-sedikit.
  6. Tuang susu segar dan putar rata.
  7. Akhir sekali masukkan minyak jagung dan gaul rata.
  8. Tuang dalam tin dan bakar selama 25 - 30 minit. Keluarkan serta-merta dari oven dan terbalikkan atas jaringan. Biar sejuk dalam bekas dalam keadaan terbalik.
  9. Bila kek telah sejuk, keluarkan tin. Potong kek kepada 3 bahagian (akak potong 2 jek).
  10. Sapu bahagian tengah kek dengan filling kesukaan dan tindihkan. Sedia untuk disapu dengan topping.
Cara Membuat Cheese Topping:-
  1. Pukul cream cheese hingga lembut dan gebu.
  2. Masukkan bahan-bahan lain dan pukul sebati.
  3. Siap untuk disapu/dilepa di atas kek. Hias ikut kreativiti masing2...akak mmg x kretip pun..hehe

25 comments:

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

salam umi.Pink warna yang cantikkan? Rasanya pun tentu sedapkan umi?

Hamizah said...

Salam kenal dr perth..
wah!sedapnya kek tu..

Mat Gebu said...

Hepi besday juga dari pakcik mat..kak comeyy nya anak buah akak, cute jeeee...

Rima said...

KUmmi
Wooaahh kadang tu bila kita dalam keadaan kalam kabut.. semua idea datang dgn sendiri nye.. kira kerja kita dipermudah kan.. aminnnn

Tak pernah buat strawberry cake.. nanti akan ku cuba

Abah Yie&Ummi Na said...

mmg tgh mencari resepi kek strawberry...k.ummi mcm tau2 je hehe..

Kak Sam said...

memang hebat. nasib baik tergempar. kalau tergempur jadi apak plak erk?

Mas said...

happy birthday buat anak2 buah kak ummi...
cantiknya kek tu..
rajinn betoi kak ummi ni...

Wanieyra said...

salam kak...
cantik betul kek tu....

izahdaut said...

amboii comelnya budak berdua tu.. maniss je..
akak memang hebat la.. dah terdesak time tu.. boleh lagi buat kek yang comel.. comel n sweet je kaler kek tu

♥LOVE2COOK♥ said...

Cantik sekali kek yang akak buat tu!!! Nice color and deco...yumm yumm :D

Rozita said...

kak..mcm kek span ye kak?

kalau letak filling yg sekali buah2 strawberry tu mesti lg sedap kan kak?

bersama kak Es said...

ala kak ummiiiii ... pink tu :)

anak sy suke sgt la dgn pink pink ni..
happy bithdayanak2 sedara :)
~ moga dirahmati Allah hendaknya ~

ijayuji said...

Salam kak ummi! waaahhhhh... nmpk mcm kat kedai dh kek akak tu! suke tgk belahan kek yg dah dipotong tu bestnyer! nanti besday kita akak buatkan sebijik mcm ni eak hihihi..nak jadi kanak2 ribena :D

Lulu caldina said...

adeh terliur

Anna Qawina said...

aslmkm kak ummi..cantik tu walau tergesa2 buat..nak tanya..mmg guna loyang biasa je bkn loyang chiffon yer? hehe...

Ida,Japan said...

slm k'ummi...apa khabar? pandainyer anak dara akak deco kek...tak lama lg boleh amik tugas ibu dia lak..cayalah kak..last2 minute pun sempat bakar kek & deco lg tu..cantikk lak tu..sweet ja..
Kak2..ida nk bgtau beberapa hari lepas ida ada try buat oreo cheese cake respi II dr sini...mekasih byk2 ye kak..cayang akak!!

umie said...

sedapnyer kak...

nOOrsha said...

salam kak ummi... rajin kak ummi n anak dare mendeco... cayok2.. cam kek kat kedai... nk mintak sure da abih nih kan... hehehe

Juwita Jamaludin said...

kak ummi comelnya kek tu.. sesuai untuk kanak2.. bestnya ada mak sedara rajin dan pandai masak..

Ummi said...

Puan Ros -
Wkmsalam...hehe..pink tu ikut kaler anak dara yg mendeco, suka2 hati jek..tp kek ni mmg sedap, x kering gitu..

Hamizah -
Salam kenal Hamizah, thanks ya sudi masuk dapur akak nih...nnt akak jengah ke Perth..hehe

Mat Gebu -
Hehehe..mmg diaorg comey2 Mat, cuma belum gebu mcm ko jek lgk..hehe

Rima -
Aah la kot Rima, idea tetiba jek rasa nak hias camtu camni, pastu suruh jek anak dara touch up..haha..hentam saja la dia...sedap kek ni Rima..even it is just a sponge cake, tp sedap hilang dlm tekak..hehe

Abah Yie & Umi Na -
Owh ya ke..boleh la try ni..mmg best!

Kak Sam -
Hahaha..Sam, kalau tergempur..alamat kek tu terkubur gitu jek laa..hehe

Mas -
Thanks Mas, alaa...rajin ala2 malas, tu pasai buttercream x berapa cukup nak mendeko..janji keknya yg sedap..kan.

Wanieyra -
Wkmsalam Wanie, cantik ke..kek bidan terjun..hehe

Izahdaut -
Hahaha..kek x comel Izah, budak2 tu jek yg comel..kan, kan..kek ala bidan terjun, kejar masa nak cepat..hahaha..

Love -
Thanks Love...just to please them, m happy they like that "on rush deco" hehe..

Rozita -
Aah Ita, tu kek sponge yg sedap...x kering sgt mcm kat kedai, lembab2 gitu...boleh gak letak filling dgn buah stoberi segar yg dipotong2...best tuuu..try la Ita..

Ummi said...

kak Es -
Aah kan..budak2 kalau girl, suka pink kan..biru pun cantik..hehe

Ijayuji -
Hahaha..Ika, kelakauuu la dgr pujian Ika tu..wat malu akak jek...tp kalau Ika nak gak, boleh je akak buatkan..senang jek..topping pun main tenyeh2 jek tu..xpa kan, janji keknya sedap kan..kan..muaaahh Ika cayang..!

Lulu -
Boleh la try nnt..thanks ya sudi singgah dpur akak ni..akak dh tinggal jejak td..

Anna Qawina -
Hehe..cantik cara bidan terjun la kan..hehe..aah guna loyang biasa jek..ni bkn kek cipon tau..kek sponge jek..

Ida, Japan -
Hehe..anak dara punya selera, ikut jek la sentuhan dia..akak bg tunjuk ajar sikit2 jek..owh wat ciskek eh..x hantar kat akak pun..kasi test..hehe..Thanks sudi geledah dapur akak ya Ida...muaahh gak tuk Ida...hehe

Umie -
Kena buat dan rasa...tau la nnt..hehe

Noorsha -
Wkmsalam...haha, deco tergempar, gitu lah rupanya...buruk jek..tp keknya sedap banget tau Noorsha..hehe

Juwita -
Haha..kira2 sesssuaai la tuk kanak2 pompuan kan...mak sedara x berapa cukup masa..serah kat anak dara jek la..hantamm saja laaa tu Ita oii..hehe

Mat Gebu said...

KEJIIIIIIIIIII..KATA BELUM GEBU MACAM KITA..HAHAHA

Ummi said...

Mat Gebu -
Hahahhaha..dah tu..ya la kan..xkan nak kata dah gebu..belum gebu lgk...x cukup matang..hahahahaha

Diana @ Melley Mey said...

wah akak... cantik ler kek tu... n diana dah tergoda nie... bila dah ok sikit nnt pasti nak cuba nie gak.. hehehee...
selamat ulang tahun buat kedua2nya yang sangat comel tu..

Oh Oeya said...

Happy birthday Haneef Aided dan Nur Aleeya dari Mama Oh! ;-)

Dap nyer npk kek tu Kak Ummi..