Thursday, June 30, 2011

Kuih Lompat Tikam Sagu

Assalamualaikum.....hari ni hari yang sungguh meletihkan akak taauuuu....rasa sungguh "flat" x tau laaa...vitamin makan, madu telan, agaknya cuaca yg panas gak kan..buat kita cepat letih....xpun maybe sebab kena drive balik sendiri bila encik abg outstation pulak ke Rompin...pagi tadi pergi ofis sama-sama lagi laa...dah tengahari dia kena pi sana dah, ada Sukan Kakitangan Pihak Berkuasa Tempatan....adeeehh...dah la kat Kuantan ni kan, asal hari khamis petang jek jammed gilosss....nasib baik kete auto, xpun lagi lenguh la kaki menekan brek n clutch... Ni pun duk menaip, mata ngantuksss dah ni...kalau ada kesilapan ejaaan kang...faham-faham je la eh...bagitau laaa... Ambik gambar pun nak cepat-cepat jek...balik tenghari td baru snap, terliuk, terlentuk...xdan fikir segala props bagaii..hahaha

Okay laa kakak-kakak (*ada ke..) dan adik-adik sayang...jom layan dulu dessert atau kuih favourite akak dan family nih....sengaja akak buat ni semalam, lepas masak tuk dinner teringat tengok resepi ni kat dapur AlongRoz yang cantik jelita tu.... memang sungguh sedap....kuih-kuih bersagu ni mmg x pernah x abis....terutama kalau dapat kat Najwa, kalau x tahan2 dia...habis dia duk ulang-ulang tu 2 hari pun xpa...hehehe.. Terima kasih pada Along sebab kongsikan resepi marbelesss nih.... Lebih senang bila akak gunakan sagu pink siap dah masa beli. dan ada adjust sikit penggunaan santan tu.... Izinkan Ummi copy n share kat sini pulak ya Along...muaaahhh!

TAK CUBA TAK TAHU,
DAH CUBA TAK CUKUP SATU...hehe

KUIH LOMPAT TIKAM SAGU
Resepi: AlongRoz @ HomeKreation

BAHAN-BAHAN: (loyang 9 x 12 in)
  • +/- 400g Sagu
  • Pewarna Merah
Lapisan Atas:
  • 160 g Tepung Beras
  • 200 ml Santan Paket (*akak guna santan serbuk + 200 ml air)
  • 800ml Air
  • 1 sb Pes Pandan
  • 1 st Air Kapur
  • 1/2 st Garam
Kuah Santan:
  • 200ml Santan Paket (*akak guna santan serbuk + 200 ml air)
  • 250ml Susu Segar
  • 1/4 tsp Garam
Air Gula Merah:
  • 5 sudu besar gula merah (*akak adjust guna gula melaka )
  • 3 sudu besar Gula
  • Daun Pandan

CARA-CARA:
  1. Rendam sagu dgn air & pewarna merah sehingga kembang lebih kurang 10 min.
  2. Letakkan ke dlm bekas casserole & masukkan air secukup nya sehingga sagu terendam (Along lupa nak sukat air tapi agak2 dlm 3/4-1 cwn) (*akak bahagian kepada 2 loyang dan kukus berasingan - setiap satu selama 15 minit sahaja)
  3. Kukus 20 min.
  4. Campurkan kesemua bahan-bahan lapisan atas sehingga sebati. Kacau atas api perlahan sehingga pekat sedikit. Tuangkan ke atas lapisan sagu dan kukus 20 minit/bahagian atas masak elok.
  5. Sejukkan di suhu bilik dan kemudian dlm peti sejuk. Potong dan letak di dalam mangkuk-mangkuk kecil sebelum dituang kuahnya.
  6. Untuk Kuah Santan - Masak santan, susu & garam sehingga mendidih (jgn menggelegak). Sejukkan.
  7. Untuk Air Gula Merah - Masak gula merah, gula putih, sedikit air (biar nnt agak pekat) dan daun pandan hingga mendidih dan gula larut. Sejukkan.
  8. Hidangkan lompat tikam sagu bersama kedua-dua kuah tersebut. ENAAAAKK BANGAATTT!
jemput jeling-jeling yeaa...tadi hantar satu bekas ke rumah family adik...hehe


29 comments:

slumberdek said...

sedak weh lopat tikam.. kawe brehi bena la lopak tikam. raso yooo dok ajin makan lagi lopat tikam sagu po nih. sedak ko. bulih jugok tera buat. jadik ke dok agok nyo

ilahjy said...

dulu ilah amek resepi lompat tikam ori menjadikan... nie sagu pulaa ada jer kan idea kwn2 kita ummi.. ahli2 baru tu kebetulan beli serentak duit dah masukk apa lagi hentam jer laa labuuu..hihikk

nonierahman said...

sedap nya kakak,kat rumah ada sagu..boleh buat la nanti :)

Nieza said...

wahhh sedapnya kak Ummi...terus rasa lapar..baru blk holiday ni dapur pun dh byk hari tak berasap ni...singgah dapur kak ummi dulu tapi tak kenyang-kenyang juga..hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
nampak sedap ler kuih tu akak... tapi diana cam x perna makan rasanya.. huhuuu.. atau kat cnie d panggil nama yg lain ... x pasti plak.. cantik ler kuih tu akak...

Queenie said...

Salam ummi..
saya suka nak try kuih ni...
mintak izin copy resepi ya...
sesuai utk berbuka puasa...timekasih..

Juwita Jamaludin said...

kak ummi baru kelmarin buat lompat tikan har ini akak tayang yang sagu plak.. sedapnya nak try gak la.. tapi sagu takde kena beli la dulu nampaknya..

ICook4Fun said...

Ummi, selalu I tergelek when I see the name of this kuih. I wonder how this kuih got it name. Tak pernah pulak cuba I kuih ni.

HomeKreation said...

Good morning Ummi.... waaaah... dah jadi pun... dah cuba baru tau kan Ummi... thanks for trying & promoting.... mmmmuah2.

Lovely Kitchen said...

salam k.ummi..
sedapnya lompat tikam sagu...bila dpt buat sndiri...skrg panas sgt kt sini,,ni kepala pun sakit tekak perit, demam sikit...x larat nak dok berbahang kat dapur...panasnya x sama cam kat mesia...aduiiii..

Mas said...

kak ummi...mas baca bebahan ngan tengok gambar pun dah meleleh air liur ni..
tahu sedapp bangat ni....
nak try gak la nanti..
beli santan dulu...
stok santan abiss lak..hu..hu..

Gee® said...

alahai ummi, sedapnya, terliurnya... mai sepotong...

Yatie said...

wow menariklah resepi ni....sedap eeehhh..nak buat gaklah..tak sabor nak merasa...

ijayuji said...

Salam kak ummi!! aaahhhhhh! dah tahu jwpn akak DAH HABESSS wakakakaka.... tp kita dah rasa tak pe jdnyer tak kesah kalau dah habis :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kuih sagu mesti nak ada kelapa.. tak kiralah santan atau kelapa parut.. memang ngam sangat kan kak... terliur jer tengok kuih akak ni.. along memang banyak berkongsi idea kuih2 yang sedap kan..

p/s: saya buat lempeng pisang oat kak ummi.. tp ada derhaka sikit.. jangan mareee ye kak.. dah update dah tu.. hehe.. TQ kak berkongsi idea yg sihat.. :-)

Ummi said...

slumberdek -
Hehe...kena pandang slamberdek jek la dgn kuih nih...tengok jek k...kalau rajin leh buat, kan..

ILahjy -
Tu la kan..seronok tukar2 resepi dgn kawan2 nih...mcm2 idea...sedap2 pulak tuuu..hehe..xpa la kalau dh teringin gadget2 dapur, belasah je la Ilah..wakakkaa

Nonierahman -
Elok sangatlah kalau dh ada bahan tu..leh try..

Nieza -
Waaah sonok org pi holiday noo...xpa la..nnt boleh la bersilat pencak kat dapur bila dah setel n rest cukup kan..

Diana -
Wkmsalam...haah, akak pn x penah makan lg lompat tikam bersagu camni...nsb AlongRoz perkenalkan..mmg tangkap leleh betuiii...hehe, baik Diana cuba..x rugi..

Queenie -
Wkmsalam...owh elok sgt la kalau dah nak try tu...mmg berbaloi tau..

Juwita -
Tu la kan Ita...kuih2 camni mmg best, letak aje la apa2 pun...sagu lg best..pi beli sagu cepat..hehe

Ummi said...

ICook4Fun -
Hahhaa..betul la kan Gert, me also...wierd to say, not to eat..kan..kan..hehe

HomeKreation -
Morning Along cayang...hehee..mmg terbaiiiikkk....can't resist, really love it! Thanks for sharing Along..muaaaaaaahhhh...!

Lovely Kitchen -
Owh sana panas ke Ena, sedap sgt la kalau dpt dessert camni sejuk2 dulu dlm esbok..hehe, xpa rest dulu..kasi sihat, nnt leh buat kan..

Mas -
Hahahaa...mmg taraaakk tipuuu punyaaaa...baik buat cepat...hehe

Gee -
Sepotong jek Gee...cukup ke..hehe

Yatie -
Bukan saja menarik Yatie oii..mmg ngam dgn tekak, nak-nak kalau wat berbuka...adeeii, fengsaan..hehe

Ijayuji -
Wkmsalam Ika...haha...eh BELUM HABISSS lagi..meh laaa..ada, dpt 2 loyang hari tu...besstt kan..

MaDiHa -
Betul cakap Ratna ni...akak pulak mmg suka sgt dgn sagu..x tau la nape..seluruh family pun suka...aah lenkali nak selongkar lg dapur Along..hehe.. Owh makan lempeng oat x ajak kita eh...sat nak pi rumah Ratna...simpan sekeping tuk akak eh..hehe

ShidaGhazali said...

tikam kak, jgn tak tikam kuih itu..hehehe

cik cek said...

Emmmm...nyaman je masuk kat tekak...cantikkkk kaler lompat tikam ni....

che'iza said...

Sedapnyer kak... Dessert feberet di bulan ramadhan ni.... adeiii.. Kan dah rasa cam nak makan lompat tikam ni....

anis said...

assalamualaikum kak ummi.
sedapnya lompat tikam terasa2 kat lidah n tekak. guna sago biji ni org yg alah mkn pulut dpt rasa sama sedapnya.:)) bln pose blh try.

syamrin said...

ni yang buat lapar semula.. huhuhu... makan kuih ni, jangan sambil melompat (sebab sedap sesangat..). kalau melompat nanti, kena tikam pulak.. (gurau sikit2 je.. gurau lebih2, risau sampai melompat2..)

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kak ummi....fiza suka...x pernah lagi try pasni leh try buat sendiri ni...sedappnyer kak ummi

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

kak ada lagi tak kuih lompat tikam sagu ni, dok ngences dah ni. berkuah2 lagi tu. sedap jer mata dok memandang. dah habis ker..?

AZLITA AZIZ said...

salam kak.. laaa... siannya penat.. meh sini ita tolong urutkan... hehe

kak terliur lah.. macam nak buat terus aje.. tapi masih penat lagi ni.. baru balik..

betullah kak cuaca kot panas sangat sekarang buat badan cepat letih...
tidur awal lah kak.. esok bangun segar sikit badan tu...

ma'chiks said...

Salam, salute, memang rajin. saya yang tak keje pun memasak ikut mood.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Saya reserve untuk bulan Ramadhan, sedap ini buat opening puasa. Saya ambil resipi ya!!!

resipe-masak-makan said...

again

Peri PiA said...

Assalammualaikum ummi

ya Allah,pia suke lompat tikam,tak sangka ade versi mcm ni

menarik sungguh!!