Thursday, June 23, 2011

Fruity Bread Triffle

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua yang masih sudi menjengah....rasanya masa akak macam tak cukup jek seharian, balik pejabat terkejar-kejar je masuk dapur dan masak untuk dinner, lepas solat maghrib dan sealiran dengannya, on aircond jap tadi baring kejap rasa liatnya nak bangun solat Isyak. Teringat pulak menu ni tak letak lagi, ku gagahi jua sekejap...pasni rasanya nak pengsan awal sikit laaa...letiihhhh...

Okay lah asal resepi ni nampak kat Kongsi Resepi dan didatangkan dari dapur Treat n Trick...Tengok sungguh mengancam tekak dan senang nak buat. So ,let's those pictures do the talking.... I don't have an idea to mumble right now yeah! Here we go for the recipe and thanks to Treat n Trick for sharing this simply delicious dessert..owh no....I've to type it here, not permitted to C n P...uwaaaaaa...letiiisss, so sleepy..

FRUITY BREAD TRIFFLE
Source: Treat n Trick
Terjemahan: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 4 keping roti putih/roti wholemeal - sapu mentega dan jem, potong kiub
  • 2 biji pisang saiz sedang - dilecek
  • 1/2 - 3/4 cawan buah peach - dicincang
  • 150 ml plain yogurt
  • sirap dari buahan dalam tin


Cara-Cara:-
  1. Susun roti yang dipotong kiub di bahagian bawah gelas tinggi.
  2. Basahkan dengan sirap buahan biar rata dan roti tenggelam sedikit.
  3. Lapiskan dengan pisang lecek dan buah peach yang dicincang tadi.
  4. Tutupkan dengan yogurt dan letakkan hirisan buah peach.
  5. Sejukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam sebelum dihidang.
SEDAAAAPPP WOOOOO.....BERBALOI-BALOI...hehe









30 comments:

Mat Gebu said...

menggoda okehh...goyang2....

Amie said...

assalam kak ummi,
biasanya kalau badan terlalu letih, tidur pun sangatlah nyenyaknya....esok bangun pagi teramatlah segarnya....kerja, masuk dapur lagi....masak lagi, selamat malam kak zzzz... ada lagi ke fruity bread triffle tu..

Juwita Jamaludin said...

kak ummi nampak menyelerakan.. rasanya kalau makan malam menu ni je ok tak.. hihihihi

Kak Sam said...

Kak terpaku mata saya menatap gambar2 yg cantik kat atas tu.

AZLITA AZIZ said...

sedapnya kak ummi.. dah malam2 ni buat ita nak bukak esbox aje... adoiii... mmg mengoda kalbu...

Nieza said...

sedapnya!!...dapat segelas best ni...hehe

Rabiatun Adawyah said...

assalamualaikum kak Ummi..wahhh..menggodanyer triffle duk posing... :)

sonata anak kancil said...

sangat sedap...boleh buat ikut resepi ni..biasanya letak kek...mintak C & P resepi - tk

K.Nor said...

menggodanya..

Ummiakid @ lily said...

amboi kak ummi...mrmalam bagi ilmu untuk kenaikan berat badan ye...apapun mmg gojess...

Zaliedana said...

Assalam kak ummi,selamat beristirehat eks..Sedap ajer nmpk dessert akak nih,mmg nmpk marbeles..

anadelisha said...

wah..cairrrr T____T

Citarasa Rinduan said...

kalaulah kak ummi post entry nie awal2..
dah sampai pahang agaknya ayu..
nak rasa triffle versi kak..
sedap tu....
sejuk tekak..

mamawana said...

sedap tu beb...

http://lautkasih.blogspot.com

Yan said...

senang amat.. nak dgn tak nak je buatnya kan..

Treat and Trick said...

Thanks Ummi sudi cuba resepi akak ni, senang kan nak buatnya...

Yat Maria said...

Kak Ummi


meamng sedap pun nampak...and senang pun pakai roti ngan jam instead of kek!bagus ni kak!

Noor Hafirdaus said...

wah sedapnya....resepi wajib cuba ni

Nuridah said...

Sedapp sekali bila melihat gambar ini belum lagi rasa mau terduduk nie...hehe

anymz said...

semalam tgk kat hp je masa ummi tag kat fb.buat2 tak nampak konon2nya,nak tido tu tgk balik tapi tutup sebelah mata je..hari ni buka full...adeh..senak perut tengok ni ummi..nak gi cari pic lah..
eh!kita ada fruit cocktail tu.leh ganti pic tak ummi?..

shida said...

ho3~~~first jmpe blog akak...nice!!!
sedapnyer....argh...nk order leh?? :P

Sis-Lin said...

woooo...ni klu makan mau merangkak masuk bilik...kenyang kan..he he he he

IdaShazana said...

menyelerakan..tak cukup segelas nih

sabar bangpek said...

tergodanyaaa kite...skg jgk kite nk neraiii

Mas said...

tergoda mas tengok...
nak segelas kak...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
mengoda sungguh... aduh! Diana dah tergoda nie akak... nak segelas... hehhee

CT NoArIzAh ArIs said...

ELOK SGT TERTENGOK DESERT AKK NI... SY TENGAH CARI DESERT TERBARU UNTUK DI TELAN-TELAN..SARI DUA G LEH LE WAT NI..TQ:)

fantagiro comel said...

salam kak ummi emmmmmm... yummy jer pemandangan fruity bread triffle 2 nanti leh buat

Anonymous said...

Salam,k.ummi akhirnye tercapai hajat sy nk bikin fruity bread triffle..dpt la jgk kasi kt jrn2 sebelah umh buat pemanis tekak utk berbuka td..mmg uummhhhh sy mkn sampai 2 round..best la berbaloi2..senang,ringkas,sedap yg penting berkhasiat..sy tmbh anggur sebelah slice peach lg mengancam..tk cr akk

Anonymous said...

Salam,k.ummi akhirnye tercapai hajat sy nk bikin fruity bread triffle..dpt la jgk kasi kt jrn2 sebelah umh buat pemanis tekak utk berbuka td..mmg uummhhhh sy mkn sampai 2 round..best la berbaloi2..senang,ringkas,sedap yg penting berkhasiat..sy tmbh anggur sebelah slice peach lg mengancam..tk cr akk