Friday, June 3, 2011

Bila Tukang Masak Malas-Malasan...

Asalamualaikum....hehehhee....Apa akan jadi jika tukang masak dalam satu-satu rumah tu malas-malasan eh? Sama ada tapau makanan kat kedai atau lauk telor muncul....wakakkakaa...Sila jawab, sila jawab.... Kira kalau lauk telor muncul ni, ada lagi saki baki rajin tu kan....Cuma cara masak mmg sempoi habis lah kan....Kalau rajin mungkin jadi kurma telor or kari telor ke....ni xda perah2 santan laa....main taram jek...hehe... Tapi kena agak-agak la jugak yang lauk tu orang dlm rumah suka kan..kan... ...So akak kena masak pedas-pedas sikit...gerenti laku...memang puuuunn...hehehe...Pastu kawankan pulak dengan lauk ikan tamban kering kecil2 ni, goreng garing dan tabur bawang n cili.... Layaaannn

TELOR TAUCU PEDAS
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 4 biji telor - digoreng mata lembu/kerbau..hehe
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • 5 ulas bawang merah - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 cm halia - tumbuk
  • 2 sudu besar kicap pekat manis
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 5 sudu besar taucu
  • 1/4 cawan air
  • sedikit lobak - potong ikut suka
  • 1 biji bawang besar - potong gegelang
  • garam (optional) - taucu dah masin
  • gula secukup rasa
  • 3 - 4 sudu besar minyak masak
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar dan bahan tumbuk. Kacau hingga naik minyak dengan api perlahan.
  2. Masukkan air asam jawa dan kicap, kacau rata. Masukkan pula air, garam dan gula dan biar didih.
  3. Masukkan lobak, telor dan bawang besar, biar didih dan sikit pekat.
  4. Masukkan taucu dan seimbangkan rasa dan tutup api.


23 comments:

Kak Rose said...

Ummi, lauk malas2an yg sangat mengiurkan orang puasa ni.... glupppp!

norkhamsiah said...

ummi...kalau ini lauk malas...apalagilah lauk rajinn..... akak kalau malas ....kedailah jawabnya...

Citarasa Rinduan said...

peeh......
kak ummi..
memang menyelerakan....

walau simple..tetap menawan tekakku

ijayuji said...

Salam kak ummiiiiii!! lapooooooo!! kita tak pernah pulak nak letak tauchu! nak cubalah resepi akak ni! sedapnyerrrrrr sambal telor! malas nak blender lada jerrr hihihi.... pssst> ikan bilis tamban eak yg bwh tu? teringat mak kita, mmg mak kita minat sgt dgn ikan bilis leper2 tuu hihihi..

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi

Lauk begini lah yg membuka selera...blh tambah nasi 2/3 pinggan you!hehe.

Nuridah said...

Assalamualaikum Ummi

Lauk begini lah yg membuka selera...blh tambah nasi 2/3 pinggan you!hehe.

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ummi.. Sekali sekala mkn mcm ni sedap juga... Yumyum

Sis-Lin said...

Ni lauk owang malas ke????
Kalau dh depan mata tgh lapo..kenyangg ajer...

ainhany said...

salam kak ummim

ada lagi ke??
amboi dalam x masak2 pun sedap cmgini....mmmm

anymz said...

adeh ummi,malas apa lagu tu..lauk pauk nya buat kita terliur je nih..ni yang tak suka ni..masuk sini kurang pahala posa...huhu

Mylady said...

adess kak ummi...lauk yang simple ni la yang boleh buatkan nasi terlebih dari sepinggan..:-)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ummi..Alaaa malas-malas punya style pun tetap menyelerakan bila pekena ngan nasi putih...Sedap ni...

Kjee said...

nak nanges lah ummi. baru pukul 5.20pm. lambat lagikkk nak bukak!!!! huhuhuhu

Wattie said...

Assalamualaikum Ummi,
Lauk lauk feberet ku......mau bertambah tambah ni klu makan...

Cendana Kasih said...

Amboi akak..malas2 pun, menu tetap kebabommm !!! terus lapar bila tengok ikan tamban goreng tu. Kalo lauk cenggini bertambah2 makan. Ayam, Daging dah tak pandang dah !!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
sedap sedap sedaaap!! tak kisah ler malas2an ker x... kalau akak ummi ku sayang nie yg masak mmg sentiasa nmpk sedaaap tau.... nnt nk try resipi nie.. Hehhehe.. mmg tergoda tau akak.. ;)

ICook4Fun said...

Ummi, malas pun masak sedap sedap macam ni? Kalau I malas maggi mee saja lah. I tried your donut pesona and memang lah sedap. I dah post kat blog I :)

cikmanggis said...

ini bukan lauk malas ni ummi..ini lauk maut namanya hehe.Jika dapat kat Cm lauk camni habislah 2 pinggan tanpa disedari..

Mas said...

kak ummi...
lauk malas pun nampak sedapp..
lauk rajin ....lagi la meletupp ni...

Nieza said...

uishhh sedap tu kak....lauk ni memang my fav..senang dimasak dan cepat dimakan..hehe

kzai said...

Dua2 lauk ni mmg feb akak..mau brtmbh nasi lagi ni..

Ummi..cara akak wat border choc ganache dh update kt bwh http://dapurcomelku.blogspot.com/2011/06/moist-chocolate-cakeresepi-3.html

kzai said...

sorry x jd link...

dZana said...

kira rajin la ni kak ummi.. kalau saya yg malas tu makan pun dalam polestrin.. cuma basuh sudu jer.. hihihi...