Wednesday, June 15, 2011

Mini Muffin Coklat Kukus

Asalamualaikum....Selamat Pagi....Dah sarapan ke belum? Ke ada yang duk ganti puasa lagi or meneruskan puasa sunat di bulan Rejab ni.... Kalau ada yang nak bersarapan dan masih terfikir2 nak kudap apa dan anak2 merenget xnak makan nasi lemak ke, nasi goreng ke, apa kata cuba mufin coklat ni...mmg sedap, terasa sungguh kecoklatannya...tu dia ayat...eh betul laa..mmg sedap. Apam ni dah selamat masuk perut dah sebenarnya, akak bawak pi KL hari tu untuk besday anak2 buah jugak....x dan nak entry... Sangat senang nak membuatnya sampaikan adik akak kat Gombak tu dah amik resepi dan cuba semalam. Katanya, dia nak buat lagi untuk besday anak dia yang tarikh sebenarnya esok dan hantar ke Tadika anaknya. Hari tu sebelum balik ke Kuantan, akak sempat lah pi tolong dia cari dan tunjukkan bahan2 kat kedai. Semalam dia telefon akak bgtau, dia suka sangat sebab senang buat dan jadi jek.. So apa lagi, jom try pada yang belum.

Akak discover resepi ni dari blog CT sebenarnya dan terus rasa nak buat hari tu...Thanks CT sebab share resepi Maklang Azie yang sedap ni dan tahniah kerana telah terpapar di dada akhbar Kosmo dalam Cabaran Daisy 2011 baru-baru ni. Moga CT terus berjaya dan lebih bersemangat untuk berblogging di alam masak2 ni...Akak x dapat nak terima invitation email dari Mr. Henry tu...hehe, xleh nak pergi la sebab kerja banyak dan kena bercuti sakan lak oiii...lain kali la kot...insyaAllah. Untuk mini cuppies camni, akak punya xlah naik pecah cam CT tu maybe sebab kecik2 sangat wpun dah jarang2kan kedudukannya serta guna api kuat masa kukus, tp elok jek berlubang2 atasnya dan sungguh moist eh! Elok jugak untuk budak2 makan kan, x membazir kalau x abis besar2 gitu...hehe...Jom kongsi...




MINI MUFFIN COKLAT KUKUS
Resepi: Maklang Azie
Sumber: CT Delima

Bahan A:-
  • 2 cawan susu cair (*akak guna susu segar)
  • 1 cawan minyak masak/250 gm mentega & cairkan. (*akak guna minyak masak)
  • 1 3/4 cawan gula kastor (*akak guna brown sugar)
  • 1 biji telor
  • 1 sudu besar coklat emulco
Bahan B:-
  • 250 gram tepung superfine/tepung gandum (*akak guna tepung naik sendiri)
  • 50 gram serbuk koko (*akak guna Van Houten)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat (akak x letak baking powder n soda sebab menggunakan tepung naik sendiri)
Cara-Cara:-
  1. Satukan bahan A hingga sebati. Kacau guna whisker sahaja.
  2. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam bahan A dan kacau rata, jangan terlebih kacau.
  3. Tuang 3/4 penuh ke dalam acuan kertas/muffin cups dan kukus selama 10 - 15 minit. (*akak balut penutup kukusan dgn towel).

34 comments:

Sally said...

Kak ummi agak2 berapa ketul yg dpt tu?, cadang nak buat jugak untuk birthday anak nnt.

EriN HairudiN said...

salam kak umi,

cup tu kak ummi letakkan dalam bekas lompang/muffin tray ke semasa mengukus @ macam tu je? tq

Zaliedana said...

Kak ummi,tergodanyer tengok..Dari tgk kat umah kak ct dah tergoda..mSTI MOIST SGT KAN..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi...

geram tgk muffin2 beserta gambar2 yg cun tu... ada lagi tak kak.. mintak seketul..

p/s: dah cuba asam pedas hijau kak ummi... sedappp & kena ngan selera kami terutama en. abang yg memang suka lauk berasaskan cilipadi... thanks ye kak.. mintak izin c&p resepi.. TQ

Sheila Shafeareen said...

Salam kak ummi sini pun ada jugak ye..baru balik rasa kat rmh ika siam..dtg sini nakrasa5 ketul pulak leeee...nak jugak...

Yat Maria said...

Salam Kak Ummi...


akak kita lagi collect resepi2 apam/muffin mudah untuk makcik kementot kita buat bila tido umah kita... yg ini pun kita cilok ek kak...macehhh...akak kita berkenan arrr...reben tu..sukerrr...santek arr..

umie said...

assalam kak ummi...

cute nyer...nanti umie pun nak try gak la resepi ni..hhehe..thanks kak sb kongsi resepi mudah ni...

Anna Qawina said...

pg kak...uik..smlm kita pun buat yg ni gak..hehe..sedap kan...

aLoY said...

comel.. sedap bg bebudak mkn ni.. mak budak pon suke!!!

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

memang sedap kan kak. ct kalau tak sempat nak bt bf berat pagi2, dok godek2 jer resipi muffin ni. senang dan cepat nak disediakan.

apa pun tr kasih ya kak untuk ucapan tu. lain kali ct mesti roger2 kak ummi ajak join sekali mesti lagi best punya :D

Sue said...

oooooooooooooooo aku tergoda...aku tergoda terkesima.... sedapnya nampak...

Sari Yusa Ibrahim said...

comel2, seronok makan ramai2 ni..

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ummi.. Cantok gambar muffin tu.. Suka tgk.. Lama gak akak x ke dapur ita .. Rindu dgn komen2 akak.. :)

rokayah said...

kak.. kalau tak ada coklat emulco tu boleh ke?

Sunah Sakura said...

comelnyeee

Kak Rose said...

Ummi, kak rose ada buat semalam... mmg sangat sedap n moist gitu... mekasih pd tuan punya resepi yg sudi share2 ni...

Sis-Lin said...

haaa tu le..ingat kan kopi tgk gambo..rupanya coklat..hehehehe

klu molot bkita yg besar ni ..sekali ngap jek!!!

Jay said...

delectable dish...just loved the dish and the awesome clicks..:P

Tasty Appetite

anymz said...

adeh ummi,tadi kita gi rumah ct,tak terpikir pulak nak buat..camne bila dtg sini jiwa kacau pulak jadinya ni?..
angkut balik lah resepi yg kat sini..hehehe

Ummi said...

Sally -
Kalau cup kecik tu, akak dpt lebihkurang 25 - 30 ketul x silap akak..

Erin -
Wkmsalam...akak letak cup kertas tu dlm acuan lubang2 kecik mcm akak kukus Apam Labu...cuba scroll Search Apam labu..ada akak letakkan acuan tu kat entry tu...harap membantu ya Erin.

Zaliedana -
Mmg moist ni Zaliedana, tambah2 dibiar semalaman..best..!

Madiha aka Ratna -
Sesekali kita wat yg cumiill2 kan..hehe...owh thanks sudi try asam pedas ijo tuh..hehe..suka akak dgr bila family Ratna suka..

Sheila -
Haha..kenyang tengah jalan blk je la ya Sheila...sampai rumah leh tdo..hehe

Yat Maria -
Hahaha...betul cakap Yat tu kan..mana yg senang kita buat, yg susah kita tengok jek..ekeke...Tq Yatt, tu reben kat kedai pengantin byk..hehe

Umie -
Wkmsalam..ok sila2 try..thanks ya sudi singgah dapur akak..

Anna Qawina -
Dah tenghri akak jawab Anna..hehe..Waah tu pasal akak kena buat, sbb Anna x dtg hantar sini..hehe

Ummi said...

Aloy -
Heheh..betul tu, silap2 mak budak yg makan lebih..

CT Delima -
Aah betul tu Ct, thanks gak sbb CT rajin godek dan share..hehe..OK, moga CT maju jaya...senang duk rumah tu isikan dgn aktiviti2 gitu...akak tumpang gembira..hehe

Sue -
Hehe..sedap Sue nyanyi...

Sari Yusa -
Betuii betuii betuiiii..

Juwita -
Wkmsalam...aah tu la kan..baru kelmarin akak dpt jenguk..thanks ita masih selalu sudi jenguk akak..

Rokayah -
Xpa gak x letak..cuma kurang kick rasa coklat jek..hehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

menarik nye Kak...comel gitu

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ku sayang...
akaaak... comel sungguh muffin tu akak.. nak seketul boleh? dah ler ari tu tergoda tgk strawberry cake tu... dah pun masuk list... hehehe.. tp lom kena bg lg buat kek oleh hubby.. uwaaa... nie tergoda lg nie... :)

izahdaut said...

lepas je tengok mapin cute kak ummi ni, terus saya godek.. taraaa.. tengah ngunyah ni.. hehehee..best!!

Ummi said...

Sunah -
Hehee...Sunah yg cumiiill kan..

Kak Rose -
Owh ya ke...best kan!

Sis Lin -
Haha...lenkali ko gosok mata beriya sikit Lin oii..nnt dengan kertas2 dia ko makan..hehe

Jay -
If only I can give you some...truly yummy! Thanks dear!

Anymz -
Hahaha..jgan kacau jiwa Anim..susah kang...baik pi buat cepat..hehe

Nazrah -
Cummiiillll eks...hehe

Diana -
Wkmsalam Dia cayangg...weeee, dah sihat ke tu? Eh rehat betul2..dgr cakap cik abg tuh..nnt kena piat telinga...xpa nnt sihat, baking gila2 ok..hahaha

Ummi said...

Izah -
Tu diaaaa...mcm skyhawk punya la cepat budak Izah ni...bravooo Izah..hehe

Mas said...

kak ummi....nak mapin comeiii tu..
sedappnya tengokk...

Yatie said...

waduh comelnya mini muffin tu...cute jek...tak sabor nak buat sbb anak2 mmng suka kuih2 comel mcm ni....

dzafira said...

Sy selalu jugak buat muffin coklat kukus.. Tapi lain lah dgn resipi akak ni. Buat untuk letak kat kedai.. Tapi sekarang bila buat langsung sy tak makan.. Dah muakkk.. Boleh la kot lepas ni try buat guna resipi akak ni plak.. :)

Ummiakid @ lily said...

adehhh...comeynya..kiut miut...sekali ngap jer ye kak ummi terus masuk molot...kena cuba ni..npk mcm mudah...kalau x jadik..kena hempuk pale kat dinding...huhuhuhu

Echo's Kitchen -- A Taste of Memories said...

Cantik warnanya!!

EriN HairudiN said...

salam kak ummi,

ok dah tgk, skang cari masa lak nak carik kat baking shop if not kita guna lompang case tu pun boleh agaknya
anw, tq kak

Anonymous said...

kak ummi coklat emulco tu ape?
mane nk dpt acuan lubang2 utk muffin yea?

Sabri Zainal said...

Salam. Kak umi sukatan cawan tu camner ye? Blh guna apa2 cawan ke? Atau cawan khas? Tq