Sunday, May 20, 2012

Kek Coklat Mayonis

ASSALAMUALAIKUM.... SALAM SEJAHTERA

Apa khabar dan salam ingatan dan sayang dari akak.... Terima kasih banyak lah kerana masih sudi bertandang walaupun tuan dapur ni dah suam-suam kuku je update entry sekarang ni...Walaupun tiada entry baru, kadang-kadang akak sempat juga menjeling tengok yang duk online masih ramai jugak...harap-harap apa yang dicari berjumpa jua dan menepati selera seisi keluarga.. Sesungguhnya blog Home Sweet Home hanya sempat berkongsi resepi yang biasa-biasa sahaja... tidak sempatlah lagi nak menghadap dan mencuba resepi-resepi yang memerlukan tumpuan masa yang agak lama walaupun pada hari cuti. Banyak sangat hal yang membizikan sejak akhir-akhir ini dan terpaksalah akak mengalah...

Lantaran itu, bila dah lama sikit tak update, mulalah rasa malas menguasai diri...puas nak ditolak ketepi....nak nak, tp kadang-kadang tak lepas jugak... mohon maaf la yeaa....Rasanya memang akak patut slow down dah la nampaknya....banyak sangat hal....rasa semakin suntuk je masa yang ada... Mata pun kadang-kadang penat juga nak mengadap skrin lagi kat rumah sesudah seharian mengadap di pejabat...terasa senak mata kadang....mmg perlu rehat la kaann...Akak mampu nak paksa dah mata ni memandang skrin lagi bila balik rumah....power cermin mata pun boleh tahan gak dah bertambahnya ni...alahaaaiii..

Ok laaa jamu mata dengan kek coklat mayonis yang sedap sangat-sangat yang akak ceduk dari dapur Rahel ni. Resepi asal adalah dari Zaliana tapi link Zaliana tu nampaknya dah xleh nak masuk dah......Rahel memang rajin sangat buat kek, semuanya nampak sedap....nampak semua rasa nak jeerrr... Apapun terima kasih Rahel atas godaan mu yaaa... Sebenarnya akak dah 2x buat kek ni, yg first tu akak ikut bulat2 dari resepi ni tapi mcm kurang umph x letak telor jadi 2nd time buat akak tambah sebiji telor untuk memantopskan lagi rasanya...mmg moisstt, bestt!! Tapi kek ni ada patah sikit masa akak nak angkat ke dalam pinggan tuh., topping pun x rata tu sebab tuan dapur malas nak meratakan dulu sblm tuang topping...adeeeii, malas-malas ajaaa...hehe

KEK COKLAT MAYONIS

Resepi: Zaliana
Sumber: Rahel Benyamin
Diuji rasa : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 cawan mayonis
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 biji telor gred B (*ni akak tambah)
  • 1 cawan air panas
  • 3/4 cawan minyak masak
  • 1/2 sudu teh butter oil
  • 1/2 cawan kepingan badam hiris

Cara-Cara:
  1. Satukan tepung gandum,serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat. Ayak. Ketepikan.
  2. Campurkan mayonis,gula,butter oil dan susu pekat di dalam mangkuk pengadun dan pukul hingga sebati. (*akak tambah je telor sekaligus)
  3. Kemudian masukkan campuran tepung secara sedikit demi sedikit,berselang-seli dengan air panas. Pukul hingga semua bahan sebati.
  4. Kemudian masukkan minyak masak & kacau.Akhir sekali masukkan kepingan badam,kacau rata.Tuangkan adunan ke dalam loyang yg bahagian tepinya telah digris dengan mentega dan dasarnya diletakkan baking paper.
  5. Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan. Setkan suhu oven masing-masing (yang ni Rahel bakar selama 90 minit pd suhu 170'C, loyang 9''). (akak bakar 1 jam 15 minit)



Untuk Topping: (gandakan) - tapi akak x buat resepi ni...guna resepi Noreen ni yea..)
  • 130g coklat masakan
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan campuran susu cair dan air
  • 2 sudu besar mentega
  • beberapa biji badam yg telah dibakar sebagai hiasan
Cara:
  1. Cairkan coklat masakan dan butter di dalam periuk.Tambahkan campuran susu cair dan air. Gunakan api perlahan,kacau selalu.Tutup api bila coklat cair sempurna. Terus tuang ke atas kek.

37 comments:

rahel said...

Toooolong...dah dua kali i fengsan semenjak nampak kek coklat mayo kat sini...meleleh coklat naaa..

Zaliedana said...

Assalam kak ummi cayang,wah kek coklat mayonis,aritu nmpak kat umh kak yatie kek cklat mayonis gak,wah dah 2kli terliur nih kak,ngan topping tuh,fuhh mmg leh mantop sgt lah..Siap da honeystar lagi,hehe..Kali nih najwa ke mak dia deko kek nih kak,hehe..

Mat Gebu said...

Salam morning kak ummi..amboi amboi amboi...kek lagi....grrrr....

Sari Yusa Ibrahim said...

berkilat2 toppingnya, mesti sedap..

Gee® said...

k.ummiiiii....sedapnyaaa kek... rasa nk jilat jer...

ummiarissa said...

kek mayo?bunyi tajuk kek pun dah merembes air liur..belum lagi rasa tu..gerenti sedap ni!

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

pelauk ketat2 dulu kak..rinduuuu sangat2 sebab lama tak keudara dan tak dapat singgah bloh kak ummi ni haa..situasi tenet sama macam kak Ummi hehehe

Tak apa kak lambat update janji ada, jangan biar sunyi lama sangat dah lah ya rindu lagi nanti hehehe. kek tu nampak sangat2 mois, ct pun lama juga tak baking kek2 coklat ni kak :)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

You made me faint kak!!! Ahhhhh lovely cake, that too with mayonnaise...I'm gonna try this for sure!

Huwaaaaa, can't stop drooling. Brought you some chicken dish! huhu simple one...:(

CT Delima said...

Kak Ummi thanks Kak, Alhamdulillah yang Che Mat beli ni dari HK dan UK kak..mudah2an tak ada pekara buruk yang terjadi ya kak.

apa pun terima kasih sekali lagi kak. sayang kak Ummi ketat2 *hugs* muahhh!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Ummi.. wahh memang nampak sedap dan cantik.. pepagi nampak kek kat dapur kak ummi terus terjojol biji mata.. huaaaa sedapnya... kecurr sudahhh ni..

atie @ ejay said...

salam kak ummi...
yelah terliur tengok cekelat yang meleleh2 tu.. nasib baik air liur nih tak meleleh jugak hihi

atie @ ejay said...

salam kak ummi...
yelah terliur tengok cekelat yang meleleh2 tu.. nasib baik air liur nih tak meleleh jugak hihi

~~zana@pb~~ said...

Mcm kek coklat yg biasa tu kan? cuma ada mayonis bezanya. Tengok lembab dan basah, gerenti sedap ni kak ummi.

Ummi said...

RAHEL -
Alaaa akak lg fengsan berkali2 masuk dapur Rahel...penuh dgn kek yg mengancam tekak + nyawa...hehe

ZALIEDANA -
Wkmsalam Ct yang...aah rata2 org sume tayang kek, tp kat rumah akak kek coklat jek yg laku cepat, kalau kek lain, jenuh laaa akak kena perabihkan...hehe. Yg first round hari tu mmg Najwa yg buat, tp xdan nak snap dia dah potong2...hehe..yg ni akak yg buat n tambah 1 biji telor...lg mantops sikit rasanya... ^__&

MAT GEBU -
Wkmsalam...morning!! Waahh jam pukul 2 pagi lebih dah, ko tahajjud cinta ke Mat...ekekke

SARI YUSA -
Hehe...akak mmg suka topping resepi Noreen ni...mmg akan jadi elok licin dituang dan berkilat...mmg best la Sari.. ^__^

GEE -
Hahhahaa..meh jilat kat skrin je laa..nak bagi dah habis Gee...hehe

Ummi said...

UMMIARRISA -
Yupp mmg sedap punn...bunyi tajuk mcm makan roti jek kaann..kan...hehe

CT DELIMA -
Wkmsalam CT cayang...meh sini nak hug n kiss pp CT yg comeyy tu haa...mesti kempis kena tindih dgn pp tembam akak...heheee. Xpa la CT, akak faham bila dah tenet slow tu...no hal..hehe. CT, kek ni mmg sedap taaauuu...meh la buat, jgn lupa hantar setgh loyang eh...

Owh bab SM tu...alhamdulillah la kalau bukan China punya...biasalah peniaga ni sebahagiannya tau jual je, nak untung kan...diaorg x kaji barang tu punya pembuatan...kalau tau pun diaorg jual jgk kan, sbb pelanggan kadang2 nak yg murah jerk...tu la pasaiii..

LOVE -
Hi Love, yep, this one you can really count on me...marvelous one!!

SHAHRIAH -
Wkmsalam Sha...hehee..pagi2 datang eh...meh masuk minum kopi dulu laa..nak bagi kek mmg dah licin dah Sha...air bujang je la yea...Tp Sha buatlah kek ni...mmg sedap laaaa...

ATIE @ EJAY -
Wkmsalam...haha, sampai tertekan komen 2x eh Atie...mentang2 laa terliur meleleh air liur gitu...haha

ZANA -
Mmg mcam biasa gak laa...tp masing2 resepi ada kelainannya dan yg ini asalnya tak gunakan telor, cuma akak saja2 tambah sebiji kasi umph sikit sebab first time buat dulu xda telor, mmc x puas jek makan...hehehhee

Evelyn Gemina said...

Salam kak Ummi...nampak sedap sekali kek tu, i like...kak Rahel ni mmg pandai buat kek : )

zila 4ever said...

salam kak umi..
wahhh kita dah salin resepi...masa jew x mengizinkan lg nk buat..tunggu jer saat rajin nie..:) cantik deco akk tue..

cinnamon.com said...

mmg lazat..

first time tgok kek mayonis

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ummi..
saya dalam bulan ni adalah bulan malas sedonia.. hehehe.. malas bebenor nak buat kek ke, kuih ke.. memaksa2 je rasanya kalau buat pun.. entah ngapa tiba2 je mood tak brapa nak stabil.. hehe..

harap2 segala apa yg akak lakukan akan dipermudahkan.. kdg2 masa kita terlalu terhad demi utk mengutamakan perkara yg penting dlm rutin harian kita kan kak... takpelah kak slow2 update blog ni tp jgnlah tenggelam terus ye kak..

kek tu nampak yummy sgt kak..

Nina Mirza said...

As'salam Kak Ummi ...

Menyelerakan sungguh tengok cake kak Ummi. Dah masuk dalam list Nina..
nanti nak cuba~~

Jeles tengok deco kak Ummi...!!
Cantik seyhh~~

Mamasya said...

Salam k.Ummi...mengancam kek coklat ni..nampak moist.dg topping coklat tu buat terliur....

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi cayangggg,
alahai cantiknya kek coklat mayonis akak ni..tentu lagi sedapkan kek ni..yatie wat gak tapi resepi lain..tapi tetap lembut..lenkali nak cuba resepi yg ni plklah...terliur je di buatnya...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayaaang ...
x per akak... ada masa free baru update kan akak.. mcm diana pun sama gak... tambah2 lg skg nie ngah demam .. kepala berdenyut2 jer bila dok dpn lappy nie.. Adeeh!!!

akaak... kek tu mmg cantiiik sgt ler akak... nampak lembut gitu... nie nak try nnt bila demam dah ok... pasti!. hehehehe... terliur sgt2 dah nie tgk

Sunah Sakura said...

sedapnye kak..nanti nak pi kuantan, akak buat kek ni untuk saya kayy?? :D

Chah said...

hep mi!!! nk sikit!

MamaFaMi said...

Rumah Ummi hidang mayo, rumah Mat hidang mayo... tersenyum lebar taukey mayo! Hehehe..

HomeKreation said...

Aslmkm Ummi cayang.... adeei... Along pun sama gak ni... dah 2 minggu senyap... tak terdaya nak berblog sebab kebizian tahap gaban dan badan yg tak sihat selalu. Rajin nya Ummi dok buat kek siap deco2... Salam sayang dari ALong...mmmmuah2

Nieza said...

Assalam kak ummi cyng, sedapnya tgk kek cekelat akak ni..teringin juga nak buat tapi kena tunggu ada acara mkn ramaix2 baru boleh buat kek gini kalau tak saya sorang yg abiskan nanti...hehe

HaSue said...

Ehemm..dtg lewat ni ade belen x kek tu kak?heee..nmpk menggiurkan tuu... Tp baru pas buat kek ceklat gak isnin lps utk smbutn hari guru...jd lemak2 kat bdn masih bjoget2 keriangan..adehh....

HaSue said...
This comment has been removed by the author.
farnas said...

apa rasa kek ni bila campur mayonis ekk....kak ummi... dah lama jd follower akak ni...jom la follow kita plak...sadis ni....kita semangat hidupkan blog sebab tgok blog akak tau....inspirasi...

Ayu said...

Assalam kak ummi,
alahai amacam boleh terlepas pandang ni..macam perasan kita ingat posting akak masih kat macarons tu..heheh
kita belum pernah cuba kek coklat mayonis ni..ada juga recipe kek yang guna mayonis ni..tapi recipe lain..dulu nak cuba juga tapi seklai cari mayonis dalam fridge dah expired pulak..sedap nampak kek coklat ni..aduhh kek coklat tak pernah jelak lah pada kita..heheh

FnF Simple Life said...

kak Ummi...sedapnye kek choc ni...tgk pun tahu betapa moist nye kejadian kek nih...

man said...

sedanya..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ummi cayang!!!

pandang2x jeling2x jer!!!
mesti sedap sbb tgk moist sgt2x

Nur-nba said...

Salam.. Kak Ummi, Nur datang melawat ni.. Perghh mengancamnya kek.. :)

Peri PiA said...

pia pon nak pengsan dah :D,yummy!!