Friday, May 4, 2012

Ayam Kicap Jintan Lada Putih

ASSALAMUALAIKUM....Tengah buat apa tuh..? Akak cuti hari ni...hehe, tp tu laa bz ntah apa2 x tau laaa, petang baru dpt update entry ni... Ni pun tengah menunggu sejam lg proses mengukus Kek Lumut....adeeei, lamanya weeyy Dayang, 4 jam....agaknya kang 3 jam lebih sikit dah laaa...hahaha, nak bersiap2 balik kampung laa...esok family wat kenduri n tahlil sikit.  Ni sambil tunggu kek lumut berlumut dlm kukusan tu, update la kejap... ^___^ Layan la lauk dinner semalam....Balik kerja, siap solat jer terus tergesa2 masak, tp masak x banyak tuk 3 org jer, cepat je la siap...Ni gambar pun amik masa matahari dah nak terbenam di ufuk barat dah weeyyy.. hehe, Layaaannn..

Resepi ni datang spontan jer sebenarnya...memang dah duk fikir nak masak kicap jer ayam ni, tapi tekak duk berkira-kira nak rasa kelainan sikitlah dari biasa-biasa....so balik-balik akak masak je campak2 dengan mengagak2 citarasa tekak, harap dpt dipenuhi..  Alhamdulillah dengan menambah jintan manis dan sedikit lada putih biji, ada kelainan dan aroma berlainan semasa makan ayam ni...boleh tahan...mmg terasa betul lainnya...menten sedap rasa masak kicapnya...sendiri bikin, sendiri rasa, so sendiri suka, sendiri puji la kan... Kalau nak try silakan lah yeaa...

AYAM KICAP JINTAN LADA PUTIH

Bahan Utama:-
  • 1/2 ekor ayam - potong kecil dan bersihkan, toskan.
  • 4 ulas bawang merah *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 2 inci halia *  (bahan * ditumbuk lumat)
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 1 sudu teh jintan manis #
  • 1 sudu teh lada putih biji # (bahan # dikisar kering)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 lawang
  • 2 cengkih
  • sedikit air
  • gula (optional)
  • garam secukup rasa
  •  minyak masak
Campuran Sos:
  • 3 sudu besar kicap pekat ABC
  • 3 sudu besar kicap pekat manis biasa
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos cili
Sayuran:-
  • sedikit bunga kobis
  • sedikit brokoli
  • 1/2 batang lobak
  • 1 biji tomato - belah 6
Cara Memasak:-
  1. Ayam digaul dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya...perap 10 minit dan goreng 3/4 masak, angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali dan gunakan lebihkurang 3 sudu  besar lebihan minyak tadi dan tumis rempah 3 sekawan (k.kayu manis, lawang dan cengkih) dan diikuti bahan yang ditumbuk, kacau biar naik bau sebentar.
  3. Masukkan cili kering, lada sulah dan jintan yang dikisar tadi.
  4. Masukkan kesemua bahan sos dan kacau rata sebentar, masukkan sedikit air jika perlu.
  5. Masukkan ayam dan kacau rata sebentar.
  6. Akhir sekali masukkan sayuran, kecuali tomato.  Seimbangkan rasa.
  7. Tutup api dan masukkan tomato yang dibelah tadi, gaul rata.  Sedia untuk dihidangkan.

20 comments:

Sis Lin said...

As salam kak umi...

Auuummmm ni menu kalau makan time hujan2 mmg best! sbbnya dia miang2 pedas sikit kan...so berpeluh sikit klu makan tu...tp klu kata jintan lada putih mmg best! la...

zila 4ever said...

sedappp
makan dgn nasi panas..:)meleleh air liur..kecurr:)

Bicara Kak Noor said...

sedapnya Umi,akak pun masak kicap jugak hari ni tapi tak sempat nak ambik gambo haha ngancam lah

kakchik@ella said...

Sedapnya resepi ni Kak Ummi .. tapi kalau dapat yg airtangan kak ummi lagi best, kan.

Balqis Nazid said...

salam kak Umie, pinggan lukis tu sangat menggoda jiwa saya...
terpaku mata ni jap.. tengok pinggan bunga lukis tu jap...

kat rumah ni kalau kicap jawapnya saya jerlah makan sendiri,
cinta hati saya tak makan sangat..
sebab tu jarang masak...

Qasey Honey said...

sedapnye Kak Ummi...lauk ayam tu...terkecur mnengoknye...htr spinggan yer nti...diet cancellll mlm ni....hihihi...lapo sesgt dh ni....

Mas said...

kak ummi..
ain ngan daniel suka ayam masak gini..
sedappnya tengokk...

tun_telani said...

nmpk sedap! kalau tun wat meratah dah ni.. tun suka bau lada putih, tp kalau buat tun mkn sorang2 je nih sbb hasben tun cukup x suka masakan letak lada putih. kene masak asing2. hihi

rahel said...

Emmm..wanginya sampai ke dapur Rahel..hehe..kalau masak2 begini memang fav kita la..sedap oii..

MamaFaMi said...

Yum yum!!!

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
alahaiii terliurlah plk tngk ayam masak mcm ni, Yatie jarang masak ayam kicap tau tapi tngk menu akak ni jadi teringinlah pulak..leh cuba ni..

Tina Othman said...

salam kak ummi

nampak sangat menarik ayam tu

hana said...

akakkk... nak cop yg dm kukusan tuh! tolong anto jiran inderapura setengah loyang jd la... ekekekekeke..

cuti tak g mana pon! duk diam2 kat umah je.. esok hmzh 2 ari ader konperen kat johor.. sob sob sob...

Gee® said...

K.Ummi, lenkali cer campak tu laju sikit... biar terus jer sampai ke pinggan kat dapor Gee ni... boleh gak rasa ayam kicap k.ummi tu...hehehe

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Yummy chicken dish over there kak!!!Owh nooooo! :)

Hru doing? :)

AbbotCottage said...

Wah wah wahhhh menarik sungguh resepi ni, mcm terliyo-liyo merembes-rembes di tepi bibir, haduhaiiiii ayam...

MamaFaMi said...

Ummi darling, intan payung, gunung Kinabalu... ce update ce.... ihik ihik.. eksen tol mama kan, mentang-mentang blog kita berupdate. Ahahahaha....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam MamaFami... wahhh ayam kicap lada putih ni sungguh menyelerakan sekali.. kalau sha dapat ni.. aje memang main pakai cekut ratah macam tu je... waduhh kecur betul ni... sambil menaip ni siap membayangkan tau...:))

AZLITA AZIZ said...

salam kak Ummi..
Adoiii... lapar lah kan..

walaupun spontan dan campak-campak dah jadi macam 'super spontan' dah ni.. terliur aje..

Diana @ Melley Mey said...

yang nie diana dah cuba dah.. mmg sedap sgt.. anak2 pun suka makan.. tp entrinya lom buat lg.. irfan suka makan ayam nie akak..sedap katanya