Tuesday, May 1, 2012

Fruity Jelly

 ASSALAMUALAIKUM.... Apa khabar semua yang sudi menjengah dapur akak ni...harap2 semuanya sihat walafiat... Mohon maaf jua lah kerana dah 3 4 hari x meng"update" sebarang entry... tak tau la kenapa, malas kemain lagik...nak nak baru balik dari outstation, pastu kena pulak menghantar anak dara ke Shah Alam sekejap, tu pun balik hari jerk...tengahmalam ahad baru sampai rumah...Aiman sakan tertidur dalam kete, dengan hujan lebat malam tuh...

Pastu isnin kerja, bz pulak petang ke malam tu melayan Najwa duk wat kek batik untuk shooting bg subject Entrepreneur dia, pastu petang smlm tolong dia wat macarons lak tuk bawak balik ke Arau...2 adunan buat, jenuh laa menunggu nak bakor....adeeeii, sampai tgh malam tadi, x tau la dia tidur kul berapa...maknya dah jam 11.30 mlm terus tingtong...hehehee...Jam 10 pagi tadi dia bertolak balik ke Arau, tp singgah Shah Alam jgk on the way ke Sg. Buluh amik kawan dia tumpang sekali.  Sempat la nyinggah kat Najiha hantarkan kek batik dan macs tu...akak yg kat rumah ni pun kembali la bz....xpun seminggu baru ni lega sikit ada org tolong setel basuh kain, sidai kain, lipat kain, susun kain...bersihkan rumah...eeemmm

Okeh laaa, meh layan resepi lak, panjang tul citer eks... Ni saja buat untuk sejuk-sejukkan tekak di musim panas 2 3 hari sudah.....cuaca panas mcm nak hujan, kadang2 hujan turun, kadang2 x jadi pun....rasa panas semacam kaann... Meh layan resepi Fruity Jelly dari dapur Cuisine Paradise nih..

FRUITY JELLY
Sumber :  Cuisine Paradise
Diujirasa :  Ummi @ Home Sweet Home

Ingredients (A):
1 packet (13g) Agar agar powder
600ml Water (*i used 720 ml)
400ml Fresh milk
170g Sugar
2-3 pcs Pandan leaves, rinse and clean well, tie leaves into knots

Ingredients (B):
1 packet (13g) Agar agar powder
1000ml water (*i used 1100 ml)

170g Sugar
2-3 pcs Pandan leaves, rinse and clean well,tie leaves into knots
Cut some fresh fruits(blueberries, golden kiwi and strawberries)

Method:-
Ingredients (A) 
1. Boil water, sugar and pandan leaves together for 5 minutes, keep stirring constantly at medium heat.

2.Off heat and pour in fresh milk and continue to stir the liquid for another 2 minutes.

3. Discard pandan leaves and pour liquid into serving glass until half full. Leave to set in fridge for about 10 minutes.

Ingredients (B) 
4. Rinse and set aside the cut fruits. (blueberries, diced golden kiwi and strawberries)

5. Boil water, sugar and pandan leaves together for 5 minutes, keep stirring constantly at medium heat.

6. Off heat and continue to stir the liquid for another 2 minutes. Discard pandan leaves.

7. Place fresh fruits into prepared glasses and pour (B) liquid into it.

8. Chill fruity jelly in fridge for few hours before serve.




30 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak umi..seboknya akak ya...mesti penat kan?Atie yg dok membc n3 ni pon penat gak :D
nampak sedap jelly buahan tu..sejok2 sedap nih.

MamaFaMi said...

Bak meh sini segelas dua... :D

Watierman said...

Assalam Ummi...Selamat Hari pekerja!....Wah siannya penat yer!...nasib baik ada penyejuk tekak tu ha!!!Apa-apa pun Ummi hope Ummi cepat recover dan dapatkan rehat secukupnya...nanti2 Kita nak try resepi tu ..sekarang ni stok agar2 dah habis!Take Care ya!

Ummi said...

Azatie -
Wkmsalam...hahaha..baca pun penat ker...aisey...tp tu laa, bz ngalahkan YB laaa..hahahaa...nasib leh jamu mata dgn jelly nih eh..hehe

MamaFaMi -
Waaaaaaaaaaaaaa mama cayanggg, muaah muaahh, online eks...aisey, kitaorg duk online kat FB tu, mama buka akaun blk laaaaaa....rindu laaaa nak chat...huhu

Watierman -
Wkmsalam Watie...aah tu laaa..bz sakan laaa...mmg x terkejar waktu, kadang2 nak lepak2 kat luar pun xdan...ada je kerja kan...Thanks doakan Ummi yea...nnt esok ummi bertandang ke dapur Watie bila sihat...ni dah ngantukss nak zzzz..hehe

Rohah said...

waa..sejuk alur tekak..

SufatihaNur said...

ala siannye bz ngan macam2...tp still leh wat fruity jelly lagi..ni yg tabik spring nie

Bicara Kak Noor said...

salam kenal Ummi,wah manis dan cantiknya nampak tu udah terasa kat mulut ni kalau dpat satu mmg besttt

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

sedap ni kak pekena bila cuaca yang panas macam sekarang ni. cantik sangat kejadiannya bak kat ct 2 gelas tu nak makan dengan my laling..hehehe

~~zana@pb~~ said...

sedapnya kak ummi, nak cuba tapi takde susu segar pulak..

ijayuji said...

Salam kak ummi! bestnyer! suke ler ada buah2 nak2 yg fresh gitu kan kan kan, masuk list, dah 3 minggu tangguh nak buat dessert2 mcm ni ehehehe... dasarnyer pemalas tau nak ada depan mata jerr kikiki...

Sis Lin said...

As salam kak Ummi..

Semalam bkk guna HP, pg ni bru leh komen..hehehe

Kak uding tu mmg marbelesss le, byk plak buah2 tu, sekali sesudu sesudu tak sedar licinnn..tapiii tang sudu tu, cantiknyaaaa mmg ada corak muka ye kat sudu tu..berkenan sungguh tgk sudu tu..

tun_telani said...

salam kak ummiiii~~~ uwaaa!!! cantik bangat fruit jelly tuu.. sayang nk makan.. rasa mcm nk bua deco je. hihi

adda syuhada said...

dah la skrg panas jer manjang..tgk dessert ni alahaiii kecur air liur...mintk sesudu...

hazila said...

Salam kak ummi,
cantik fruit jello akak.

Gee® said...

Ermmmm....geram tgk puding k.ummi tu...rasa nk kebas segelas... yummy!!

Ayu said...

Assalam kak ummi,
waduh cantiknya puding akak ni..kita
tengok, ternga nga mulut..nasib baik lalat tak masuk..heheh ..terpegun kita tau..pasti sedap ni kak...slurpss.

syirah said...

sedapnye...kena cuba nih

FARAH deeb said...

Menariknyaaaa.. dalam banyak keje nak wat tu bleh lagi jugak wat jelly ni lagi ye? Huhuu...
My latest Entry :)
The Beginning of the new

lavenderlover said...

awesome!!! nk kena try ni..hihi

Princess Solehah said...

sedaplah kak ummi...terliur ni tengok fruit jelly tu :)

Tina Othman said...

salam kak ummi, menggoda jiwa betullah jelly ni, naknya buah dia byk kemain, sedap tu

cik chinta said...

tguk cantik. sayg nk mkn. teringin nak bt. takde masa. arghh...cuci mata jela

rahel said...

Sioknye kalau dapat nyam nyam satu mug jelly..segarrrr..

FnF Simple Life said...

salam kak Ummi...cantik sgt belang2 jelly nya... elok je k.ummi buat tak bercampur... seyes nampak cantik dan sedap sangat...

Nieza said...

Assalam kak Ummi, sedapnya tgk jelly akak tu..sedap mata memandang dan lagi sedap kalau dpt merasa ni..hehe

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
alahaiiii menariknya fruit jelly akak ni..walau busy tetap menyediakan sesuatu yg sungguh menarik..itulah penangan Kak Ummi...salute kat akak...kalau yatie ni setakat masak sempoi2 bolehlah...btw mmng nmpk sungguh sedap dngn buah2an yg segar tu...meriah sangat...

IdA *SetulusKASIHummi* said...

sejukknyer tekak tgk jelly nie...nak wat mals ler plak..kihkih...tumpang tgk jer lah akak yea...

Naz / Nadz COSK said...

Kak Ummii...sedapnyaaa....

Balqis Nazid said...

salam Umie, ni kalau makan masa panas2 memang matap kan...

Diana @ Melley Mey said...

yg nie mmg mengoda anak tekak diana sejak pertama kali terpandangnya arit u.... mmg nmpk sedaaap sgt... hari tu diana dah nak komen tp... tenet tenat...huhu..