Wednesday, May 16, 2012

Macarons Lagi - Kerjasama Anak dan Ibu ^_^

Assalamualaikum....apa khabar? Miss me? ngeeeee....perasaaaann jerr...

Waaaaaaaaaaaahhh rasanya ni paling lama pada waktu bukan bercuti panjang akak biarkan blog ni bersendirian, dah banyak sawang berbuai2 ala langsir ditiup angin...bukan langsuiirr okeh...hehe...nnt takut pulak you all nak masuk dapur akak ni kan... Mohon maaf lah banyak-banyak dah try update 3 malam lepas...tp setiap kali duduk jek kat pc ni haa, langit berbunyi guruh...awan disilau kilat, hujan lebat betul....takut nak bertenet...takut disambar petir lak...jadinya terpaksa la buat-buat suka merehatkan diri dan tidur seawal 10.30 malam....sonok gaaakkk sejuuuukk jerk..hehe


Okay laaa, entry kali ni adalah gabungan kerjasama anak dan ibu...x sampai hati melihat anak dara duk merengek2 mintak tolong kali ni...sebab dia nak buat 2 adunan, nak kasi adiknya yg di Shah Alam tu ha, nak kasi abanglong, nak tinggal kat rumah ni lagi...dan yg penting dia dah "ter"berjanji dengan kawan2nya...hahahaha... Jadi last 2 weeks anak2 dara akak ni balik bercuti seminggu...pastu last week balik ke tempat memasing dah...Najiha balik lebih awal....jadi Kakngah sangguh drive along the way from Kuantan to Shah Alam semata-mata nak hantarkan macaron nih...pastu baru dia amik kawan dia di Sg. Buluh then drive balik ke Arau...Jadi buat 2 adunan ni, banyak gak la dapat...kat family adik lelaki akak pun Najwa hantar...si cilik 4 orang duk nganga jerk...hahahaa

Seronok jugak la baking2 dengan anak dara ni....sebab dia penyabar, maknya kurang sikit...nak cepat2 jerk...banyak keje lain menunggu...hehehhee... Dalam kes ni, Najwa paling takut nak asingkan telor putih dari kuning.....takut bercampur...mak la buat, katanya...aiseeeyy...layan jek...lain-lain semua dia buat, mengisar halus lagi ground almond, pukul telor segala hingga adunan siap...Pastu kami sama-sama picit adunan kat baking sheet....kalau ada mastrad sheet kan best...dapat sama besar jek eh...

Dah dua kali Najwa buat macarons ni dari berlainan sumber resepi...dua-dua menjadi nampaknya...berbaloi-baloiii....abahnya paling suka curi2 makan sebelum diletak filling...hahahaha... Bila abahnya mengusik kata x cantik...Najwa siap warning abah dia jangan makan nnt bila siap bakar....hahahahha.....riuh rendah kat meja makan... Aiman duk asyik merasa 4 5 keping...sampai kakngah siap nak tepis2 tangan...suh tunggu siap semua dulu...hahahhahaa.. what a happy moments!

Yang pertama kali dulu menjadi jugak dia buat....Okeeh untuk resepi kali ni Najwa ceduk dari You Can Do It At Home ni...so kepada sesiapa nak cuba....boleh la tengok bahan can cara-cara kat situ yea....Xdan lagi nak translate, insyaAllah nnt akak translate, akak letak kat dapur akak ni yea.....kalau perlu bantuan sila bgtau akak eh...harap boleh faham la eh...asalnya lemon macs...tp filling yg kami buat ni guna Nutella macam biasa laa..fav anak2...

Memang melt in mouth betuiiiiii....x rugi mencuba taauuu...insyaAllah menjadi...sila tengok cara-cara di link blog kat atas tu yea... (tulisan merah tu)

1 untuk saya, 1 untuk awak, 2 untuk saya, 2 untuk awak, 3 untuk saya, 4 untuk saya, 5 untuk saya....blaa...blaa...blaaa...hehehehe

37 comments:

Mat Gebu said...

Aikkk "donat stoberi" ke...pinkk jeee...hahaha...apa2 pun serius cunn!!... ^___*

Ummi said...

Mat Gebu -
Hahahhaha..kejisss...ayat tu sesuai hantar kat Azila laaa...adeeii...Mat jom wat macarons....kasi naik gula sesekali...hahahhaa

sweetazezah said...

salam..kak ummi,ni jijah dari kLia..nak ucapkan makaseh atas resepi Bingka Pandan Roti Kukus..dah buat makan2 kat opis,sedap gillos.dak opis siap order.pepon makaseh sgt2 pada akak..nanti blik kmpong nak wat tuk mak plak..hehehe..errkk..nak makHaron stu 2bjik..huhu..take care sis!

Qasey Honey said...

asslm kak Ummi...tgk memalam dtg ni nk curik macaron pink yg cntik mnawan tu...hihi...sedapnya...walapon manis tp sesekali masih mcarinya jugak...trasa nk buat jugak skrg ni..hehe...QH nk yg dlm gelas tu bleh...hehehe

Nur-nba said...

Salam.. Hi Kak Ummi, datang jenguk dapur akak.. nampak pula macaron yg mengoda tekak.. Nak satu.. :)

Nieza said...

assalam kak ummi,cantikla macaron akak ni.saya pernah buat sekali jer dulu manis sgt tu yg tak buat dah tapi sekali sekala teringin la pula:)

Bicara Kak Noor said...

salam Ummi,wah cantik lah macaron tu akak ni teringin nak buat jugak sampai hajat lagi nunggu mood R ni hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak Ummi.apa kabar?sibuknya akak ya..xper la sekali kuar n3...menjejes airliur atie.hikhik
Comel jer kejadian macaron ni..gandingan mak dara & anak dara yg membuatnya mmg trbaek!
Nk mintak pon jauhhhhhh...atie cuci mata ajelah ya...
Selamat hari Ibu k.ummi...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ummi..
wah bonding time ngan anak dara yer..hehehe
mmg cun melecun tgk macarons...
cuci mata jer lah kat dapur ummi hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Ummi.. hehheeh kali ni tak silap lagi.. mintak ampun sangat hehhh...

Wahh Macaroonnnnssss sedap tu... yang best tu masa nak membuat... macam mencabar gitukan..

Bila dah jadi.. nampak hasilnya.. wahh suka benar tuuu...

Apa pun cantik dan kerjasama ibu dan anak memang the best!!!!

Azie said...

Cantik. Gambar pun cantik. I likeeee

Mas said...

cantiknyaaaaa...comei2 je...

lina said...

salam kak umi - cantik nya....bila nak buat lg ni....iiii geram tengok nya cantik sgt...tahniah kepada akak dua beranak berjaya buat cantik macaroon tu

tun_telani said...

salam kak ummi... mmg seronok masak ramai2 =) tun ingat dulu zaman kecik2, mmg selalu tuk 'nolong' mama tun wat kek, kdg2 wat pizza. kalau wat kek tu, tolong nyibuk2 n jilat bekas yg bancuh kek, pizza tolong makan sosej. haha.. mmg happy moments la. dh besar sikit ramai2 nolong mama wat karipap depan tv. mcm2 bentuk jadinyer. hihi.. rindu pulak zaman2 tu.
macaroons sgt cantik! bila ntah tun nk wat macaroon jugak.

FnF Simple Life said...

wow...dah nak masuk musim panas kat Chiba nih...leh buat macarons lak lepas nih.

Rozita said...

ayat last tu yg cam tak berapa betul kak...

ayat betul dia... semua untuk saya... kosong untuk awak... waaa... telan air liur je dah ni...

Gee® said...

K.ummiiiiii.... ajarlah gee buat macs tu, tak reti lah... 2 kali gagal... huuuu... jeles tgk pink macs k.ummi yg comey...

inahar ali said...

MMG TERBAEKKKKKKK!! kempunan kita sehhh!!

Mas said...

wahh..cantikknya ...
pinkkkkkkk...........

anymz said...

salam ummi,hari tu kita siap masuk kelas nak belajar buat mac ni tapi sampai ke hari ni tak buat2 lagi..rakyat jelata belum duduk terkumpul lagi..bila dah terkumpul baru ada mood kan?..nnt nak fikir2kanlah bila nak mula...haha

rahel said...

Salam Kak Ummi..
jangan lupa simpankan untuk Rahel..nak buat hiasan atas kek..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wahhh pls dun forget to parcel some to me dear! Miss u missu...bodek ni! ;)

Jay said...

wow...droooooling recipe...absolutely yummm
Tasty Appetite

Ани said...

Ummi, you have made gorgeous macaroons. Congrats!

Yatie said...

nak tempahlah dngn akak macarons ni, Yatie mmng tak berani buat..hah3..nak 5 balang ya..dah siap call Yatie taw..eehhh lupa, nak yg pepel kaler eehhhhh..

Ummi said...

SWEETAZIZAH -
Wkmsalam..ya Zizah KLIA eh..igt2 lupa dah ni...hehe.. Apapun suka dgr bila kita buat satu2 masakan mnjadi dan org suka makan kan...tahniah la...n thanks gak sudi selongkar2 resepi kat dapur akak...kita kongsi2 jgk la kan..tp nak bg macaron dah licin laaa..

QASEH HONEY -
Wkmsalam, maaf baru sempat respon ya QH...aah sesekali sedap sgt makan..so kita buat byk2...makan sesekali..boleh gitu..? hehe..

NUR-NBA -
Wkmsalam Nur...haaiii...nak bagi pun x madan dah ni...baik Nur try buat eh..

NIEZA -
Wkmsalam Nieza cayang...hehee, sedap kan sesekali buat, sesekali makan...nak ulang2 jerk pulak..kaaann..

KAK NOOR -
Wkmsalam k.Noor...tqqq..hehee...cubaan kali ke2 dah dgn anak dara...suka bila menjadi...mood R pun perlu ada kan..hehe

AZATIE -
Wkmsalam Azatie cayang...hahaa...sesekali dia muncul jgk eh...X tau la gandingan anak rajin, mak malas2...hehee.. Alhamdulillah...tu la nak bagi dah tinggal beberapa ketuii je pun...Try la buat Azatie.. ^__^

Ummi said...

MAMA HAWA -
Wkmsalam Mama...hahaha tqqq, yep sesekali bonding anak n ibu....mmg menjadi kali ni...kesian kat anak jgk, kasi semangat sikit kena jadi partner buat laa..selalu dia jadi partner makan jerk...hehee

SHAHRIAH -
Wkmsalam...betul dah kali ni..kalau salah lagi akak denda...hehe. Aah mmg mencabar sikit buatnya tuh...nak nunggu boleh bakar tu la..leh terlelap kita dibuatnya...Thanks la ats compliment Sha tu...hehe

AZIE -
Cantik kerrr? Gambar biasa2 jgk la tu pun..hehe, apapun tqqq Azie..jom bakar macarons.. ^__^

MAS -
Ngeee tq Mas..comei mcm mak ke, mcm anak..ahakss!

LINA -
Wkmsalam Lina..apa khabar? Hahaha..tqqq tqqqq...aah kena kerjasama baru jadi la rasanya..wat sorang2 nnt mood ke laut...lama nak tunggu boleh bakar tu mau akak tertdo nnt...hehe

TUN TELANI -
Wkmsalam Tun cayang...aah mmg sonok sesekali bergandingan, leh masuk reality show la eks...hahaha.. Tu dia, baca Tun punya citer, teringat anak2 akak pun gitu sampai skrg ni....tambah2 bila akak wat kek batik...lebihan gaul biskut dgn coklat tuh...depa duk mengikis2 coklat dan menyapu2 dgn jari coklat2 tu, jilat2 sampai licin kuali...mcm x payah basuh dah kuali...hahahhaha..

Ummi said...

FnF -
Weeee....sana nak buat kena ikut cuaca eh...musim sejuk xleh jadi ke macs sana FnF? ^__^

ROZITA -
Hahahhaa..ayat tu kalau semua utk kita, alamat gula naik la nampaknya..hehehe

GEE -
Alahaaii nak ngajor mmg x reti...reti ikut resepi jerk..citer jadi x jadi tu kemudian punya hal...yg penting jgn tension masa buat ya Gee...hehe, try lagik...kalau x jadi jugak...kita pi berguru sama2 laaa..eh

INAHAR -
Hahaha..tqqqqqqq dear! Mmg asalnya dulu kempunan, lama2 berkenan..hehe

MAS -
Hehe..suka pink ya Mas? ^__^

ANYMZ -
Wkmsalam Anim cayang...waaah siap masuk class dia eh..x ajak Ummi pun...cepat la buat Anim, kita nak tgk..kalau ada tips tu perturunkan semua2.. mesti menjadi kalau buat ramai2, kalau buat sorang tension, xmo jadi...haha

RAHEL -
Wkmsalam...hehee..udah kehabisan duluan lagi Rahel...jom buat laa.. ^_^

Tina Othman said...

salam kak ummi, bestnya macaron, tina dulu penah try, tak jadi terus takmo buat dah

Ummi said...

LOVE -
Hahahhaa....miss you too Love.. Unfortunately, all has gone...finished already dear! Hehehe

JAY -
Tqqqq for your compliments.... ^__^

AHN -
Thanks for dropping by and compliments too dear! ^__^.

YATIE -
Hahhaha...5 balang..nak dapat sebalang pun jenuh tunggu la Yatie...lambat part tunggu dia kering nak bakar tuh...boleh tertdo dibuatnyaa...patutlah harga malah, walhal bahan2 semua senang jerk...adeeeeii. Yatie try buat la eh..tu anak dara 2 org ada tuu..hehe

Ummi said...

TINA OTHMAN -
Wkmsalam..aah mmg best kalau menjadi kan...tp tu la...ramai gak akak dgr di kalangan blogger try buat x menjadi...akak pun x tau la nak kasi tips apa, akak just ikut resepi jek, mmg menguji kesabaran buat ni...bermain perasaan sbb duk fikir takut x jadi..haha

Evelyn Gemina said...

Salam ummi, selamat berkenalan.....sukanya tgk macaroons warna pink tu, nampak menarik : )

Ayu said...

Assalam kak Ummi,
walahhh..kita juga yang masih ketinggalan..tak buat2 lagi macaroons ni..selalu dah reserve kan putih telur..tapi simpan berminggu2 dalam fridge last2 leburkan dalam nasi goreng or lauk..heheh sabor ajelah kan..

Diana @ Melley Mey said...

adeeh!!!! cantik macarons tu akak... kejadiannya mmg cantik... menjadi... x tau bila ler macarons yg diana buat akan menjadi mcm yg akak buat nie... kena belajar buat macarons ngan akak n najwa ler kalu mcm nie.. :)

ismawati idris said...

salam kak ummi...tisha dah try buat tapi tak jadi la..kakinya naik tapi surface dia tak berkilat dan smooth cam kak umi punya...more like cracked and dry. crispy but kosong inside...huhuhu...sgt frust but hubby kata sedap. dia kata asalkan ada rasa, rupa tak penting...huhuhu..ayat memujuk la tu

Aminah Ahmad said...

Assalamualyku Ummi, terima kasih saya dah cuba macaroon bagus dan sedap.

cik warrior said...

ummi..saya dah buat mac ni..ikut resepi ummi tapi tak jadi..bahgian bawah dia ta rata n bhgian dalam dia kosong n ta masak.. sedihnyer..frust sangat..hope ummi boleh bagitaw knp jd mcm tu..