Wednesday, May 9, 2012

Kek Lumut dan Pemberian Yang Amat Dihargai..!

 
Caaaaaaaaaaaaakkk.....ASSALAMUALAIKUM....

Buat semua pengunjung setia Home Sweet Home..apa khabar? Lama jugak eks akak tak bersiaran, harap kalian semua sihat-sihat ajer laa yea....akak pun sihat alhamdulillah...masih diberi keupayaan jugak menghadapi hari-hari yang semakin sibuk, kerja makin banyak, masa semakin suntuk....alahaaiiii.... Bila hendak ku noktahkan blog ini buat sementara waktu...terasa kesian dengan rayuan2 dari adik2 rakan FB bila akak sebut jer nak stop...ngengada akak ni kan....bukan senang nak stop, xnak peduli, xnak jeling blog kesayangan akak nih....so akak update ikut dan je la yea...Harap kalian faham dan terus faham...huhuu.

Okeh laaa xyah bebels panjang2 kan...x elok sangat, nnt tersasar, dan ngomelan yang meleret-leret bukan daya penarik sesuatu blog untuk dikunjungi...yang penting biar ringkas dan padat...pendek dan menghiburkan di samping gambar-gambar yang seharusnya menarik, walaupun gambar akak xda la menarik mana pun....pandang je la yea... Meh layan dulu Kek Lumut yang enak bangat ni...Resepi hasil tangan dan kreativiti Dayangjack yang manis anggun tuh..mendengar suaranya je sudah cukup buat akak tiiirgudaa...ni pujian ikhlas ni Dayang...hehe, ada masa bertentang mata, harus akak jatuh cinta....muaaahhh!  Terima kasih kongsikan resepi sedap sangat ni., cuma akak adjust sikit penggunaan telor tu sebab xda telor gred A laa. alhamdulillah menjadi jerk...pastu akak kukus 3 1/2 jam jerk...x larat dah nak tunggu sebab petang tu nak bawak balik kampung daaa, ada kenduri arwah tokwan...Mula terasa nak buat sebab terpikat rasanya dan x puas makan masa berkunjung ke rumah Hana hari tuh...apapun hati malu nak mintak Hana tapaukan...hehehee

KEK LUMUT
Resepi:  Dayangjack
Sumber:  Azlita & Hana

Bahan:-
Bahan-bahan : Loyang 9” x 9” (akak guna loyang seperti di atas)
  • 1 ½ gelas tepung gandum (diayak)
  • 8 biji telur A (*akak guna 10 biji telor B je)
  • 450 gm mentega berkualiti ( SCS atau Anchor)
  • 1 gelas gula halus (kisar halus lagi jika suka)
  • 200 gm horlicks
  • Pewarna hijau (Star Brand) - dayang gantikan dgn pes pandan Cap Kopoe-Kopoe
  • 1 tin kecil Seri Kaya
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung. (akak griskan sikit loyang dan tabur nipis tepung biar rata sebelum dituangkan adunan)
  2. Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
  3. Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
  4. Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
  6. Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
  7. Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
  8. Kukuskan selama 4 jam. (tambah air panas jika hampir kering)

 
 Sedap wallaaaahhhhhh.....akan buat lagik...separuh loyang cukuplah kot...hehe

Dan tidak lupa buat seorang adik blogger yang sedang ngetopsss dengan hasil kek dan dekonya yang menawan, setiap kali sentuhannya pasti menjadi....terbeliak biji mata tengok...Tidak lokek dan ikhlas sekali berkongsi ilmu bagi setiap resepi yang dirasakan terlalu complicated untuk dicuba...bila tengok cara dia, rasa terus macam senang...tapi tak buat-buat jugak akak ni, hehe.. Adik nan sorang, terima kasih kerana pemberian yang terlalu dihargai ini, tak pernah disangka-sangka keprihatinan mu bila akak komen pasal loyang ni di entry x lama dulu... Aleh-aleh, dapat kiriman kotak besar la pulak....adoooiiii, betul-betul speechless!  Penuh pulak kotak besar tu dengan rempah-rempah macam-macam....mee soto, mee rebus, mee bandung...aaa, x terbuat jgk lagik...Kerepek pisang yang sedap jugak, terlupa nak snap gambar lak.  Terima kasih tak terhingga untukmu dan baru ni sempat mencuba acuan nih....terkesima tengok kek lumut yang kat Sini walaupun akak punya ni x cukup tempoh kukus 4 jam dan x dan-dan nak keluarkan dari loyang untuk snap gambar....dah nak balik kampung masa tuh...nasib laa gambar...hehe


40 comments:

MamaFaMi said...

Shantik shantik shantik...

Citarasa Rinduan said...

tak sia2 ayu tunggu entry ini..
dapat kek lumut..
wahhhhhhhhhhhhhhh

sedapnya


kak ummi..tahniah tau.. mmg banyak sangat2 pemberian dr kak azlita

Shiela said...

kak Ummiiiiii.. tantekkkknyerrrr kek lumut tuu.. bebila nak cuba gak yer kak.. mohon share resepi tu yer.. :)

IBU GEBU said...

dah berlumut jugak tunggu kak ummi update blog... hihi, tapi tak apa asal jangan tinggal terus je, masih ramai yang merindui hasil air tangan akak tau!

SufatihaNur said...

kek lumut ni sesuai utk sy yg tggl kat LUMUT ni...hehe

**kaler ijau terasa kat tekak kek ni rasa cam sayur bayam jek..hehe

Only Fish Recipes said...

ohh...wow....I'm spellbound....what a delish !!!!drooling over the pics !!!ur an artist ...

ummiakid-lily said...

nampak menarik kek lumut tu. Dah berkurun jugak salin resepi tapi x buat²...alasan kukus kecik danjangka masa kukus lama....ecehceh...alasan jerk kan...

pssst : sis...i tau siapa pengirim acuan tu...ari tu tgk kat bakery shop sini...pengsan dgn regenya...

sabar dubai said...

kak ummi kek yg cung melecungg adiahh lg laa....musti kak azlita yg kasik........nk tau x...acuan tuh kt dubai ni mahal gilerrr tauuuuu bertuah kak ummi.....ermm ermmm ermmm nk kek lumut sikit boleh....(dgn muke xmalu...)

BabyBooned said...

Slm kak umi :D saya masih selalu tgk blog akak tapi dah berkurunnnn tak tinggalkan komen! Tapi kek ni nampak terlampau lah sedap,mesti wajib try. Masalahnya saya jarang beli kaya! Tin yg brape gram ye kak umi? Thank u....

DjDayang Jack said...

wahhhhh!sudah sampai ke pahang jugak Lumut ni kak ye...heheh. Waduh2...speechless!!

tapi nk cakap gak....mmg cantik menarik corak kek ni bila guna loyang tu...adehh..nk jugak carik nanti..mudah2an berjumpa...hehe.
Mekasih ye kak krn sudi mencube resepi kek yg sudah semestinya sedap...kalaulah dpt merasa sepotong dua ni alangkah bestnya.. hehe

ehem2..ingat lg akak akan suara dayang ek...hahaha...speechless dahh...jd segan lak... :D...anyway, thanks 4 the compliment,kak...mmmuahhh! :)

Mamasya said...

Salam k.Ummi.cantiklah bekas kek tu...kekpun nampak sedap menawan dg warna hijau lumut tu....

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Mamafami hadoii masuk aje dapur sini wahhhh sedap sungguh.. warna yang menarik.. sampai naik kecur dah ni.. pastu bentuk dari acuan yang cukup cantik tu... huaaaaa.... sangat sedap! cantik! dan teringin nak rasa...mana nak dapat huauauuuuu

Nieza said...

Assalam kak Ummi, memang mantop kek lumut dengan loyang tulip yg cun melecun tu...kat sini yg byk tulip pun tak jumpa acuan tulip gini lagi.

hana said...

hakakkk... mana der melepaksss nyer anak dara tuh! dah spesis mak bapak sawo matang, gitu juger la seadanya.... klu melepakss kang org tanya anak sape pulak! kekekekeke

aritu mmg kalut btol ms akak nak balik... awal2 dah set nak tapaukan akak macam2... last2 semua terlupa!! hahahahaha

Watierman said...

Assalam Ummi...sungguh berseri dan cantik menawan walaupun namanya lumut....bila dah masuk dalam acuan cam gitu...sungguh tak menahan....hari tu masa Ita tayang pun dah tergoda...infact Dik Hana buat pun dah mengeletek rasa nak buat...tapi dik kerana 4 jam mengukus tu...yg terbantut sekejap tu...lama benor masa mengukus tu...tengoklah nanti...kot2 seru tu terpaut.

hana said...

eh lupa nak ckp acuan tuh! kalau rasa dah tak nak guna meh la campak inderapura.. muekekekeke

Qasey Honey said...

asslm Kak Ummi...beruntung n bertuahnya badan...dpt gift tu..kek lumut tu nmpk sedap sgt bile dirasmikan dgn loyang tu...hehehe...bkenan jugak dgn loyang tu...hihi

tun_telani said...

kak ummiiii~~ tun yg duk sarawak ni pun xpenah merasa kek lumut nih.. nk kene gi kuantan tumpang makan, camni nih.. huhu

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Berkenan sungguh dengan kek dan acuanya...rasa-rasanya nak cuba juga la ya

Bicara Kak Noor said...

salam Ummi wah akak pun dah tergoda tengok kek lumut ni tapi tang nak kukus lama sangat ekk,tapi insyaallah mesti nak try jugak sbb dalamnya macam2 benda mesti sedapppp,kat brunei ada satu kek diarang buat mcm ni jugak tapi kaler kehitaman gitu diaorang panggil kek belacan tapi sedappppp sangat hee

IeRA said...

Salam kak ummi...

sedapnya nila tgk kek tu

Chah said...

wow cantik tul kejadian kek kak ummi tu..cm kena je ngan loyang baru tu...terasa2 pulak kesedapan kek ni..beh tu dapat manyak2 adiah....murah rejeki..beh beh!

rahel said...

Selamat pagi...aduiiii...macam nak fengsan lagi gue tengok kek Kak Ummi ni..loyang tu buatkan kek cantik sangat..Rahel nak order la loyang tu..hehe..

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi...


Lin tergoda dgn acuan tu...boleh belikan untuk Lin satu? hehehehe....

Apa2 pun cantik Kek Lumut tu...cumaaaa yg sedihnya TAK DAPAT RASA!!!!....huhuhuhuhu

Naz / Nadz COSK said...

Kak Ummi..mmg betul2 warna lumut ni kak... Cantik..

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
adoyaiiiii tergodaaa sudaaaa...cantik tul guna acuan mcm ni...akak dah puas guna lum, kalau dah tu..mehlah bagi kat yatie je..ekekeke..mmng sedapkan kek lumut ni..yatie dah wat gak, mmng suka kek yg dikukus mcm ni..

AZLITA AZIZ said...

Assalamualaikum kak Ummi..

Cantiknya kak..
Ni mmg warna lumut asli ni..
Bertambah cantik dalam acuan tu..

Ummi said...

MAMAFAMI -
Yup...betuii, betuiii..hehehe (*perasaaannnn...)

CITARASA RINDUAN -
Hahhaa..sampai sanggup tunggu ek Ayu..kalau dpt makan lg best kan..

SHEILA -
Hehe..yg penting rasanya mmg terbaiiikk la Sheila, cuba jgn x cuba ek..

IBU GEBU -
Hahahaha..sampai berlumut tunggu entry? Alahaaii sian korang eh..insyaAllah selagi ada masa dan terdaya akak update, wpun mmg dah nak slow down skrg ni..

SUFATIHA -
Hahhaha...aah sesuai untuk orang2 di Lumut...tp x kan la rasa bayam, rasa lumut la patutnya...haha (*nak tergelak akak baca komen Su, ada2 jer dia..)

ONLY FISH RECIPES -
Hi dear, thanks for dropping by..this cake was really great and two thumbs up! Thanks for your compliments..

UMMIAKID @ LILY -
Hehe..jgn cari alasan kukusan kecik, leh guna loyang tinggi camni..tu pasal akak guna loyang ni, kalau yg 4 segi tu saiz 8 inci padat sgt kat kukusan akak...Lily, ada nampak org jual kat bakery Ktn ke...kat mana...?

SABAR DUBAI -
Waaaaaa...tekaan anda itu betulkah?? Aah tau, mmg mahal tp berbaloi nampaknya..kena gak la sambar 1 2 lagi ke...hehee.. Waa sana pun mahal eh, igt nak order kat Sabar jeeerrrr...hehe

mokwo® said...

gorjes tak terperi kek ummi,,,..nak cari jugak acuan tuh..moga2 bertemu jodoh!

Ummi said...

BABY BOONED -
Wkmsalam...owh, ya ke...terima kasih la selalu skodeng pun, akhirnya tinggalkan komen jua yea..hehe.. Akak guna serikaya jenama Yeo's yg tin kecik sekali tu...leh agak2 je sebenarnya...dalam 3/4 cawan gitu..

DAYANG -
Yep, sampai jugak setelah sekian lama bertangguh Dayang cayang oiii...betapa ruginya xbuat awal2..mmg mantopsss masuk tekak...kek sedap kalau letak dlm loyang cantik..lg la selera eks...jom kita usha loyang2 pulak laa...hehehe.. Hehe, mmg betul apa akak cakap tu Dayang...mendengar suaramu buat ku terfikir beginikah suara orang2 Sarawak...manja lembut gitu... ^__^ Apapun thanks for the recipe ya Dayang...just loved it!

MAMASYA -
Wkmsalam Mamasya cayang...hehe..mmg sedap, tiba2 mcm datang aura nak try kek2 sarawak belaka lak...adeehh

SHAHRIAH -
Wksmalam...uikss salah dapur ni Sha, kak Ummi mmg kawan rapat MamaFami, tp dapur lain2..hehehe. Kek ni sedap, elok lah Sha cuba, x kesah lah loyang apapun, yg pasti kek ni mmg sedaaapp;..

NIEZA -
Wkmsalam...hahaha..jeles akak dgr sana byk tulip eh...akak dpt loyang tulip pun jadi laaa...hehe. Yg pasti kek ni mmg mantops!

HANA -
Uikss ko sampai 2x komen..haha...Eh ko tengok hari2 mmg x nampak kemelepakan Dania tu Hana oooiii..akak yg pandang sesekali ni dah nampak kecomelan dan kemelepakan kulitnya tu laaa...Adeii ko bg makan apa eks..xkan kek lumut kot? Aah sampai hati x tapau tuk akak hari tu...hahahaa...bab acuan tu, akak x puas guna lgk laaaa, akak bg ko bila ada timbul karatz2 sikit ker..eh...hahaha..jom kita cari acuan Hana...

WATIERMAN -
Wkmsalam Watie cayang..Ha tu laaa..dah menggetar2 jiwa tu..kena la mengukus nampaknya..mmg berbaloi2 laa Watie...loyang tu leh je pakai loyang lain pun..yg penting kek Dayang ni mmg mantops!

Ummi said...

QASEH HONEY -
Wkmsalam...alhamdulillah..rezeki atas persahabatan di alam maya, wpun x pernah berjumpa kaan...org memberi kita merasa...itulah ibaratnya..mmg rasa teruja sgt laaa, terkejut pun ada... ^__^ Btw, kek lumut ni mmg sedap, x kira la duk loyang apapun Qaseh..

TUN TELANI -
Waaaaa, ya keee..mcmana org Sarawak sorang ni leh tercicir x merasa lagi kek lumut nih..hahahhaa..kalau dtg Ktn pun dah habis gak tun...lumut lain byk laa...hehe

PATY'S KITCHEN -
Hehee...mmg sedap kek ni rupanya kak Paty...berbaloi mengukus...makan x puas..acuan tu mst ada di kedai2 baking kot...eh!

KAK NOOR -
Wkmsalam k.Noor...ha tu la kan..mmg bahannya macam2, tp yg ni senang nak buat, xyah melapis...i liiikeee..hehe. Aah, penah dgr kek belacan tuh...kalau ada resepi nak jgk cuba... ^__^. K.Noor try la kek ni nnt eh..berbaloi2..

IELA -
Wkmsalam Nila...aah mmg mantops kek ni..try la yea...

CHAH -
Hehehee...yg penting kek ni sedap Chah oiii..sonok bila buat menjadi dan enak bangatttt! Alhamdulillah ada org nak bagi, kita terima je dgn tangan terbuka, semuanya atas ukhwah yg ikhlas...insyaAllah

RAHEL -
Uikss jgn fengsan di sini ya Rahel..atas bantal mu aja laaa fengsannya..Yuk kita ramai2 cari acuan cantik camni eh..sonok tgk hasilnya kan Rahel...

Ummi said...

LIN ROSLY -
Wkmsalam Lin...hehe, kek lumut ni betul2 menggetar tekak tau Lin..Loyang ni akak x beli Lin, pembelian adik blogger, akak ni terima je seikhlas pemberiannya..hehe

NAZ -
Hehe...ya la kot..warna lumut hitam2 pun ada gak kan Naz.. ^__^

YATIE -
Wkmsalam Yatie cayang...aah mmg sedap sangat la kek lumut ni rupanya..x padan dgn rupa..kemaiin bila masuk tekak...tergoda terus.. Hehe, kalau ada 2 3 loyang ni, sah2 akak bg Yatie satu taauu...muaahhh!

AZLITA -
Wkmsalam Ita cayang...betul ke ni warna lumut? hehehee.. Ke dia jadi gitu pasal duk dlm loyang tu eks..kaaann.. ^___*

MOKWO -
Hahahhaa...gojes kek disebabkan loyangnya eh Mokwo...Kalau jumpa, kita nak jgk eh Mokwo, pattern lain pulak laa..hehe

zila 4ever said...

kak umi..first acu tu mmg cantik ssagat..2nd kuih tue nampak seddaaaappp jew..)

inahar ali said...

fuiyoooo..tgk kek hijau ummi ni lg terkesima tau..cun abissss sehh!

CA said...

Kak Ummi...

Cantik tertarik tul lumut kek tu ekk..muah2..cantik loyang bawu tu...
skali skala muncul kat layar lara..kerus kebabom....

jgn tutup terus dapur tau..kang xde dapur rujukan..susah saya..muah!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang...
cantiknya kek tu akak... warnanya pun suka sgt diana tgk... dah ler bentuk kek tu pun cantiiik... sukaaaanyaaa...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Huwaaaa cantiknya cake mould tu kak! Soooo elegant looking cake as well.

Congrats on the gifts. Where's gift for me..ahakz! ,)

Zana~Sweet Rose said...

salam kak ummi!!! cantiknya kek yg kaler hijau tuuu...acuannya pun cantik..keknya mesti sedapkan? tp nak mengukusnya mak aiii!! sampai 4 jam mcm buat kek buah kukuslah pulak..nak tapau seketui buat minum ptg.. :))

Azie said...

Ummi, mana nak dapat loyang bundt macam tu. Nk cari juga ni

Syami Masrimi said...

kak..nak tanya kat mane kakak beli acuan tu? cos mimi sudah cari tp x dapat gak...