Wednesday, June 29, 2011

Maggie Goreng Bersosej Kari

Assalamualaikum....hari ni akak hanya sempat buat tayangan maggie goreng je la eh....kemalasan melanda sungguh-sungguh ni....tapi masak tetap masak walaupun sempoii... Tapi akak xkan mengenepikan citarasa anak-anak kat rumah laa...kalau diaorg suka pedas, so pedas la akak masak, kalau suka ala-ala mamak, kita wat ala2 mamak...kalau nak rebus jek..kita rebus kan....x susah....

So, semalam setelah ditanya, semua mintak maggie letak sosej pulak...so akak layan....pedas tetap pedas...so kepada yang beranak kecil tu, jangan la letak banyak2 cilinya eh...fengsaaan kang...hehe Okayy, meh layan resepi dulu....Aiman kata, mcm perisa maggie asal lak, wpun akak buang terus sume perencah dalam paket yg disediakan tuh...x main nooooo...! hehee...cubalah, anak2 mesti teruja...pheewwww!


MAGGIE GORENG BERSOSEJ KARI

Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (untuk 6 - 8 orang)
  • 6 paket maggie kosong (dipatah-patahkan kecil)
  • 5 batang sosej ayam - dipotong kecil menyerong
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 2 labu bawang besar - didadu
  • 5 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 batang lobak merah - dihiris halus
  • secekak sawi - dikerat-kerat
  • 1 kiub pati ayam
  • 2 sudu besar kicap pekat manis ABC
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar rempah daging
  • 2 1/2 cawan air atau secukupnya
  • garam secukup rasa
  • 1/4 cawan minyak masak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan cili kisar dan rempah, kacau sebentar.
  3. Masukkan kicap, sos cili dan sosej ayam dan gaul sebati.
  4. Masukkan lobak merah dan air secukupnya.
  5. Bila mendidih, masukkan maggie yang dipatah-patahkan tadi dan kiub pati ayam. Gaul rata hingga maggie nampak sudah kembang masak dan mengering.
  6. Masukkan sawi dan garam secukup rasa. Gaul rata hingga maggie benar-benar masak.
  7. Angkat dan hidangkan.

33 comments:

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum kak Ummi..ni Tun bawakan Puding Mangga Kristal buat akak..Tukar ngn maggie goreng ni pun takper kak...sedapnyer, mmg Tun suker maggie goreng..hehehe...

..cik gugu.. said...

waaaaaaaaaaaaa da lapo......

umi's cup cake said...

Salam Kak Ummi,
Walaupun sempoi ku tetap tergoda..nak sepinggan...ada lagi tak?

Mas said...

maggi goreng......
bestnya...
mas pun selalu buat...
sedappp...

Andrik McVean said...

hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

mama liza said...

boleh try ni.... simple n nice....

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

salam kak ummi

sebenarnya kan kita ni para2 ibu masak bkn sbb diri sendri nak mkn tp sbb anak2 dgn suami klu utk mkn sendiri rasanya ramai yg tak berasap dapur kot..(spt sy lah masa blm ada anak)
skrg hari2 kena masak

ijayuji said...

aaarrrghhhhhh!! ni yg tak nak kwn dgn akak niii tayang2 maggi, huh! maggi kita tggl 4 bungkus jer kak tgh catu niii wakakakaka...sedapnyer maggi goreng! uuuwaaaaaa...akak poskan selori maggi ke siam biar kita terbongkang kekenyangan hari2 makan maggi2 selama setahun hihihi...

Juwita Jamaludin said...

Kak Mkn maggi gini sedap tau kak tambah ubah selera sekali sekala.. Akak masak apa pun best.. Leh la try gak nanti

Juwita Jamaludin said...

Kak ummi.. Alhamdulillah..Ita menggeletar gak nak buat mac tu kak tp ikut step by step Kak azlita buat dgn resepi tu gak InsyaAllah jadi kak.. Try kak bila dah kuar kaki syok dan puas hati ..:)

Ayu said...

Assalam kak ummi,
kita nak cuba maggie goreng tomato belum tercuba2 lagi..ini maggie goreng sosej berkari dah keluar..hehe
sedap nampaknya tu kak!!...

Ummi said...

Rabiatun -
Wkmsalam Tun...waaah ok sangat2 tu..lepas pedas2 makan maggie, ada pulak org hantar puding mangga...mmg ngam la tuh...thank la Tun oiii..hehe

Cik Gugu -
Hahahaa...nasib baik x gugup kelaparan ya Gugu...sori akak gurau jek ni taauu..hehe

Umi's Cupcake -
Wkmsalam...hehe...dah licin dah Umi, why not try buat...senang jek tuh..

Mas -
Aah kan Mas, bila dah xda idea tu, mulalah nampak paket maggie jek..hehe

Andrik -
Hi Andrik...thanks for dropping by and appreciate it! I'll drop by later k..

Mama Liza -
Yep, simple n nice... ^__^

Dapur Kecilku -
Wkmsalam...aah kan..kita masak ni pun kadang2 ikut tekak anak2 n suami jek..setakat nk makan sendiri, apa2 pun jadi...hehe

Ijayuji -
Wahahhaha, kelakauuu tau Ika ni...selori nak suh pos maggie..apasai x mintak satu k/terbang Ika, leh makan lg lama...wahahaha...mcm2 tau Ika ni...teringat kat Hana jek bila tengok gurauan Ika ni..spontan jek! hehe

Juwita -
Hehee...masak ikut tekak anak2 je Ita....pasal macs tu...adeeiii nak kena bertafakur dulu la kot...haha...thanks bg semangat ya Ita..

Ayu -
Wkmsalam Ayu cayang...hahaa, alah resepi sempoii camni bila2 pun boleh buat kan..no hal..hehe

Yatie said...

lama tak makan maggie..sesekali layan maggie mmng sedapkan..nak cubalah resepi akak ni...tq..

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kak ummi....lamanya x makan magi goreng ni...

AziniMZ said...

salam..
adu kakk.. teliur sungguh megi goreng ni.. mesti cuba ni..

Gee® said...

lama tak makan maggie...ada lagi tak ummi.. nak tumpang semangkok..heee

Deliah's Deli said...

maggi yg mcm ni..sekoli pun licin kak :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak cayang...
wah maggi pun boleh nmpk sesangat sedap nie... rajin sungguh akak ku sorg nie buat perencah sendiri lg gitu.. suka2!! tmbh lg ada sosej... pasti bertmbh tambah tambaaah ler sedaaaapnya... pedas2 rasanya mmg sedap tu akak..

bersama kak Es said...

kak Ummiiiiiii... sedapnya!!
suka la maggi goreng tp takmo yang dalam peket bersama perencah tu. nak gini baru la wallaweehhh!!

izahdaut said...

assalamualaikum warahmatullah..


kehadapan kak ummi yang sangat busy..
kenapa tunjuk maggi goreng kari ini
membuat tekak trasa nak menari2
nak merasa magi goreng kak ummi..

wah pantun lak memalam ni. hehehe

Peri PiA said...

w'salam,yummy pia suka ni

thanks ummi sudi jln2 blog pia ;)

Mat Gebu said...

perghhh menggoda megi tu..goyang-goyangg...

resipe-masak-makan said...

just maggie, nothing else

Mas said...

bestya maggie goreng!

cplud miera said...

waaaaaaaaaaa..sedapnyer. tetibe rs nk mkn megi jerr

hayati_ikhbal said...

sedapnyer...t'goda...

suha said...

telan air liur (^_^)

Hani in Canada said...

Salam Akak ... maggi yg sempoi tu boleh jadi sedap camni!!! Kreatif betul laa Akak ni. Hani mintak izin copy recipe ni yer Kak. Kat sini Maggi buatan Malaysia susah nak dapat, yg byk buatan India yg perasa Masala tu. Dah biasa dgn perasa kari dan asam laksa, perasa masala tu tak sesuai dgn tekak kami. Recipe Akak ni bagi Hani idea untuk 'me-modify' maggi yg ada kat rumah ni. Thanks for sharing, Kak!

Hani in Canada said...

Salam Akak ... maggi yg sempoi tu boleh jadi sedap camni!!! Kreatif betul laa Akak ni. Hani mintak izin copy recipe ni yer Kak. Kat sini Maggi buatan Malaysia susah nak dapat, yg byk buatan India yg perasa Masala tu. Dah biasa dgn perasa kari dan asam laksa, perasa masala tu tak sesuai dgn tekak kami. Recipe Akak ni bagi Hani idea untuk 'me-modify' maggi yg ada kat rumah ni. Thanks for sharing, Kak!

Hani in Canada said...

Salam Akak ... maggi yg sempoi tu boleh jadi sedap camni!!! Kreatif betul laa Akak ni. Hani mintak izin copy recipe ni yer Kak. Kat sini Maggi buatan Malaysia susah nak dapat, yg byk buatan India yg perasa Masala tu. Dah biasa dgn perasa kari dan asam laksa, perasa masala tu tak sesuai dgn tekak kami. Recipe Akak ni bagi Hani idea untuk 'me-modify' maggi yg ada kat rumah ni. Thanks for sharing, Kak!

resipe-masak-makan said...

salam kak ummi,ijust read your feedback from my comment,so sorry about the comment,come on kak ummi ,its just a comment,nothing else,when we share something to the public,we know,must be a pro and contra out there,we must accept whether positive or negative professionally,baru ada keseimbangan.Take a positive comment,what should i do about the comment?Improvement or something like that. I just back from attending food presentation for QATAR Airway at Doha for asian region, very fussy, 50% their reject our creation, we take positive part, do home work, what actually their need.When i was working with Tabung Haji at MAKKAH for catering division for Malaysian jemaah,hari- hari complaint,kari not look like curry and so on,we not get upset,make improvement from the comment,hanya kerana saya tak senada dgn blogger lain,come la kak ummi,i know kak ummi very passionate about cookong, sharing something with everybody,its very good,positive thinking, explore the world.One more thing,Kak Ummi dont to merendah diri sangat, everybody got their speciallity ,also my self ada kekurangannya,terlalu merendah diri akan menghilangkan motivated factor in our self.Ok kak ummi, very sorry again,we can share anything about food and cooking.If kak Ummi want to know about something different about food, cooking ,we can share.wassalam

Ummi said...

Resepi Makan-Makan -
Wkmsalam Cher- Hahahaa...tq for the supportive comments...Akak mmg segan dgn Chef, tu pasal akak cakap akak mmg xda pi class mana2 pun la Chef, terasa kerdil tau...Tp niat untuk berkongsi di samping memeriah dan menjalin ukhwah melalui alam maya ni yang kuat. Yep, akak dah biasa dengan komen2 pro n kontra, no a big prob, so penjelasan perlu ada la kan agar org faham....kita share dr sekecil2 ilmu yang kita tahu hingga sebesar/sebanyak mana ilmu pun yg kita ada bila kita tahu ilmu tu hak Allah kan Chef....terima kasih byk Chef sudi masuk sini...heheee...terasa segan teramat daaaah ni...huhuu...Nasib Chef bg semangat tauuu...tq for dropping by again Otai Chef...ok kita can share everything about food over here, right...really appreciate it! ^___^

Sis-Lin said...

hahahaha eh kena komen guna bahasa BI ke? jap2 tgh bukak kamus gak ni..adeiii...

Kak...kita nk masak megi le hrni..kekekekekeke