Wednesday, June 1, 2011

Keledek Goreng Cicah Sambal Kicap

Assalamualaikum...... Pagi ni xdan dan xda apa nak celoteh rasanya....cuma tayangan basi aje laaa...goreng keledek ni hari apa eks....lupaaa....owh, petang sabtu hari tu...hahaha, balik dari kursus fotografi....perut terasa lapar nak minum petang..... Keledek dah tersadai dua tiga hari dah sebelum tu....hehehhehee....So layan gambaauuuu je la eh...xyah la wat muka kesian mintak...sebab kang akak pun nangis tengok muka adik2 sume....sebab dah arwah masuk perut...hehehee.... Tapi memang sedaplah keledek goreng cicah sambal kicap cili api nih...perggghhh...sume anak2 suka pulak rupanya....diaorg xpenah merasa lagi cicah stail Johor camni....cik abang pun puji sedap sambal kicap ku....wakakakaka...kembang setaman kitaaa.... Eh terlebih celoteh daaa....laaayyyyaannnn


Pekena pulak dengan instant Old Town White Coffee perisa hazelnut kat gambar sebelah nih....kenyang sampai ke malam.... Akak x makan nasi daaaahhhh.... Untuk dinner akak masak sambal telor pecah jek...masak tumis air sawi and karot....cukup sekadar mengalas perut sebelum tidor kan...kan...ala2 malas dah gitu...sebab perut akak dah kenyang...hahahhahaha... Meh akak letak resepi Sambal Kicap style akak je la eh...

SAMBAL KICAP CILI PADI

Bahan:-
  • 6 tangkai cili padi/cili thai
  • 6 sudu besar kicap pekat manis
  • 2 sudu besar kicap pekat masin
  • 1 sudu teh cuka makan
  • 2 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
Tumbuk cili padi dan campurkan semua bahan lain. Kacau dan seimbangkan rasa. Boleh adjust ikut tekak masing2 la yea....hehehe

14 comments:

Mylady said...

Nampak sambal kicap tu, dah watkan mylady kecur liur ni..memang sedap..cicah ngan keledek goreng/pisang goreng, apa2 goreng, memang sedap..hehehe

Nur-nba said...

Wow.. Memang best!! Nur kalau takde sambal kicap memang tak lalu makan keledek/pisang goreng.. Nur tak guna cuka.. tapi guna air asam jawa..

Deliah's Deli said...

kak,cmtu la prasaan sy 1st time mkn goreng pisang dll ngan sambal kicap..trasa nk mkn banyak2 :)) ms g jb, goreng pisang mawar yg sgt popular tu pun hidang goreng pisang ngan sambal kicap..mmg perrrgghhh! :)

Mas said...

akak..mas pun suka potong nipis keledek tu baru goreng...
rangupp jerk jadinya kan...
nak cicah keledek ngan cili kicap tu boleh kak...
air pun dah ada tu....kikiki

CT Delima said...

As'salam kak ummi

saje lah tu nak kasi ngences pepagi ni eh kak. .. hihihi. petang ni juga nak beli pisang goreng n buat sambal kicap sendiri... hahaha. orang Johor memang makan keledek atau pisang goreng dengan sambal kicap tu, tak boleh tinggal :DD

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

bila tengok kak ummi tayang keledek cicah sambal kicap teringat masa jln2 kat johor mkn tempe goreng,gereng pisang,keledek cicah sambal kicap pehhhh sedap nya kak ummi.hai bila perut lapo seme nampak sedap kak

Sunah Mohammad said...

perghhh...menjilat jari!

honey bee said...

As-salam kak ummi...mmm sedapnya mkn keledek cicah sambal kicap tu tetiba pulak rasa teringin nk membuat utk minum petang hari ni...

Wattie said...

Salam Ummi,
Huiisshhh, nampak terliur la, tapi kita tak pernah makan dengan sambal kicap, mungkin suatu hari nanti nak cuba rasa

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kak ummi...fiza x pernah lagi try keledek grg...selalunya pisang goreng...tapi mmg sempoilah kalau makan sambil cical sambal kicap ni....dah terliur dah ni...he he he

farhana_aziz said...

tgk entry ni, terus rasa nak blk johor!huhu.

mmg sedap mkn ngan sambal kicap kan..enchik suami pun dah pndai makan mcmni..:p

anymz said...

ummi,yang tak tahan sekali kan,bila tengok air tu.terbayang2 makan keledek goreng cicah sambal kicap..pedas2...fuh2 pastu tiup2 air panas..perghhhhhhhh..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
nie fav daughter diana nie akak.. tp mummy dia nie jer jarang buat.. heheheh.. selalu beli jer.. :D. nasib baik dia x nmpk... hehehhee.. mummy dia yg tgk nie pun terliur tgk.. ;)

Ummi said...

MyLady -
Thanks sudi singgah, akak dah tinggal jejak td...Mmg sedap sgt dpt makan camni...kenyang x igt donia..hehe

Nur-nba -
Owh, ni mesti org Johor ni...dah biasa makan camni kan...akak pun sejak2 menepek di alam cyber ni la reti mkn cicah sambal kicap nih..hehe

Deliah -
Owh ya ke Del...akak pun suka sgt2 pulak dah...sampai wat cekodok pun cicah sambal kicap...wakakkaa

Mas -
Kalau org Johor mst biasa makan camni kan...akak ni duk Pahang, baru ni la belajar2 makan sejak berblog..hehe

CT Delima -
Wkmsalam...Aah tu laa..akak pun dah kira jadi Johor celup la kot..suka gak makan nih..hehe

DapurKecilku -
Ha tu la kan...kena la pi goreng pisang or keledek ke...cepat2..nnt meleleh air liur tu..hehe

Sunah -
Waaaah org Sarawak pun dah suka mkn camni eh..hehe

Honey Bee -
Wkmsalam...ha, nampaknya kena pi buat cepatlah...jgn ngigau lak kang..hehe

Wattie -
Try la Wattie..mmg sedap rupanya..akak pun baru sekali dua makan camni..tu pun kenal sejak berblog..hehe

Hafizah -
Hahaha..try pulak la dgn keledek..best gilooosss...akak cicah dgn cekodok pun jadik..hehe

Farhana -
Huk alaah..apasai nak balik johor, leh buat sendiri jek Farhana...kan..

Anymz -
Hahahhaa...xpa pi bancuh air cepat...cari keledek or pisang goreng...wat sambal cepat..hehe

Diana -
Owh duk sana pun dah biasa makan camni eh Dia? Emmm...mmg berbaloii kan..sedap sgt2.. :)