Tuesday, December 28, 2010

Meatballs in Tomato Sauce With Vegeroni Spirals

Salam semua...harap semua sihat2 la yeaa...kalau sakit sikit2 tu adat laaa...cuaca sekarang pun x menentu kan...Okay la ni entry menu yang dah licin pun, xdan nak letak entry sbb balik kampung...Akak masak masa balik lunch hari Jumaat baru2 nih. Kebetulan ada 2 orang anak sedara sunti (anak my bro) yang datang tdo kat rumah ni...biasalah budak2 tu, kalau ada Najwa n Najiha balik, diaorg mesti merengek kat parents diaorg nak mai tdo rumah akak ni...pastu bkn tdo sangat laa...berjaga malam bertenet, berborak sampai kul 2 3 pagi haaa...gasaklaaahh musim cuti nih... Pendek kata, rumah akak ni kalau semua anak2 balik...mmg pencuri takut nak dekat kot, terang benderang jek sampai kul 2 3 pagi...hahahaaa...

Okay la, meh layan je resepi nih, kot ada yang teringin nak buat, dah ramai pun yg buat dulu...anak2 akak dan anak2 sedara suka sangat2...bertambah2 makan dengan pasta tuh....Cuma akak skip part buat meatballs tu sebab ada adik akak bagi meatballs buatan Bumiputra yang digunakan untuk buat mee bakso....hehee...Anak2 kureng sikit mee bakso ni, kalau masak western camni...ha laku laa....Resepi angkut dari dapur Ijan, Finland sana, katanya resepi asal dari rancangan masakan Jamie Oliver tu...thanks ya Ijan, izinkan akak C n P kat sini lak eh...Tengoklah, bekas tu comot2 kesan sos n cheese mendidih dlm oven, sbb nak amik gambar pun cepat2 jek lepas keluar oven, nak siap pegi ofis lak pastu...hehee

MEATBALLS IN TOMATO SAUCE
Sumber: Ijan, Finland

Untuk meatballs (*akak skip part ni sbb ada meatballs buatan bumiputra dah..lenkali try wat meatballs ni...hehe)
  • 500 gm daging lembu kisar – kite guna daging kamben yg dikisar
  • 1/2 teaspoon serbuk jintan manis
  • 1/2 teaspoon serbuk ketumbar
  • 1/2 teaspoon serbuk cili
  • 2 genggam breadcrumbs
  • 1 telur -kite tak letak
  • 1 tablespoon daun oregano kering/fresh
  • 1 tablespoon daun rosemarry dicincang – kite tak letak
  • garam
  • 1 teaspoon serbuk blackpepper
Untuk tomato sos
  • 1 tin tomato cincang
  • 1 biji bawang besar di cincang
  • 1 bawang putih dicincang
  • 1 teaspoon daun oregano kering
  • garam
Untuk dibakar
  • mozarella cheese
  • grated parmesan

makan dengan vegeroni spirals...sedaaappp

Sediakan meatballs:

  • Campur semua bahan dalam bekas besar. Gaul sebati. Bentuk2 kan meatballs sebesar bola sepak tenis sehingga habis. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak (kite guna dlm 5 camca besar) dan goreng semua meatballs sekaligus. Goreng lebih kurang 5 minit on all sides.
Sediakan sos tomato:
  • Panaskan sedikit minyak dlm kuali/periuk. Goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan tomato, oregano dan garam. Gaul sebati dan biarkan mendidih. Tutup api.
  • Pindahkan sos tomato ke dalam bekas yang sesuai untuk di masukkan dalam oven. Susun meatballs di dalam sos tomato tersebut dan taburkan mozarella dan grated parmesan cheese di atasnya. Bakar pada suhu 220′C selama lebih kurang 15 minit atau sehingga bahagian atas nya bewarna kekuningan. Siap :)

11 comments:

nba-Nur said...

Aduh lapar terus perut ni bila masuk blog Kak Ummi... Yum yum..

cek chun said...

nasib baik dah kenyang bila buka blog nih :p

yummy nyer nampak kuah pasta tuh.

Mat Gebu said...

Pengsannn......ishh nak buat juga, tapi sapa nak makan eks..alah i dah gebu mana boleh melantak tak hengat..huhu..

are-za said...

slm perkenalan kak..


sharing resipi ek..nampak mcm sodap jer..

anyway sy pollow this blog eh..

Mas said...

wow..menyelerakan betoi tengok meatball tu....

Ummi said...

nba-Nur -
Hehe..lapar eks...pi buat, sekejap jek...kalau ada meatballs ready made pun boleh..kan kan

Chek Chun -
Waaa namaaa..hehe..cun melecun eh..Ha, lenkali kena masuk sini masa perut kenyang...xpun kang sakan terliur lak..

Mat -
Hahaa..cik Yam ada kan...kalau x abis ko hantar je ke rumah Yam tu hahaha..mst dia suka sesekali dpt meatball n cheese, duk makan gandum jek..hahahha

Are-za -
Salam kenal...aah share2 dan sambil2 jalin ukhwah kan..hehe, thanks follow akak eh..nnt akak singgah rumah..

Mas -
Menyelerakan eh..hehee, jom pakat2 buat Mas..

zawani said...

wah cedapnyer....nak buat jgk nnti=)k.ummi,nak tanye ckit.kalo kite buat roti@ pau,kene uli lame2 ke?sbb sy buat pau smlm,keras la..hhuhuhuh

KambingBujang said...

cm kt pizza punya la..senangnya nk wat..bleh try ni

Ummi said...

Zawani -
Hehee..mmg sedap...Owh uli pau n roti lebih kurang 10 - 15 minit gak laa...kalau uli tgn...dah lama akak x uli, lupa daahh..sebab selama ni BM akak yg ulikan..hehe, pastu tunggu hingga naik 2x ganda gitu, then baru roll utk wat apa2 shape n isi inti, biar naik lg dlm 30 - 40 minit gitu laaa...lebihkurang...kena tgk bahan resepi gak, ada setengah sekejap jek naik, setengah tu makan masa gak..hehe...Sekadar ilmu 10 sen akak boleh kongsi, selebihnya kena tanya pakar/Chef..k.

KambingBujang -
Uiikss kamben pun makan pizza eh..hehe..ni toke kamben kee..Jgn marah eh, akak gurau2 jee...try jgn x try...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak..
adusshhh kakk.. mengancam abisss... terliur sungguh ni kak.. tapi byk sgt bahan2nya tu... bab cheese tu yg tak boleh tahan tu.. (tak boleh tahan regenya.. hehehe)

zawani said...

ooo..patut la,saye uli kejap bebenor..hiihihi..yela pestime buat roti..hihihi...tq akak=)