Saturday, December 18, 2010

Asam Pedas Cenderawasih

Waaaaaaa..akak kan kalau u all perasan kan....ke x perasan? Memang lama sungguh x masak lauk asam pedas, rasanya sejak balik raya puasa x da letak entry lauk ni kan... So tengahari tadi balik lunch hour akak sempat lah masak lauk ni, sementelah waktu rehat hari Jumaat pun panjang sikit....santapan tuk anak2 untuk tengahari tadi....Balik ofis kul 12.15 tgh..singgah kedai beli ikan tenggiri 3 keping, sotong besar 2 ekor dan bahan2 yang perlu....masuk rumah dah kul 1 tghri daahhh...kelentang kelentung kat dapur....siap sebelum hb n anak2 teruna balik solat jumaat.....anak dara tolong basuh2 pinggan je laa...akak x kasi kacau, nnt jadi lg lambat...pastu siang sotong, kelar2 bercorak sikit, goreng ala cincuan....daah siap! Boleh menjamu selera....pastu cepat2 siap nak masuk ofis lak...ada meeting ptg td....

Layan la eh...ni masak cara akak laa, dah macam2 style masak Asam Pedas ni kan...so kali ni kasi nama Asam Pedas Cenderawasih, sempena nama tempat akak ni ha...hehehee

ASAM PEDAS CENDERAWASIH
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 3 keping ikan tenggiri - cuci bersih dan toskan
  • 4 - 5 sudu besar cili kering yang dikisar (bergantung kepada tahap pedas cili)
  • 6 ulas bawang merah *
  • 1/2 labu bawang besar *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 inci lengkuas *
  • 2 biji buah keras *
  • 1/2 inci belacan bakar * (bahan bertanda * dikisar)
  • 1/3 cawan air asam jawa
  • 2 - 3 cawan air untuk kuah/secukupnya
  • 8 tangkai pucuk daun kesum
  • 1 bunga kantan - dibelah dua
  • 2 biji terung - dibelah dua dan dikerat 2 atau 3
  • 2 biji tomato - dibelah 4
  • sedikit gula
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk tumis
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam caserol, tumis bahan kisar dengan api perlahan hingga pecah minyak. (masukkan sedikit air jika terlalu kering sebelum pecah minyak).
  2. Masukkan 2 cawan air dan biar didih lagi.
  3. Masukkan ikan, air asam jawa, bunga kantan dan daun kesum. Biar mendidih sebentar.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. (Boleh tambah air sikit lagi jika nak lebih berkuah)
  5. Akhir sekali masukkan terung dan bila terung sudah tiga suku masak, masukkan buah tomato. Tutup api. (jangan sampai terung dan tomato layu sangat).
  6. Sedia untuk dihidangkan.
memang terangkat...!!! Sebab lama x pekena...hehe

12 comments:

Yatie said...

Salam K.Ummi,
Kalau lauk asam pedas mmng kegemaran Yatie tau..suka betul msk asam pedas...tak kiralah ayam ke, ikan ke, daging ke...semuanya yg berkaitan asam pedas mmng buat yatie terliur...

Uncle Lee said...

Hello Ummi, I have always loved this asam pedas. Love the lemon grass scent.
And that mint too.
This tentu maybe lebeh tiga pinggan nasi lichin, ha ha.
Boleh dapat the beautiful scent here too, ha ha.
Have a nice day, Lee.

Nieza said...

Salam Kak Ummi,
wah sedap nengok asam pedas akak ni saya pun memang dah lama tak msk asam pedas ni...nanti nk buat jugalah..:)

Mat Gebu said...

salam kak ummi, wahhh klasiknya nama...terus ngidam nak pantun..

MAKAN KENDURI DALAM DEWAN,
LAUKNYA PULA LEMAK BERSANTAN,
CENDERAWASIH BURUNG DI AWAN,
PESAL SEKARANG DAH PINDAH KUANTAN?..

iSmAiL sAllEh said...

Suka Tngak GAmbar akak... cantik...
penah cuba masak sekali kek chis tapik jadi mcm bubur lambuk....

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

salam kak ummi...
sedapnya tgk asam pedas akak. saya pun dah lama tak berasam pedas...
rasa nak buat asam pedas la pulak tgk gambo kak ummi ni...hehe

Body Slim said...

wow tergoda!bab2 ada daun kesum ni mmg my fav!
tumpang iklan ye..tq:)
TESTIMONI ENVY BODY SLIM (RM120 dah termasuk pos)
komen dari pembeli:
1. Ok, rasa selesa dan mmg membantu bentukkan badan.
2. Best pakai, rasa yakin je. Nak order lg satu.
3. Sedap pakai. Kemas je badan.
4. Mmg best pakai. Bila pakai sakit belakang hilang.
5. Sedap2. Best pakai. Tiap2 hari pakai. Ingat nak beli lg hujung bln ni.
6. Mula2 pakai dulu ambik masa jgk, tp skrg dah ok. Kemas je badan. Walaupun masih chubby(br pakai 4 minggu, berat 80kg), tapi ombak kolesterol dah hilang.
7. Lepas pakai seminggu rasa ada perubahan, lenguh2 badan dah hilang.
8. Mmg ok, makan pun berkurangan.
9. OK sgt. Best je pkai. Bila pkai terus rase kenyang.
Makan pun sikit je.Even klu bukak pun rase kenyang.
Tq la jual envy ni.Nti blh beli lg wat spare.
Suke sgt envy..
10.materialnya ok sgt..x mudah meregang.selesa sgt.
13.Selesa, sgt selesa.punggung kecik sket. dah blh pakai seluar jeans lama.
14.bila pakai terasa kemas badan x geleber and bila dijadikan habit rasa x sah bila keluar kerja x pakai.
bila pakai envy ni terasa best sebab cam badan ni terletak je... badan rasa sedap je..
kawan-kawan ofis yg pakai pun kata best especially tang ada bintik-bintik FIR tu rasa panas .
badan rasa ringan makan pun tak banyak sebab rasa kenyang.
okay gak envy nie....rasa selesa & kain pun lembut...yg paling bagus....murah pun murah.
envy nie menyerap peluh & menjadikan peluh kiter tidak berbau...
dah pakai envy tu...best sangat..selesa...sekarang ni kalau tak pakai rasa cam tak lengkap la pulak badan ni.....
pakai Envy ni ...best rasa kemas je badan... murah dan berkesan.sekarang pakai korset envy ....dah jadi mcm ofis attire lak...korset ni sarung je tapi sedap pakai rasa kemas je badan...kalau tak pakai rasa tak best lak...

Envy ni murah dan berkesan utk dptkan figure badan yg cantik...
yg penting harga tak la mahal mana sgt...


Pertanyaan/order sms 012-6291231 Siti Aniza
http://kedairevell-online.blogspot.com/
1.BAGUS UNTUK LENGUH2 BADAN
2.HILANG MASALAH KEKEJANGAN = CRAMP
3.HILANG MASALAH BADAN BERANGIN
4.MELANGSINGKAN BADAN
5.HILANG MASALAH SAKIT PINGGANG
6.BADAN RASA LEBIH CERGAS
ENVY BODY SLIM juga elok dipakai ketika datang bulan/haid,bagi melegakan sakit sengugut.

Citarasa Rinduan said...

salam..

kak ummi...orang kata..asam pedas boleh buatkan body ship tau..

so..hari-hari makan asam pedas pun tak apa...

thanks berkongsi resepi...agak pelik namanya....teringat blogger mak et indrawasih

Fiza Amran said...

k ummi . duduk dkt taman cenderawasih kat kuantan tue ker??? ... fiza dh 2 kali g sana, rugi mas tue x kenal k ummi lg.. kalau x boleh singgah makan..

fara dean said...

kak ummi..
alahai sedapnya..siap ada nama cenderawasih lagi..
mau berpinggn2 nasi mkn dgn lauk ni

Ummi said...

Yatie -
Wkmsalam, waaaah semua2 mesti asam pedas eh..hehehe

Uncle Lee -
Hello Lee, hahaha...can smell from Canada hah? Do come in and join us..!

Nieza -
Jom masak asam pedas lak..hehe

Mat Gebu -
Wkmsalam, klasik ek..hehee, ada2 je ko nih...

MEMANG CENDERAWASIH BURUNG DI AWAN
TERBANG MARI HINGGAP DI KUANTAN
PEKENA ASAM PEDAS HATI MERAWAN
TERINGAT-INGAT BAUNYA DI TANGAN

Haha..amacam?

Ismail Salleh -
Thanks for the compliments...xdalah secantik mana, xdan nak wat setting cantik2 pun, snap gambar pun nak cepat2 jek sebab masak pun dah petang2 kan, kang suami n anak2 bising lak xleh nak makan2 lgik..hehe, eh apasai lak ciskek jadi bubur..haha..pelik nih!

Naimatul -
Emm pasni leh la godek2 asam pedas lak eh...jgn pedas sgt...kang suami marah..hehe

Citarasa Rinduan -
Ayu, ya ke tu petuanya...haha, kalau camni, nak buat selalu laa..nama tuh sempena nama tempat akak duk skrg nih..hehe, ya laa nak lawan asam pedas Melaka, Nyonya dan sebagainya..hahahaha

Fiza -
Aah duk Cenderawasih laa ni...nnt nak pindah dah..hehehe

FaraDean -
Hahaha...dah org Cenderawasih yg buat kan, so taruk la nama tuh..hehehe, kasi glamor sikit..!

Adzrien Shoppe said...

Oooo.. taman cederawasih.. biasa dengar. kawan2 sekolah ada juga dok situ rasanya. ni saja nak intai resepi kak ummie.