Tuesday, December 14, 2010

Triangle Tuna Paratha Puff

Waaaaaa....dengar nama macam best jek kan..hehee....Tp macam puff yang duk selalu akak buat jugak....inti tuna ke apa ke...tibai je laaa...cuma kali ni akak wrap lain sikit laa...selalu tu paratha puff bulat tu, akak belah dua dan lipat dua...kali ni belah dua dan pusing or lipat tiga jadi kecil sikit seginya...so nampak isi lebih kembungssss kan..hehee...xda apa yg pelik pun...makan je laaa...hehe

TRIANGLE TUNA PARATHA PUFF
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:- (16 biji)
  • 8 keping roti paratha (jenama Kawan)
  • 1 1/2 tin Tuna (Ayam brand)
  • 2 labu bawang besar - didadu
  • 4 ulas bawang putih - dicincang
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 1/4 sudu teh serbuk lada sulah
  • 2 sudu besar cili sos - nak pedas leh tambah
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 biji limau kasturi - ambil jusnya
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak utk menumis
  • 1 biji kuning telor - untuk sapuan
Cara Membuat:-
  1. Panaskan minyak dalam pan, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar, sos dan serbuk lada sulah.
  3. Masukkan tuna dan gaul rata-rata biar sebati.
  4. Masukkan jus limau kasturi dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Angkat dan toskan minyaknya...biar sejuk sebentar.
  5. Ambil sekeping paratha puff yang telah dikeluarkan lebih kurang 15 minit dr fridge agar lembut sedikit.
  6. Belah dua bahagian, letakkan 1 1/2 sudu besar inti dan lipat 3 paratha puff.
  7. Tekan bahagian bawah dan tepi puff dengan garfu kecil agar tertutup rapat.
  8. Kelarkan kepada 3 cabang seperti gambar puff di atas dan alihkan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas. Buat hingga habis.
  9. Sapukan dengan kuning telor dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dahulu pada suhu 180 C selama 12 minit atau kuning keemasan. Keluarkan dan sejukkan di atas jaringan.
Bessttt wooo....kan kan..budak2 mmg suka nih!

11 comments:

anymz said...

saya percaya ni mesti sedap..elok untuk buat bekal kan ummi kan..kan.?

BlueberrY CheesE said...

bestnyer..ira salin resipi yer. ^^

salam pkenalan kak..
saya suke blog akak ^^

Nurul said...

salam perkenalan kak..

dah lama teringin nak masak puff nih tapi sbb lom beli oven, pendamkan jer la..nih mak mertuaku dan bg oven zama silam, nak try buat lah..ehehe..

owh, saya pun nak try gak cake2 yg saya amik resepi dr blog akak nih. Harap2 menjadi la air tangan saya nih..

♥LOVE2COOK♥ said...

Chedapnyeee!!! Nak order 10 ketul please ;)

fara dean said...

kak..
yg ni pratha yg mcm roti canai tu ye..
oo bole juga jadi mcm ni ye..sedappnya

Sari Yusa Ibrahim said...

Kak Ummi ni mmg kreatiflah... p/s: mggu lps sy mmpi jumpa Kak Ummi, bljr buat kek... hik3

Uncle Lee said...

Hello Ummi, I love these. Empat pieces will be fine with me, ha ha. But first time see 'triangle tuna'.
Ada 4 angle? Ha ha.
Have fun, Ummi and keep well, Lee.

Ayu said...

salam kak,
wah memang sedap pratha puffs ni..
senang aje pakai prata kan kak..dah lama juga kita tak buat ni..
baling sini 10 ketul kak..hehe

Yan said...

Orang Johor panggil prata untuk roti canai...Memacam je kak ummi ni

Mas said...

kak ummi, mas dah try resepi ni...memang sedapppp....

Ummi said...

Anim -
Hahaa..tepuk dada, tanya Aiman x kesah tu...mmg dia suh buat lg dan lagi..hehe

Blueberry Cheese -
Salam kenal, thanks sudi masuk sini yea..Silakan salin, jgn x buat tau..

Nurul -
Wkmsalam..salam kenal jgk la..thanks sudi masuk dpur akak nih.. Resepi ni senang dan ringkas, ada oven yg lama pun boleh jadinya, insyaAllah..

Love -
Hahaa...sepoloh ketuiii kena wat sendiri la Love...letisss tangan akak nak wat..hahaa

Faradean -
Aah Fara, yg roti canai tu laa..amik yg kosong or Onion Paratha pun ok...

Sari Yusa -
Hehee..kretip sikit2 jek, x reti nak lebih2..hahaa, tu diaaa sampai mimpi jumpa akak, sapa yg belajar buat kek nih..akak ke Sari? hahahaha..mcm2 la Sari nih..

Uncle Lee -
Hello Lee...thanks for dropping by at my pondok...hahahaa..is 4 we called it triangle? wahahaa...mcm2 Lee...you made my day!

Ayu -
Wkmsalam...aah buat yg senang, jgn menyusahkan diri...janji sedap dan penuhi citarasa seisi rumah kan..anak2 akak ni payah sikit nak layan kek2 selain kek coklat..yg ni depa tibai habis..mintak lg ada laaa..haha

Yan -
X kesah laa roti canai ke, paratha ke..janji leh jadikan puff kan..hehe

Mas -
Hehe..thanks Mas...akak ni nak kena wat lgk..anak2 duk rumah hujan2 nih, asyik lapor jek..