Sunday, December 5, 2010

Dah Banyak Hari Bersabar..Hot Jugak Nih


SALAM...BISMILLAHIRRAHMAN NIRRAHIIIMMM....Ya Allah, berikan lah hamba Mu ini kesabaran...Okay lah akak cuba bersabar ni....sebab halnya memang nampak x sebesar mana, tp cukup menyakitkan hati dah ni....banyak hari dah tengok, bagi nasihat segala, makin hari makin menjadi, x makan nasihat pun....duk makan nasi jeeek...x leh jadi nih....

Okayyy adik2, abang2 n kakak2 semua, jangan pelik heh, akak membebel malam2 nih...cuma nak lepas geram kat owner blog bernama Mira Aina @ http://mamamas74.blogspot.com nih!! Sejak disedari kewujudan blognya 3 4 hari nih, didapati Mira ni banyak mengambil (ni ayat cantik laaa...kalau ayat x cantik apa diaa..Mencuri laah) gambar2 masakan beberapa bloggers dan ditepekkan di blog beliau tanpa keizinan tuan punya gambar....ni citer GAMBAR eh...bukan resepi...! Alasan beliau adalah untuk mengumpul resepi beserta gambar-gambar untuk memudahkan rujukan beliau...tp apasal la sampai nak publish sakan pulak! Apasal x save dalam folder atau print dan failkan aje atau lagi senang privatekan aje la blog dia tuh... Ni suka-suka hati jek duk terus-terusan mencuri gambar tanpa diberi kredit kepada owner atau linkkan url owner gambar-gambar tersebut...Kalau nak ambil resepi ambil je laahh...ni siap dengan gambar2 sekali...sapa yg suruh??

Pastu kan lg geram, dah ada nasihat secara baik dan berbahasa diberikan oleh bloggers lain antaranya akak, Mat Gebu, Kak Nor, Mummyseri, Ayu, Hana, Noorsha, Jiya, Ros seperti di Entry Ni, dia wat deeqqq jek...terus-terusan jalankan aktiviti....waaah banyak cantik muka dia eh...

Hari ni akak lg panas...gambar kek coklat kukus baru jek publish kat dapur akak nih...waaa dah siap ada kat blog dia...mmg yummy eh!!! Buat sendiri laa..amik gambar sendiri...tenung sendiri...baru puashati kan...!! Xdak baca punya orang kee....

So, sekali lagi akak pohon kepada Mira nih...hentikanlah kerja-kerja mencuri gambar2 kami, walaupun x secantik mana, xda harga pada orang, tp ada harga dan nilai pada kami.....Tambah akak nih, susah jek balik kerja tunggang langgang masak, pastu tonggeng2 pulak amik gambar, banyak masa akak curahkan dan keringat untuk sama2 share dan jalin silaturrahim di sini...tup2 senang2 jek amik tanpa keizinan. Walaupun Mira x buat keuntungan, tetapi sikap Mira sebenarnya bukanlah tindakan yang baik dan bijak. Mungkin kepada sesetengah bloggers diaorang x kesah, tp kami kesah!! So tolong hormat sikit la hak orang lain yang kesah ni eh...Akak xnak lah desak2 orang lain tp sendiri mau ingat la eh..!

Waaaaaaaaahhh dah x reti nak cakap apa....korang x penah tengok akak mengamuk kan...marah-marah kan...akak baik hati tau...tp kenalah pada tempatnya nak marah2 ni kan..! Bukan Mat Gebu je boleh tarik muka ketat....akak lg dasyhat....nnt terkeluar seranah susah tauuu...akak x suka...ni habis sabar dah tulis sini....SO, BUAT MIRA @ MAMAMAS, PLEASE STOP FOR ALL BAD THINGS THAT YOU'VE DONE AND WE'LL APPRECIATE IT!! Thank you so much!!

Update: Setelah akak publish ni, nampak Mira tu dah mula letakkan link kat sebahagian gambar2 yang diambil, sebelum ni memang xda. Sebelum ni, nasihat kita dia wat deqqq jek..

Terima kasih Ben Ashaari atas entry tentang hak cipta (ya ke...hak milik je laaa) hehee...


antara gambar2 akak yang berada di blog beliau dan tidak dilinkkan wpun nama ditulis...


34 comments:

aidah said...

Salam Ummi,
bukan gambar je kena cilok siap ngan ayat2 pun habis di C & P nya. Senang lah hidup macam ni, tak faham sy. Ingatkan blog I tak kena, kena jugak.

Ummi said...

Wkmsalam Aidah
Tu la pasal..habis dengan tarikh segala dia copy..hahaha..mmg x paham kan..kan...

Mommy 2 Imans said...

salam ummi..
saya pun rasa marah mcam..sesuka hati je amik hak orang..saya pun ada jugak tulis resepi2 kat blog sendiri..tapi sendiri masak..sendiri amik gamba la masakan..jangan nak senang idup je goyang kaki..masak sendiri la babe..amik gambo sendiri..sorry kak ummi..saya plak yang emo..tapi tak bole tahan la orang yang suka amik hak orang nie..

Cikmin said...

laaaa....hari tu kat blog cikyang...dah kena serbu ramai2..terus dia tutup blognya...ini ada pulak blog baru timbul..alahai...resepi cikmin kompem la takde kat sana..sabar kak eh..tapi cara dia memang salah ni kak..kalau untuk tujukan tak payah sampai buat blog..kalau report abuse je boleh tak kak? sebab ciplak hasil karya orang lain kan..

Cikmin said...

*rujukan

Miss Fadhilah said...

hehheh mcm2 la ...sy pon byk copy gmbr n resepi kak ummi tapi setakat letak dlm file compter sndri sudhla...buat ape nk publish bukn hasil kerja kita kan....
tp rasenyer semua pngguna cyber ni sekali tgk gmbr dh boleh tahu gmbr tsebut dr blog sape mcm blog kak ummi,kak hana n mat gebu...tp ade lg org nk ciplak2 mcm ni..ish3...

K.Nor said...

buat semua yg menyebelahi kami, sudi2kan la report abuse ya.. tq in advance

munna said...

mmg ambil kesempatan lah dia ni.. ehh kak munna selalu je ambil resepi akak tapi simpan dlm folder je.. untuk rujukan

Ummi said...

Miss Fadhila & Munna -

Jgn silap paham ye...setakat RESEPI no hal..mmg nk kongsi pun dan bukan semua resepi akak jugak kan...tp bab GAMBAR tu kalau nak simpan dlm folder or file xpa..Tp gambar mmg semua gambar masakan akak, xyah la publish kat blog dia tanpa izin dan x linkkan...penat tau tonggeng2 lepas masak amik gambar, berjegil mata nak edit, wat entry bagaiii...huhuuuu

fawwaznuha said...

salam..nak mencelah juga..

patotnya buat mcm saya..wapun gambar masakan dan resepi masakan sy ikut citarasa saya sendiri yg penting sy x ambik hak org...sian kat otai2 masak ni...amek ilmu dorang cukupla

pearl said...

tak semua orang aware dgn isu copyright nih.... kerana yele sejak sekolah dulu mane ada diajar isu-isu plagiarism, copyright nih dan kesan plagirism ini.

lebih-lebih lagi kini sesiapa sahaja boleh wujudkan blog... sama ada pernah masuk university ke tidak.
kerana pada saya, sejak jadi postgraduate baru saya didedahkan dgn isu-isu plagiarism, copyright nih... walaupun masa undergraduate sepatutnya kene aware, tapi tak kisah langsung pun copy paste article or image dari website. Yeay kerana saya tidak tahu tentang perkara itu adalah betul2 dilarang.

tidak boleh disalahkan juga kepada mereka yang wat plagirism kerana mereka tidak pernah diajar (profesional/ academic class) tentang etika itu.

Lebih-lebih lagi kepada mereka yang baru menceburkan diri dgn dunia 'citizen journalist' nih.
yang penting org itu tidak buat DUIT dgn blog dia.
Mungkin jika keluar satu saman di surat khabar kerana seorang blogger menciplak gambar dr blog lain, baru isu ini menjadi hangat dan masing-masing akan patuh pada etika ini.

Saya pun suka try resepi yang kak Ummi buat.

suhana azlin said...

salam kenal kak..

aduh..terkejut saya..bukan apa, terkejut sbb selamba kodok je dia amik harta org wpun dah di beri amaran..huhu...xde perasaan langsung at least private kan la blog tu apa ke kan...malu la sikit...

sabar je la kak...yg penting teruskan minat memasak dan share resepi dg kitorg okeh =)

Lelord said...

waduhhh ade gak yek mende cenggini, tp btul gak kan dh kalau x ditegur lama2 kang kata hak sendiri lak.

Sabo kak ummi,harap2 dia x meneruskan niatnya, alah kalau crditkan ke tuan pya gambo & blog bukak susah pun. Hmmm macam2 perangai

sheschocoholic said...

salam kak..

tak perlu laa nk copy n publish kat blog sendiri tanpa bg credit kt owner. sy pon benci n marah org curi gambar. ambik gambar pepenat..edit buh watermark pun dia buleh cilok lagik! huhuhu..

pape pun sabar ye kak..

anie,Nagoya said...

salam kak ummi,

dlm berblog pun ada yg nak wat keje senang cam tu.kalo cam tu baik tak yah wujudkan blog.

akak ummi mash mare ka?....

Ayu Safieza said...

Kak Umi....;( sedihnye dengar ada mereka yang mudah mengambil apa yg tak patut n tak kene carenye...sabar yer kak......moga apa yang berlaku diperbaiki oleh yg bertanggungjawab dgn cepat....

Noorma Ismail said...

Eem...akak pun kena gak?? sabo yer kak, mungkin org tu terliur sangat tgk gambar2 masakan akak ni..

Macam yang dia war-warkan kat blog tu (kengkononnya) gambar/respi yang dia copy paste tu adalah untuk rujukan dia masa akan datang.. malas nk cari respi katanya...alahai..kan banyak cara lain lagi nk simpan resipi ni. Idak pun janganlah publish blog tu. Buat untuk tatapan sendiri jer..

mcm saya jugak, slalu datang blog akak cari ilham masak. Saya copy dan paste pastu save dalam Words. Simpan kat pendrive. Senang, kalo line tenet rosak, saya masih boleh bukan fail masakan tu.

Apapun, semoga akak terus memasak yang best2. Respi kek coklat kak Liza tu pun saya dh copy. Ingat nk buat minggu depan. TQ akak..

miss minn said...

tak apa lah aunty....hari ni org buat kat kita...esok esok dia rasa lah pulak...mungkin dia nakkan "blogresepi" dia sensiri kot...

nak ada feeling2 mcm mat gebu gitu...hehe :)

MamaFaMi said...

Pabila Ummi dah mengamuk....
Takuttt....
Larikkkk...nak sorok belakang lemari! Hehehe...

idawan said...

sabar ye ummi..kak dapat rasakan kemarahan itu. pada kak biar tak pandai asal jgn aksen pandai. kalau dah amik resepi orang buat panduan ajer...jgn claim sendiri punya.kasi lah kredit kat org tu.. orang dah nak share dgn kita dah baguss. banyak masa kita habiskan untuk buat entri masakkan ni kan. kak sendiri tak larat nak buat :)

Yan said...

Salam Kak Ummi,

kalau tak jengah blog CM td pasal hot, sure saya masuh tercari2 umah akak. Sy un link blog akak dulu sal ada prob Malware tu. now i get u back.. Sabar ye kak...

bdaria said...

Salam ummi,

tak habis2 lagi pasal ciplak nie. Mcm2 alasan mereka bagi nak menghalalkan perbuatan mencuri tu. Kalau utk simpanan tak yahlah ciplak sampai satu entry, ambil resepi sudah le. lepas ummi nasihat nie klu dia degil lagi, adu kat blogger, delete entry ummi dari blog dia.

Ruziawati Bukhari said...

salam ummi..

benda ni x patut dia buat.. kalau nak buat jugak.. kenala letak link.. penat2 masak kena curik gambar/resepi gitu..

t dh privatekan blog.. x sure ummi dh accept @ belum..

kalau belum, nanti nk ur emel add, nak invite ummi..

ruziawatibukhari@yahoo.com

tq & take care

hana said...

kak.... jom kite nyanyi lagu zainal abidin...'kita serupaa... kita serupaaa......' huhuhuhuhu

lemongrass said...

Salam Kak Ummi,
Takutt I bila tengok Kak Ummi mengamuk ;-). Tapi orang yg dimarahi, sikit pun tak kisah kan!
I dah report abuse utk blog dia tu. I don't know what else to do to help you guys yg gamabr kena curi ni.
I hope all the newbie bloggers sedar2lah kesilapan mereka tu kan.

Jiejah @ Iza said...

ehhh dah x bleh masuk pun blog si dia .. ke saya jek x bleh masuk.
tp mmg no gud la peel gini huhuhu

YusLinDhia Zamani said...

salam...saya slalu jugak singgah blog akak...secara jujur, sy juga ada mengambil resepi & gmbar utk rujukan sendiri or utk rakan2 yg singgah nak mencubanya...tapi wajib saya letak sumbernya & linknya...sekadar utk share, akak cuba klik link ni...http://maribinablog.blogspot.com/2009/12/trik-terbaik-halang-entri-atau-artikel.html
dia dpt halang Script kita dicopy oleh plagiat...tp pic & video masih boleh copy...

Ms N said...

akhirnye jumpa gak bog kak ummi...hehehe...suke la..leh try byk resipi desser kt sni..slalu g cr recipe kt mat gebu je

Anonymous said...

cik Fufu & Anony :

Cuba kalau gambar anda di cilok. What do you feel?
It's not about dosa or what else. Masalahnye mamamas dah ditegur banyak2 kali and she IGNORES 'em. If she really wants to JUST COLLECT RECIPES, then there's no need to COPY THE PICTURES TOO in the entry, without giving some credit. Credit is given not to get ppl come to our blog, it's because the owners deserve it.

If you go to any universities, plagiarism is a big NO-NO. Students boleh didenda atas kesalahan tersebut. Setiap perbuatan ada rules. Mintak izin tak boleh ke? Cakap betul2 nak copy gambar. Tunggu "green light" from the owners. If the owners still say NO, then NO it will be ;)

Anyone can take the recipes and post it, share it, in their blog. Nonetheless, you can't simply take the pictures and post 'em if the owner give ZERO PERMISSION to it. It's plagiarism. I guess, all of the owners of the pictures have the right to get mad after all.

And ohh, don't simply say that "orang tak ramai pergi blog awak".

Rasanya, itu akan memanaskan lagi hati owner2 yang gambar mereka dicuri sewenang2 nya.

Plagiarism is a big thing after all , think about that ;)

awein said...

salam kak..sy mmg selau masuk blog masak2 akak ni ada kala sy mmg print n copy resepi gambar tuk rujukan sendiri ..sbb lps buat mesti banding dgn gambar masakan akak tu ..jadi ke tak hehehhe..tapi xpenah la plak c@p masuk dlm blog sendiri plak xbaik tuu...kan berdosa ambik hak org xmintak izin n mengaku buat sendiri kan? xsalah minta izin tuan punya resepi n gambar kan..

Anonymous said...

blog mamamas74.blogspot. telah ditutup..ermmm baru nak usha..huhu..
susah nak kata..kekadang bukan semua orang pandai guna blog ni. may be dia ingat blog ni tidak akan ada singgah. kalu singgah pun may be orang lain(bkn pengunjung disini) dan dia ingat orang lain itu tidak akan singgah blog akak ni dan mungkin dia ingat akak juga takkan berkungjung kat blog dia ni. dia sepatutnya letak private supaya orang lain tidak akan singgah ke blognya. saya rasa niat dia untuk kegunaan dia sendiri cuma caranya je salah. may be dia rasa kalu dia save kat pc or pen drive or external hard disk..dia risau akan lupa save di mana. saya agak je la..apapun mungkin dia ambil mudah dalam perkara ini. dan jangan terkejut bukan semua orang pandai guna blog.setakat basic semua orang tahu tapi caranya bukan semua orang tahu. sebab buat blog ni bukan ada kelas dan undang2 pun..keselamatan hak cipta bergantung pada undang-undang sesebuah negara je. undang-undang untuk blog x ada.

Anonymous said...

Salam...

Sabar yer.. suraya pun selalu gak tp walaupun copy paste resepi misti masukkan empunya blog supaya org len leh masuk juguak...waaaa ade ke amik gmbau.. ltak le gmbau sndri hasil tangan sendiri...

ada hikmah tu.....

water lily said...

Salam k.ummi.

Setuju sangat dengan kemarahan k.ummi tu. tapi saya dulu2 pun adala sikit2 macam siempunya blog tu. Tapi saya dah buat promosi blog k.ummi kat sini.

http://my-recipies-collection.blogspot.com/2010/12/isu-copyright.html

Insan said...

Petikan;
Copyright Issue By Imam Shaykh Sulayman Ibn Nasir Al-‘Ulwan;
'Things that aren't your work cannot be copyrighted, such as works from the Scholars of the passed, like if someone takes it and claims rights to the work itself because the person happened to publish it.'

Saya setuju perlu beri kredit kepada blog pemilik gambar..Apa salahnye kalau link pun sebab bukannya amik masa banyak mana pun lepas taip2 dan citer pasal entry masing2..hati kita perlu ikhlas untuk berbuat demikian..tapi biasala, kita semua insan(pelupa)..kena ingat-ingatkan sesama sendiri.

kalau org yang belajar agama yang cukup insyaAllah faham mende nie..kita dididik supaya menjaga akal, lidah dan segala perbuatan kita..sentiasa sensitif dalam menjaga hubungan antara saudara dan jangan menzalimi saudara se-islam. Ada banyak hadith yang menerangkan perkara ini.

ilmu memang sepatutnye free.rasanya mostly mana2 bloggers tak kisah org lain nak copy resepi.tapi pasal gambar nie, hak peribadi photographer selepas dia snap dari pelbagai angle/view for readers untuk baca dan tahu keadaan sebenar makanan setelah disediakan. hasilnya, resepi biasa bleh jadi bertambah menyelerakan.itu tujuan utama gambar diambil. ingatlah,jika seseorang rasa dizalimi di atas perbuatan kita, maka kita telah tidak mengikut ajaran Nabi kesayangan kita dan kita telah jelas-jelas berdosa.fikir-fikirkanlah bersama..

Semoga menjadi pedoman bersama.