Thursday, December 30, 2010

Ayam Cencalok

Taraaaaaa....cencalooookkk sudah mari...hahaa, mentang2 balik holiday kat Melaka hari tuh...hahaha..tiba2 terselera lak nak makan cencalok cara lain....Resepi asal dari adinda Mat Gebu kitaa...heheee, tp akak ternampak jugak kat dapur Ayu S'pore masa blogwalking hari tuh...Masakan Baba n Nyonya kata Mat...sapa yg masak sebenarnya ni Mat, Baba ke, si Nyonya nya? Hehehee, mati kena pelangkung kang...Tapi kan, Ya Allaaahhhh...sedapnyaaaa masakan ni...eh sedap resepi ke, sedap akak yg masak nih Mat...hahahaha.....memang teramat sedap la haaaiii..lenkali leh tak tukar ikan ke, dinasour ke...haha. Lauk ni terangkat makan dengan nasi putih musim hujan nih...!! Eh nak masak masakan Peranakan ni, kena lah pantun2 kan Mat...hehe, terima kasih atas resepi yg terangkat ni Mat!!

MELAKA INDAH WARISAN BANGSA
BERBANGGA LAH KITA SEBAGAI WARISNYA
AYAM CENCALOK PERTAMA KALI KU RASA
SUNGGUH BERSELERA TAK INGAT DUNIAAAA...

AYAM CENCALOK
Resepi: Mat Gebu @ DTS

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 8 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*(*dihiris halus)
  • 600 g dada ayam, potong sedernana kecil
  • 1/2 cawan cencalok, toskan airnya
  • 3 helai daun limua purut
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 3 biji limau kasturi, ambil jusnya
  • 2 camca besar gula
  • 2 biji cili merah, hiris
  • 2 biji cili hijau, hiris
  • 8 biji bawang merah*
  • 2 cm kunyit hidup*
  • 3 batang serai, hiris halus*(*dikisar halus)
  • Garam (jika perlu)
  • 1 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1 1/2 cawan), goreng hirisan bawang merah dan bawang putih hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Keluarkan minyak tadi dan tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan. Tumis bahan2 kisar hingga harum dan pecah minyak, gunakan api sederhana.
  2. Masukkan ayam, cencalok dan daun limau purut, gaul rata. Masukkan air asam dan tambah gula dan juga air. Kacau dan biar mendidih. Masukkan sebahagian bawang merah/putih goreng tadi dan juga hirisan cili merah/hijau. Kacau rata2.
  3. Perlahankan api dan renih hingga ayam masak dan pekat. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi, kacau dan rasa. Jika perlu tambah garam (tapi rasa mat tak perlu lah tambah garam, sebab cencalok pun dah masin). Hidangkan segera bersama nasi hangat.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau nak pedas cili hijau/merah tu tadi boleh ditukar dengan hirisan cili padi. Guna udang pun sedap juga, campur dengan petai....Sesuaikan rasa ikut citarasa individu, kalau tak nak masam, tak payah letak jus limau kasturi (tapi kurang "kick")....Selamat mencuba!...

15 comments:

Nieza said...

Salam K.Ummi,
wah terliurnya nk mkn cencaluk...lama dah tak mkn...dh bertahun rasanya....akak mkn tu ingat ler sama kat saya yer...hehe

K.Nor said...

ummi, nor ada gak niat nak buat ayam ni dua tiga hari lepas tp bila pikir luqman tak makan cencaluk (org lain semua suka) tak jdi nak buat, takut nanti dia tak nak makan

camna ada rasa kuat tak cencaluk tu? rasa gak nak buat, dah lama duk dlm list resipi che mat ni :)

Mat Gebu said...

Wawawaaaa..adinda mat..kononn..sabau jeee..mana plastik beg ni, loya mual terusss...apa2 pun terima kasih manyakkk-manyakkk yeaaa..hehe...

NYONYA MUDA DARI PEKAN,
DUDUK SANTUN PENUH SOPAN,
AYAM CENCALOK MASAKAN PERANAKAN,
SEKALI LUU KENA RASA NAK PENGSAN...

Ummi said...

Nieza -
Wkmsalam..waaah kesiannya pulak org xda cencalok...kena at sendiri la cencalok dulu kot..ahaks! Xpa akak suap, satu untuk akak, satu untuk Nieza, dua untuk akak, satu jek tuk Nieza..heheheh

Nor -
Waaaa manyak rugi sapa x try...xda sangatpun rasa cencalok bila dah masak tu Nor, mmg x reti nak kata laa..perrghhh! Rasa bawang goreng dan serbuk2 dia tu mmg terangkat! Baik Nor suh anak Nor cuba...anak2 Ummi pun yg x makan cencalok, waaa pakat2 makan pulak..hehe

Mat Gebu -
Hahhaha..dah tu xkan nak pgil "son-in-law" pulak..hahaah, paraahhh! Time kasih byk2 Mat oiii..

AYAM CENCALOK MASAKAN PERANAKAN
BAU DIMASAK PERUT KELAPARAN
APA MAT CAKAP MMG X DINAFIKAN
KU RASA KAT LIDAH TERUS BERKENAN

Mmg peengggssaannn!!!! hahaha...

Mas said...

woww..ayam cencalok la....nnti ada cencalok, mas pun nk try buat...nampak sedapp tu...terliur dah ni..he.he..

lina said...

wow kak ummi ayam cencalok tuh...pertama kali dengar...nampak pun best

qaseh johanna said...

sedapnye...nak try gak la...

**pdhal tgh diet..!!

kne dgn nasik pnas ni mmg terbaek..

hana said...

akakkkkkkkk.... mana nak cekau cincaluk sejuk2 gini???! huH! nih lg sorang yang sangat KIJAM!! watchaaaaaaaaaa...

Daria said...

lapaq truih!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

terliur dgr akak ckp sedapp.. nak wt cencalok pun tadak.. huhuhu... nak kena carik gayanya ni........hehehhh..

Yatie said...

Salam K.Ummi,
Lama tak mkn cencalok...rasanya leh try resepi yg ni..suami Yatie suka mkn cencalok...tadi yatie masak ayam sos hitam berempah resepi akak...sedap dan ringkas....lagi pun arini busy...maklumlah anak2 dah nak start sekolah ni....

Ayu said...

salam kak ummi,
memang sedap ayam cencalok nikan..hehe dah lepas buh air asam & air dah tak bau cencaloknya tu..my kids pun tak perasan ada cencalok dalamnya tu..heheh

DJ Dayang said...

kak ummi, dyg pantang tengok cencalok ni..kalo ade dpn mata, bubuh cili padi n perah limau kasturi,mkn dgn nasik panas2 sedap wooo....x pandang dh lauk lain...hehe

DJ Dayang said...

next time cube dgn ayam cencalok ni plak..looks yummy!..hihi.

Iris Kitchen said...

wah..wah.. sgt menggoda.. kita pun br beli cencalok.. nak try la nant.. copy resepi ye kak.. :)