Sumber: Jay @ Tasty Appetite
Bahan:-
- 1/2 kg. isi ayam - dipotong kecil
- 2 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu besar serbuk lada sulah
- 1 sudu besar cuka
- 2 sudu besar jus lemon
- 2 biji telor - diambil bahagian putihnya
- 2 sudu besar tepung gandum
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar pes halia + bawang putih (ginger garlic paste)
- 1 sudu besar yogurt
- 1/4 sudu kecil pewarna makanan (akak letak kuning)
- garam secukup rasa
- Minyak untuk goreng terendam
Cara Memasak:-
- Basuh bersih isi ayam dan potong kecil-kecil.
- Campurkan serbuk cili, serbuk lada, garam, cuka, jus lemon dan perapkan dengan isi ayam selama 30 minit.
- Dalam bekas lain, campurkan tepung jagung, tepung gandum dan putih telor dan sebatikan jadi adunan pekat.
- Celupkan ayam yang diperap tadi.
- Panaskan minyak dan goreng terendam dengan api sederhana hingga kuning keemasan dan rangup.
- Angkat dan toskan di atas kertas tisu dapur. Ketepikan.
- Tinggalkan 2 sudu besar minyak, masukkan pes bawang putih halia dan kacau hingga kekuningan.
- Tambah yogurt dan pewarna makanan dan kacau sebati. Masak hingga agak pekat.
- Masukkan isi ayam tadi dan masak dengan api perlahan. Kacau dan masak hingga isi ayam menyerap dan jadi kering sikit.
- Taburkan dengan daun kari dan kacau sebentar. Angkat dan hidangkan.
7 comments:
sedapnya ummi.... hehehe :D
Waaahh, mcm ter sedap jeeeee...hehe.
kak Ummi kenapa di panggil chiken 65..???
sedapnya...frst time kat...wow recipe semuanya sedapnya sedap....glad to follow u
http://subhieskitchen.blogspot.com/
Sedapnye chicken 65 tuh kak!!! Love nak tapau!!! :D
menarik n nampak cam sgt lazat..
Salam Kak Ummi,
Wow mwngodanya ayam 65 akak ni..nape namanya ayam 65....masuk list ni...menyelerakan tul..
Post a Comment