Thursday, June 23, 2011

Telor Dadar Pecah Serangkak

Assalamualaikum...

Semoga di pagi khamis ini membawa seribu rahmat dan ketenangan untuk kalian semua yang masih sudi mengunjungi Home Sweet Home dan akak amat hargai. Dalam keadaan tugas di pejabat dan terus dengan kerja rumah yang memang tak pernah ada kesudahannya, akak cuba jugaklah update blog kesayangan akak ni...walaupun sekadar menu sesimple telor dadar ini.. Telor lagiiikk...eh!

Cuma this is the best ever of telor dadar yang akak buat rasanya....anak-anak duk puji sakan....mmg diaorang suka laa...dadar 3/4 masak begitu...dengan perencah ayam sedikit berempah dan ditabur bawang goreng...wallaaahhh....mmg kembang montot kena puji... Idea spontan datang sekadar untuk menambah lauk pauk biasa2 yang akak masak.. Namun resepi telor dadar ini agak istimewa pada akak..kalau sudi cubalah ya...Nama resepi pn datang tiba-tiba jek...wpun bukan kesemua rangkak telor yang pecah...hehehe


TELOR DADAR PECAH SERANGKAK
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
  • 4 biji telor
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 1/2 cawan isi ayam - didadu kecil
  • 2 sudu teh rempah kari daging
  • 1 tangkai cili merah - dihiris halus
  • sedikit daun bawang
  • sedikit bawang goreng
  • garam secukup rasa
  • sedikit minysk untuk menggoreng

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak dalam non-stick pan dan tumiskan bawang besar tadi hingga naik bau.
  2. Masukkan isi ayam dan diikuti dengan rempah, kacau balik hingga ayam masak. Ratakan ayam dalam kuali.
  3. Perlahankan api. Ambil sebiji telor dan pecahkan terus ke dalam kuali (ala-ala masak telor mata kerbau). Seterusnya pecahkan telor hingga habis dengan meletak telor perlahan-lahan di dalam kuali menutupi isi ayam.
  4. Tabur garam secukup rasa. Tutup kuali selama 1 - 2 minit.
  5. Bila nampak telor sudah 3/4 masak, tabur bawang goreng dan tutup api. Tolakkan telor dadar perlahan-lahan ke dalam pinggan. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas atau boleh dimakan begitu sahaja.



memang sangat sedap walaupun diratah begitu sahaja....SELAMAT MENCUBA!!


30 comments:

Gee® said...

Ermmm...menggoda la telor dadar ummie ni... yummy!!

Yan said...

kalau dah mmg pakar masak ni kak, telur pun boleh dibagai2kan.. saya masak telur mata lembu je..

anymz said...

ummi,menu ni kan,makan dgn roti bakar sesuai untuk breakfast kan?..leh cuba nanti..takde lah asek2 scrambled egg,omlette atau telur 1/2 masak je utk b/f kan?

Sis-Lin said...

wooooo ni nak kena 'serang akak' ni baru dapat telur serangkak ni...hahahaha

seranggggggggggggg!

Zaliedana said...

Kak Ummi,telur dadar nih mmg nmpak sedap n sy dah tertarik..Amik resepi dulu kak,mmg sempoilah..

Mas said...

sedappppppp.....
suka telur masak2 gini....

Sue said...

boleh ni try len kali... asik2 telur mata...telur dadar

Kak Rosaliza said...

Assalam ummi...anak2 tentu suka bila makan telur gini, lagi telum mcm separuh masak tu...nak buatlah tgh hari nnt. mekasih ummi

Mylady said...

kak ummi..

simple2 pun, nampak sedap..dari segi rasa plak, kalau air tangan kak ummi, memang tak was2 la...mylady copy sebagai juadah bersahur nanti..time sahur, makan juadah yang simple, kering, mmg la sedappppsss..hehe..thanks ek akak..

Hafizah Mohamad said...

tgk pun dah tahu sedap kak...=)

Norasiah Nasir said...

wah...best ni..wajib cuba..kalau xde kuali non stick leh jgk ke?

HomeKreation said...

Salam Ummi. Good idea & pasti nya akan di cuba....Maceh.

Kak Rosaliza said...

ummi saya dh pun buat, mmg sedap sangat, anak blk dari sekolah terus cubit senyap, pastu tanya mama telor apa mama msk? nape, sedap hehehe, mekasih ummi,

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

Stok telor memang sentiasa ada kak kat rumah. kalau tinggal 2-3 biji macam nak pengsan jer rasa mati kutu sekejap...hahaha

Tapi kalau nak buat resipi ni ct kena masak betul2 telur tu dulu, kalau 3/4 masak rasanya ct sorang jer ler yang kasi habis..hehehe CM memang tak suka makan telur 3/4 masak ni, cukup pantang betul. apa pun kalau ct nak merasa resipi dari kak ummi, kena buat untuk ct jerlah lepaskan kempunan kannn.. hehehe

Juwita Jamaludin said...

kak ummi.. cantiknya telur akak tu... tambah ada mcm2 atasnya tu.. tentu sedapkan kak... leh la cuba nanti

Fiza Amran said...

as salam k ummie.. kreatifnya k ummi nie... dh la cantik telur tue rasa sure terbaik punya... thanks nanti boleh cuba

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam K.Ummi..

menu telur dadar antara yang paling laris kat rumah... walaupun ada menu2 lain kalau ada jugak telur dadar.. anak2 mesti cubit telur dadar jugak.. hehe..
resepi telur dadar ni mmg nampak special ler kak.. boleh cuba ni..

may said...

Good idealah, kak ummi, may akan cuba nanti. May memang suka simple food. Senang dimasak dan senang dimakan jugak..

Amie said...

assalam kak umi,
bab telur 1/2 masak 3/4 masak tu yg kena hati2... kan.

♥LOVE2COOK♥ said...

WOW...cantik telur tu kak! Kreatip :)

Juwita Jamaludin said...

kak ummi ita share kat kongsiresepi yang ketayap tu .. takpe ye kak..:) sedap kuih tu.. ita suka.. bolehkan ita share resepitu kan kak..

Adzriel @ Liza AB said...

tengok pun dah sedap kak ummi

Mat Gebu said...

cekcinya nama...hahahaha

Ummi said...

Gee -
Menggoda eh, kena try la...tgk tergoda x family makan..hehehe

Yan -
Aiihh mana ada pakar la akak nih...idea kita datang spontan jek kadang2 kan..xyah perah2 otak..hehe

Anymz -
Bole aja Anim...nak ratah gitu jek pun best...letak kicap sikit..pergghh..wat mcm roti sandwich pun bestt nih..

Sis Lin -
Wahahahah...ada2 jek ko ni Lin..tp betul gak eh..serang akak...wahahhaa

Zaliedana -
Silakan Lieda, mmg sempoi habis...tp rasanya x boleh dipertikaikan..hehee

Mas -
Suka eh...leh try kan.. ^_^

Sue -
Heheh..ya la kan..jemu asyik dadar biasa2 tuh...

Kak Rosaliza -
Wkmsalam...tu la, anak2 mmg puji habis Kak Ros...silakan, terima kasih sudi nak try..

CT Delima -
Wkmsalam CT, xpa boleh adjust la nak masak tahap mana telor tuh..akakpun buat xlah 3/4 sgt pun..dah nak masak gak yg pecah pertama dan kedua tuh..yg pecah kemudian tu cair sikit laa masa diangkat...hehe

Ummi said...

MyLady -
Hehee...thanks la sudi nak try ya...moga2 sahur nnt berselera eh..

Hafizah -
Ya ke...jgn tengok saja, pi la masak..baru tau sedap ke tak..hehe

Norasiah -
Silakan cuba..xpa xda non-stick cari jek kuali rata yg lain, kalau melengkung nnt telor tu pegi ke tengah belaka lak kan..

HomeKreation -
Wkmsalam Along cayang...harap2 Along sukakan resepi ni eh..thanks Along.. ^__^

Kak Rosaliza -
Waaaaaaaaaaaaa..tu dia...cepatnya buat...alhamdulillah la anak2 suka ya kak Ros...lega dgr..hehe

Juwita -
Hehe...xdalah cantik mana...yg penting, simple dan sedap la kan..cuba dulu la Ita..

Fiza -
Wkmsalam Fiza, kreatif simple jek Fiza, terima kasih sudi nak try...

MaDiHa aka Ratna -
Ya la kan..telor dadar ni mmg kegemaran setiap masa Ratna..hehe

May -
Hi May..lama x nampak..bole la cuba ya May..terima kasih..hehe

Amie -
Wkmsalam...apasai Amie, maksudnya apa, kolestrol ke...sesekali jek wat camni..xpa kan..

Love -
Hehe...thanks Love, just a simple one...no regret...hehe

Juwita -
Eh xpa Ita, akak tumpang gembira Ita share kat KR tuh...terima kasih la byk2..hehe

Adzriel -
Tengok jek eh dah tau sedap...waaaa..xyah masak ke..hehe

Mat Gebu -
Cekci eh...leh la goyang-goyang...wakakkakakaa..adeh fengsaannn.

shida said...

terliur saya dipagi2 hari begini....uwaaaa..xsaba nak balik rumah..nk test buat lah..:)

Diana @ Melley Mey said...

akak...
nampak gayanya menu kita dalam minggu nie sama ler akak... diana pun masak telur.. ehehhee... telur nie nmpk sedap sungguh tau akak..

MkJuan said...

salam
Saya jumpa recipe ni kat dapurku sayang (dayang jack), konon nak buat for malam tadi tapi last minute ada hal so buat for bekal seisi keluarga. sebab tak tahan sangat dengan baunya, terus jadi menu breakfast kat opis pagi ni hehehehe... tapi saya takde daun bawang so gantikan dengan leek, malas nak letak bawang goreng, tambah garlic alongside bawang besar, tambah sket white pepper and oregano selain rempah kari and crushed black pepper selepas dah masukkan telur..... makan ngan nasi, kicap and jeruk kemang, memang besh...... definitely akan buat lagi, lagi2 sebagai juadah bersahur......

MkJuan said...

oh, yea... terima kasih sebab sharing recipe yea....

kakchik@ella said...

amboi kak .. telur goyang-goyang ..dalam ayam berperisa kari. menarik ni. thanks sharing ye kak.