Tuesday, June 21, 2011

Keropok Opak Ubi - Sedap Sekali!!

Assalamualaikum....petang ni just nak share je tentang sejenis keropok yang pertama kali akak makan sepanjang riwayat hidup akak ni, hehe....kesian kaann... Mujurlah ada hamba Allah baik hati bagi akak keropok ni...hehehe....Terima kasih la Mat, takpun kempunan akak agaknya...dgr ko citer makan kopok tu sedap komainn...rasa rempah2 gitu... Akak dah goreng keropok ni minggu lepas dah....baru nak masukkan entry dan kongsi di sini....kot ada yang x kenal dan x pernah merasa, rupa asalnya seperti di Sini, maybe orang sebelah Johor dah biasa kot dengan keropok ni...sebelah pantai timur ni biasa dengan keropok ikan jek kan...Apapun, sangat sedap dan akak suka, hb dan anak2 pun....makan camtu jek la kan Mat, xyah cicah sos pun dah sedap daaahhh...kan..kan..

MAKAN DIKALI MEMANGLAH ENAK
ANGIN BERTIUP MENERJAH SESEKALI
KIRIMAN OPAK UBI DARI SEDENAK
TAKKU SANGKA SUNGGUH SEDAP SEKALI

21 comments:

Mas said...

kak ummi....keropok tu asal dari ubi kayu ke..
mas pernah makan sekali...
memang sedapp...

Yat Maria said...

Akakkkkk...kita nak sebakul...nak cicah ngam sos Lingham..kita tak kira apa keropok mesti nak bantai ngan si Lingham...muehehehe....

Zaliedana said...

Kak Ummi,sy pon xpernah mkn kopok nih kak,jakunnya..RASA CAM KOPOK UBI KA KAK..

AZLITA AZIZ said...

akak ummi waaa... makan kopok tak ajak orang ye.... nanti mlm karang bawak tau! dlm mimpi... hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kak ummi.. saya pun suka opak ubi kayu ni... tapi tak pernah lg jumpa yg kecik2 & berempah gini.. selalu sy jumpa yg besar gedabak lebih besar dari pinggan makan tu... yg tu biasanya jual yg dah siap goreng... lagi satu.. ehh.. kat terengganu ada banyak jual kat pasar payang opak ubi yang diwarnakan merah, kuning tu.. yg itu bulatnya kecik sikit & jual yg belum goreng.. yang itupun saya suka gak... hehehe.. mmg layan mkn opak ni kak.. sedapnyerrrrr

hazila said...

Bukan kak ummi je, saya pun tak pernah dengar apa la lagi merasa....

jeragang said...

aper rasa kopok aper tuh...opak?
nampak macam sedap jer nie... kat air itam ader kut

Sharifah Nadzarah said...

assalam kak..sy mmg suka kopok opak ubi ni..maklum org johor..biase ktorg panggil OPAK jer..x panggil kopok..kalu sebut OPAK..mesti dah tau ape..

p/s kak tq yer dtg & komen kat umah sy. teruja gitu..cuma segan sket..lauk2 sy x setanding akak..suke3

Ctnaemah said...

kat air hitam ada jual opak2 ni..mmg sedap tu..hihihi

Tina Othman said...

wah tak penah dgr & tak penah rasa pun, baru kali ni tgk =)

Ida,Japan said...

ida pun lum pernah mkn kopok opak ubi ni...sekali tgk cam kopok ikan jerk..

Naz said...

Hehehee.. Kak umi, bukan akak je yg x prnh mkn kopok ni.. Naz pun x pernah rasa...

Hafizah Mohamad said...

ni kalau makan dengan teh panas sedap ni...=)

anymz said...

nak gi sedenak jap cari kopok ni...
hehe

kaksu said...

assalammualaikum kak ummi, memang sedap opak ubi ni, makan sambil lepak2 ngan family kan.... orang jawa mesti kenal ngan opak ubi...

HomeKreation said...

Salam Ummi cayang. Along & semua sihat2 jer. Maceh tanya kabar. Along pun tak pnh dengo lagi nama opak sampai ni baru tau...

Juwita Jamaludin said...

kak ummi nak keropok... hihihihi sedapnya nampak kak.. ubu kayu ke kak

ros@JMC said...

salam kak ummi, miss u so much, ni ros dtg bwk kerabu daun selom ni, jom makan jom...tukar ngan kepok tu ye..ade masa nnt kita borak kt ym ya

Mat Gebu said...

sama2 kasih kak ummi...

NYONYA MUDA SULAM SEPATU,
SEPATU DISULAM CORAK BUNGAAN,
APALAH SANGAT BINGKISAN KU ITU,
SEBAGAI INGATAN TANDA PERSAUDARAAN..

Diana @ Melley Mey said...

yg nie diana perna makan.. hehehe... memang sedap.. rindu nak makan lagi.. kalau p johor kat rumah aunty diana pasti nak p round kat tmpt jualan keropok.. macam2 ada ..

Sunah Sakura said...

heheheh..yang pcm bagi pun ade lagi kat umah, tak habis goreng lagi... :D