Wednesday, June 22, 2011

Lemon and Passion Butter Cheese Cake


Assalamualaikum...morningggg!! Hehe, dah sarapan ke belum...hehe...akak mmg kalau nak pi kerja mesti kena sarap-sarap dulu...xleh perut kosong...dapat seketul kek pun jadi lah. Macam kek ni kalau dimakan...padat masuk tekak, gebusss dengan rasa cheese dan bauan lemon campur markisa (passion juice) tuh....moisstttt, lembuuuutttt dan sedaaaaaapppp!

Kali kedua dah akak buat kek nih, tapi yang pertama kali pun dah lama dah, tahun 2009. Sumber resepi ceduk ambik kat rumah Jun dulu. Cuma kali ni akak tambah sedikit jus pekat markisa keluaran Leno yang akak beli kelmarin.....mmg sedap jus tu buat air...cukup "pure" tau...tak payah tuang banyak-banyak. Okaayy la jom layan resepi, akak tepek sekali lagi la kat sini eh..







LEMON AND PASSION
BUTTER CHEESE CAKE

Ubahsuai dan sumber: Ummi @ Home Sweet Home & Jun

Bahan A:-
  • 225gm tepung
  • 1 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam

Bahan B:-

  • 200gm butter
  • 175gm cream cheese
  • 1/2 sudu teh lemon zest
  • 2 sudu teh jus markisa (*akak tambah ni)
  • 175gm gula (akak letak 160 gm je)
  • 5 biji kuning telur

Bahan C:-

  • 5 biji putih telur
  • sudu teh jus lemon
Cara-Cara:-
  1. Pukul butter dan cream cheese hingga kembang.
  2. Masukkan gula, pukul lagi.
  3. Masukkan kuning telur dan kulit lemon, pukul lagi.
  4. Masukkan bahan A dan gaul rata.
  5. Dalam mangkuk lain, pukul bahan C hingga kental.
  6. Kemudian masukkan ke dalam campuran butter tadi dan kacau rata.
  7. Masukkan ke dalam loyang ukuran 7 in x 7 in yang telah digris dan dialas dan bakar pada suhu 180'c selama 30 minit.






32 comments:

anymz said...

salam ummi,
pagi2 dah tepek cheese kek..aduh,jiwa kacau tul..baru ingat nak tobat dari mengecis..lemak dah terkeluar,dah terjulur sana sini sinun ni..
angkut resepi masuk list dulu lah.hehe

Gee® said...

yaww..!! gebus nyer tergoda i... nak sepotong boleh?

AZLITA AZIZ said...

akak... tak baik tau! ita bau nak diet...
hehe dah bergolek2 tengok kek tu.. nak jugak! nak jugak!
emmmm... mesti harum bau lemon tu kan kak.. ita suka betul kek kalau letak lemon.. sebab bau dia buatkan kek tu harum manis gituuuu....

Zaliedana said...

Assalam kak ummi,wah pepagi dah bf cis keke,ala2 mata biru gtuw,klas,hehe..Menggoda toi kek nih kak,a"ah jus markisa leno mmg pekat,dah pernah beli,sedap..

nuwairani ismail said...

assalamualaikum kak ummi..pepagi lagi dh buat kek ni...alahai...sedapnya!nmpk gebu dan cantik je kek tu..

Mas said...

wahhh...gebunya kek tu....
akak...nak seketoi......he..he..
sedapnya tengok..

aLoY said...

nk seketoi wat breakfast.. nmpk gebu jer kek tu.. msk lam list dulu la..

Yat Maria said...

Salam Kak Ummi


wahhh kak...pepagi dah tayang kek lemon passion :)..kita pun suka bau cake yg ada citrus fruits nig...oren ke lemon ke..harum semerbak jer bau cake ni..

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
waduh terliur je pepagi tayang kek ni...kalau dpt rasa sepotong bestnya....mcm nak wat skrng jek...hehehe...

izahdaut said...

dapat membayangkan wangi kek tu... sedapnya

Jun said...

nak..nakkk..nakkkkkk....malas nk buat ni..hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang..
alangkah seronoknya kalau dapat menikmati kek yang sedap n gebu tu akak... mmg nampak sesgt sedap tau...

Ummiakid @ lily said...

adehhh kak ummi pepagi dh tayang cheese cake...buat kempunan spoloh kali tau...gebus sungguh...

umie said...

sedapnyer kak..umie nak 2 ketul utk berbuka puasa petang ni boleh x? hehhehe..

eina said...

pepagi dah tayang cheese cake ye kak..adoi..tergugat iman eina

DJ Dayang said...

salam kak Ummi...

wahh! mengancam btl lah ciskek akak tu..mmg daku terguda...

dyg pun ingat nk buat ciskek tp sjk akhir2 ni letrik asik2 putus...tu yg x brani baking kek. tp mmg ade niat nk buat butter cheesecake...hehe.

nak seketui kak...seketui jer..mkn byk2 kang ssh plak kan...ahaks

Sunah Sakura said...

nak sebijik!

Ayu said...

nampak lembut kek lemon ni..mesti masuk mulut melt inside..sedappnya kak..

Kjee said...

wow mabelous..nak try buat tapi penghuni umah kjee tak suka makan kek...:(

Nieza said...

kak Ummi!! wahhhh terguda tau...baru jer berpantang tak mau buat kek yg bercheese ni tapi akak tayang ni teringin la pula...sabar jer lah hehe

Ummi said...

Anim -
Wkmsalam...hahahha..ummi pun tobat gak dgn ciss..tobat masa x ada, bila ada dpn mata, terus hilang tobat...

Gee -
Memang gebuss betuii...sedap nih..

Azlita -
Ita, badan kurus slim melim nak diet apanya...xyah diet laa...tibai jek..akak ni yg dah x terbendung daah...huhuuu... Kek ni mmg harum lemak dan sedap Ita...rugi x buat..hehe (*duk acum2 Ita suh buat ni..)

Zaliedana -
Xpa la akak tanya pagi2..so kenyang nnt sampai ke petang..hehe...aah kan, jus Leno mmg best!

Nuwairani -
Wkmsalam...hehe..pagi2 la tayang...nak ajak bekfes ni..hehe

Mas -
Memang gebuss...lepas makan pun nnt bdn naik gebuss kan Mas..mcm akak ..uwaaaaaaaa

aLoy -
Bole ada lg sikit tuh...nnt try la buat eh..

Yat Maria -
Wkmsalam Yat...tu la pasai..byk pulak akak "ter"makan...dan terkenyang..hahaha, sbb mmg bessttt sgt rasa lemon n passion tu..lembab giloosss!

Yatie -
Wkmsalam Yatie...sedap ni..pi cepat buat..ptg ni leh ngap dah..hehe

Izah -
Boleh bayang2 jek Izah eh..bayang kenyang boleh tak..hehe

Jun -
Yuhuuu Jun...tu dia sesekali Jun muncul, happy jek...meh la Ummi suapkan..hehe

Ummi said...

Diana -
Wkmsalam Diana cayang..mmg sedap sgt kek nih...mmg lupa janji kejap kat cheese..hehe

UmmiAkid -
Lily, mmg gebuss gilosss nih...baik pi buat cepat..kalau dah kempunan..hehe

Umie -
Mmg sangat sedap...takat 2 ketuii tu ada lg laa..meh ambik sini..hehe

Dayang -
Uikkss apasai bekalan letrik camtu eh...ada wat projek besar kot...susah la nak baking2...kan..xpa laa, nnt dah ok baking byk2..

Sunah -
Sebiji??? Pi godek sendiri la eh Sunah...puashati kan..

Ayu -
Aah betuii, betuii, betuiiii la Ayu...melt in mouth...sedap sgt!

KJee -
Kalau xda org nak makan, K.Jee buat hantar ke Kuantan...heheh

Nieza -
Haha...xyah la pantang2 Nieza, biar naik tembam..wat x reti jek..hehehe, moh kita bokor, moh kita bakorr...kek cis..hehe

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kak ummi....nak satu...he he he

Rima said...

KUmmi
Nanti balik i wanna try this cake lah.. simple and yet looks niceeee.. ty ya buk Ummi ahakss

CT Delima said...

As'salam Kak Ummi

Nak tahu tak ct ni dah macam merajuk tahap king kong dah. rasanya dah 2-3 kali dok pi cari cream cheese tak jumpa2. ingat niat dihati nak buat cheese cake tapi pembungkus cream cheese pun tak nampak2 tu yang majuk.. huhuhu

Kalau ada lagi butter cheese cake ni kasilah ct merasa kak, jangan sampai kempunan udah ler.. hahaha

Juwita Jamaludin said...

Kak ummi nak juga... Sedapnya.. Terasa2 kat tekak cheese dgn lemon tu... Bak seketui kak..:)

dZana said...

sedapnya kak ummi.. pantang jumpa kek yg bcheese..

Chegu Zubir said...

new blogger of u
nice blog dan teruskan berblog yer
jom baca dan komen entry ni
Kisah Katak Dan Ahli Biologi

misya mialen said...

salam kak umi...sy baru nak bljr bt chesse cake.dpt pula resepi ini..tqvm ya..hrp2 sy dpt bt mcm kak umi bt ni..;D nmpk sedap;D

Norhafiza said...

salam ziarah dr umah enBEN..mmg sedap la kak..No suka kek ni..sll gak kan abgMat duk promo kakUmmi kan hehe..

mas saari said...

singgah dari blog abg ben!
Mas memang suka blog2 masakan ni..

Mrs.Yie said...

singgah dari blog encek beng ashaari.. :)

pandai ye puan umie buat kek.. :)