Sunday, June 19, 2011

Pisang Lemak Manis, Kenal Tak?

Assalamualaikum....Adeeehh hari yang sungguh memenatkan....Hari ni sakan jalankan projek baru, masak macam nak matikan diri kata org Pahang...hahahaha....Tunggu eh...kalau menjadi, insyaAllah...

Ok kali ni baru sempat akak nak tayang pisang lemak manis yang menjadi pertanyaan beberapa orang adik blogger semasa akak letak entry Triffle Pisang Lemak Manis hari tuh, antaranya Azlita, Mama Nazhan dan Zieana Arif...Beribu maaf sebab akak terlupa betuiii dah... Maybe ada yang dah buat dan gantikan dengan buah-buahan lain seperti NurAlkaf ni..hehe...x kesah laahh bole adjust ikut tekak...

Baru malam ni duk scroll jek akak punya thumb drive nak copy gambar food lain baru perasan yang ni duk x gerak2 lagi dalam thumb drive tuh...hehe...sowwwwwwyyy selorrriii eh....


So ini akak letak rupa pisang ni, kecil molek jek pisangnya, bolehlah pi belek2 kat pasar nanti eh...Kalau nak buat triffle ni, gunakan pisang yang masak kekuningan sikit2 jek eh...separuh masak gitu...jgn terlalu muda, nnt susah nak buang kulit dan keras bila digoreng. Jangan jugak terlalu masak kuning, nnt digoreng akan meresap minyak dan pisang jugak lembik sangat. Pisang ini digoreng tanpa tepung yea... Akak x tau la kat tempat lain or negeri lain, diaorang panggil pisang apa....Jadi kalau tengok serupa ni..ambik je la eh...So apa lagi...esok buat triffle ni okaaayyy...hehehhee

28 comments:

Gee® said...

waaaa....puding raja !! nakkkkk....

ShashaCatering said...

SSeddaaap.....
Nak rasa ;)

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kak Ummi...fiza dlm byk2 pisang Fiza kenal pisang emas jer...sekarang ni kan emas mahal sbb tu kenal yg mahal2 jer...he he he *lawak jer...

sebenarnya x berapa nak kenal pisang lain selain pisang emas...lagipulak anak2 fiza suka makan pisang emas ni...sbb tu selalu beli pisang emas saja jarang2 beli pisang lain...he he he

Ummi said...

Gee -
Hehe...tu bukan puding raja, tp ala2 la jugak...cuma pekat dan letak swiss roll cake kat bawah, tuang kuah kastad pekat dan letak pisang tuh...cek resepi k...

Shasha -
Kena buat sendiri la kalau nak rasa...selamat mencuba eh..

Hafizah -
Wkmsalam...owh gitu eh..tp pisang lemak manis ni lg mahal taauuu...kalau sekilo rasanya rm4.50 kalau x silap...susah dpt jgk kat Pahang ni..

Kak Sam said...

Alamak saya tahu pisang abu, awak & berangan. Kalau yang lain2 tu memang failed

ilahjy said...

salam ummi pisang ni org melaka panggil pisang 40hari.. genap 40hari dia boleh dipetik.../ditumbangkan ahakss... inilah pisang yg paling ilah sgt2 sukeee pisang emas menjemukan.. tapi pisang 40hari nii lemak manis.. bapa mentua menjadikan pokok pisang ni tanaman sekeliling rumah..dan juga dikebun2 beliau... ilah juga dah tanam dikebun ilah... pokok dia rendah jer dan kecik molek... elok ummi buat tanam kat belakang umah jika ada sikit kwsan... cantik dipandang...

Amie said...

assalam kak umi,
masa kecik2 dulu mmg arwah ayah bkebun tanam pisang termasuk pisang lemak manis ni...cepat masak ranum, tp di sabah, sebelah suami panggil pisang 40 hari pulak...

MOBYDICK said...

sALAM ZIARAH,INILAH PISANG YANG PALING BEST ADA 2 RASA,LEMAK..MANIS..

Mas said...

mas pun tahu pisang abu, awak, emas, nangka dan berangan...tak tahu lak pisang lemak manis...
kene tanya mak ni..kikikiki

CT Delima said...

As'salam kak ummi

selalunya dulu arwah FIL ct selalu bawak balik macam2 pisang. dan yang kak ummi tayang ni ada gak orang panggil pisang 40 hari. hehehe. dah macam orang berpantang bersalin pulak ya..hahaha

kak nampak sedaplah, bolehlah mencuba bila ada masa terluang nanti.

dadih sroberi tu pun mengancam sehhh..cantik sangat2 tertarik ct tengok. serbuk dading pun ada lagi tu. boleh lah cuba nanti. tq kak ummi...muahhhh!!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kak ummi..

saya selalu kompius antara pisang lemak manis dengan pisang 40 hari...

aritu mcm nak cuba gak puding ni.. ada cik abang beli pisang lemak manis (dia kenal lah..) tp tak sempat nak buat.. pisang kejap jer lesap.. hehe.. so kiv dulu.. may be lain kali nak try jugak ni...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ehh.. baru perasan komen kak ilahjy.. rupanya pisang 40 hari sama je ngan pisang lemak manis.. patutlah sy nampak mcm sama.. kehkehkeh.. tq kak ilahjy.....

sahromnasrudin said...

ASSALAMUALAIKUM..

trime aksih singgah dan folo blog saya..saya sangat menghargainya..semoga berkunjung semula ya...salam perkenalan

Ketuhar Panas Yatie said...

Salam Kak Umi , pisang lemak manis sepanjang saya duduk kat Kl ni tak pernah jumpa. Yang ada pisang emas je. Sebab tu kalau balik ke Temerloh selalu pergi pekan sari beli yg belum masak lagi untuk bawak balik ke KL. Sempatlah makan untuk seminggu. Buat jemput2 pisang pun sedap.

Anonymous said...

salam..kak kata kalau masak dia resap minyak..tp pisnag tu goreng tanpa minyak kan...so cemana nk resap minyak....

Ummi said...

Anony...Sori, akak tersilap..haha, maksud akak goreng tanpa tepung...adeeeiii,nayaa...hahahaha,
sori eh..

Gee® said...

ops..sori kak ummie... tersyasyul la pulak... tgk pisang tu terus ingat puding raja...jgn mara aar... apapon sajian k.umiie memang dasat...gojes!!

Nur Alkaf said...

oo baru kenal ni kak. Kecik molek je pisang nye. Besanya kat supermarket takde ni. Kat psr mlm @ tani ni mesti ade. ;) Dgr perkattan lemak manis tu terus bygkan sedap rasenyer. Ni nak kene buat lagi skali trifle lemak manis mcm akak buat (tambah2 tgk gambar yg akak letak kat entry akak tu lg terliur nak buat.. hehe.. Thnx info kak ummi.

aidah said...

hehehehe kalau tak tunjuk gambar memang I tak kenal. maklumlah org bandar. I ni cuma pandai makan je. Pisang ni kalau buat masak lemak pun sedap kan

Chik Mimi said...

ooo akak pu npanggil lemak manis ye sbb MIL pun ade bg tahu pisang lemak manis jugak,heheeh kalau bahsa jawa pisang banten

dari dapur nasya said...

salam kak...pisang lemak manis nih bole goreng gak ke....laaaa ari nie baru nasya taw!nak berguru ngan kak ummi bole?????

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
Yatie dtng hantar semangkuk ayam asam pedas hijau ni..sedapnya kak..sudilah kiranya merasa kak...tq resepi yg sememangnya best...pisang kat atas tu yatie sebut gak pisang 40 hari....lemak manis rasanya..

sihzmah huzaimah said...

salam kak, kalau kat tempat kite ni di panggil pisang hotel...tak tahu lah kenapa pisang ni di bagi nama pisang hotel....tapi pisang ni memang sedap di mkn begitu sahaja..

Anonymous said...

Melelehhh air liur kwn. Perghh. Kalau buat puding raja.. Mmm nyummy.

dZana said...

dah lama rspi ni sy masuk list kak .. tapi tak kuar2 lagi dr list.. huuu..

Ummi said...

Sam -
Akak pun, x la byk sgt yg tau..ada la 6 7 jenis kot igt dlm kepala ni..hehe

Ilahjy -
Owh ni pisang 40 hari eh...waaah boleh la Ummi tanam kat kawasan rumah baru nnt, luas jgk la kawasan..hehe..thanks Ilah.

Amie -
Wkmsalam..owhh anak toke pisang la ni eh..akak pulak pestaim dgr nama pisang 40 hari ni..hehe

MobyDick -
Hehehe..aah la kan...rasa lemak n manis2...best

Mas -
Hehe..elok la tanya, kot tempat Mas pgil nama apa lak la tuh..hehe

CT Delima -
Wkmsalam...hehe...aah la kan...40 hari, kalau 44 hari dh mcm pantang lak, adeeii mcm2 pesen org letak nama..hehe, ada masa cuba la CT, sedap triffle nih..

MaDiHa -
Aah la Ratna, pisang tu org pgil pisang 40 hari rupanya...akak pun baru tau...hehe

Ummi said...

Sahromnasruddin -
Sama2, insyaAllah yea...

Ketuhar Panas Yatie -
Wkmsalam...owh org Temerloh eh..mmg kan, pekan sehari Temerloh tu plg besar, nak apa sume ada...pisang ni pun ada byk jual..akak pun dh lama x jejak Pekan Sehari terpanjang di Msia nih..hehe

Gee -
Hehe...xpa..no hal..biasalah sasul2 tgk makanan...terus byg mcm2 eh..

Nur Alkaf -
Owh mmg nak senang pi cari kat Pekan Sehari or Pasar laa..insyaAllah ada...thanks ya Nur sudi cuba resepi tuh...kalau guna pisang tu lg best tauuu!

Aidah -
Hehe..setahu Ummi pisang ni mmg khas untuk org wat puding2 camni jek..x penah lak org masak lemak, ntah laa...selalu pisang abu or pisang hutan tu org wat gulai gitu..

Chik Mimi -
Aah sini mmg pgil pisang lemak manis, akak pun pestaim dgr nama pisang 40 hari tu..hehe

Nasya -
Maksud akak goreng tanpa tepung untuk wat puding ni jek Nasya, bkn mcm goreng pisang dgn tepung tuh..hehe, pisang ni digoreng baru2 kuning nak masak tuh...

Yatie -
Wkmsalam...owh pandai dia eh...bagus adjust ikut bahan n tekak..thanks Yatie sudi cuba, dan alhamdulillah laaa family Yatie suka masakan tu eh..

Sihzmah -
Waaaaaaaa...lg nama baru, pisang hotel pulak dah...ke org2 hotel jek makan..hehe..x kesah laa kan..pisang ni mmg sedap bila makan masak2 tu...kecik2, ngap masuk molot..hehe

Anony -
Aah mmg sedap wat puding...hehe

Dzana -
Hahaha..xpa la Dzana, kalau free2 nnt dan teringat, boleh buat. akak pun kadang2 amik resepi, lupa..hehe

AZLITA AZIZ said...

oooooooo... ini rupa pisangnya... betul lah ita panggil pisang susu atau pisang 40 hari..lah kot.. kalau yg ni mmg banyak kat pasar.... nanti boleh beli lah esok...

adooooiiii pengasannnn tengok pisang.. nak pengsan atas bahu kak Ummi lah sedap sikit... :)