Tuesday, June 28, 2011

Buat Kerja Tidak Seperti Prinsip Yang Tertera

Assalamualaikum....

Waaaaaa....ada sikit panaaazzz la malam ni....menyampaaaaahhh dah tau nak citer balik-balik benda yang sama jek...tp tu laaaa...nak menyedarkan or ambil pusing tabiat orang ni memang kita x suka taaauuu, kita pun x pandai. Tapi dalam berblog ni harap-harap sebelum buat kerja ni, biarlah mengikut prinsip kita berblog seperti yang tertera di profil tuan blog masing-masing.... Ni tak, menyimpang jauh dari apa yang ditepek di Profile....huk alaaaahhh!

Sebagaimana kita semua tau, kes main taram or hentam ambik saja gambar-gambar ni memang selalu sangat terjadi kan....selalunya di kalangan blogger2 yang baru laah.... Kalau boleh biarlah berblog tu ikut etika sikit kan.. Memanglah gambar tu bukan mahal, bukan cantik dan bukan ada harga pada orang lain, tp itu melambangkan cara kita bekerja....buat kerja biar ada maruah sikit....Adeehh malas lah nak citer panjang-panjang. Korang pi la jenguk, kot ada gambar2 korang ditepek untuk melariskan jualan ke apa ke kat Sini. (*tu pun kalau tuan punya blog ni x remove lg la url dia...) Akak x kuasa nak bebelsss...Adeehhh...terbantut akak nak siapkan tugasan akak mlm ni...huhhh! Apapun terima kasih kepada Oh Oeya yang bagi info pasal kerja-kerja yang kita tak berkenan ni kat Sini...


Pastu cuba korang tengok link resepi akak di Sini pulak....sama ke x sama...siap dia "sunatkan" watermark akak tuh...kejiiii kaaannn...

Kalau tengok kepada prinsip yang tertera komaiiinn...bersandarkan Sabda Rasulullah s.a.w lagik....macam2 la la depa ni...akak malas lah nak kutuk2...dapat dosa jek...

Ini header blog si Pemuda Kampung ni....Jemput Datang ke Dalam Hidupnya...waaaaahhh...So akak pun dah menjemputkan diri akak dan tinggalkan komen kat link bubur tuh...hehe

Harap En. Pemuda ni xyah la teruskan kerja2 "senang" beliau tu kat entry blog...kena kerja kuat sikit laaa...cara nak dapatkan bahan....kan..kan..


36 comments:

Atiqah Sa'ahiry said...

ummi ,, letak je water mark tu kat center gambar..ish2..baik terjumpa sapa yg buat tu..

sabar bangpek said...

salam kenalan kak umie....wahh panas bile kite bace entry nih...lg panas dr cuaca jepon malam ni...kite tgk blog tuh pon mcm xlojik dah..anak jantan letak gamba resepi gempak mctuh...adohai....kite blogger baru jgk...terasa takot pon ade...lenkali nk letak watermark beso2 la kt tengah2 kasik diorg garu kepala nk crop n edit kt mane.hihi

sabar bangpek said...

salam kenalan kak umie....wahh panas bile kite bace entry nih...lg panas dr cuaca jepon malam ni...kite tgk blog tuh pon mcm xlojik dah..anak jantan letak gamba resepi gempak mctuh...adohai....kite blogger baru jgk...terasa takot pon ade...lenkali nk letak watermark beso2 la kt tengah2 kasik diorg garu kepala nk crop n edit kt mane.hihi

Cheq Sue said...

aduihh...bende2 gini x sepatutnya la... kite nak kopi resepi pun dup dap dup dap dalam hati... nape nk amek2 orang punye... kalau betul kita buat masakan tu...tunjuk je la gambar camana pun... buat malu je kan... psssttt... gambo akak tu menawan sgt kot...sampai orang berkenan... :) sabo ye kak ummi

MamaFaMi said...

Sabar Mi sabar... gi minum air sejuk... hehehehe...

cik cek said...

Salam Ummmi....

Dah okay ke ni...sabo2 ya...kalau kak cek jadi ummi pun memang marah...kita payah2la amik gambo bagai pas tu edit...letak lak dlm entry blog kita...tup2 org ciplak terus letak kat blog dia...memang tak beretika...
dan sememangnya tula ragam org...yg kekdg kita seniri pun tak faham....

Ape2 pun...tenang2 ya ummi....

Zack Zachoes said...

a'kum kak ummi.. selalu skodeng blog akak, resepi semua mantop2, gmbr2 semua melatops. huhu, mmg kejadian yang tak patut berlaku. aritu sy bru je kena (walaupun blog tak sepopular akak) tp terasa gak bila tgk gmbr kita berwatermarkkan kita telah ditepek dgn watermark dia. sabar ek.. mgkn dia tak tahu adat berblog kot, jd tanggungjawab kitaah menegur..huhu.. sabar ek..

YANA SHAIFUL said...

Salam K.ummi..

Panas betul K.Ummi mlm nii..sabar ye kak..yana tgk dia ltk pic tu pun sakit ati jgk rsnyaa..sabar..sabar.. InsyaAllah lepas ni dia sedar la tuu..hmm..bt malu org klate je laa..;-)

Wani said...

SALAM KAK... oohh mcm tu ya .. dia reply ke tak apa yg akak bagi tahu tu .. nak tahu la jugak dia cakap apa hehe

Mat Gebu said...

Kak, kita ni dah jemukan kes2 mcm ni, kalau nak kira marah sejak dari dulu2 lagi dah berpuluh bakul...hmm tu lah orang ni ada tu belajar pandai, tapi bab2 etika di cyber depa jadi bongok...hadoii, nak cakap pun susah sebab kita kan sedar diri tak berapa nak pandai...

NaDia CoMaNeCi said...

hadoi...camne ek? copycat sungguh..saya pun ada wat keje macam nih tapi copy resepi jer, gambar letak sendiri punyer hasil masakan and lepas tu memang WAJIB buat backlink..sabar yer kak ummi..

noorsafone said...

kesian kt Ummi...dulu pun pernah jadi kt kak nooor juga...resepi ...kita memang nk share,pastu minta izin nka amik gambar sekali...belum bg keizinan,gambar dh pun ditepek dgn resepi2 sekali kt blog dia.hangin lah kak noor..yg tak sedapnya dia terus padam N3 tu,marah agaknya...entahlah,macam2 perangai manusia ni.

Kjee said...

nasib baik ada informer Ummi. kalau tak de yg inform? pasrah je. manusia hampeh cam ni mmg ramai. dulu ada seorang pompuan di FB yangd wujudkan page dia semata2 untuk cilok gambar. kecuh sekejap di Kongsi Resipi. Tak taulah Kjee kena ke yidak.

resipe-masak-makan said...
This comment has been removed by the author.
mrs.spicy said...

heheh,,untuk rujukan sendiri kut. nampak mcm xde orang pon bace blog die=)

lemongrass said...

Kesian Kak Ummi :-(.
Tak habis2 diaorang ni buat kerja macam ni. Tak paham2 bahasa betul lah orang ni.
Memang nak kena sekeh budak ni.

Kerull said...

Salam Kak Ummi..tak beretika btul dorang ni kan...kalau rasa takda modal toksahlah ciplak2 or masukkan n3 yang memang kita tak pakar mengenainya...ciplak gambar sampai hilangkan hak milik tuan punya gambar..memang tak bermoral..

K.Nor said...

NEVER ENDING STORY :(

hazila said...

Seronok betul kalau buat kerja senang dan lenang ni kan... betul kata kak nor, never ending story.Walau hancur keyboard dok taip bagitau pasal etika berblog ni, people never learn...

CT Delima said...

As'salam kak Ummi

Sabar jer lah kak, benda2 macam ni memang tak ada kesudahan dan tidak ada penghujungnya. Apa pun ct harap orang yang terlibat dalam benda2 macam ni insaflah kan. kena kenang penat lelah orang yang membuatnya.

Ummi_Eyta said...

Kureng asaem betul kan kak ummi, dahlah mangkuk bubur jagung tu pun dia published gak....kononnyer dia ler yg masak.......

Gee® said...

Huh..!! memang keje cetak rompak ni keje kotor kan..? moh kite pancong pala diorang tuh...

Ummi said...

TERIMA KASIH KEPADA SEMUA YANG MENGERTI AKAN SITUASI...AKAK TIDAKLAH NAK MELENTING SAMPAI PECAH SCREEN DESKTOP KE LAPTOP KE...JUST RASA HAIRAN DGN PRINSIP ORG BERBLOG DAN CARA PELAKSANAANNYA YANG "CAKAP X SERUPA BIKIN"...ITU SAHAJA.

OKLAH, KITA TINGGALKAN LAH GOLONGAN YANG SEGELINTIR INI, XYAH MASUK OTAK KITA, CUMA HARAP2 LEPAS NI XDA DAH YG BUAT KERJA MCM NI...BIAR ADA ETIKA DAN FAHAMI PRINSIP BERBLOG MASING-MASING KAN..

WE SHARE AND FIGHT FOR THE RIGHT COZ WE DO CARE EACH OTHER...LOVE YAA..!

Alysha Nur syahirah said...

Umi..... pegi bunuhlah sama dia..
hahaa.. gurau jerh.. tapi an...
waaa.. lysa bce pown sakit aty...
at profile tulis madah2 kaitkn agama..tapi diri sendiri tak sedar diri..ap kess nieh... ish! pape pown ummi.. sabar lah yaa :)

tun_telani said...

terasa nk marah sbb dia punya profile siap letak hadith nabi tu. pastu boleh pulak wat kerja x beretika camni. siap buang watermark tu, mmg sah2 laa dia tau apa yg dia buat tu salah..geramnyer!

fantagiro comel said...

wahhh.... marah betul kak ummi kita ni sabor kak ... sabor... nanti naik lak bp susoh lak nanti. x per nanti biar Tuhan jer yg balas berbuatan x bermoral 2 ya kak.

Aziela said...

Kak Ummi, kita plak yang hangin bila baca pasal budak nie. Yang paling nyata dan terang sekali :
1). Budak nie langgsungggg tak hormat orang
2.) Budak nie kaki kelentonggg
Eii..geram laa

::Azura Rahman:: said...

Salam,

dia kidnap gambo tu satu hal.. lg parah dia leh 'sunat'kan pulak watermark akak tu.. nmpk sgt mmg niat x baik.. dia xtau ke tujuan org letak watermark?.. huhu.. sabar ye kak..

Ayu Safieza said...

Semoga kak bersabar yer..tang sunatkan water mark tu yang tak leh blah tu.....sabar ye kak.....

Mieza said...

aisehhhh..mamat ni wat malu org kelate la pulak...sabar ye kak ummi..moga2 lps ni dia tak repeat lg la..:(

Rabiatun Adawyah said...

setuju kak Ummi wat camtu..biar dia tahu sikit..kan kak..

ishhh..ishhh...ishhh..ingatkan org pompuan jer yg buat kerja camni, main tangkap muat jer..org lelaki pun berkenan ehhh...huhuhu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nampak pada profile tu macam orang yg sangat beretika tinggi & baik2 ajekan... tp rupa2nya... hmmm.....

Diana @ Melley Mey said...

huhuuuu.... ada lg rupa2nya kes mcm nie kan akak... :(.. Alahai.. cian akak.. bersabar yer akak... harap2 lepas nie x der lg kes2 mcm nie.. :(

hana said...

kak... kiter rasa dier blom sunat kot.. baik akak g anto tuk mudim kat dier.. bior akil baligh banyak sket... hihihihihi

Anonymous said...

sabar ya kak ummi..memang tak baik dia buat macam tu. tapi tak apa, kita ambik yg positif. walaupun tak diletak nama kak ummi kat situ..pahala tetap dapat kat kak ummi kan? Lagi banyak tersebar lagi banyak pahala kak ummi dapat. so cool ya

Biey said...

saya amik jgak gmabr, wat koleksi resipi..senang kalu nk try masak..tgk jadi x cam lam gambar....hehehe...